[14][27]

[14][27]
Kilpagolf - Major

Brian Harman sensaatiomaisesti uransa ensimmäiseen major-voittoon The Openissa

Brian Harman juhli golfin himoituimman kiertopalkinnon Claret Jugin kanssa voittoaan Hoylaken illassa. Kuva: Getty Images

Harmanin ylivoimainen esitys Hoylakessa oli jättimäinen yllätys.

Brian Harman (-13) ei antanut pahimmille uhkaajilleen mahdollisuuksia sunnuntaina Englannin luoteisrannikolla Hoylakessa päättyneessä kauden viimeisessä major-turnauksessa. Hän pelasi The Openin neljännellä kierroksella tuloksen 70, ja jätti toisen sijan jakaneet kilpailijat kuuden lyönnin päähän.

Viiden lyönnin etumatkalta sunnuntaihin lähteneen Harmanin kierroksen alku oli edellispäivän tavoin tahmea. Hän teki viiden ensimmäisen reiän aikana kaksi bogia, ja johto kutistui kolmeen lyöntiin.

Tämän lähemmäksi Harman ei päästänyt ketään. Hän teki etuysin jälkipuolella kaksi peräkkäistä birdieä, ja peli oli järkähtämätöntä. Viimeisenä niittinä Harmanin ylivoimaiselle mestaruudelle toimivat reiän 13 bogia seuranneet peräkkäiset birdiet. Ero venyi kuuteen lyöntiin, ja Harman saattoi varmistella lopussa kolme par-tulosta ilman turhia riskejä.

Harmanin voitto on U.S. Openin kesäkuussa voittaneen Wyndham Clarkin tavoin yksi kauden suurimmista sensaatioista. Hän ei kuulunut kilpailun alla yhdelläkään asiantuntijalistalla ennakkosuosikkien joukkoon. Syystäkin.

Maailmanlistalla sijalla 26 olevan vasurin tilastoista löytyi vain kaksi PGA Tour -voittoa, ja edellisestäkin oli ehtinyt kulua ennen kuluvaa viikkoa yli kuusi vuotta.

Georgian osavaltiossa Sea Islandissa asuva Harman oli ottanut kuluvalla kaudella viisi top 10 -sijoitusta Yhdysvaltain kiertueella. Jonkinlaista isompaa esiintuloa saatettiin odottaa, mutta major-voitto Royal Liverpool Golf Clubin kentällä tuli puskista.

Komealla suorituksellaan Harman, 36, käytännössä sinetöi paikkansa USA:n joukkueeseen tulevana syksynä Roomassa pelattavassa Ryder Cupissa. Peräti kolme miljoonaa dollaria palkintorahaa ansainnutta Harmania ei ole koskaan rankattu sijaa 20 korkeammalle. Seuraavassa listapäivityksessä hän tulee kolkuttelemaan paikkaa top 10:een.

Yllätys oli myös kenttäennätyksen tehneen Jon Rahmin puutunut esitys viimeisellä kierroksella. Lauantain ilotulituksen jälkeen voittokoneelta olisi saattanut odottaa lennokkaampaa suoritusta, mutta takki alkoi olla tyhjä.

Espanjalainen jakoi kuitenkin hienosti toisen sijan tulevan megatähden, Korean Tom Kimin, Itävallan Sepp Strakan sekä yli kolmen vuoden tauon jälkeen major-kilpailuissa onnistuneen Australian Jason Dayn (-7) kanssa.

Kim jakoi sateisena päivänä sunnuntain kovinta tulosta, 67, Adrian Meronkin ja maailmanlistan ykkösen Scottie Schefflerin (par) kanssa. Jälkimmäiset kirivät sijalle T23.

Rahmin ja Strakan ohella eurooppalaisista kärkikymmenikköön mahtuivat myös kuudennen sijan jakanut Pohjois-Irlannin Rory McIlroy (-6) sekä kymmenennen sijan jakanut kotiyleisön suosikki Tommy Fleetwood (-4).

Loppumetreillä muutaman lyönnin menettänyt Sami Välimäki (+9) jakoi 68. sijan. Hän tienasi uransa ensimmäisessä The Openissa noin 38 000 dollaria palkintorahaa.

Kilpailua avauspäivän jälkeen johtanut Christo Lamprecht (+11) jakoi 74. sijan. Eteläafrikkalainen oli ainoa jatkokierroksille päässyt ei-ammattilainen, joten hän varmisti jo perjantaina turnauksen parhaan amatöörin hopeamitalin.

LIV-pelaajien panos The Openissa jäi vaisuksi. Ruotsin Henrik Stenson (-3) jakoi parhaana 13. sijan.

Lue seuraavaksi: Historia puoltaa yllättäjän voittoa The Openissa