21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Steve Webster birdiemurskajaisten paras Portugalissa

Vain voitto puuttuu. Justin Rose on noussut kymmenennellä ammattilaiskaudellaan huippukuntoon

Steve Webster sai voitostaan tyylikkään pokaalin lisäksi 500.000 euroa &copy Getty ImagesSää Portugalin Algarvessa on syksyisin hyvinkin arvoituksellinen. ET:n kisan aikana pelaajat ja yleisö saivat nauttia parhaista mahdollisista keleistä ja tulostaso oli sen mukainen. Steve Webster pelasi toisessa parissa yhdessä Robert Karlssonin kanssa, parivaljakko kirittikin toisiaan mainiosti. Pelikaveriaan päätä lyhyempi englantilainen piiskasi avauksiaan samoille mitoille Karlssonin kanssa, laittoi pitkiä putteja sisään kierroksen puolivälin jälkeen ja johti ennen viimeistä jo kolmella. Vaikka hän tuli 18:tta turvallisesti pikkuhiljaa, vettä vältellen riitti bogey kahden lyönnin voittoon. Se tuotti 500.000 joka on luonnollisesti vuodesta 1996 Euroopan Touria pelanneen Websterin suurin shekki. Ykköstila oli kuluvalla kaudella selkävammoista kärsineen Websterin uran toinen. Robert Karlssonille toinen sija oli kauden ylivoimaisesti paras suoritus, myös hän varmisti Websterin tavoin paikkansa Volvo Mastersiin. Ruotsalaisten hienoa panosta täydensivät kolmatta sijaa jakaneet Peter Hanson sekä Fredrik Anderson-Hed. Daniel Vancsik taipui edellisviikon ( Madrid) tavoin johtopaikalta. Nyt ongelmaksi muodostuivat par-viitoset jotka hän pelasi sunnuntaina kaksi yli. Websterillä pitkät reiät tuottivat seitsemän lyöntiä paremman tuloksen, joten ratkaisu syntyi neljällä par-viitosella. Ennakkkosuosikeista Lee Westwood oli kolmas, Justin Rose ja Retief Goosen jakoivat sijalukua 21:s. Jarmo Sandelin joutuu taistelemaan vielä viimeisessä Mallorcan kisassa paikastaan 115:n joukkoon ET:n rahalistalla. Portugalissa hän sijoittui 46:ksi, ansaitsi vajaat 15.000 euroa jotka nostavat hänet rajan tuntumaan. Kilpailun birdien määrä, 1620 on hyvin lähellä ET:n ennätystä kun se suhteutetaan pelaajien määrään (125). Arnold Palmerin suunnittelema kenttä vaatii toki hyvää ja tarkkaa lyömistä, täysin tyynessä kelissä pallot pysyivät hyvin väylillä ja huippukuntoisilla viheriöillä putit upposivat kovalla prosentilla.

Robert Karlsson vahvana Portugal Mastersissa

Robert Karlssonin (oik.)nuotit ovat olleet hieman pielessä kaudella 2007 &copy Getty ImagesTulosmurskajaiset jatkuivat lauantaina Portugal Mastersissa vaikka Martin Kaymerin tuoretta kenttäennätystä 61 ei kukaan uhkaillutkaan. Daniel Vancsink johtaa edelleen tuloksella 18 alle, 1-8 lyönnin päässä hänestä on 28 pelaajaa, joten sunnuntaista kehittyy varmasti mielenkiintoinen. Päivän paras tulos oli 64, jonka sai aikaan mm. Fredrik Anderson-Hed. Viimevuonna Tourilla loistanut ja kaksi kisaa voittanut Robert Karlsson pelasi lyönnin heikommin ja on kaksi lyöntiä kärjestä neljäntenä. Karlsson oli rahalistalla 2006 neljäs, tämänvuotisella listalla 53:s. Hänen paras sijoituksensa on hämmästyttävästi vasta kymmenes, joten näyttöhaluja on varmasti. Skandinaaveilla on kuluvalla kaudella yhteensä kymmenen ykköstilaa, joista ruotsalaisilla viisi, tanskalaisilla kolme ja Mikko Ilosella kaksi. Harva muistaa sen, että lopputalvesta skandinaavit voittivat neljä kisaa putkeen. Sunnuntain jälkeen voittojen summa saattaa olla 11, sillä Karlssonin lisäksi ykköstila mielessään päätöspäivään lähtevät varmasti ainakin Peter Hanson ( -15) sekä Fredrik Anderson-Hed (-13). Supertähdistä Lee Westwood(-15) omaa mahdollisuudet kauden toiseen voittoon, sensijaan Justin Rosen (-11) ja Retief Goosenin (-10)eväät voiton saavuttamiseksi vaikuttavat syödyiltä. tt

Argentiinan Daniel Vancsik otti komennon Portugalissa

Argentiinalainen Daniel Vancsik oli pitkään viime viikonlopun Madridin osakilpailun kärjessä, kunnes teki kilpailun päätöskierroksen viidennellä reillä yhdeksän – viisi yli parin yhdellä reiällä. Kaksi loistavaaa kierrosta 64 ja 66 sekä johtopaikka toisen kierroksen jälkeen auttavat varmasti unohtamaan menneet. Viime viikon kilpailussa huolellisesti möhlinyt Vancsik oli keskustellut huolellisesti psykologinsa kanssa ennen tämän viikon kilpailua. Ilmeisen menestyksekkäästi. Daniel Vancsik johtaa Portugal Mastersia kahden kierroksen jälkeen  &copy Getty Images Algarvessa Vilamourassa on todella ihanteelliset olosuhteet. Tämän johdosta myös cut-raja painui kovin alhaiseksi. Viikonlopun peleihin vaadittiin yhteistulos -3. Ruotsalaisten leveää tasoa kuvaa hyvin se, että tälläkin viikolla viikonlopulle tiensä selvitti 11 ruotsalaispelaajaa – kirkkaimpien tähtien ollessa tauolla.

Saksan Martin Kaymar hurjana Vilamourassa

Saksan golfin supertoivo, 22- vuotias Martin Kaymer palasi upean kierroksen Vilamouran Victoria kentälla. Kenttäennätys 61, sisälsi 11 birdietä ja 7 paria. Kaymer on ennenkin pelannut alhaisia kierrostuloksia. Kaymar pelasi heti siirryttyään ammattilaiseksi Saksalaisen EPD -kiertueen osakilpailussa Hapsburgissa tuloksen 59, -13. Marin Kaymer teki Victorian kentälle uuden ennätyksen &copy Getty Images

Justin Rosen vuoro voittaa Portugalissa?

Portugal on harrastajamäärältään yksi golfin kääpiömaista Euroopassa. Omien pelaajien määrä jää vielä alle 20.000 tuhannen. Golfturismin kohteena se pyrkii kuitenkin entistä kirkkaampiin parrasvaloihin. Euroopan Tourin kisoja on maassa ollut vuosikausia kaksi, ( Portugal Open, Madeira Open) viikonloppuna pelattava Portugal Masters on kuitenkin omassa luokassaan palkintopotiltaan eteläisessä Euroopassa. Ensimmäistä kertaa pelattavassa kilpailusssa palkintopotti on muhkea kolme miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi, Espanjan, Portugalin ja Italian muut seitsemän ”tavallista” kisaa jakavat pelaajille keskimäärin 1,2 miljoonaa. Niinpä kisaan on saatukin erittäin paljon huippuja, osa varmasi vielä starttirahoilla voideltuna. Justin Rose on pelannut lähes koko vuoden USA:ssa, vain suurimmat kisat Euroopan puolella. Menestys on ollut erittäin hyvää, vain voitto puuttuu. Edellisen ja ainoan ykköstilansa Euroopan maaperällä hän saavutti vuonna 2002 jolloin ansiolistaan liitettiin British Mastersin voitto. Muut voitot ovat Etelä-Afrikan Dunhill Championshipista sekä Australian Johnnie Walker Classicista . Rosella on motivaatio ohittaa rahalistallaan edellä olevat Ernie Els sekä Padraig Harrington. Els ei pelaa loppukaudella ET:lla, Harrington jättää Portugal Mastersin väliin. Kun voittopotti Algarvessa , Aceanico Victoria Clube de Golfilla on 500.000, on englantilaisella mahdollisuudet viikonlopun jälkeen olla rahalistalla ykkösenä. -Voitto rahalistalla sekä Portugalissa on nyt selkeä tavoitteeni. Olen pelannut erittäin hyvin koko kauden voittamatta kertaakaan, Rose summaili tilannettaan ennen kisaa. Arnold Palmerin suunnittelema kenttä on avattu käyttöön vuonna 2000. Siellä pelatttin toissavuonna World Cup, tuolloin rankkasateen johdosta kisa keskeytyi kolmeen kierrokseen, voittaja oli Wales. Kenttä on lähellä meren rantaa, tuulille erittäin alttiilla paikalla. Victoria-kentällä pitää pystyä lyömään palloa erittäin hyvin, varsinkin tuulisella kelillä se erottelee selkeästi jyvät akanoista. Rosea on helppo veikata kymmenen, viiden joukkoon, ykköseksi nouseminen vaatii lisäksi hyvää puttivirettä joka oli Wentworthin reikäpelimestaruuden ainoaksi jääneessä ottelussa täysin kateissa. Rory McIlroylla on Tourin nuorin pelaaja ja ylivoimaisesti suurin lupaus moniin vuosiin &copy Getty ImagesVahvaa panosta voi lisäksi veikata ainakin loistavasti palloa lyövältä Sören Hansenilta sekä Lee Westwoodilta. Retief Goosen on pelannut koko vuoden alakanttiin, hän on yhdessä 18-vuotiaan Rory McIlroyn kanssa kilpailun suuria arvoituksia. McIlroy oli uransa toisessa ammattilaisena pelaamasassaan ET:n kisassa kolmas ( Dunhill Champs), hetiperään neljännessä Madridissa neljäs. Odotukset hänen osaltaan ovat ehkä liiankin korkealla, aallonharjan jatkuminen menestyksen suhteen vaatisi nuorukaiselta viikonloppuna ehjää pelaamista joka ei ole itsestäänselvyys.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje