14.–17.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Ilonen Design laatii Master Planin Kytäjälle, jonka tavoite on nousu Pohjois-Euroopan ykköskentäksi

Jukka Koivu (vas.) ja Mikko Ilonen lyövät kättä yhteistyön merkiksi korona-ajalle sopivaan tapaan.

Kytäjällä panostetaan jatkossa vahvasti myös majoituskapasiteetin kasvattamiseen.

Kytäjä Golfissa on myllerretty kevään aikana uuteen uskoon South East -kentän viheriöt. Valmiille, juurtuneille puttipinnoille kenttä avataan 15. heinäkuuta, mutta myllerrykset eivät Kytäjällä tähän jää. Tulevaisuudessa tarkoituksena on tehdä kokonaisvaltainen kasvojenkohotus koko kenttäkokonaisuudelle, rakentaa lisää majoituskapasiteettia ja nostaa asiakaskokemus huippuunsa.

Kun tavoitteisiin on päästy, on Kytäjä ei pelkästään Suomen vaan koko Pohjois-Euroopan ykköskenttä.

Uudistusta vedetään toimitusjohtaja Jukka Koivun johdolla. Koivu ei arkaile sanoa tavoitteita ääneen.

”Tavoitteiden on hyvä olla sellaisia, että ne aluksi tuntuvat vähän mahdottomiltakin. Niihin uskomalla ja kovasti töitä tekemällä kaikki tavoitteet on kuitenkin mahdollista saavuttaa”, Koivu linjaa.

Kenttäuudistusten nimivahvana veturina puhkuu Ilonen Design, jonka nimekkäin osakas on, ei niin yllättäen, Mikko Ilonen. Yhtiökumppaneina häärivät golfalalla pitkään toiminut, Golfpistettä luotsaava Sami Markkanen sekä Kai Hulkkonen, jolla on rutosti käytännön kokemusta golfkentänrakentamisesta muun muassa Sand Valleystä Puolasta sekä Pärnu Bayn kentältä Virosta.

Ilonen painottaakin, että kenttäsuunnittelun ja rakentamisen käytännön kokemus nojaa vakaasti Hulkkoseen.

”Minä edustan pelaajan näkökulmaa, Sami Markkanen ennen kaikkea markkinoinnin ja myynnin osaamista. Kain ammattitaito on meille vahva selkänoja. Minä toimin pääsuunnittelijana ja kaikki ratkaisut kulkevat tavalla tai toisella pöytäni kautta”, Ilonen sanoo.

Suomen monivuotinen ykköspelaaja paljastaa, että häntä houkuteltiin kenttäsuunnittelun pariin moneen otteeseen jo aktiiviuran loppumetreillä. Tuolloin aika ei kuitenkaan vielä ollut oikea. Kun Markkanen ja Hulkkonen lähestyivät Ilosta pari vuotta sitten, yhteistyö käynnistyi luontevasti. Nyt edessä on tulikaste.

”Kaikkea ei välttämättä rakenneta meidän kolmen varaan, vaan konsultoimme tarvittaessa alan ammattilaisia, joihin minulla on pelivuosilta hyvät kontaktit”, Ilonen kertoo.

Kytäjä oli Ilonen Designille luonteva ensimmäinen askel, sillä kaikista Suomen kentistä Ilonen on viettänyt eniten aikaansa 2000-luvulla juuri siellä hioessaan peliään kuntoon Kytäjän treenialueilla. Hän tuntee kentät läpikotaisin, vaikka aktiiviurallaan Ilonen ei kertaakaan Kytäjällä kilpaillut.

Ilonen on jo iskenyt oman puumerkkinsä South East -kentän viheriöille, sillä kun niiden ruohopinta korvattiin kokonaisuudessaan Espanjasta tuodulla siirtonurmella, muotoiltiin viheriöitä uudestaan monin paikoin.

”Pyrimme saamaa griineistä vähän pelattavammat ja kestävämmät. Aikaisemmin ne ovat olleet vähän herkät. Teimme pieniä muutoksia, joilla saamme griineille lisää lipunpaikkoja”, Ilonen sanoo.

Mikko Ilonen haluaa nostaa Kytäjärven näkyvämmin esiin Kytäjällä.

Ilonen Designin tarkoitus ei ole haalia asiakkaita ja tarttua kaikkiin tarjolla oleviin projekteihin. Uusia kenttiä Suomessa tai Euroopassa tuskin liiemmin rakennetaan, mutta pelkästään kotimaassa kenttien peruskorjaustarve on valtava.

”Moni kenttä on siinä pisteessä, että jos se haluaa säilyä jatkossakin pinnalla, kentälle on tehtävä jotain”, Ilonen näkee.

Koivu ja Ilonen ovat yhtä mieltä siitä, että nousu Pohjoismaiden ykköskohteeksi vaatii panostamista yksityiskohtiin. Kytäjällä perusta on vankka, jatkossa kyse on siitä, että asiakaskokemusta parannetaan läpi linjan. Yhtä lailla yhtälön on kuitenkin oltava kestävä taloudellisesti. Kenttäsuunnittelu ei ole näistä tavoitteista irrallinen kokonaisuus, vaan olennainen osa palapeliä.

”Bunkkerit ovat yksi kohde, johon Kytäjällä keskitymme. Nyt hiekkaa on niin paljon, että kentälle tarvittaisiin yksi henkilö ihan pelkkien bunkkereiden hoitamista varten”, Ilonen mainitsee esimerkiksi.

Toinen asia, jonka hän näkee suunnittelun ytimessä, on kenttiä reunustava Kytäjärvi. Sen Ilonen haluaa nostaa entistä isommin esiin. Pienten muutosten avulla näkymiä järvelle parannetaan monin paikoin, jotta luonnon tarjoamia vau-efektejä on tarjolla entistä enemmän pelillisten rinnalle.

Pohjatyö Master Plania varten on hyvällä alulla. Käytännön muutostöitä ei tulla toteuttamaan yhdellä rysäyksellä, vaan siten, että kentät pysyvät auki ja pelattavina koko ajan. Töihin tartutaan kuitenkin rivakasti, onhan ääneen lausuttu tavoite olla Pohjois-Euroopan ykkönen jo vuonna 2025.

Kytäjällä satsataan jatkossa vahvasti myös majoituskapasiteetin kasvattamiseen. Maatalousyhtymä Laakkonen rakennuttaa aivan parkkialueen läheisyyteen kolme villaa, jotka kulkevat nimellä Univillat. Lisäksi alueella on useita vanhoja torppia, joista osa remontoidaan majoituskäyttöön. Ensimmäisenä on vuorossa Villa Jerusalem, joka valmistuu jo joulusesongiksi. Törölä-nimiseen pienkerrostaloon taas tulee huoneistoja neljään kerrokseen.

Lisätietoa: www.ilonendesign.fi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje