16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Y.E. Yang Honda Classicin sankari

Maila putoaa hyvää rataa palloon, mutta miten toimii Sergio Garcian putti viikonloppuna? © Getty Images

<b>Y.E.Yang piti mainiosti hermonsa kurissa ja pääsi juhlimaan PGA Tourin kisan voittoa</b> &copy Getty Images”><b>Tiger Woodsin</b> vuonna 2006 Shanghaissa kukistanut <b>Y.E.Yang</b> osoitti hermojensa pitävyyden nyt myös PGA Tourin kisassa. Toista kauttaa ykköstourilla kiertävä Yang oli 46:ssa aiemmassa kisassa sijoittunut vain kerran kymmenen joukkoon ( 9:s), nyt hän piti PGA National kentällä keulapaikan sen toisella kierroksella itselleen otettuaan. Konemaisen varmasti pelannut Yang horjahteli selvässä johtopaikassa viimeisillä neljällä reiällä tehden kaksi bogeyta, mutta lyönnin marginaali <b>John Rollinsiin</b> pysyi näennäisen helposti. Ykköstilan yllätyksellisyyttä kuvaa se, että Yang oli pudonnut World Rankingilla 460:ksi harjoitellessaan kauden 2008 ajan PGA TOurin menestymisen saloja. Keväällä 2007 hän käväisi 29:na, pohjalla oli tällön hyvä jakso ja neljä voittoa Japanista, mutta alamäki oli alettuaan todella jyrkkä.  Sunnuntain juhlahumusta toivuttuaan Yang voi aloittaa valmistautumisen kolmeen suureen kisaan, jotka nyt tulivat ikäänkuin ekstrana. World Tourin lyöntipelikisa ratkaistaan torstaista eteenpäin Miamissa, Masters huhtikuussa Georgiassa, sekä Players Championships toukokuussa taas Floridassa. Kotimaassaan Koreassa Yang nousee melkoiselle jalustalle, maan neljästä PGA Tourin pelaajasta vain <b>K.J.Choi</b> on aiemmin noussut voittajaksi, peräti seitsemän kertaa. Yangilta voidaan jopa odottaa Mastersissa hyvää esitystä, vuonna 2007 kisassa ainoan kerran pelatessaan hän oli hienosti 30:s. K.J. Choin uran paras major-sijoitus on samasta kisasta vuodelta 2004 jolloin hän oli kolmas. Aasialaiset odottavat todella hartaasti ensimmäistä major-voittajaa, Yang 37-vuotiaana ei kuitenkaan ole saavutuksestaan huolimatta vielä raskaimman kaliberin miehiä. <b>John Rollins</b> alkaa saada, ehkä turhaankin mainetta kakkostilojen erikoismiehenä. Kahden voiton vastapainoksi Honda Classicin kakkostila oli uran seitsemäs. Rollins ( 69-68-68-67) parans loppua kohden, hyytymisestä häntä ei voi syyttää. 34-vuotias Rollins oli kakkonen myös San Diegon kisassa, Buick Invitationalissa Ruotsin <b>Fredrik Jacobson</b> aloitti päätöskierroksen loistavasti kahdella birdiellä, mutta menetti mahdollisuutensa voittoon tehtyään ulosmenossa kaksi tuplaa. Lopullinen sijoitus oli silti viides.  <img decoding=

Fredrik Jacobson k&#228,rkkyy avausvoittoaan Honda Classicissa

<b>Fredrik Jacobson on nostanut itsensä kärjen tuntumaan kahden viimeisen kierroksen aikana</b> &copy Getty Images”>PGA Natioanal Resortilla on luvassa hyvin tasainen lopputaisto viimevuotiseen malliin. 12 pelaajaa on kolmen lyönnin sisällä, <b>Y.E.Yang</b> johtaa kuten toisen päivän jälkeenkin, hänen maanmiehensä Charlie Wi (-5) lukeutuu myös voitontavoittelijoihin. Korealaisista vain <b>K.J.Choi</b> (7x) on kyennnyt PGA Tourilla aiemmin voittoon.  Voitontavoittelijoiden joukossa ei ole konkari <b>Mark Calcavecchiaa</b> lukuunottamatta suuria nimiä, eurooppalaisten menestys on käytännössä Fredrik Jacobsonin (-4) varassa. 34-vuotias göteborgilainen voitti ET:lla kolme kertaa vuonna 2003, suuntasi PGA Tourille suurin odotuksin, mutta on joutunut tyytymään viiden pelaamansa kauden aikana 22:een top-10 sijoitukseen, voittosarake näyttää nollaa , kakkostiloja on kaksi. Parhaimmillaan hän on ollut maailmanlistalla 16:s keväällä 2004 jolloin maailmanvalloitus näytti lähtevän Euroopan jälkeen hienosti käyntiin. Jacobson on loistava lähipelaaja ja puttaaja, vuonna 2007 hän oli puttitilastossa kolmas. Mutta se voitto puuttuu edelleen. Ja kun muistetaan, että ruotsalaisistakin ykköstilan tuomaa tunnetta ovat päässeet maistamaan <b>Jesper Parnevik ( 5×1), Henrik Stenson, Carl Pettersson (3×1), Richard S. Johnson, Daniel Chopra (2x) </b> ja <b>Gabriel Hjertstedt</b> (2×1), sopisi Jacobson pelitaidoiltaan hyvin tähän jononjatkoksi. Ruotsalaisten voittojen määrä PGA Tourilla on toistaiseksi 14. Kolmen lyönnnin takaa nouseminen mestariksi on kova haaste, Jacobsonilla on kuitenkin varmasti henki päällä, häntä paremmin kahdella viimeisellä kierroksella on pelannut vain Calcavecchia ( 67-65). Euroopan supertähdet <b><a href=Sergio Garcia (even) ja Rory McIlroy (-1) ovat hiipuneet liian kauas joukon taakse. Ernie Els (+3) pelasi kolmannen kierroksen ensimmäisessä parissa Scott Verplankin kanssa. Konkareiksi luokiteltavien pelaajien ( 39 v+ 44 v) jalka nousi vielä ripeästi, aikaa kierrokseen kului vain kolme tuntia. PGA Tourin tähdetkin kykenevät pelaamaan ripeästi niin halutessaan.

Will Mazkenzie Yangin varjona Honda Classicissa

<b>Will Mackenzien edellisiin voitonjuhliin osallistuiva poika Maverick sekä vaimo Alli</b> &copy Getty Images”>Korean <b>Y.E.Yang (-7)</b> johtaa Honda Classicia lyönnin erolla ennen kolmikkoa <b>Will MacKenzie, Jeff Overton</b> ja <b>Robert Allenby</b>. Yang muistetaan vuoden 2006 HSBC Champions kisan voittajana, tuolloin hän katkaisi Tiger Woodsin voittosarjan. Yangin takana on niin paljon nimekkäitä ja nälkäisiä pelaajia, että ykköstilaa hänelle ennustaa vain harva. 34-vuotias Will MacKenzie kirittää viiimeisessä parissa korealaista. Miestä voidaan kutsua todelliseksi oman tiensä kulkijaksi, tämänkin johdosta hän on yksi Tourin suurista tarinoista ja yleisön suosikeista. MacKenzie oli kouluaikoinaan lupaava golfari, mutta hän lopetti totaalisesti pelit 16-vuotiaana ja antoi aikaa muille intohimoilleen, ensisijaisesti lumilautailulle ja vuoristokiipeilylle. Viiden vuoden ajan hän asui Montanassa asuntoautossa, Alaskassa harrastuksiin kuului helikopterilaskettelu. Kun Payne Stewart voitti US Openin 1999, sai MacKenzie tästä uuden kipinän lajiin palaamiseen. Hän pääsi monen vuoden yrittämisen jälkeen PGA Tourille kaudella 2005, ja on voittanut kaksi kisaa ( 2006,2008). PGA Tourin pelaajien äänestyksessä MacKenzie on sijoittunut kärkipäähän kun on valittu urheilullisinta pelaajaa. Honda Classicissa MacKenzie saa yleisön tuen Yangin kanssa pelatessaan, hän asuu nykyään Floridassa. Supertähdeksi MacKenziestä tuskin koskaan on, mutta tarina on melkoinen, kymmenen vuoden taukonsa johdosta hän on vielä golfarina hyvinkin tuore, kehityskykyinen. <b>Rory McIlroy</b> (-2) paransi asemiaan toisena päivänä, <a href=Sergio Garcia (-1) menetti tehtyään tuloksen 72. Kolmannella kierroksellla molempien on mielellään kutistettava eroa kärkeen jotta voitto olisi mahdollinen. Kilpailun voittoa puolustava Ernie Els (+3) pääsi viimeisenä jatkoon, ykköseksi yltäminen kymmenen lyönnin takaa on kuitenkin lähes teoreettinen mahdollisuus.

Robert Allenbyn kahdeksan vuoden piina p&#228,&#228,ttyy?

Robert Allenbyn ansiot PGA Tourilla nousevat yli 20 miljoonan mikäli hän voittaa Honda Classicin</b>”><b>Robert Allenby</b> johtaa Honda Classicia yhdellä lyönnillä kesken jääneen avauspäivän jälkeen. Viimeisten vuosien aikana hän on johtanut varsin usein, mutta ei ole sitten kesän 2001 kyennyt johtoaan pitämään. 37-vuotias aussi tuli PGA Tourille vauhdilla, hän ylsi yhteensä neljä kertaa ykköseksi vuosina 2000-2001, kotimaassaankin kaikki suurkisat voittanutta Allenbya suitsutettiin tulevaisuuden supertähtenä. Tuskin kukaan olisi voinut uskoa, että Allenby pelaa seuraavien kahdeksan vuoden aikana yli 200 kisaa PGA Tourilla voittamatta kertaakaan. Silti hän on ansainnut noissa kisoissa yli 14 miljoonaa taalaa, ollut Tourin rahalistalla vuosittain sijoilla 11-63. Onnikin on ollut monasti vastainen, mutta silti saavutus on ennätyksellinen. <b>Tiger Woodsin</b> reikäpelissä kukistanut <b>Tim Clark</b> ( 11,9 miljoonaa) on Tourin ennätysmies kun lasketaan ansaittuja rahoja niillä pelaajilla jotka eivät ole koskaan voittaneet. Allenbyn kahdeksan vuoden periodissa rahaa on tullut huomattavasti enemmän. Avauspäivän johto ei varmasti sumenna kokeneen miehen päätä, lyönnin päässä on kuusi pelaajaa, näiden joukossa <b><a href=Sergio Garcia sekä pitkään varjojen mailla kulkenut Angel Cabrera. Ensimmäistä PGA Tourin lyöntipelikisaa USA:ssa pelaava Rory McIlroy löi avauspäivän pisimmät avaukset (313 metriä ka.), mutta toiveet kärkipaikasta upposivat 17:lla jossa pohjois-irlantilainen teki triplabogeyn. Eroa Allenbyyn on neljä lyöntiä. Ruotsin Mathias Grönberg rikkoi kyseenalaisen rajapaalun. Hänen toisen yhdeksikkönsä tulos oli 50, 15 yli parín. Yhteistuloskin Tourin tämän vuoden korkein 89.

Sergio Garcialla mahdollisuus edess&#228,&#228,n Honda Classicissa

Sergio Garciahävisi yllätyksellisesti reikäpelimestaruuden avausottelunsa Charl Schwartzelille, lyöntipelikisossa on sen sijaan kulkenut tasaisesti, vaikka ailahteleva puttipeli saa usein yleisönkin haukkomaan henkeään. Kahdeksassa viimeisessä kisassa Garcian heikoin sijoitus on 11:s, kenttäpeli kestää lähes aina vertailun kilpailun kärkimiesten kanssa. Garcia voitti kaudella 2008 kolme kertaa, Players Championshipin ykköstila on miehen uran merkittävin. Kaikkien huulilla on kuitenkin kysymys milloin espanjalainen vihdoin valloittaa majorin, vai jääkö tämä ikuiseksi haaveeksi? Ammattilaisena Garcia on päässyt koettamaan jo 38 kertaa, kolme niukkaa kakkostilaa ovat kaikki jääneet tapahtumina suuren yleisön mieleen. Ensimmäisessä ( 1999 PGA) Garcia hätyytteli ylivoimaista suosikkia ( Woods), Padraig Harrington on juottanut katkeran kalkin kahdesti ( 2007 Open, 2008 PGA). Garcialla on seuraavien viikkojen aikana, ensimmäistä kertaa urallaan, mahdollisuus nousta maailmanlistan ykköseksi. Vain kaksi ykköstilaa Honda Classicista sekä seuraavalla viikolla pidettävässä World Golf Championshipissa ja Tiger putoaisi suurella todennäköisyydellä kakkoseksi. Vaihe yksikin on haastava. Edellisvuoden Honda Classicissa Garcia ei saanut otetta pelliin eikä kenttään jääden tasaisessa kisassa 11 lyönnin päähän voittaja Ernie Elsista. Mikäli tulevan viikonlopun kisa menee taas tasaiseksi puttikilpailuksi, on espanjalainen heikoilla, vaikeissa olosuhteissa, haastavalla kentällä hän on parhaimmillaan. Garcian etsikkoajan voi etukäteen rajata Mastersia edeltävään ajanjaksoon.Augustassa hän ei ole viihtynyt, kimurantit viheriöt ovat saaneet yliotteen Garciasta joka on viimeisellä neljällä yrittämällään karsiutunut kolmasti, paraskin sijoitus on vaatimaton 46:s. Garcialle Mastersissa voittaminen olisi tätä taustaa vasten lähes uskomaton saavutus. Viikonlopun kisasta voi ennakoida tasaista, tulikuumia pelaajia ei ole mukana Garciaa ja Rory McIlroyta lukuunottamatta.Pohjois-Irlantilainen pelaa ensimmäisen lyöntipelikisansa USA:n mantereella, joten kameran zoomit kohdistuvat tiukasti 19-vuotiaaseen pitkätukkaan jonka reikäpelimestaruudessa kukisti suvereenin esityksen jälkeen Geoff Ogilvy. <b>Ernie Els sai edellisvuonna paineet päältään voitettuaan ensimmäistä kertaa USA:ssa lähes neljään vuoteen. -Pelasin reikäpelimestaruudessa erinomaisesti, olen tyytyväinen varsinkin puttipeliini. Ottelu Stewart Cinkia vastaan oli sitten huono ja se taru päättyi siihen. Honda Classiciin lähden toiveikkaana, mukavalta tuntuu myös se, että voin asua kisapäivät kotonani lyhyen matkan johdosta, Els kirjoittaa nettisivuillaan. Masters oli Ernie Elsille pitkään se kisa joka hänen piti kaiken järjen mukaan voittaa, kenttä istui silmään, lähipelitaiturille viheriöt olivat mieluisia. Viidellä perättäisellä kerralla (2000-2004) heikoin sijoitus oli kuudes, kakkostiloja kertyi kaksi. Tämän jälkeen suksi on lipsunut Augustassa Garcian malliin, neljällä viimeisellä kerralla paras sijoitus on 27:s. Huhtikuun toisella viikolla Elsilla on suuri testi edessään. Pysyykö hän vakavasti otettavana suurkisojen miehenä, vai alkaako ote kärjestä livetä 40-vuotispäivän lähestyessä? Els ilmoitti lähes tasan vuosi sitten Honda Classicin jälkeen myös 5-vuotiaan poikansa Benin autismista, jonka johdosta perhe muutti takaisin Floridaan saadakseen tälle parhaan mahdollisen hoidon. Els on ollut erittäin aktiviinen toimija hankkien hyväntekeväisyyspelien ja lahjoitusten kautta varoja sairauden tutkimustyöhön ja hoitoon.<span class=

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje