Green card on edelleen mahdollisuus golfille - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Green card on edelleen mahdollisuus golfille

Kaikki ellit läpäisivät Pickalassa green cardin pelikokeen.

Maitta Kotaniemi (oik.) toimi veturina Golfpisteen ja ellit.fi-sivuston yhteisessä naisprojektissa muutama vuosi sitten.

Hole in one ja green card.

Tässä järjestyksessä tulevat golfin kaksi tunnetuinta termiä. Ainakin niiden suusta, jotka eivät vielä lajia harrasta, mutta ovat pelistä jotain kuulleet tai ovat päättäneet kokeilla.

Golfin suomalaista strategiaa kehitettäessä green cardin rooli on syystäkin nostettu esiin. Joidenkin ajatuksissa tästä käytännössä pitäisi luopua. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että green cardilla on golfissa brändiarvo, jota pitäisi hyödyntää tuotetta edelleen uudistamalla.

”Green card on golfin ajokortti. Ilman sitä ei pääse pelaamaan täysimittaiselle kentälle. Green card -järjestelmä edesauttaa sujuvaa ja turvallista peliä, kuten ajokortti liikenteessä. Toki, jos olet jo taitaja, voit suorittaa vain ”inssiajon” eli pelitaitokokeen ilman kurssia.”

Lainaus on Tarina Golfin sivuilta.

Golfliiton jäsenseuroiltaan keräämien tilastojen mukaan green cardin suorittajien määrä oli vuonna 2014 noin 8500. Määrä on kunnioitettavan suuri, vaikka se on laskenut kirjaamisajan huippuvuosista yli 20 %.

Suomessa on pitkään voivoteltu sitä, että kortin suorittajista vain noin puolet liittyy golfseuroihin jäseneksi saman kauden aikana. Syitä alhaiseen prosenttiin on haettu opettajien ja seurojen saamattomuudesta, osittain myös asiakkaalle sopivien starttipakettien puutteesta.

Parantamisen varaa on varmasti molemmissa.

Olen itse tehnyt erittäin aktiivista opetustyötä ja nimenomaan peruskursseja(1991-2012. Green card-kurssi sanan olen aina jättänyt pois kun se on ollut mahdollista

Varovaisenkin arvion mukaan olen opettanut 1000-1200 aloittelijaa kursseilla,ryhmä-ja yksityistunneilla. Noin 95 % näistä on saanut allekirjoituksellani varustetun green cardin.

Jopa työpaikan valintani ( Golf Talma 2000-2012) perustui pitkälti Talman mainioon par-3 kenttään ja aloittelijoille soveltuviin harjoitusalueisiin.

Lajin parissa ensimmäisiä askelia ottavien kanssa työskentely on suuri etuoikeus, johon liittyy paljon vastuuta.

”Sisäänheittäjän” rooleissa ja opettajissa on eroa. Oma käsitykseni on, että suurin osa kotimaisista PGA-valmentajista tekee peruskurssit/ green card kurssit pistäen itsensä täysillä peliin.

Opetuksen laadussa ja puitteissa, materiaaleissa on varmasti eroja.

Yllättävänkin suureen ääneen ja negaatio edelllä lajin parissa vaikuttavat muistuttavat edelleen siitä, kuinka green card-kortteja on saanut rahalla bensa-asemilta tai postitse oppilasta näkemättä.

Epäilemättä tällaisiakin tapauksia on, mutta Suomessa kentille ensimmäistä kertaa pääsevät ovat kokemuspohjani perusteella kansainvälisessä vertailussa keskimääräistä parempia taitotason ja etiketin osalta.

Yksilön huomioiminen, ryhmädynamiikan rakentaminen ja tekemiseen innostaminen ovat opettajalle kiehtova yhdistelmä jolla on huomattava merkitys sille, miten oppilas jatkaa harrastustaan.

Esitin lähes poikkeuksetta ryhmälle ensimmäisellä tapaamiskerralla kysymyksen.

”Oletko tullut kurssille tutustuaksesi lajiin, suorittaaksesi green cardin ja aloittaaksesi pelaamisen vai jostain muusta syystä?”

Vastaukset menivät keskimäärin fifty-fifty kahden ensimmäisen kesken.

Omalta puoleltani ilmoitin kurssilaisille esitttelyjen ja vastausten jälkeen, että kurssin onnistumisen kannalta oleellisin onnistumisen mittari on se, että oppilaat saavat timanttista oppia perusasioista, pääsevät niitä harjoittelemaan tehokkaasti ja olisivat kurssin jälkeen entistäkin innostuneempia lajista ja ominpäin valmiita kehittämään taitojaan.

”Green cardin suorittaminen onnistuu lähes kaikille työtä tekeville kurssin myötä tai myöhemmin. Sen kirjoittaminen ei ole kuitenkaan ensisijainen maali ”; määritelmäni lähtölaukaukseksi ei koskaan ole johtanut vastaväitteisiin tai ulosmarsseihin.

Golfopettajalla on lähtökohtatilanteessa aina melkoinen auktoriteetti. Kurssin/opetuksen myötä se joko kasvaa, joissain tapauksissa häviää alkutekijöihinsä.

Suomalaiset ovat harrastaessaankin tunnollisia ja suorittamisorientoituneita. Golfin peruskurssilla nousee usein niilläkin jotka lähtökohtaisesti ovat tulleet ”vain tutustumaan” green card ja pelaamisen aloittaminen tavoitteeksi.

Tutkinnon läpäisy, käytännössä opettajan antama hyväksyntä kentälle pääsemiseksi on merkittävä tavoite ja saavutus, joka liimaa aloittelijaa golfiin. Tämän arvo suorittajalle pitää nostaa sopivalle jalustalle.

Toimitusjohtaja ei tee työtään puku päällä; vaan on tuttu näky Kotkan rangella.

Kymen Golfin valmentaja Tommi Nousiainen ( vas.) on myös kenttäyhtiön toimitusjohtaja.

Käsitteeksi muodostuneen voimakortin poistaminen golfista on sekin toki keskustelun arvoista. Golfiin lajina liittyy aloittelijalle niin paljon uutta omaksuttavaa, että Suomessa omaksutun green card-mallin pohjalta tuotetta pitäisi vain kehittää, suoraviivaistaa.

Jo nyt kentillä ja valmentajilla on paikallisesti avaimet käsissään aloittelijan polun määrittelemiseksi. Uskon että keskustelu golfin aloittamisesta ja green cardista vilkastuu kevään ja alkukesän aikana.

Golflehden kesäkuun alun numerossa aiheesta julkaistaan Janne Tarmion kirjoittama artikkeli, jota varten keräämme mielipiteitä asiasta varsinaisilta asiantuntijoilta, eli green cardin suorittaneilta suomalaisilta.

Mielenkiintoisia ja suorittajan muistiin ikiajoiksi jääneitä kokemuksia on yhtä paljon kuin pelaajiakin.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (20 kpl)

 • Loverboy says:

  Hyvä Teemu! Luen jutustasi että haluat olla puolustamassa GC suoritusta jatkossakin. Aivan oikea linjaus josta on syytä pitää kiinni. Kurssin nimi voi olla mitä vaan, mutta ainoastaan kurssin kautta golfiin! Ei aloittamiskynnystä tarvi tältä osin madaltaa. Se olisi typeryyttä ja lyhytnäköista toimintaa. Halveksittavaa on eräiden tahojen toiminta tämän mallin murskaamiseksi. Onneksi meillä on ts puolustuslinjoilla ansiokkaasti ollut noita tahoa kriittisesti ohjaamassa takaisin ruotuun. Kiitos Teemu, kiitos ts.

 • Tapsa tai jaska tai kuka vaan says:

  Kiitokset Teemu vallan mainiosta jutusta. Varmasti suurin osa ammattikunnastamme kokee asian juuri näin; annetaan hyvät ja oikeat opit heti alkuun, jolloin polku on jatkossa sileämpi kulkea. Nostit myös toisen olennaisen asian esille, eli kaikki eivät edes tule kurssille aloittaakseen, mutta moni noistakin saadaan innostumaan kurssin aikana. Lajiin tutustumaan tulijoiden määrä on melkoisen suuri ja jokainen joka siitä joukosta saadaan aidosti aloittamaan, on iso voitto. Kaikki eivät silti aloita, eikä ole tarkoituskaan, mutta tärkeää on saada heillekin positiivinen kuva lajista levitettäväksi

 • Tapio Santala says:

  .. ja mistähän ihmeestä tuo postaukseni keksi siihen tuollaisen nimimerkin laittaa???

 • GC says:

  Yksi puolustaa asiaa jota ei tarvita tai jonka olemassaololla tai olemattomuudella ei ole mitään merkitystä. Toinen, jonka työhön kuluu asiaa taloudellisen perustein puolustaa tekee tietysti näin. Mitä muuta voisikaan odottaa? Gc on turhake, ainoastaan suomessa tästä vielä pidetään kiinni.

 • ingna says:

  Ja mielellään GC tutkintomaksu ennakkoon, jos ei läpäisyä täytyy lukea/opetella ja mennä samalle prolle uudestaan. Ihan kuin auton katsastus …. Ja voisihan sitä ottaa vielä GC vuosimaksun, puolet golfpisteelle ja puolet golfliitolle !

 • tapsa says:

  ”Yksi puolustaa asiaa jota ei tarvita tai jonka olemassaololla tai olemattomuudella ei ole mitään merkitystä. Toinen, jonka työhön kuluu asiaa taloudellisen perustein puolustaa tekee tietysti näin. Mitä muuta voisikaan odottaa? Gc on turhake, ainoastaan suomessa tästä vielä pidetään kiinni.” Anteeksi yksinkertaisuuteni, mutta kuka puolusti mitä? Sitäkö, että aloittajille annetaan hyvää opetusta heti alkuunsa, ettei heidän tarvitse koko ikäänsä kärsiä virheistään” Minun mielestä se on erittäin paljon puolustamisen arvoinen asia, joka varmasti herättää paljon katkeruutta niissä jotka eivät peliä koskaan oppineet ja nyt sen syyn oivaltavat

 • Ei koskaan GCtä "saanut" says:

  GC oin tapa saada opettajille tuloja. Ennenvanhaan kun opetettavia oli rajoitetusti, niin se olikin tietysti ainut tapa saada niitä maksamaan. Nykyisellään kurssien käyminen on edelleen ihan hyväksi, mutta se ylimääräinen rahastus siitä ajokortista golfin osalta on todella vain rahastusta. Lentsikanohjastajan tai laskuvarjostimellahyppelyn osalta ymmärtää kurssien ja testien tekemisen, mutta kolopalloilussa. Opettajat voisivat tehdä sellaista työtä että saisivat asiakkaat maksamaan palkkansa. Ihan samanlaista kun konsulenttinä oleminen, tulos tai ulos.

 • tapsa says:

  ”Nykyisellään kurssien käyminen on edelleen ihan hyväksi, mutta se ylimääräinen rahastus siitä ajokortista golfin osalta on todella vain rahastusta.” Kerrotko miten siitä erikseen veloitetaan tai ylipäätään veloitetaan lainkaan. Vai ihanko kuulopuheiden ja olettamusten pohjalta kerrot tällaista?

 • KWG says:

  ”Kerrotko miten siitä erikseen veloitetaan tai ylipäätään veloitetaan lainkaan. Vai ihanko kuulopuheiden ja olettamusten pohjalta kerrot tällaista?” KVG.. kyllä GC koe osassa seuroja maksaa erikseen (49€) kurssista erikseen. Osassa saattaa sisältyä kurssiin (kylkiäisenä, muttei ilmaisena). Jos ei maksa erikseen Hyvinkäällä niin kyllä muualla löytyy – Et katto peliin vaan et aina ole oikeassa vaikka niin luuletkin.! esim. seuran sivulta – Green card – testi Green card – testi voidaan suorittaa ilman kurssiosuutta. Soita ja varaa! Hinta 45€ sis. tai Green card -kursseja järjestetään kahdesti viikossa: iltakurssi kolmena … Kurssijäsenyys maksaa 99 euroa ja sisältää green card -kokeen hinnan (30 euroa). Tai – Kurssin voi suorittaa myös ilman green card -koetta, jolloin hinta on alhaisempi.

 • Raimo Välilä says:

  Golf-ajokortti kuulostaa hyvältä, ei kaikilla asioilla tarvi olla englannin kielistä nimeä.

 • Ei koskaan PGA oppilaana says:

  Raimo Välilälle Milläs kotimaiset golfopet tai golf”nörtit” pääsisi pätemään jos ei saisi käyttää ulkomaankielisiä nimityksi. Pelaamallahan se ei onnistu kun muutamalta Mikolta ja ehkä joiltainLET- Ladyiltä. Ne kun luulee että ne tietää kaiken (niinkuin alla nimimerkki Tapsa) ja ovat kaikkitetäviä ja lähes korvaamattomia.

 • Kari Sirelius says:

  Tervetuloa tutustumaan Aasian kenttiin huippusesongin aikaan. Täydellinen sekamelska, jonka aiheuttavat aloittelevat golfarit pääasiassa Kiinasta ja Koreasta. Yleensä ei pienintäkään käsitystä etiketistä ja säännöistä, puhumattakaan muusta käyttäytymisestä kentällä. Golfin ”ajokortti” on tarpeellinen, jos halutaan nauttia joustavasta pelistä ilman turhia häiriötekijöitä. Valitettavasti paikallinen liikennekulttuuri noudattaa samoja lakeja, kun ajokortin suorittaminen on pelkkä muodollisuus… Eurooppalaiset pelaajat saavat yleensä osakseen kanssapelaajien kunnioitusta käyttäytymisensä ansiosta. Näkyy selvästi, että heillä on etiketti hallussa opetuksen ansiosta.

 • Tapsa minäkin says:

  Tämä Hyvinkään proo ei juurikaan mitään tiedä golfista kokonaisuutena. Pienen, syrjäisen kentän proona opettaa hiukan koukkupolvia. Siinä menettelee, eikä aiheuta suurempaa vahinkoa. Foorumiltakin ollut nyt jonkin aikaa pois bannin takia. Tässäkin ketjussa puhui taas perinteisesti huuhaata.

 • tapsa says:

  ”Tämä Hyvinkään proo ei juurikaan mitään tiedä golfista kokonaisuutena. Pienen, syrjäisen kentän proona opettaa hiukan koukkupolvia. Siinä menettelee, eikä aiheuta suurempaa vahinkoa. Foorumiltakin ollut nyt jonkin aikaa pois bannin takia. Tässäkin ketjussa puhui taas perinteisesti huuhaata.” Kiitokset päivän parhaista nauruista… eikä pelkästään minulta vaan varsin suurelta joukolta. Sen verran pitää kysyä, että halusitko tuoda esille tietämättömyytesi vai muuten vaan munata itsesi. Olisi tosin ryhdikkäämpää tehdä se omalla nimellään, mutta sellaiseenhan ei tuollainen olento taivu millään. Itse asiassa opetuksessa on kyllä talven aikana ollut muutama koukkupolvikin. Sen lisäksi jonkin verran ammattilaispelaajia ja muita nuoria kilpapelaajia. Ja tietysti kaikenikäisiä muita harrastajia. Kaikkien kansssa työskentelystä nautin edelleen 20 virkavuoden jälkeen Oletko muuten pysynyt laskuissa, että monesko nimimerkki sinulla on menossa ja montako nimetöntä viestiä olet lähettänyt näissä sairaissa mietteissäsi minua vastaan.. niin foorumeille kuin sähköposteitsekin. Toivottavasti joku läheisesi jossain vaiheessa saa apua hankittua ja ymmärtää sen tehdä

 • Veikko says:

  Kuten KGW jo edellä osoitti, niin green Cardista veloitetaan erikseen, vaikka TS kirjoitteli toisin. Suomessahan on green card korttiteollisuus, jonka saa hyvinkin heppoisesti. Erikseen sitten on tosi golfvalmentajat, joilla on jopa korkeakoulupohja tai opistotason pohja valmentajana. Erikseen sitten on navetan ylisiltä noukitut ja ns. kirjekurssin käyneet pienten clubien golfopettajat. Mielenkiintoista on tämä opetus, kun suuri osa opetusajasta menee siihen, kun opettava proo räplää viestejä keskustelupalstalle opetuksen välissä. Näillä ei ole edes käytöstapoja, jota golfopetus vaatii. Haukkuvat palstoilla muita ääliöiksi, hulluiksi, mielenvikaisiksi ja valehtelijoiksi sekä paskapuheitten kirjoittajiksi. Forumilla nämä näkyy alapeukutuksia, joita on jopa 100 kpl. Myös viestejä on asiattomina poistettu ja kirjoituskieltojakin annettu. Onko tämä sitten hyvää etiketin mukaista golfkäytöstä näitä green card kirjureilta. Mitä tulee taasen palstan sääntöihin, niin niistä päättää palstan pitäjä, eikä joku proo. Monet aiantuntijat ovat poistuneen, kun yksi kirjoittelija haukkuu koko ajan muita ja väittää aina itse olevansa oikeassa. Luulis normaalia miestä hävettävän. Mutta kuten Lipponenkin kysyi, että onkohan miehen tukan alla mitään.

 • tapsa says:

  On se uskomatonta miten joku Veiko jaksaa usealla nimimerkillä suoltaa silkkaa sontaa ja valhetta joka paikkaan. Säälittävää ja sairasta, johon sitten tämä sivusto vieläpä tarjoaa oivan työkalun ja reitin.

 • Hyvigolffari says:

  Tapsalle Uskomatontahan se on , kun joku proo haukkuu melkein yötä päivää 10 vuotta muita kirjoittajia ääliöiksi, hulluiksi, mielenvikaisiksi jne ja kun tällaisen näkee ko. proo peiliin katsomalla. Sieltä se sonnan ja valheitten levittelijä löytyy. Mitkään kuukauden bannit, puhuttelut eikä hirvittävät alapeukutuksetkaan auta keskustelupalstalla. Vilkkainta on toiminta pikkutunneilla kaljoissa. Touhu vaikuttaa sairaalta ja apua pitäisi jostain hommata. Pitäisiköhän näitä banneja pidentää, että tämä alapeukutuksen saaja järkiintyisi.

 • tapsaton says:

  Olisiko Tapsan aika jo poistua kommentoimasta Golfpisteen eri foorumeilta. Meitä on jo pitkään nauranut iso joukko golffareita ja golffaamattomia ihmisiä sinulle. Jopa n. 200 henkilöä.

 • RistoM says:

  Hyvä esimerkki tästä, miten mies tääällä vuosikauden brändää itseään ja mihin se johtaa, tuli juurikin eteeni. Tiiviistä kaverijoukostamme (8 kpl miehiä) puolet pelaa golfia, nyt tämä jäljellä oleva pelaamaton puolikaskin aikoo lajin aloittaa – GC-kurssin kauttakin vielä haluavat sen tehdä, mikä on ihan viisasta mielestäni. Ymmärrän silti vastakkaisetkin mielipiteet – tämä voisi hyvin perustua vapaaehtoisuuteen, jolloin se joutuisi todistamaan tarpeellisuutensa. Niin toimii markkinatalous. Anyways, Hyvinkäältä siis olemme ja siellä paljon pelaamme. Sinne emme kuitenkaan kavereillemme voineet suosittaa kurssia käytäväksi, juurkin tämän TS-nimimerkin vuoksi. On kertakaikkiaan ihmeellistä, että miehellä on vain negatiivista sanottavaa kaikesta ja kaikista. Olen sillon tällön käynyt palstalla seuraamassa, ja ollut aina yhtä pöyristynyt – miten jollakin tuntuu aina olevan huono päivä? TS, mieti ihan oikeasti itsekin, onko tuo järkevää. Ainakin neljä asiakasta olet jo tämän vuoksi ihan varmasti menettänyt, olettaisin määrän olevan isompikin. Hyvää golfkesää kaikesta kritiikistä huolimatta golfareille, ts mukaan lukien.