30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sanna Nuutinen

Nais(ammattilais)energiaa Finnish Tourilla

Osa Finnish Touria seuraava saattoi viime viikolla ihmetellä, että miksi miesten sarjan tuloslistalta löytyi naisten nimiä. Osa tutuista taas pohdiskeli, miksi nimeäni ei löytynyt naisten tuloksista kisan jälkeen, vaikka kerroin heille pelaavani Finnish Tourin Luukissa.

Tämä johtui siitä, että miesten sarjasta oli tehty ns. yleinen sarja, jonne sisällytettiin kaikki ammattistatuksella palloa lyövät. Myös naiset. Pelasimme samasta 10 000 euron palkintopotista, naiset sinisiltä ja miehet valkoisilta tiiltä.

Tiipaikat oli sijoitettu onnistuneesti. Naiset saivat toisilla reiällä enemmän eteen kuin toisilla ja osilla lyötiin vain muutama metri edempää. Toki hienoa olisi, jos oma pallo lentäisi yhtä pitkälle kuin parhailla miehillä ja voisimme aina otella vastakkain samoilta tiipaikoilta, mutta valitettavasti biologia tulee väkisinkin vastaan, eikä se pallo vain lennä vaikka kuinka harjoittelisi ja tekisi voimatreeniä.

Par 5 -reiät pelataan miesten golfissa usein hyvinkin erilaisina naisten kilpagolfiin verrattuna. Harvoin pääsemme lähestymään griiniä kakkoslyönnillä rautamaila kädessä. Usein kentältä löytyy kuitenkin yksi tai kaksi par 5 -reikää, joilla on mahdollista päästä griinille draivin jälkeen puumailalla. Toki riippuu paljon kentästä. Usein par 5 -reiät ovat kolmen lyönnin reikiä, jolloin birdie päästään viimeistelemään lyhyellä raudalla tai wedgellä.

Luukissa par 5 -reiät oli tehty reiluiksi. Jos miehet ylsivät griinille kahdella, niin ylsivät naisetkin. Tosin mailoissa saattoi olla eroa.

Yleisen sarjan pelaajat myös pelasivat keskenään samoissa ryhmissä. Luonnollisestikin, kun samoista palkinnoista oli kyse. Tulostenottaja kysyi minulta pelin tiimellyksessä, että miltä tuntuu pelata miesten kanssa. Tajusin siinä, että oikeastaan aika normaalilta, sillä useinhan me (voin varmasti puhua kaikkien naisten puolesta) harjoittelemme ja pelailemme miesten kanssa muutenkin, koska miehiä vain on niin paljon enemmän ja usein valmentajat treenauttavat pelaajiaan yhdessä.

Mutta miksi naisammattilaiset ylipäätään änkivät mukaan miesten sarjaan?

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun keväällä kourallinen pelaavia naisammattilaisia lähestyi PGA:ta, Suomen Golfliittoa ja Finnish Touria kaikkien naisten puolesta.

Meillä on tyttöjen kanssa pari Whatsapp ryhmää, joissa kävimme aiheesta kiivasta keskustelua. Pelimahdollisuuksia olisi saatava lisää. Miksi emme voi harjoittaa ammattiamme kotimaassa miesten tapaan? Varsinkin nyt kun LET:illä on ollut valitettavan rikkonainen kilpailukalenteri.

Ruotsiesimerkki pitää aina laittaa joka paikkaan, joten mainittakoon tässäkin, että Ruotsissahan naisille on ollut oma ammattilaiskiertue jo monia vuosia. Tavoite oli lyhykäisyydessään saada palkintopotti myös Finnish Tourin naisten sarjaan, jolloin se houkuttaisi ammattilaisia mukaan. Naisten sarjan tulostaso paranisi ja kilpailu kovenisi, mikä hyödyttäisi koko Suomen naisgolfia ja meidän nousevia lupauksia ja tulevia ammattilaisia.

Pelaavia naisammattilaisia on toista kymmentä ja olemme pärjänneet myös ulkomailla. LETAS-kiertueella kilpailun voittaneita suomalaisia viimeisen kolmen vuoden sisällä on peräti viisi. LET:illä pelaa enemmän suomalaisia kuin miesten ET:llä.

Valitettavasti olimme liian myöhään liikkeellä oman sarjan luomiseksi täksi kaudeksi kun budjetit oli jo tehty, sponsorit lyöty lukkoon ja pro-ameista sovittu.

Oli myös puhetta, että saamme oman potin jos keräisimme itse sponsorit ja palkintorahat kasaan. Tästä taas lähti ajatus oman pro-am kilpailun järjestämisestä, jossa kaikki maan naisammattilaiset kilpailisivat keskenään palkintorahasta. Syntyi Pink Pro-am. Siitä lisää myöhemmin…

Finnish Tourin kanssa pääsimme kompromissiin, että kauden kahdessa viimeisessä kisassa naiset saisivat osallistua miesten sarjaan. Nämä kaksi siksi, että LET:n ja LETAS:in kilpailukalentereissa on tällöin taukoa.

Katsellaan sitten, että mikä on tilanne ensi kaudella. Ei varmasti huono idea myöskään tämä konsepti, jossa naiset ja miehet kilpailevat keskenään. Silloin olisi toki hienoa, jos palkintopottia saisi nostettua kun pelaajiakin on enemmän.

Kisailu miehiä vastaan jatkuu tällä viikolla Vuosaaressa Finnish Tourin kauden päätöksessä. Tervetuloa seuraamaan pelejä ja katsomaan kuinka par 5 -reiät selätetään.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje