12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pituus kiinnostaa Paraisilla – naisilla 150 metrin tavoite, miehet haluavat oman treeniryhmän

Archipelagia Golfin treeniryhmissä tavoite on lyödä 150 metriä. Tänä talvena mukaan otettiin vain naisia, mutta miehet ovat jo kyselleet oman ryhmän perään.

Keskustelu golfissa kiertyy usein lyöntipituuden ympärille. Lisää metrejä himoitsevat lähes kaikki. Useimmiten pelinautinto todella paranee lisääntyneen lyöntipituuden johdosta, etenkin jos avauslyönnit eivät tahdo kantaa riittävän pitkälle.

Kun puhutaan niin sanotusti perusharrastajista, on lisämetrien tavoittelu loppujen lopuksi suhteellisen helppoa. Svingitekniikka on kaiken keskiössä. Sen lisäksi etenkin alavartalon voimaominaisuuksien kehittäminen, keskivartalon syvien tukilihasten vahvistaminen ja liikkuvuuden kehittäminen, etenkin miespuolisilla harrastajilla, johtavat nopeallakin aikataululla lisämetreihin.

Mutta kuten niin monessa muussakin asiassa, tietoisuus siitä, mitä pitäisi tehdä, ei välttämättä riitä motivoimaan harjoitusten pariin. Monen kohdalla motivaatio löytyy helpommin, kun ei ole tavoitteiden ja harjoitusten kanssa yksin.

Ann-Christine Sundell (vas.) ja Janne Vellamo (oik.) ovat vastaneet kurssin treeniohjelman räätälöinnistä yhdessä fysioterapeutti Taru Montanarin kanssa.

Tähän uskotaan Archipelagia Golfissa, jossa harjoitellaan talvikuukausien ajan säännöllisesti tavoitteena pidemmät avaukset. Virallisena tavoitteena on, että jokainen pystyy lyömään ensi kesänä tiiltä 150 metriä pitkän avauksen.

Harjoituksissa on tekemisen meininki ja sen verran puskaradio on Paraisten suunnalla jo laulanut, että ensi talven treeniryhmienkin perään on jo kyselty.

”Meillä on nyt kaksi kahdeksan hengen ryhmää, mutta kiinnostusta olisi ollut enemmänkin. Ja myös miehet ovat olleet kiinnostuneita omasta ryhmästä. Pituus kiinnostaa ja kaupan päälle moni on onnistunut tiputtamaan painoa, ja hartiakivutkin ovat kadonneet”, Ann-Christine Sundell kertoo.

Sundell on pelannut itse golfia pitkään. Hän on vastannut kurssin sisällön suunnittelusta yhdessä fysioterapeutti Taru Montanarin ja Janne Vellamon kanssa. Vellamo, seuran pro, on rakentanut takapihalleen hulppean ja viihtyisän sisäharjoitteluhallin, josta löytyy kahdeksan lyöntipaikkaa, TrackMan -lyöntitutka, ryhmäliikuntasali sekä pieni kuntosali.

Taru Montanari (vas.) kertoo mittausten tuloksista Auli Piispaselle.

Ryhmät tapaavat hallissa marraskuun ja maaliskuun aikana viidesti. Jokaisessa kaksituntisessa tapaamisessa on teema, tällä kertaa välinetestaus, sekä liikkuvuus ja kehonkoostumusmittaukset. Viidessä kerrassa ei tietenkään ihmeitä tehdä, vaan paljon on ryhmäläisten oman treeniaktiivisuuden varassa. Yhteisissä harjoituksissa saatujen ohjeiden mukaisesti on mahdollista treenata itsenäisesti, mutta samalla porukalla joka lauantai.

”Mittauksen mukaan kehon rasva on vähentynyt ja lihasmassaa on tullut lisää. Tunnenkin, että jalat ovat vahvistuneet selvästi”, Auli Piispanen iloitsee.

Piispanen harjoittelee kolmesti viikossa kuntosalilla, jonka lisäksi hän käy lauantaisin harjoittelemassa ryhmäläisten kanssa porukalla. Hän on sisällyttänyt ryhmässä saatuja treenivinkkejä omaan harjoitusohjelmaansa ja uskookin, että pystyy kesällä lyömään tavoitteena olevat 150 metriä.

”Ryhmä on sopivan kokoinen, tarpeeksi pieni, jotta jokainen ehtii saada henkilökohtaista opetusta. Kaikkein antoisimpia ovat olleet Jannen opetustunnit. Olen oppinut mailankäsittely ja vartalon kiertoa”, hän sanoo.

Moni ryhmän jäsen on jo päässyt tavoitteeseensa. Harjoittelemalla on saatu tuloksia, mutta osansa on myös välineillä. Kun oma, usein vuosia vanha luottoajuri on vaihdettu nykyaikaista teknologiaa hyödyntävään draiveriin, on monen lyönti pidentynyt yhdessä hujauksessa.

Kirsti Helin onnistui jo tavoitteessaan.

Yksi onnistunjista on Kirsti Helin, joka onnistui lyömään 150 metriä testatessaan Pingin uutuusdraiveria.

”Täytyy näköjään vaihtaa draiveria. Kuinka monta kertaa tällä saa nyt lyödä?” Helin nauraa tyytyväisenä.

Helin kertoo, että jo ennen kurssia hän pystyi parhaimmillaan lyömään lähes 150 metriä. Kurssille hän tuli, koska haluaa kehittyä niin, että 150 metriä alkaa olla lähempänä perusavausta kuin onnenkantamoista.

Fysioterapeutti Taru Montanarille golf on lajina melko uusi tuttavuus. Hän on testannut kaikki ryhmäläiset kohta pariinkin otteeseen ja on vaikuttunut siitä, miten paljon kehitystä on ehtinyt tapahtua muutamassa kuukaudessa. Jotkut osallistujat ovat esimerkiksi pystyneet lisäämään ylävartalon kiertoa jopa 30 astetta.

”Olin yllättynyt siitä, miten suora yhteys takareisien ja selän lihasten kireydellä on kiertoon. Se rajoitti monilla liikelaajuutta. Toinen tyypillinen kehityskohde on nilkka–polvi-linjan puutteellinen hallinta, joka aika usein johtuu pakaralihaksen passiivisuudesta”, Montanari sanoo.

Carola Anckar (oik.) sai kehonkoostumusmittauksessa mieluisia uutisia, treeni on tuottanut tulosta.

Carola Anckar on yksi ryhmän pitkälyöntisimmistä pelaajista. 150 metrin avaus on jo hallussa, mutta tasoituksella 14,6 pelaava Anckar haluaa saada lyöntiinsä lisää mittaa ja varmuutta. Hän ei harjoittele golfia erityisen mielellään yksinään, ja on siksi innoissaan siitä, että pääse nyt metsästämään lisämetrejä ryhmässä.

”Olen hurahtanut lajiin ihan täysin. Pelaan kesässä ehkä 100 kierrosta. Kun kausi syksyllä loppuu, on jotenkin masentunutkin olo jonkin aikaa. Talvella pelaa muutaman kerran viikossa sählyä, mutta tämä treeniryhmä on tosi hyvä juttu. Täältä saa hyviä vinkkejä ja liikkuvuus on kehittynyt jo selvästi”, Anckar sanoo.

Kuin vakuudeksi tästä, hän lyö pian TrackManiin oman ennätyksensä, 177 metriä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje