23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Kun voitto osuu kohdalle, on puheen aika. Oletko valmis?

Hyvät esiintymistaidot ovat arvokasta pääomaa omaa uraa rakennettaessa.

Annika Sörenstam on kertonut pelänneensä juniori-iässä julkista esiintymistä niin paljon, että antoi muiden voittaa kilpailuja, jotta ei joutuisi itse pitämään voittopuhetta.

Voittojenkin aika tuli, ja puheiden. Puhujanakin Annikasta tuli samanlainen rautainen ammattilainen kuin kentällä ja kentän ulkopuolisissa liiketoimissa.

Puheiden pitäminen on olennainen osa golfkulttuuria seuratasolta kansalliselle ja kansainväliselle huipulle asti. Tyylikäs esiintyminen välittää myönteistä kuvaa suomalaisesta golfosaamisesta ja auttaa rakentamaan pelaajien omaa brändiä, omaa uraa. Parhaassa tapauksessa sillä voi olla suuri taloudellinen merkitys erilaisten kumppanuuksien kautta. Yhteisöllisyyttäkin puheet auttavat luomaan.

Juha Juvonen Suomen Golfliitosta kertoo, että esiintymiseen on maajoukkuetoiminnassa kiinnitetty huomiota jo vuosituhannen vaihteen Aurinkorannikon golfkoululeireistä lähtien.

”Pitkillä leireillä harjoiteltiin ihan konkreettisesti esiintymistä ja puheiden pitämistä. Ei asia ole mihinkään unohtunut, mutta ehkä järjestelmä ja henkilökohtaiset valmentajat voisivat tehdä tällä suunnalla enemmänkin.”

Tapio Pulkkanen on hyvä esimerkki siitä, kuinka pelaaja voi rennosti ja samalla ammattimaisesti kohdata median ja muun yleisön. Kielitaidollakin on tietysti suuri merkitys.”

Mikko Ilonen oli osaltaan tuomassa suomalaista golfia maailmankartalle jo Amateur Championshipissä kesällä 2000. Voittopuhe teki selväksi, että nuorukaisessa oli valmiuksia ja osaamista paljon yli varsinaisten golftaitojen.

Minea Blomqvistin voittopuhe Talissa vuonna 2008 oli yksi niistä hetkistä, joka iskosti ”Minnin” suomalaisen golfyhteisön sydämiin. Avoimen tunteikas kyynelten makuinen esiintyminen sisälsi myös kaikki asiaan kuuluvat kiitokset taustajoukoille, valmentajalle, perheelle ja caddielle. Kauniita sanoja sai osakseen myös voittotaistossa mukana ollut Ursula Vikström.

Jordan Spieth antoi samanlaista tunnustusta Matt Kucharille viime kesän Open Championshipissä

”Matt, oli tosi hienoa kamppailla kanssasi. Kumpi tahansa olisi ansainnut voittaa, mutta pallo pomppi minulle tänään. Matt Kuchar on hieno mestari, ja huipputyyppi. Minulta meni tänään 20 minuuttia yhteen lyöntiin, mutta Matt ei ollut millänsäkään, hymyili vain… kovin moni ei olisi pystynyt samaan. Se kertoo siitä, millainen ihminen olet, esikuva meille kaikille.”

Padraig Harrington näyttää oheisessa videossa, kuinka puhe Openin Championshipin voittajana hoidetaan kaikkien parhaiden perinteiden hengessä. Liikkeelle lähdetään kiittämällä jo amatöörivuosina tukensa antanutta R&A:ta, minkä jälkeen vuoronsa saavat Carnoustie, yleisö, tuomarit, irlantilaiset fanit, valmennuksellista apuaan antaneet Bob Torrance ja Bob Rotella, perhe ja caddie. Mukaan mahtuu myös kannustuksen sanoja Rory McIlroylle, ”loistavalle lahjakkuudella” ja Sergia Garcialle. Kaikki hoituu ammattimaisesti, tyylikkäästi, vaikka ei hirveän persoonallisesti. Homma toimii.

Nick Faldon kohuakin herättänyt puhe Muirfieldissa kesällä 1992 on välittömämpi, omalla laillaan sympaattinenkin, mutta monen kriitikon mielestä Faldo rikkoi hyvän maun rajat nostamalla lopussa omaa egoaan vahvasti esiin. Varsinkin Faldon piikittelemä media otti nokkiinsa.

”Haluan kiittää kaikkia niitä, jotka ovat kertoneet minun puttaavan aivan väärin. Haluan kiittää kaikkia TV-kommentaattoreita, jotka ovat kertoneet minulle kuinka harjoitella, mitä tehdä ja mitä jättää tekemättä. Ja tietenkään ilman lehdistöä… Mitä voisin lehdistöstä sanoa? I thank them from the bottom of my… the heart of my bottom.”

Ei siis sydämen pohjasta, vaan ”takamuksen silmästä” tms. Terveisiä perseestä!

Kun kuulijat pureskelivat juuri kuulemansa, Faldo jatkoi.

”Syy siihen, että sanon näin – oletteko valmiit – on se, että tein kaiken omalla tavallani.”

”I did it my way” hoitui tapailemalla Sinatran tutuksi tekemää hittiä.

Faldon jälkeen on hyvä palata Annika Sörenstamiin. Vaikka hänen esiintymisensä Bobby Jones Awardin palkintoseremoniassa vuodelta 2012 on pitkä, se on toisaalta hyvä osoitus siitä, kuinka epävarmasta puhujasta voi kuoriutua hieno kuulijoiden sydämiä sanoillaan hipaiseva esiintyjä.

Sörenstam puhuu golfista ja elämästä ja saa kuulijan ymmärtämään, kuinka ne itse asiassa ovat paljolti sama asia – ainakin lajia rakastavalle ja sen kulttuurin sisäistäneelle ihmiselle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)