16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

JSN:ltä huomautus Golfpiste.com:lle

JSN:n langettava päätös johtui kantelun kohteena olleen jutun epäasiallisesta keskusteluketjusta, jossa ei ollut mahdollisuutta ilmoittaa asiattomista viesteistä ja jonka viestejä toimitus ei poistanut tarpeeksi nopeasti.

JSN:n päätös 24.8.2016 (linkki päätökseen jsn.fi:ssä):

Golfpiste.com julkaisi kantelijasta haastattelun, jossa oli virhe. Se ei kuitenkaan ollut olennainen. Jutun yhteydessä ollut keskusteluketju sisälsi yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavia kommentteja. Palstalla ei ollut mahdollisuutta ilmoittaa asiattomista viesteistä eikä toimitus poistanut niitä riittävän nopeasti.

Kantelu 7.3.2016

Kantelu kohdistuu Golfpiste.comissa 10.12.2015 julkaistuun juttuun “Viivi Nuorti on LET:n karsintojen suomalainen yllätysnimi” ja jutun yhteydessä olevaan keskusteluketjuun. Kantelija esitti toimittajalle ennen artikkelin julkaisua tarkistus- ja korjauspyynnön. Artikkeli julkaistiin virheellistä tietoa sisältävänä korjauspyynnöstä huolimatta. Julkaistua artikkelia ei ole kantelun mukaan pyynnöstä huolimatta oikaistu edes jälkikäteen 3.3.2016 mennessä.

Kantelun mukaan juttu oli päätynyt erittäin kyseenalaiseen julkisuuteen Birdie Timesin Facebook-sivulle jo ainakin kolme tuntia ennen sen julkaisemista Golfpiste.comissa. Kantelija epäilee, että taustalla voisi olla toimituksen jäsenten epäasiallinen ja epäammattimainen käytös sekä mahdollisesti henkilösuhteet. Faebookissa julkaistu kommentti Golfpiste.comin jutusta poiki satoja kommentteja jutun keskusteluketjuun.

Kommenteissa keskustellaan kantelijan rehellisyydestä ja urasta hyvin negatiiviseen sävyyn. Kantelija epäilee, että lähes koko Suomen golfyhteisö on nähnyt Suomen tunnetuimman golfmedian journalistien julkaisemat panettelut ja mahdollisesti jopa kunniaa loukkaavat kommentit totuuksina.

Golfpiste.comin vastaus 20. ja 30.6.2016

Golfpiste.comin päätoimittaja Sami Markkanen vastaa, että jutun kirjoittaja toimi Golf-lehden freelance-avustajana oman yrityksensä kautta avustaen myös Golfpiste.comia 1.4.2016 saakka. Facebook-yhteisö BirdieTimesin vetäjä on yksityishenkilönä kommentoinut juttua Golfpiste.com-sivustolla, avustanut toimittajana aiemmin (vuoteen 2012 asti) satunnaisesti Golfpiste.comia ja Golflehteä edeltänyttä Golf Digestia. Ulkopuolisen henkilön tekemisiin tai sanomisiin tässä asiassa päätoimittaja ei voi ottaa kantaa. Henkilösuhteilla ei myöskään ollut vaikutusta jutun julkaisuun tai sen kommentointiin Golfpiste.comissa.

Kantelija on Suomessa melko tuntematon, nuori kilpagolfari, jonka huomattiin osallistuvan naisten Euroopan kiertueen karsintoihin. Toimittaja ja kantelija ovat vaihtaneet jutun tiimoilta aktiivisesti Facebookissa viestejä, jotka ovat Julkisen sanan neuvoston käytettävissä. Viestittelyn aikana kantelija on päätoimittajan mukaan pyytänyt tarkistamaan vain lyönnin pituuden, jolla hän voitti golfin pituuslyöntikiertueen osakilpailun Suomessa: ”…en ole ihan varma millä drivella voitin sm skabat, on liian kauan aikaa, mutta luotan että tarkistat asian. Kiitos viestistäsi. Muuten on hyvin kirjoitettu. Hyvää päivänjatkoa.” Päätoimittajan vastauksen mukaan toimittaja on yrittänyt tarkistaa asiaa kilpailun järjestäjältä, jolla ei kuitenkaan ollut tuloksia tallessa. Jutun mahdollinen asiavirhe lyönnin pituudessa on epäoleellinen.

Päätoimittaja Markkasen mukaan kantelija ei ole pyytänyt toimittajaa tai Golfpiste.comia poistamaan jutun perässä olevia kommentteja eikä oikaisemaan artikkelissa mahdollisesti olevia virheitä. Kommentteja jutussa ei ollut ”satoja”, vaan 71 kappaletta. Kantelija ei ole yrittänyt saada omaa kannanottoansa julki.

Golfpiste.comissa juttu on julkaistu jo 9.12., vaikka jutussa on päivämääränä 10.12.2015. Sen näkee kommenttien päivämääristä ja kellonajoista. Juttua on mahdoton kommentoida ennen kuin se on julkaistu. Juttua on siis ilmeisesti 10.12. päivitetty, ja siksi päivämäärä on muuttunut. Päätoimittajan mukaan ei ole mahdollista, että BirdieTimes olisi käsitellyt juttua jo ennen kuin se on Golfpiste.comissa julkaistu.

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. 

JO 26: Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

JO liite Yleisön tuottama aineisto tiedotusvälineiden verkkosivuilla, kohdat 2 ja 4: Toimituksen tulee viipymättä poistaa sen tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt.  – – Yleisölle on varattava mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta sisällöstä niin, että ilmoittaja saa siitä vahvistuksen.

Kantelusta on karsittu nimimerkki BirdieTimesin Facebookissa ja Twitterissä julkaisemat kommentit, koska ne eivät kuulu Julkisen sanan neuvoston toimivaltaan.

Golfpiste.com julkaisi kantelijan haastattelun. Jutussa oli asiavirhe. Jutun keskusteluketjussa oli kommentti, jossa kantelijaa syytettiin petoksesta tai vähintään petoksen yrityksestä. Lisäksi kantelijan uskonnollinen vakaumus tuotiin kommenteissa esiin golfia käsitelleen jutun yhteydessä. Palstalla ei ollut mahdollisuutta ilmoittaa asiattomista kommenteista. Toimitus poisti juttuun liittyvän kommenttiketjun kokonaisuudessaan vasta, kun JSN kahdesti kyseli toimituksen käytäntöjä.

Neuvostolle toimitetuista kantelijan ja toimittajan välisistä Facebook-viesteistä käy ilmi, että kantelija tarkisti ja hyväksyi haastattelunsa ja siinä olleet tiedot ennen sen julkaisemista. Toimittajan tehtäväksi jäi tarkistaa kantelijan mainitseman lyönnin pituus. Toimittaja oli yhteydessä kisan järjestäjiin, mutta oikeaa tietoa ei ollut enää saatavissa. Neuvosto katsookin, että toimitus ei yrityksestä huolimatta saanut oikeaa tietoa juttuun. Lisäksi neuvosto katsoo, että kyse ei ollut olennaisesta asiavirheestä.

Kantelun käsittelyn yhteydessä on käynyt selväksi, että verkkojulkaisu Golfpiste.comin keskusteluketjussa ei ollut joulukuussa 2015 mahdollisuutta ilmoittaa asiattomista kommenteista, vaikka tämä vaatimus on ollut Journalistin ohjeiden liitteessä jo vuodesta 2011 lähtien. Toimitus sai tiedon asiattomasta sisällöstä kantelun vastauspyynnön mukana sekä keskusteluissa JSN:n toimiston kanssa alkukesästä 2016 ja toistamiseen elokuussa. Juttuun liittynyt keskusteluketju poistettiin elokuun alussa.

Kantelijaan kohdistuneissa kommenteissa häntä syytettiin muun muassa rikoksesta tai vähintään sen yrityksestä. Uskonnollinen vakaumus tuotiin esiin yksityisyyden suojaa loukkaavasti ja asiattomasti. Vaikka kantelija ei yksilöidysti pyytänyt loukkaaviksi katsomiensa viestien poistamista heti jutun ilmestyttyä, toimituksella olisi ollut mahdollisuus ja aikaa poistaa asiattomat kommentit jo kesäkuussa eikä vasta elokuussa. Neuvosto katsookin, että toimitus ei reagoinut viesteihin riittävän nopeasti.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Golfpiste.com on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sivustolle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Hannu Helineva, Liina Matveinen, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Pasi Kivioja, Antti Kokkonen, Heikki Kuutti, Maria Kaisa Aula, Paula Paloranta, Juha Honkonen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje