27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfopettajilla totinen paikka – alkukausi tarjoamassa pelkkää tyhjäkäyntiä

Tieto ja taito on valtaa golfissakin, mutta pro-toiminta on tällä hetkellä kutakuinkin pysähdyksissä. Kuva: 123rtf

Useat prot ovat valmiita tekemään seuran tai kenttäyhtiön mahdollisesti tarjoamia muita töitä.

Koronaviruspandemian ilmaantuminen ihmiskunnan riesaksi on kotimaisen golfkauden näkökulmasta kehno asia. Lämpötilat ovat nousussa ja yöpakkasten jäädessä pois, kauden pitäisi olla Etelä-Suomessa aivan nurkan takana. Tilanne on kuitenkin täysin auki. Missä laajuudessa kentillä voi pelata ja voiko kohta pelata ollenkaan?

Kysymyksien ja epävarmuuden viidakossa kahlaavat parhaillaan myös golfkenttien opettajat ja valmentajat, joille alkukausi on tyypillisesti vuoden tärkeintä aikaa. Seurojensa avainhenkilöihin kuuluvat prot ovat nyt ajautumassa väliinputoajiksi, sillä itsenäisinä ammatinharjoittajina palkka ei juokse kuten klubin ja kentän muulla henkilöstöllä.

Helsingin Golfklubin head pro Henrikki Tolonen kertoo, että pandemiasta on aiheutunut hänelle merkittävä taloudellinen takaisku kevätsesongin lyödessä tyhjää.

”Kun sisähallit menivät kiinni, yhteydenotot ovat käytännössä koskeneet peruutuksia. Myös viisi ulkomaan peli- ja opetusmatkaa jäi tekemättä, joten kohtalaisen tyhjältä näyttää kalenterissa.”

Talin rangen pitäisi olla pikapuoliin aukeamassa, mutta tämä on epävarmaa tilanteiden muuttuessa päivittäin. Ja vaikka harjoittelemaan pääsisikin, moni haluaa nyt visusti välttää opetussession kaltaisen kontaktin.

Ongelmia tiedossa, jos venyy kesäkuulle

Seuralla on kolme prota, joiden kanssa HGK:n puheenjohtaja on käynyt keskustelua aiheen tiimoilta.

”Kolmelle valmentajalle ei varmasti ole helppo järjestää rahallista tukea. Voisimme vaikka auttaa seuran toimistossa, ja ainakin itse olisin valmis tekemään mitä tahansa HGK:n tarjoamia tehtäviä. Tiistaina oli johtokunnan kokous, joten kohta tiedämme enemmän”, Tolonen sanoo.

Suomen PGA on tiettävästi lähestynyt kotimaisten kenttien päättäjiä toiveella, että golfopettajille kartoitettaisiin seurassa tai kenttäyhtiössä mahdollisuuksien mukaan muita tehtäviä aikana jolloin valmennussektori on niin sanotusti telakalla.

Jos Talin opetustoiminta pääsisi suhteellisen normaalisti käyntiin vapun jälkeen, Tolonen joukkoineen uskoisi selviävän tilanteesta suhteellisen kuivin jaloin. Hän arvelee, että ongelmia tulee, mikäli aloitus venyy kesäkuulle.

”Uudenmaan maakunnassa on suunnitteilla ulkona liikkumisen rajoituksia. Ja vaikka kentälle tai rangelle voisi tullakin, monet kotona pienten tai isompienkin lasten kanssa olevat vanhemmat eivät nyt helpolla lähde golftunnille.”

Jyry-Jussi Peltomäki kollegoineen jalostaa parhaillaan uutta online-opetustuotetta. Kuva: Pego/Facebook

Pego Golf Schoolin toiminnasta vastaava pro Jyry-Jussi Peltomäki on myös mietteliäänä epävarmuuden keskellä.

”Eihän tämä ole millään paikattavissa. Sekin pitää muistaa, että ihmiset eivät ensimmäisenä ryntää golfopetukseen, kun epidemia saadaan taltutettua.”

Pegon viimeinen talvikurssi pidettiin viikko sitten, ja silloin puolet osallistujista perui tulonsa. Peltomäki uskoo, että alkeiskurssit tulevat olemaan alkukauden suurin yksittäinen kärsijä. Myös firmatapahtumia on jouduttu siirtämään.

Vaikka Suomen PGA muistutti maanantaina jäsenistöään, että sillä on lähtökohtaisesti mahdollisuus toistaiseksi järjestää alle kymmenen hengen opetustapahtumia, ei Pego tällä hetkellä tarjoa tunteja kuin 1–2 henkilölle kerrallaan.

”Tässä on nyt hiljaisena aikana mahdollisuus suunnitella ja valmistella ohjelmia tulevaan kauteen. Teemme myös videoita sekä jalostamme olosuhteiden vuoksi hetken aikaa taustalla ollutta online-opetustuotetta. Se tulee uudistumaan, mutta tämän enempää en voi vielä paljastaa”, Peltomäki sanoo.

Mutta kyllähän tässä kahden teini-ikäisen lapsen isänä tarvitsee pidemmän päälle saada jostain tienestejä.

Laukaalla ei normaalistikaan juuri ennen vappua pelata, mutta Perunkagolfin pro Petri Parviainen on eniten huolestunut siitä, kun pandemian kestosta ei ole mitään tietoa.

”Jos olisi tiedossa, että se on 2–3 kuukautta, niin osaisi asennoitua, mutta kun se voi olla mitä vaan – puoli vuotta, enemmänkin? hän miettii.

Seitsemän vuotta kentänhoitajana

Parviainen on kuitenkin yrittänyt ajatella, että ”se tulee mitä tulee”. Kaikkeen henkisesti valmistauduttava.

”Ihmeissäni kuuntelin uutisia eteläsuomalaisten lähdöstä sankoin joukoin Lappiin, kun samanaikaisesti valtioneuvosto suositteli vahvasti kotona pysymistä ja sosiaalisten kontaktien välttämistä. Turha on sitten jälkeenpäin kitistä, jos ihmiset itse aiheuttavat mahdollisia ulkonaliikkumiskieltoja.”

LPG:n pro on keskustellut klubin kanssa mahdollisista sijaistöistä, joita hänen kaltaiselleen alan moniosaajalle voisikin olla tarjolla. Parviaisen CV:stä löytyy muun muassa seitsemän vuoden kokemus kentänhoitajan töistä.

”Onneksi vaimolla on vakituinen työ, eikä lomautusuhkaa ole. Mutta kyllähän tässä kahden teini-ikäisen lapsen isänä tarvitsee pidemmän päälle saada jostain tienestejä.”

Parviaisen piti tulla viime lauantaina peli- ja opetusmatkalta Mallorcalta, minkä lisäksi kalenterissa oli alun perin kaksi muutakin kevätreissua Etelä-Eurooppaan.

”Nyt vain odotellaan ja yritetään pysyä terveenä.”

Petri Parviainen on tarvittaessa valmis tarttumaan vaikka griinileikkurin sarviin. Kuva: Iida-Lotta Juura

Tyhjää näyttää varauskalenteri myös Archipelagia Golf Clubilla Paraisilla työskentelevällä Jan Vellamolla, jolla työt ovat olleet pysähdyksissä siitä lähtien, kun harjoitushallin ovet suljettiin viime viikolla.

”Tiukalle menee. Maaliskuun loppuun saakka selviän velvotteiden kanssa, mutta huhtikuussa täytynee jo pyytää pakollisiin maksuihin lykkäystä.”

Vellamo oli juuri katsellut netistä, minkälaista mahdollista tukipakettia olisi yrittäjälle tarjolla, mutta ei ”löytänyt mitään konkreettisempaa”.

”Rooman ja Toscanan pelimatkat jäivät tekemättä. Tietenkin niiden ja alkukevään halliopetusten varaan oli jonkin verran laskettu. En ole vielä keskustellut seuran kanssa mahdollisuudesta tehdä jotain muuta työtä, mutta toki kiinnostaa, jos sieltä jotain ehdotetaan.”

Alkukesä suosiolla takkiin

Tammer-Golfissa opettava Esa Lehti sanoo tehneensä seuran kanssa yhtäläisen periaatepäätöksen, jonka mukaan Ruotulassa ei nyt markkinoida kursseja ja ryhmäopetuksia.

”Sovimme olevamme tältä osin hissukseen. Se on mielestäni tässä tilanteessa moraalisesti oikein. En ole ottanut lainkaan yhteyttä asiakkaisiin tai lähtenyt markkinoimaan lahjakorttijuttuja. Otetaan suosiolla takkiin alkukesä.”

Lehden tilannetta helpottaa vilkas talvi, hänen työskenneltyä golfopetusten ohella Sappeen hiihtokeskuksessa alppihiihdon opettajana ja hiihtokoulun vastaavana ohjaajana.

”Vielä ei tarvitse painaa paniikkinappulaa, mutta jos tämä pitkittyy, joudun ilmoittautumaan kortistoon työttömäksi työnhakijaksi.”

Lehti kouluttaa alkukaudesta tyypillisesti 60–70 kurssilaista ja vetää viikoittain 3–4 isoa junioriharjoitusta.

”Sen verran olen ehtinyt laskea, että jos alkukausi menee töiden osalta ohi, menetän suunnilleen kolmanneksen koko pelikauden ansioista”, hän toteaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)