19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tiger Woods rutisti Dubain sankariksi

Ernie Els avaa kautensa Dubaissa © Getty Images

Viimeisen reiän uponnutt birdieputti irrotti Tiger Woodsilta tutun tiukan tuuletuksen &copy Getty ImagesTiger Woods osoitti päätöskierroksella jälleen kerran suuruutensa. Edellispäivänä surkeasti pelannut Woods kiri alkureiíllä johtopaikkaa pitäneen Ernie Elsin sekä Henrik Stensonin tuntumaan. Pari bogeyta näyttivä kuitenkin suistavan Woodsin pois kärkitaistosta, Ernie Elsin uhkaajaksi nousi hänen nuori maanmiehensä Louis Oosthuizen. Kun yhdeksän reikää oli jäljellä, oli Woods kolme lyöntiä Elsia perässä, peli näytti kulkevan Elsin tahtiin. Kunnes.. Pallo alkoi pomppia Woodsin suuntaan. Hän pelasi sisääntulossa loistavaa lähipeliä, puttasi vain kymmenen kertaa. Viimeisellä Woods upotti vielä vaikean alamäkiputin noin kymmenen metrin päästä. Ratkaiseva käänne oli myös 12:lla sisään mennyt chippi erittäin haastavasta paikasta. Kierrostulokseksi tuli 65, sisääntulon hän pelasi kuusi alle. -12:n chippi oli hyvin ratkaiseva, se antoi uutta uskoa tekemiseen, toisen kerran Dubaissa voittanut Woods kertoi. Hän on pelannut kisan viisi kertaa, kahden voiton ohella hän on ollut aina viiden joukossa. Martin Kaymerista on kasvamassa toisella ET kaudella jo todellinen supertähti &copy Getty ImagesMartin Kaymer, Saksan 23-vuotias komeetta ja kauden 2007 tulokas oli toinen tehtyään viimeisellä eaglen. Jossiteltavaakin jäi. Kentän helpoimmalla reiällä, 13:lla Kaymer löi avauksensa ulos ja teki toisella pallolla birdien, korttiin merkittiin siis bogey. Ernie Elsille voiton menettäminen sisääntulossa oli toisen kerran lyhyen ajan sisällä todella katkera kalkki. Kun Woods sai onnistumisistaan lisää virtaa, hyytyi Els karmaisevalla tavalla. Huonoja pomppujakin Elsilla oli, mutta 11:n ja 12:n bogeyt tulivat tavalla joka pistää miehen otsaan taas leiman; ”kipsasi anteeksiantamattomasti”. Ensin lyhyen putin missaaminen, 12:lla lähestyminen keskeltä väylää painui pushina 25 metriä oikealle. Viimeisellä Elsilla oli mahdollisuus päästä uusintaan tekemällä birdie. 215 metrin matkalta hänen lähestymisensä puulla epäonnistui pahasti ja putosi 20 metriä lyhyeksi keskelle lampea. Ernie Elsille kauden ensimmäinen kisa käynnistyi siis pahimmalla mahdollisella tavalla, tiukassa paikassa pupu meni pöksyyn. Vielä pahemmaksi asian tekee se, että niukka viimeisen reiän tappio oli Dubaissa jo neljäs viimeisen kuuden kerran aikana. Vastaavasti kuitenkin sijaluvut seitsemällä edelliskerralla 2002-2008) ( 1,2,3,1,2,2,3) kertovat siitä, että Emiratesin kenttä sopii silmään. Pinna vaan ei tahdo kestää ja se on näkynyt kaikissa tappioissa. Mikko Ilonen aloitti heikosti eikä saanut pelistään kiinni. Tulos 75 pudotti hänet 45:ksi. Sijoitus maailmanlistalla tullee säilymään suurinpiirtein samana (69:s), reikäpelimestaruuskisat jäävät väliin jollei Ernie Elsin lisäksi muutamia muitakin viimehetken poisjääntejä tule.

Ernie Els ja Henrik Stenson karkasivat Tigerilta

Tuplajuhlat? Ernie Elsin uusi kenttä avattiin maanantaina, sunnuntaina kisataan voitosta &copy Getty ImagesTiger Woodsin voittokulku tullee pysähtymään Dubain kisassa. Avauspäivänä hienon näytöksen ( 65 lyöntiä) tehnyt Woods oli lauantaina pitkin päivää vaikeuksissa lyöntiensä kanssa. Väylät olivat Woodsilta kateissa. Avauspäivänä hän osui upeasti 12 kertaa, kahtena seuraavana Woods on jatkanut väylältä vain viisi kertaa kummallakin. Viheriöosumia kertyi päivän mittaan vain yhdeksän, tässäkin suunta on alaspäin ( 15-12-9) Surkeuden kruunasivat kaksi viimeistä reikää. 17:lla Woods missasi reilun metrin mittaisen birdieputin, 18:lla hänen puulyöntinsa karheikosta pulahti veteen. Woods on kaikilla neljällä aiemmalla vierailukerrallaan ollut pelillisesti hieman ulkona omasta tasostaan, näin oli myös vuonna 2006 jolloin vain mestarillinen scramblaus tuotti voiton. Nyt ainakaan allekirjoittanut ei usko Tigerin voittoon, edellä on neljä pelaajaa, samassa tuloksessakin pelillisesti huomattavasti vakuuttavammin esiintyneitä. Ernie Elsin 65 oli päivän paras, hän sai pelata rauhassa muutaman ryhmän kärkiparien edellä. Elsin recordi Dubaissa on parempi kuin kenelläkään muulla, kolmen voiton lisäksi on kolme katkeraa kakkossijaakin. Sunnuntaina Els kykenee osoittamaan, onko hän valmis voittamaan lyöntipelikisan. Etelä-Afrikan ulkopuolella Big Easy on kyennyt tähän viimeksi vajaat kolme vuotta sitten BMW Asian Openissa!!! Henrik Stenson pääsee kirittämään Elsia lyönnin päästä, eikä kolmas perättäinen kakkostila Lähi-Idän kisassa ole varmastikaan ajatuksissa viimevuotisella ykkösellä joka on löytämässä hyvää virettä pitkän laman jälkeen. Tigeriakin vahvempia suosikkeja sunnuntain kierrokselle ovat kaksikon lisäksi Lee Westwood ja puttipelillä hyvän kierroksensa kämminyt Sergio Garcia. Mikko Ilosen aamulla tekemä 68 oli kovaa valuuttaa, päivän kolmanneksi paras tulos. World Tourin reikäpelimestaruuskisaan VARMAN paikan saavuttaminen vaatisi luultavasti sijoituksen 12 joukkoon. Vähempikin voi riittää. Kivikovassa seurassa nykyisen 29:n tilan säilyttäminenkin vaati ehjän kierroksen. Sunnuntaina Ilonen saa pelikaverikseen Bradley Dredgen, mikäli sääolot pysyvät samanlaisina, tulos 67-68 nostaisi suomalaisen 15:n joukkoon.

Mikko Ilonen jatkoi nousuaan Dubaissa

Mikko Ilosella on sunnuntaina mahdollisuus pelata itsensä reikäpelimestaruuskisaan &copy Getty ImagesMikko Ilonen pääsi kolmannelle kierrokselle ensimmäisessä parissa ja peli sujuikin mainiosti. Ulosmenossa Ilonen teki vain yhden birdien ja bogeyn, sisääntulossa birdejä syntyi kolme, näiden lisäksi 13:n eagle siivitti nousua listalla. Tulokseksi kertyi 68, kierroksensa lopetettuaan Ilonen oli 24:s. Sijoitus tullee heikentymään päivän mittaan, mutta Mikko Ilosella on nyt selkeä mahdollisuus pelata itsensä sunnuntaina sisään World Tourin reikäpelikisaan. Tähän pitäisi kaiken järjen mukaan riittää sijoitus 12:n joukkoon, mahdollisten poisjääntien johdosta vähäisempikin menestys voi riittää. Tiger Woods pelaa lauantaina kärkiparissa yhdessä Irlannin Damien McGranen kanssa.

Mikko Ilonen niukasti jatkoon Dubaissa

Mikko Ilonen oli toisen päivän tähtiä Dubaissa &copy Getty ImagesMikko Ilonen oli pitkään toisen päivän tähtiä Dubaissa perjantaina. Lahtelainen pelasi tuloksen 71, nousten 92:lta sijalta 62:ksi. Eroa kisaa johtavaan Tiger Woodsiin on yhdeksän lyöntiä. Tiger pelasi toisena päivänä saman tuloksen Ilosen kanssa. Mikko oli tekemässä todella kovaa nousua, tämä kuitenkin tyssäisi 17:n tuplabogiin. Viimeisellä Ilonen tarvitsi parín, lyöntiäkin heikompi tulos olisi vienyt hänet katsomoon. Olosuhteet olivat huomattavasti vaikeammat, lähes myrskyisät, Dubai Desert Classicin jatkuessa perjantaina. Päivän paras tulos oli 68, vain neljä miestä alitti 70 lyönnin rajan. Torstaina Woods pelasi 65, alle 70 lyönnnin miehiä oli tuolloin yli kolmasosa pelaajista, 42. Ilonen nousi hissin tavoin tuloslistalla kierroksensa käynnistyttyä hurjastii, kolme alle kuuden reiän jälkeen. Toiveet paikasta World Tourin reikäpelimestaruuteen heräsivät uudelleen henkiin. 11:een sijaan on vain viisi lyöntiä. Woods saa lauantaina pelikaverikseen Irlannin Damien McGranen joka on vain lyönnin päässä. Totisemmman haasteen mestari saanee Henrik Stensonilta (-6), Ross Fisherilta (-5), Sergio Garcialta (-5), Ernie Elsilta (-4) sekä Martin Kaymerilta (-4).

Tiger antaa rahoille vastinetta

Turhaan Tiger jännittää puttinsa perään. Avauskierroksella upposi 7 birdietä.  &copy Getty Images Vaikka kuinka yrittää olla varovainen veikkauksissaan, Tigerin kohdalla se harvoin kannattaa. Maailman ykkönen on juuri siinä kunnossa kuin itse sanoi: ”parempi kuin koskaan”. Dubaissa Tiger Woods aloitti samalla tahdilla kuin lopetti edellisen kilpailunsa. Tuloskortin perusteella peli oli virheetöntä ja tuloksena heti kahden lyönnin kaula seuraaviin. Tiger itse oli sitä mieltä, että kierros olisi voinut olla parempikin. ”Missasin muutaman putin. Minulla oli pari tosi hyvää paikkaa, mutta pyöräytin ne reunan yli.” Toisen sijan jakaa tässä vaiheessa peräti 11 pelaajaa, mm. kolmikko Ruotsin Pelle Edberg, Espanjan Miguel Angel Jimenez ja Ranskan Thomas Levet. Jimenezin tähtihetki osui väylälle 7, jolle hän teki hole in onen. Jimenez taiteili kisan ensimmäisen hole in onen.  &copy Getty ImagesKahden lyönnin kaula ei ensimmäisen pelipäivän jälkeen olisi mahdoton, ellei kyseessä olisi Tiger. Miehen otteiden ja puheiden perusteella voidaan odottaa ilotulitusta myös seuraavilla kierroksilla. Haastajia kylläkin riittää; 2-3 lyönnin päässä on yhteensä 25 pelaajaa. Tai sitten käy niin kuin viime viikonloppuna – muut saavat kisata kakkossijasta ja seurata tulostaululta Tigerin karkaamista. Mikko Ilonen on tuskin tyytyväinen esitykseensä. Edellisen viikonlopun tahmeus jatkuu, tuloksella +2 (74) suomalainen jakaa vasta tilaa 92. Edellisessä kilpailussa putti oli Mikon ongelma ja birdieitä syntyi kahdella kierroksella vain yksi. Dubain avauskierrokselle niitä mahtui neljä, mutta valitettavasti bogeja tuli kaksi enemmän. Näillä näkyminen Ilonen joutuu sanomaan hyvästit World Tourin reikäpelimestaruuskilpailulle, jonne pääsemiseksi tarvittaisiin vähintään paikka 12 parhaan joukossa. LG

Mikko Ilosella kova haaste Dubaissa

Matkalla Majoreihin? Mikko Ilosella on kivikova haaste edessään viikonlopun kisassa  &copy Getty ImagesViikonlopun kilpailu Dubaissa on todellinen herkkupala jossa supertähden rooli lankeaa luonnollisesti Tiger Woodsille. San Diegosta Lähi-Itään on kuitenkin pitkä matka ja aikaerosta väkisinkin kärsivä Woods saanee tehdä täyden päivätyön kukistaakseen kivikovat vastustajansa. Korvauskin on toki ruhtinaallinen, Woods tuskin liikahtaa Dubaihin alle kahden miljoonan dollarin starttimaksua. Samalla matkalla hänellä on mahdollisuus käydä tutustumassa ”tiluksiinsa”, Tigerin suunnittelemista kentistä ensimmäinen on rakenteilla nimenomaan Dubaissa. Woodsin rekordi viimeisissä kisoissa on lähes epäluonnollinen, hän on voittanut neljä viimeistä kisaansa yhteensä 31 lyönnin erolla seuraaviin! Tämä on nykyaikana ylivoimainen ennätys, saavutuksen arvoa nostaa vielä se, että kaikissa kisoissa vastus on ollut huippuluokkaa. Emiratesin kentällä Woods on ollut aina kärkipäässä , ”vain” yksi voitto, muilla kolmella kerrallakin hän on ollut viiden joukossa. 2001 Tigerin kukisti viimeisellä reiällä Thomas Björn, 2004 Woods oli viides hänen hyvän ystävänsä Mark O´Mearan vietyä voiton. Alkutalvesta 2006 Tiger sai kolmannella yrittämällä voiton. Kenttäpeli oli tuolloin silmiinpistävän ailahtelevaista, loistavalla lähipelillä ja scramblaamassa Woods väänsi uusinnassa voiton Ernie Elsista. Viimevuonna tasaisessa kisassa Henrik Stenson oli kaksi lyöntiä Woodsin edellä, väliin mahtui myös Ernie Els. Ennakkospekulaatioissa Tigerille pitää varata yksi paikka kärkikymmeniköstä, ylivoimainen voitto tuntuu kuitenkin kaukaiselta vaihtoehdolta. Näin totaalisen väärin erehdyin viimeviikollakin veikkaamaan Buick Invitationalissa jonka Tiger vei kahdeksan lyönnin marginaalilla. Mikko Ilosen peli ja nimenomaan putti olivat tylsässä vireessä Qatarin kisassa. Nyt hän pelaa kentällä josta pitää huomattavasti enemmän. Dubai Desert Classic on monella tavalla iso mittari, mukana on käsittämättömän paljon maailmanhuippuja. Iloselle Dubain kisa on kuin esikarsinta Majoreihin. Vain paikka 12:n ensimmäisen joukossa antaa niin paljon World Ranking-pisteitä että hän pääsisi mukaan World Tourin reikäpelimestaruuskisaan joka pelataan helmikuun lopulla. Samalla avautuisi suurella todennäköisyydellä paikka World Tourin lyöntipelikisaan Miamiin maaliskuun alkupuoliskolla. Kova menestys jommassakummassa puolestaan voisi nostaa sijoituksen WR:lla 50:n joukkoon, tällöin kolahtaisi postista kutsu Mastersiin. Tiger Woods ratkaisi vuoden 2006 kisassa voiton itselleen loistavalla lähipelillä pitkän pelin takkuilusta huolimatta &copy Getty ImagesJos menestystä Dubaista ei tule, vaihtoehdoksi jää ET:n kisojen kiertäminen helmi-maaliskuussa Aasiassa. Näistäkin voi isolla menestyksellä päästä Mastersiin. Kahtena ensimmäisenä päivänä Ilonen pelaa yhdessä Raphael Jacquelinin sekä Philip Archerin kanssa. Torstain starttiaika on aamulla, kello 6.45 Suomen aikaa. Ilonen on pelannut Dubaissa viidesti. Ensimmäisellä kerralla amatöörinä pelatessaan (2001) menestysmahdollisuudet kaatuivat ruokamyrkytykseen. Vuonna 2003 Ilonen johti kisaa hetken aikaa ollen lopulta kuudes. Kahtena seuraavana vuonna sijoitukset olivat 45:s ja 68:s. Viimevuonna peliä häiritsi flunssa, tuloksena karsiutuminen. Mikko Ilonen ilmoitti ennen kauden alkua selkeästi tavoitteekseen päästä mukaan kaikkiin Majoreihin. Viikonlopun kisa on tätä taustaa vasten tavallista huomattavasti isompi mittari, melkoinen miehuuskoe.

Ernie Els innoissaan uudesta kent&#228,st&#228,&#228,n

Ernie Elsille Dubai on monella tavalla merkityksellinen paikka. Hän on voittanut Dubai Desert Classicin kolme kertaa, alkuvuoden 1994 ykköstila oli samalla ensimmmäinen ET:lla. Nuorukainen räväytti tauluun kenttäennätyken 61 ja voitti näytöstyyliin. Kahdella edelliskerralla ( 2006, Woods, 2007 Stenson) Els on saanut tyytyä katkerasti hopeaan. Samoin kävi vuonna 2003 jolloin superyllättäjä Robert-Jan Derksen juotti etelä-afrikkalaiselle katkeran kalkin. Vesi päätösreiällä saattaa tulla vielä pitkään Elsin uniin, hänen töppäilynsä joulukuun Dunhill Championshipissa jää varsinaiseksi klassikoksi. Kaksi palloa veteen, triplabogey. Bogeylla olisi tullut voitto, kaudella 2007 Els ei voittanut yhtään lyöntipelikisaa. Tappio oli Elsin uran hämmästyttävin. Vuosi 2008 on Elsillekin hyvin merkityksellinen. Hän on avoimesti ilmoittanut tavoitteekseen nousta maailmanlistan ykköseksi, sekä saada ansiolistaansa kaikkien Majorien voitot. Masters Tournamentin ja PGA:n ykköstilat puuttuvat vielä. Hyvä on muistaa sekin, että saavuttamistaan kolmesta Majorin ykköstilasta viimeisestäkin on aikaa pian kuusi vuotta. Nuoremmat painavat päälle, mikäli Els aikoo ykköseksi nousta, pitäisi jotain tapahtua varsin pian. -Olen valmistautunut kauteen hyvin. Tämä on ensimmäinen kisani vuoden 2008 aikana ja koen olevani valmis menestymään, lyönti toimii mainiosti. Haluan parantaa viimevuotista sijoitustani yhdellä Dubaissa , Els kirjoittaa nettisivuillaan. Maanantaina Dubain kenttävalikoima kasvoi yhdellä kun ”Els Club in Dubai” nimeä kantava kenttä avautui. Ernie uskoo nimeään kantavaan brändiin kuten syytä onkin. -Els Clubeja tulee ympäri maailman lisää, niillä on tavallistakin korkeammat laatukriteerit. Kaikki on ensiluokkaista myös kentän ulkopuolella. Luonnollisesti ravintoloissa on tarjolla myös omia viinejäni. Pelasin sunnuntaina Dubain Els Clubin ja kokemus oli huikaiseva, kenttä on mahtava.Kutsun sitä Desert linksiksi, se tarjoaa varmasti haasteen niin huippupelaajalle kuin myös tavalliselle harrastajalle, Els jatkaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje