Kotimaan tämänvuotiset golftuomarihommat loppuivat omalta osaltani viime viikon Finnish Tourin kuudenteen osakilpailuun Lakiston kentällä. Suomen golfkauden päätösfinaalit ja eri kiertueiden karsinnat ovat vielä toki pelaamatta, mutta minulla oli kunnia saada kutsu edustamaan suomalaista sääntöosaamista amatöörijoukkueiden MM-kisoihin Meksikoon.
Ja kun golfin kattojärjestö R&A kutsuu johonkin, ei kutsusta ole syytä kieltäytyä. Niinpä seuraavat kaksi viikkoa menevät minulla kuuman kosteassa Cancunissa.
MM-kisoissa on mukana tuomareita 11 maasta, tai oikeammin yhdeksästä, jos Isoa-Britanniaa ei paloitella pienempiin osiin. Edustettuina ovat Argentiina, Chile, Englanti, Irlanti, Kanada, Meksiko, Puerto Rico, Skotlanti, Suomi, Wales ja Yhdysvallat.
Eurooppalaiset tuomarit tulevat siis Britteinsaarilta ja Suomesta. Kaikkiaan kisoihin osallistuu 39 tuomaria, joista iso osa toimii tuomarina vain joko miesten tai naisten kilpailussa. Näiden tuomareiden lisäksi sekä R&A että USGA ovat tuoneet paikalle varsin suuren joukon erilaisia kilpailun toimihenkilöitä, joista osa toimii myös tuomaritehtävissä. Näitä muiden toimihenkilöiden tehtävänimikkeitä ovat mm. meteorologi, agronomi, IT-palveluvastaava, mediapäällikkö sekä golfvälineiden erikoisasiantuntija.
Nämä MM-kisat ovat omalta osaltani kolmannet (aiemmat 2012 Turkki ja 2014 Japani), joihin osallistun tuomarin roolissa ja kaikkiaan viidennet, sillä vuosituhannen vaihteessa toimin kaksissa MM-kisoissa (2000 Saksa ja 2004 Puerto Rico) naisten maajoukkueen joukkueenjohtajana eli kapteenina.
Naisten kilpailuun on ilmoittautunut kaikkiaan 55 maata, joista kaikki eivät todellakaan taistele kilpailun kärkisijoista. Yksi kilpailun tavoitteista onkin levittää golfia vielä entistäkin laajemmalle maailmaan. Näin ollen mukaan pääsevät kaikki kansainvälisen golfjärjestön IGF:n jäsenmaat, jotka saavat joukkueen kerättyä ja matkustettua kisapaikalle. Mukana on tälläkin kertaa varsin harvoin golfkilpailuissa nähtyjä maita kuten Bulgaria, Guam, Marokko ja Peru. Kuinka moni muuten osaa sijoittaa Guamin maailman kartalle ilman googlettamista?
Joidenkin osallistujamaiden ohut golfkulttuuri tuo oman pikantin lisän kilpailun tuomarointiin. Kun ammattilaisten ja huippuamatöörien kanssa toimiessa tuomaria tarvitaan varmistamaan sääntöosaaminen tai auttamaan hankalimmissa tilanteissa, niin osalla täällä pelaavista kilpailijoista saattaa olla suuria vaikeuksia aivan tavallistenkin golfsääntöjen kanssa ja tuomarointitilanne saattaakin muuttua käden käänteessä perussääntöjen opettamistilanteeksi.
Odotan jännityksellä millaisiin tilanteisiin vaikkapa Latvian ja Tunisian pelaajat pyytävät tuomaria avukseen. Tietysti kielimuurikin saattaa tulla eteen. Kaikissa maissa ei englanti ole koulutusohjelmassa niin vahvassa asemassa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Englannin kielen sanavarasto saattaa rajoittua aivan muutamiin yleisimpiin sanoihin, joilla saa tilattua ravintolassa itselleen ruokaa tai pärjää matkustettaessa.
Koita siinä sitten tuomarina selvittää tilapäisen kiinteän haitan lähintä vapauttavaa paikkaa ja siihen tarvittavaa yhden mailanmitan turvavyöhykettä ennen kuin varsinainen pudottaminen voidaan tehdä, kun pelaaja vastaa kaikkiin kysymyksiin vain ”Yes” tai ”Thank You”.
Tämän vuoksi esimerkiksi Korean joukkueella oli ainakin vuonna 2012 kisoissa mukana oma tulkki jokaiselle pelaajalle, jonka kanssa keskusteltiin englanniksi. Hän sitten tulkkasi tilanteen koreaksi pelaajalle ja pelaajan sanat englanniksi tuomarille.
Kilpailut pelataan kahdella kentällä. Kilpailukenttinä toimivat Mayakoba El Camaleón Golf Club ja Iberostar Playa Paraiso Golf Club. Ensin mainittu isännöi vuosittain PGA Tourin kilpailua, joten kenttä on osittain minulle tuttu television välityksellä.
Viheriöiden ruoholaatuna kentillä on Bermuda, joka on suomalaisille yleensä tuottanut hankaluuksia, koska sillä ei pääse harjoittelemaan kotimaassa. Bermudaruoho kuljettaa palloa voimakkaasti ruohon kasvusuuntaan, jopa ylämäkeen, joten ilman kokemusta on vaikea tunnistaa tämän ruoholaadun ja viheriöiden kaltevuuksien vaikutusta pallon vierimiseen viheriöllä.
Pelimuotona MM-kilpailuissa on neljän kierroksen lyöntipeli, jossa kolmen hengen joukkueen kaksi parasta tulosta huomioidaan kultakin kierrokselta joukkueen tulokseen. Kilpailuun voi osallistua myös kahden hengen joukkueella ja luultavasti naisten kilpailussa näin tulee tapahtumaankin muutamien maiden toimesta.
Suomen joukkueen muodostavat Daniella Barrett, Matilda Castren ja Emily Penttilä valmentajanaan Mikael Mustonen ja kapteenina/fysioterapeuttina toimii Matti Lindholm.
Lisää tarinaa kisasta, kentistä ja kisapaikoista seuraa, kunhan täällä päästään tutustumaan paikkoihin ja touhut lähtevät kunnolla käyntiin. Ainakin kuljetuksista on helppo kirjoittaa tarinaa, sillä niin kuin aina tämmöisissä suurtapahtumissa, niiden toimiminen on äärimmäisen tärkeää, mutta vaikeaa ennakkoon arvioida ja suunnitella.
Täällä Arto Teittinen, Cancun