23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vijay Singh Fedex Cupin kärkeen New Jerseyn voitolla

Sergio Garcia ja Padraig Harrington pelaavat seuraavien viikkojen aikana isosta rahasta USA:ssa © Getty Images

Vijay Singh jyräsi uran 33:een PGA Tourin voittoonsa New Jerseyssa &copy Getty ImagesAurinko paistaa taas 45-vuotiaalle Vijay Singhille. Konkari ehti pelata lähes 1,5 vuotta ilman voittoa kunnes ykköstila heltisi elokuun alussa Bridgestone Championshipissa. Sunnuntaina Singh oli paras huipputasaisessa The Barclays kisassa, Sergio Garcian kukistamiseen tarvittiin kaksi uusintareikää. Kisan ratkaisu oli erittäin jännittävä, molemmat laittoivat ensimmäisellä uusintareiällä yli seitsemänmetriset birdieputit sisään- Singh heti Garcian upotettua omansa. Toisella Garcia löi vasemmalle karheikkoon, maskiin josta hän sai vapaan dropin selvempään paikkaan mutta ei onnistunut tekemään birdietä. Singh oli par-viitosella kahdella päällä, puttasi kahdesti ja kuittasi ykköstilan joka oli toinen neljässä viimeisessä kisassa. Vijay Singh lähti kauteen 2008 entistä päättäväisempänä, svingiä oli remontoitu, fysiikkaa laitetaan jatkuvasti entistä ehompaan kuntoon. Alkuvuosi tuotti kuitenkin rajuja pettymyksiä ja hyvätkin kisat niukkoja tappioita. Majoreissa Singh oli koko kauden ponneton, paras sija oli 14:s Mastersissa, 65:s ja kaksi karsiutumista muodostivat kokonaisuutena selkeän pannukakun. World Tourin voitto Ohiossa sekä nyt tullut Fedex Cupin ykköstila voivat kääntää kauden lopulta plusmerkkiseksi. Singh siirtyi neljän kisan mittaisessa finaalivaiheessa pistelistan ykköseksi, lopullinen voittaja saa kymmenen miljoonaa ekstraa, joten toista kertaa pelattavan Cupin sankari kyllä muistetaan. Singhille voitto oli sikälikin merkityksellinen, että se tuli kilpailussa jonka hän on aiemmin vallannut ( kisalla eri nimiä) kolmasti, aiemmin Westchesterin kentällä. Vielä makeammaksi sen tekee se fakta, että ensimmäinen näistä vuonna 1993 oli myös Singhin PGA uran ensimmäinen, 30-vuotiaana. Nyt, 15 vuottta myöhemmin titteleitä on kaikkiaan 33, 20 on saavutettu 40 ikävuoden jälkeen. Myös nyt käytetty Ridgewood Country Club sai Singhilta armon. -Tämä on aivan upea kenttä, joka ainut pelaaja on varmasti kanssani samaa mieltä, hän suitsutti. Sergio Garcialle niukka tappio oli toinen peräkkäinen todella karvaan PGA Championshipin kokemusten jälkeen. Garcia paransi kuitenkin asemiaan Fedex Cupissa jossa siis pelataan vielä kolme kisaa. The Barclays oli huipputasainen, peräti 18 miestä oli kolmen lyönnin sisällä. Paul Casey sijoittui seitsemänneksi ja vahvisti asemiaan Ryder Cup-joukkueen ensimmäisenä villin kortin miehenä. Kapteeni Nick Faldon on hyvin vaikeaa jättää edelliskerran sankareihin kuulunutta maanmiestään pois, tämä kun oli myös yksi ainoista joka selvisi jatkoon kaikissa majoreissa. Avauspäivän jälkeen ylivoimaisesti johtanut Hunter Mahan kuukahti 31:ksi, myös puolivälissä johtaneelle Steve Strickerille kaksi viimeistä olivat tervanjuontia, sijaluku oli 19:s.

Steve Strickerin vuoro loistaa New Jerseyssa

Steve Stricker sai pelinsä osaset kohdalleen perjantaina &copy Getty ImagesSteve Stricker ilmoittautui perjantain esityksellään mukaan taisteluun Fedex Cupin voitosta. Hän syrjäytti avauspäivän jälkeen johtaneen Hunter Mahanin pelaamalla 64, Mahanin tulos oli 73. Kahden miehen väliseksi kisaksi Barclays taistoa on vielä turha ennakoida, mutta Strickerin piristyminen antaa uutta näkökulmaa finaalivaiheeseen. Piste-erot on typistetty ennen finaaleja niin pieniksi, että menestymällä hyvin kolmessa ensimmäisessä finaalikisassa lähes kuka tahansa 144:sta mukaanselvinneestä voi vielä voittaa ylimääräisen 10 miljoonan potin. Muistutukseksi, Steve Stricker oli viimevuonna Fedex Cupissa toinen Tigerin jälkeen ansaiten kolme miljoonaa bonuspotista. -Tämä Ridgewood Country Clubin kenttä tuo minulle mieleen ne kotiosavaltion (Wisconsin) kentät joilla paljon kierrän. Viheriöt ovat hyväkuntoisia ja paljolti samaa ruoholaatua. Tunsin oloni kotoisaksi ja se antoi hyvän pohjan tuloksen tekemiselle, Stricker selvitti nousunsa taustoja. Kahdella edelliskaudella PGA Tourilla loistanut Stricker on vajonnut vuoden kahden ensimmäisen kisan jälkeen melkoiseen kuoppaan, missattuja cutteja on lukuisia, British Openin seitsemäs sija yksittäinen ilonaihe. Barclays voi kääntää täydellisesti suunnan, ykköstila veisi hänet pistelistalla 21:lta sijalta kärjen tuntumaan. Stricker johtaa siis Mahania kolmella lyönnillä. Kolmantena on Suomessa muutaman päivän ennen SAS Mastersia vieraillut Dudley Hart, kärkikymmeniköstä löytyvät myös Angel Cabrera, Sergio Garcia sekä Kenny Perry. Phil Mickelsonilla (-1) on eroa Strickeriin jo yhdeksän lyöntiä. Kaksi majoria voittanut Padraig Harrington (+1) sai pakata tavaransa karsiuduttuaan. Hänen sijoituksensa Fedex Cup-listalla tulee putoamaan muutaman sijan kolmannesta (Tiger Woods laskettu ulos). -Olin väsynyt. Tämä oli toki suuri pettymys edellisten viikkojen jälkeen, Harrington myönsi.

Hunter Mahan karkuteill&#228, Fedex Cupin finaalikisassa

Hunter Mahanin putteri lauloi iloista sävelmää New Jerseyssa, putteja kertyi yhteensä 23. &copy Getty ImagesHunter Mahan aiheutti hämmennystä hiljakkoin lausumillaan sammakoilla Ryder Cupista. Yleinen veikkaus oli näiden jälkeen se, että kapteeni Paul Azinger ei tule antamaan 26-vuotiaalle teksasilaiselle villiä korttia vaikka tämä kunnostautuisikin seuraavien kahden viikon aikana. Azinger voi joutua ”pakkorakoon”, sillä Mahan esitti oman shownsa Ridgewood Country Clubilla. Ensimmäisellä reiällä hänen lähestymisensä vajaan sadan metrin matkalta spinnasi reikään, hyvät alkuvauhdit tästä saanut Mahan jatkoi hurjasti ja tuloksensa 62 oli ylivertainen. Mikäli Mahan pysyy keulilla, pitäisi Ryder Cup-paikan olla täysin selvä, bonuksena tulisi vielä 1,260 miljoonaa taalaa sekä hurja nousu Fedex Cupin pistelistalla jossa hän on nelivaiheisen finaalin käynnistyessä 31:s. Mahan voitti edellisvuonna toistaiseksi ainoan kerran PGA Tourilla. Painolastina valinnalle siinä tapauksessa että Mahan hiipuisin kärjestä on mm. se, että menestykset majoreissa ovat olleet luokattomia, kolme karsiutumista, yhden kerran 18:s. Vastaavasti reikäpeleissä Mahan voisi olla todellinen jokeri joka ei kumartele kuvia. Paljon on pelissä Paul Caseylläkin. Paikka Ryder Cupiin on varmistamatta, mutta Nick Faldon papereissa englantilaiselle on varmasti paljon plussaa, hän oli yksi ainoista euroista joka selvisi jatkoon kaikissa majoreissa. Toinen sija avauspäivän jälkeen lupaa paljon. Hyvä sijoitus kymmenen joukkoon olisi Caseylle tärkeä lisänäyttö. Casey joutui muutama vuosi sitten USA:ssa epäsuosioon todettuaan huolimattomasti ja ajattelemattomasti ,että ”me vihaamme jenkkejä Ryder Cupissa”. Kahdessa viimeisessä Ryderissa hän on ollut mukana, Barclaysin menestys varmistaisi tien kolmanteen. Suosikeista ja listan kärkimiehistä Kenny Perry pelasi 69, Phil Mickelson 70 ja Padraig Harrington 72.

Garcia ja Harrigton suosikkeina Fedex Cupin finaalivaiheessa

USA:sa jaetaan seuraavien viikkojen aikana isoa rahaa PGA Tourin kisoissa ja kunniaa Ryder Cupissa. Eurooppalaiset ovat, yllätys, yllätys Fedex Cupissa suurten suosikkien joukossa. Ensimmäiseen neljästä finaalikisasta pääsee 144 pelaajaa, viimeiseen enää 32. Päätöskisassa kentällä on sunnuntaina kahdeksan miestä. Alkukauden menestykset ovat sovellettuina pohjalla, Tourin tavoite on se, että kaikki huipentuisi sunnuntaina 28:s päivä pelattavaan Tour Championshipin viimeiseen kierrokseen. Pistelistan kunkulle on luvassa kymmenen miljoonaa, yhteensä bonusrahaa jaetaan miljonääreille 35 miljoanaa taalaa. Yhdessä neljän finaalikisan normaalien palkintopottien kanssa tililtä toiselle kulkeutuu 63 miljoonaa taalaa!!! Kenttä on varsin avoin Tigerin ollessa poissa, käytännösssä on kuitenkin vaikea kuvitella että voittaja tulisi 20:n pistelistan kärkinimen takaa. Vain yhden (!!!) major-kisakierroksen kaudella 2008 pelannut Kenny Perry johtaa listaa, hänen voittoonsa vain harva perustaa. Phil Mickelson on kovan haasteen edessä, nyt pitäisi näyttää, että maailmanlistan kakkonen on kypsä ottamaan ainakin tässä sarjassa Tigerin paikan. Viimevuonna hän jätti kylmän rauhallisesti yhden neljästä megakisasta väliin, perhe ajoi edelle… Tourille tämä, ja muidenkin pelaajien hiljainen kapina oli kiusallista. Nyt tähtiä hellitään jopa yhdellä väliviikolla. Ryder Cup huomioiden USA:n ja Euroopan tähdille tulee kuitenkin kuuden viikon aikana viisi kisaa. Fedex Cupin finaalivaiheessa lopullinen ykkönen voi ansaita jopa yli 15 miljoonaa taalaa &copy Getty ImagesMickelsonia kalvaa varmasti se, että kahdesta tavallisesta PGA Tourin voitosta huolimatta Majoreissa ja World Tourin kisoissa hän on katsellut kaukaa kärjen taistelua. Mastersin viides tila on paras noteeraus kymmenessä viimeksi pelatussa majorissa. Alamäki isoiss kisoissa käynnistyi kesäkuussa 2006. US Openin katkera katkeamien päätösreiällä 2006 saattaa edelleen olla hieman haamuna vasurin mielissä. Fedex Cupin voitto lievittäisi tuskaa. Toki Mickelson voitti 2007 Players Championshipin, nyt hän joutuu kohtaamaan ennakkosuosikin paineet. Padraig Harrington lähtee Ridgewood Country Clubilla, New Jerseyssä pelattavaan kisaan edellään vain Perry ja Mickelson. Viimevuonna sijoitus lopullisella Fedex Cupin listallla oli 21:s. Nyt kaksinkertainen major-voittaja joutuu jo titteliensä takia suurennuslasin alle. Hän voitti 2005 viikonlopun Barcklays -kisan, tuolloin kuitenkin eri kentällä. Sergio Garcialla on enemmän takamatkaa, pistelistalla hän on Tiger poislaskien 11:s. Espanjalainen on vuorenvarmasti erittäin nälkäinen, jopa haavoitettu katkeran PGA Championshipin tappionsa seurauksena. Eurooppalaisista kovia näyttöpaineita kahdessa ensimmäisessä kisassa on Paul Caseylla, Ian Poulterilla sek viikonloppuna voittaneella Carl Petterssonilla. Ruotsalainen tarvinnee voiton saadakseen suoran paikan tai villin kortin, englantilaiskaksikolle villiin korttiin saattaa riittää paljon vähempikin.

Fedex Cupin pistetilanne

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje