21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Kertakorvauksella eroon osakkeesta – Kotojärvi Golf muutti yhtiöjärjestystä

Kotojärvi Golf sijaitsee Pornaisissa.

Kotojärvi Golfissa on päädytty erikoiseen ratkaisuun, jolla osakkaat pääsevät halutessaan eroon osakkeestaan, tosin vain tuntuvaa kertakorvausta vastaan.

Kotojärvi Golfin ylimääräinen yhtiökokous päätti 17.9. muuttaa yhtiöjärjestystä siten, että yhtiö voi jatkossa ottaa vastaan osakkaiden osakkeita. Osakkeesta pääsee eroon maksamalla 2400 euron kertakorvauksen, joka oikeuttaa kahden vuoden pelioikeuteen Kotojärvellä ilman muita kuluja.

Ehdotus nousi esille Kotojärven yhtiökokouksessa 5. syyskuuta. Tuolloin asiasta ei voitu tehdä päätöksiä, sillä sitä ei oltu merkitty kokouksen asialistaan. Vastaava yhtiöjärjestyksen muutos tehtiin hiljattain Hirvihaara Golfissa ja se vaikutti ennakkotapauksena Kotojärven taustalla.

Jo ennen nyt käsiteltyä yhtiöjärjestyksen muutosta yhtiö on ottanut vastaan osakkeita kuolemantapauksien johdosta tai jos osakas on sairastumisen tai muun esteen takia ollut estynyt käyttämään pelioikeuttaan.

Kotojärvi Golfin kassatilanne on ilmeisen heikko, sillä osakkailta peritään syksyn aikana 600 euron ylimääräinen hoitovastike, jolla katetaan lähinnä lyhytaikaisten velkojen lyhennyksiä ja maksuja.

Mikäli vastikkeen maksaa ennen lokakuun loppua, huomioidaan se 2400 euron kertakorvaushinnassa, jos osakas haluaa luovuttaa osakkeensa yhtiölle. Tuolloin kertakorvaus vastaan kahden vuoden yhtiövastikkeita ja 600 euron lisävastiketta.

Osakkaan vastikemaksut ovat Kotojärvellä suhteellisen korkeita, sillä maksavien osakkeiden määrä on pieni. Yhteensä vastike maksetaan vuosittain enää noin 270 osakkeesta, kun määrä vielä vuosikymmenen alkupuolella oli noin 700 kappaletta.

Yhtiön osakkeita hävitettiin viitisen vuotta sitten satamäärin etenkin Seycheilleillä rekisteröityneelle pöytälaatikkoyritykselle, Nordic Golf Investmentille.

Pääosakas ja kentän perustaja Björn Fredriksson on lunastanut sittemmin noin 40 osaketta em. perustein esimerkiksi kuolemantapauksien kohdalla. Niistä hän ei maksa vastiketta, sillä hänen tulkintansa mukaan osakkeita ei ole aktivoitu pelikäyttöön.

Rajanveto liittyy osaltaan Fredrikssonin jo kentän perustamisesta alkaen omistamiin aktivoimattomiin osakkeisiin, joista hän ei ole koskaan maksanut vastiketta, mutta joiden suoman äänivallan turvin hän pystyy käyttämään päätösvaltaa yhtiössä. Näiden osakkeiden suhteen akuuttia tulkintaerimielisyyttä ei ole, mutta Fredrikssonin viime vuosina hankkimien osakkeiden kohdalla moni näkee asian toisin, olivathan osakkeet ennen Fredrikssonin haltuun siirtymistä aktiivisessa pelikäytössä.

Jos asiasta nostettaisiin kanne ja oikeus päätyisi ratkaisemaan asian kantajan eduksi, Fredriksson voisi olla maksuvelvollinen takautuvasti. Kukaan ei kuitenkaan ole lähtenyt ajamaan asiaa, sillä pahimmassa tapauksessa tapauksen hävinnyt osapuoli velvoitettaisiin maksamaan oikeudenkäyntikulut, jotka nousisivat todennäköisesti erittäin korkeiksi.

Vuonna 2015 Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi maksuvelvollisuutensa laiminlyöneet, noin 200 Kotojärven osakasta maksamaan rästiin jääneet hoitovastikkeensa viivästyskorkoineen. Lisäksi osakkaat joutuivat maksamaan käräjäoikeuden ja hovioikeuden golfyhtiölle aiheuttamat kulut, jotka nousivat omat oikeudenkäyntikulut huomioiden satoihin tuhansiin euroihin.

Kun uusi yhtiöjärjestys mahdollistaa osakkeista luopumisen, on yhtiön talous pariksi seuraavaksi vuodeksi turvattu. Tulevaisuus on sen jälkeen hämärän peitossa, kun maksajia on yhä vähemmän. Yhtiö on ilmoittanut tavoitteekseen siirtyä vähitellen niin sanotuksia Pay and Play -kentäksi.

Tilanne on hiertänyt pahasti Kotojärvellä koko 2010-luvun ajan. Vuonna 2014 kentälle perustettiin uusi seura, Kotojärven Kartanogolf, kun kenttäyhtiö ei päässyt sopuun kenttäsopimuksesta vanhan seuran, Kotojärvi Golf ry:n kanssa. Uuteen seuraan ei saatu houkuteltua kuin osa vanhan seuran jäsenistä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje