27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Ryder Cup -kapteenit ja hommaan tyrkyllä olleet

Luin juuri uutisen Zach Johnsonin nimityksestä USA:n kapteeniksi seuraavaan Ryder Cup -koitokseen Roomassa syksyllä 2023. Jotkut saattoivat odottaa, että nyt olisi ollut Phil Mickelsonin vuoro – hänet itsensä mukaan lukien – mutta pelkäänpä, että mies on niin sanotusti avannut suunsa, ainakin valitsijoiden mielestä, liian monta kertaa ja aivan väärässä paikassa.

Päällimmäisenä tulee mieleen hänen ottelun päättäjäisissä esittämä purkaus kapteeni Tom Watsonia vastaan Skotlannissa vuonna 2014, joka oli muka peluuttanut aivan väärin hävinnyttä joukkuettaan. Hänen asiaansa eivät myöskään auttaneet hänen viimeaikaiset mielipiteensä PGA Tourin ahneudesta ja saudien superliigaan liittyvistä mielipiteistä.

Hän on jo nopeasti rientänyt katumaan lausuntojaan, mutta se ei riittänyt ja veikkaanpa, ettei uutta mahdollisuutta enää tälle kuusinkertaiselle major-voittajalle tule.

Valitsijoilla on pitkä muisti. Sen sai kokea mm. vuonna 1998 sekä Mastersin, että Openin voittanut Mark O’Meara, joka meni kerran varomattomasti kysymään järjestäjiltä, että eivätkö pelaajatkin voisi sanoa jotakin siitä, miten ottelun kymmenien miljoonien tuotot käytetään.

Takavuosina kapteenin tehtävään, joka ei suinkaan ole mitään tähtitiedettä, valittiin joku ansioitunut ja mieluummin majorin voittanut pelaaja. USA on pitänyt aika hyvin kiinni tästä perinteestä, mutta Euroopan valinnat ovat välillä yllättäneet ja hämmästyttävin niistä oli Mark Jamesin valinta vuoden 1999 kapteeniksi Bostonin Brookline -kentällä pidettyyn otteluun.

Pitempään asioita seuranneet muistavat kuinka hän ja Ken Brown käyttäytyivät vuoden 1977 ottelussa niin huonosti, että saivat sen päälle tuntuvat kilpailukiellot. Kapteeniksi ei kuitenkaan koskaan valittu kaksinkertaista major-voittajaa nimeltä Sandy Lyle jota jotkut luonnehtivat mukavaksi, mutta vähän tyhmäksi. Tällä kohtaan viittaan vain ylläolevaan mielipiteeseeni homman vaativuudesta.

Eurooppa oli kuulemma jo valitsemassa kapteenia Roomaan, mutta sitten tuli tämä saudien superliiga vähän sotkemaan kuvioita. Ruotsin Henrik Stensonia oltiin jo valitsemassa, mutta ensin haluttiin vielä katsoa kuinka pitkälle hänen huhutut neuvottelunsa Saudien kanssa ovat edenneet. Nyt kun tuo miljardiliiga näyttää olevan kuihtumaan päin, otettaneen vuoden 2016 Open-voittaja Stenson uudelleen käsittelyyn.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje