[11][17]

Richard Sterne uusinnan paras JoBo Openissa

Kohden uutta nousua. Darren Clarken edellinen voitto Euroopasta on kesäkuulta 2002 © Getty Images

Richard Sterne jätti Darren Clarken kahden lyönnin päähän viikonlopun ET kisassa &copy Getty ImagesRichard Sterne sekä isoilla Toureilla vielä testaamattomat Magnus A.Carlsson sekä Garth Mulroy pelasivat vuoden ensimmäisen ET kisan voitosta Johannesburgissa. Kolmikko päätyi tulokseen 13 alle, Darren Clarke ( -11) oli tuloslistan neljäs. Uusinnassa jouduttiin pelaamaan par-viitosella kaksi kertaa. Ensimmäisellä kaikki tekivät birdien, Sternella oli kuusimetrinen eagleputti jonka hän jätti lyhyeksi. Toisella yrittämällä Carlsson ja Mulroy löivät avauksensa bunkkeriin, saman erheen ensimmäisellä kerralla tehnyt Sterne väylälle. Hänelle jäi taas mahdollisuus sinetöidä voitto eaglella, nyt kolmemetrinen valahti alta ohi. Kun Mulroy missasi oman kaksimetrisen birdie-puttinsa, alkoivat Sternen ET uran kolmannet voittojuhlat. Kaksi edellistä ykköstilaa ovat Madridista sekä Walesista. 26-vuotias Sterne oli jo ennen sunnuntain voittoaan World Rankingilla 44:s, nyt hän kapuaa muutaman sijan ylöspäin listalla. Sternella on uransa alkuvaiheilta asti, amatööripuolelta nimenomaan niin paljon menestystä ja voittoja, että vain 170 senttistä voimanpesää voidaan pitää erittäin varteenotettavana ehdokkaana myös isojen kisojen voittajaksi. -Pidin kolmen viikon täydellisen tauon lajiharjoittelusta ja pelaamisesta, tartuin mailaan vasta maanantaina. Sikäli tämä oli yllätys, Sterne tunnusti palkintojenjakoa edeltäneessä TV-haastattelussa. Etelä-Afrikkalaiset saivat tuloslistalla kahdeksan ensimmäisen joukkoon kuusi pelaajaansa. Darren Clarke osoitti nousukuntonsa jatkuvan, nyt hän oli neljäs. Ruotsalaisilla saattaa olla Magnus A. Carlssonissa erittäin potentiaalinen menestyjä kaudella 2008. Hän ansaitsi Challenge Tourilla viimevuonna yli 95.000 euroa ja oli rahalistan seitsemäs. Alku ET:lla on enemmän kuin lupaava, sijaluvut 33:s,21:s ja toinen lupaavat paljon. Ikää Carlssonilla on 27 vuotta. ET:n seuraava kisa pelataan ensiviikolla Abu Dhabissa.

Mark Murless johtaa Johannesburgissa

Kestääkö Mark Murlessin henkinen kantti kotiyleisön odotukset ja kilpakumppanien hyökkäykset? &copy Getty Images31-vuotias kotikentällään pelaava Mark Murless on heilutellut tahtipuikkoa Johannesburg Openissa torstaista asti. Ennen päätöspäivää hänellä on kahden lyönnin johto yhteistulokella 11 alle. Murlessia voidaan pitää suuryllättäjänä vaikka hänellä on viimeisen kahden vuoden aikanakin ”ok” sijoituksia Etelä-Afrikan Sunshine Tourilla. Helmikuun jälkeen hän on pelannut vain kolme kisaa ja karsiutunut kaikissa, joten ennakko-odotukset eivät varmasti olleet korkealla. Sunnnuntain kierroksella Murlessilla riittää haastajia, peräti 12 pelaajaa on 2 – 4 lyönnin päässä. Näistä nimekkäin on Darren Clarke joka sai heikon avauskierroksen (73) jälkeen tuloskunnosta kiinni, ja on kahdella viimeisellä (65-68) noussut kahden lyönnin päähän. Clarken voiton puolesta ei voi kovin vahvasti liputtaa vaikka toivoisikin tämän yltävän ykköseksi, niin epätasaisesti hän on pelannut ja putannut viimeisten vuosien aikana. Sunnuntaina nähtäneen hyvin tasainen taisto johon Murless ja Clarke lähtevät suosikkeina.

Antti Ahokas karsiutui Etel&#228,-Afrikassa

Antti Ahokkaan kisakierrokset jäävät Johannesburgissa kahteen. Avauspäivänä West Coursella seitsemän birdietä tehtaillut lappeenrantalainen oli alusta pitäen vaikeuksissa East Coursella. Kierros käynnistyi kolmella bogeylla jotka pudottivat Ahokkaan kärjen tuntumasta. Ulosmenon viimeisellä reiällä tullut birdie piti miehen vielä reilusti jatkoonpääsyrajan oikealla puolella. 14:n bogeysta alkoi toinen taaperrusten sarja, neljä bogeyta peräkkäin, sijaluku painui päälle sadan ja mahdollisuudet jatkopaikkaan menivät. Viimeisen reiän birdie oli koko kisassa yhdeksäs, joka on kaikki pelaajat huomioden kisan kärkipäätä. Ravitermejä mukaellen, Ahokkaalla oli pätkänopeutta varsinkin avauspäivänä, perjantain ”pitkät laukat”, bogeyjonot veivät mahdollisuudet. Seuraavalla viikolla kisataan Abu Dhabissa jossa Mikko Ilonen aloittaa kilpailukautensa. Lähi-Idän ensimmäiseen kisaan kolmesta ( Qatar, Dubai) osallistuvat myös mm. Adam Scott, Padraig Harrington, Lee Westwood ja Henrik Stenson.

Antti Ahokas p&#228,iv&#228,n birdiekuningas Etel&#228,-Afrikassa

Antti Ahokkaan vanha putteri pääsi nurkasta bägiin ja osoitti tehonsa Johannesburgissa &copy Getty ImagesToisen ammattilaiskautensa aloittava Antti Ahokas ei ujostellut ensimmäisenä päivänä Johannesburg Openissa. Kentistä lyhyemmällä hän teki tuloksen 69, kaksi alle ja on kierroksen ollessa vielä kesken noin 30:s. Kisan kärkituloksen 65 ( -6) pelasivat Ahokkaan tavoin West Coursella pelanneet Etelä-Afrikan tuntemattomat suuruudet Tyrone Ferreira sekä Mark Murless. -Oli hauska kilpailla pitkästä aikaa. Otin vanhan putterin käyttöön ennen kisaa ja se rokkasi aika mukavasti. Draivit pitää saada perjantaina paremmin kenttään. Sataa koko ajan, se tekee kentistä entistäkin pidempiä. East Course lienee koko Tourin pisin. Tavoitteena on saada toisella kierroksella rentoa menoa jotta viikonlopuksi pääsisi ”asemiin”, Ahokas viestitti kisapaikalta. Ahokkaalla oli siis seitsemän birdietä, hän oli listan kärjessä yhdessä yhdellä bogeylla selvinneen Mark Murlessin kanssa. Mainio meriitti kuten sijalukukin, mukana on näet ennätyksellisesti 202 pelaajaa. Jatkoon pääsee 65 parasta ja saman tuloksen omaavat. Etelä-Afrikan mestaruuden joulun alla voittanut James Kingston sai tuloksekseen 68, Darren Clarken mahdollisuudet voittoon ovat torstain 73 lyönnin jälkeen varsin pienet.

Darren Clarke hakee uutta nousua Etel&#228,-Afrikasta

Darren Clarke on aina ollut suuri yleisönsuosikki ja takavuosina häntä pidettiin myös erittäin potentiaalisensa suurkisojen voittajasuosikkina. World Tourin reikäpelimestaruuskisan finaalissa kukistui vuonna 2000 Tiger Woods, kolmea vuotta myöhemmin hän voitti niinikään samaan Touriin kuuluvan NEC Invitationalin. Yllättävää kyllä, tuo kisa on jäänyt toistaiseksi viimeiseksi ykkötilaksi päätoureilla. Elämänsä kurimukseen pohjois-irlantilainen joutui hänen vaimonsa sairastuttua syöpään. Heather Clarke kuoli elokuussa 2006, vain reilua kuukautta ennen Ryder Cupia. Clarken peli oli jo tuolloin luonnollisesti alamaissa, mutta Ryder Cupin hän selvitti ällistyttävän hyvin häviämättä otteluakaan. Kauden 2006 loppu sekä vuosi 2007 olivat kokonaisuudesssaan onnettomia ja ponnettomia. Vuoden viimeinen kisa, Etelä-Afrikan mestaruus antoi jo lupauksia, Clarke oli kolmas. -Löin palloa erinomaisesti kahdessa viimeisessä Etelä-Afrikan kisassa, muutama putti reikään ja olisin voinut voittaa, Clarke puntaroi viikonlopun kisakaupunki Johannesburgiin saavuttuaan. Elokuussa 40 vuotta täyttävä Clarke on harjoitellut viimeiset viikot täysipainoisesti ja tavoite on selvä. -Haluan olla jo alkuvuodesta hyvässä tuloskunnossa ja päästä taistelemaan paikastaRyder Cup-joukkueessa. Johannesburg Open on ET:n suurin kisa osanottajamäärältään, pelaajia on kaikkiaan 204. Tämän mahdollistaa kahden ensimmäisen päivän pelaaminen kahdella kentällä. Jatkoon pääsee 65 pelaajaa. ET:n vakiomiehistä (top -117) mukana on hämmästyttävästi vain yksi. Alemmilla kategorioilla pääsi kisaan mukaan myös Antti Ahokas joka oli viimevuonna samassa taistossa hienosti 34:s. Lappeenrantalaisen shekki, 7100 euroa oli hänelle kauden ja luonnollisesti myös koko uran suurin. -Etelä-Afrikan kisa on yksittäinen vierailu ET:lle, pyrin pelaamaan enimmmäkseen CT:lla jonne on täysi pelioikeus, Ahokas pohti tilannettaan joulun alla. Hän starttaa torstain kierrokselleen jo kello 6.40 , kentistä lyhyemmällä, Royal Johannesburg & Kensington Clubin West Coursella. Perjantaina on vuorossa East Course iltapäivävuorossa. Vuodelta 2007 voittoa puolustaa Argentiinan Ariel Canete.