[13][26]

Häikäisevä Andreas Finn karkasi Kytäjällä speedgolfin suomenmestaruuteen

Andreas Finn oli Kytäjän SM-kilpailuissa omaa luokkaansa.

Lajin kotimainen pioneeri Mikko Rantanen jäi ensimmäisen kerran ilman SM-mitalia.

Andreas Finn ei antanut muille mahdollisuuksia Kytäjällä perjantaina päättyneissä speedgolfin SM-kilpailuissa. Hän juoksi toisena päivänä nopeimman ajan, 54,40 minuuttia, ja käytti kierrokseensa North West -kentällä 73 lyöntiä.

Täby Golfklubbia edustava ruotsalainen päätyi 36 reiän kilpailussa speedgolftulokseen 251,30. Ero hopeaa ottaneeseen ja hienosti kotikentällään taistelleeseen Jari Pitkälään oli lopulta selvä, sillä hänen golftuloksensa ja juoksuajan yhteissaldoksi muodostui 256,02.

Kuumin taistelu Kytäjä Golfissa käytiin Henrik Honkalehdon ja Mikko Rantasen kesken kolmannesta sijasta. Se ratkesi ensin mainitun eduksi lujavauhtisella juoksulla, sillä kolmantena avauspäivän jälkeen ollut Rantanen käytti 18 reiän kierrokseen lähes viisi minuuttia enemmän aikaa kuin Helsingin Golfklubia edustava Honkalehto.

Pickala Golfin Rantasen toisen päivän golftulos, 76, oli niin ikään lyönnin verran heikompi kuin tuoreella pronssimitalistilla.

North Westillä pelattiin torstaina peräti kolme parin alittanutta tulosta, kohokohtanaan Andreas Finnin huikaiseva, 68. Finnin ja Pitkälän tavoin ensimmäisellä kierroksella kentän parin alittanut Rantanen totesi, että tuuli ja edellisen illan sade tekivät kentästä tiukemman kuin avauspäivänä. Tämä näkyi tulostasossa.

Jari Pitkälä tuulettaa hopeamitaliaan.

”Andreas (Finn) on kovakuntoinen kaveri, ja todella hyvä pelaaja. Kyllä hän täysin voittonsa ansaitsi”, Rantanen antoi tunnustusta mestarille, jonka 36 reiän bruttotulos oli häikäisevä, -3.

Jari Pitkälä (71−73) pelasi hänkin 36 reikää mainiosti par-tahdissa.

Meillä on tavoitteena kolme mitalia. Se on kova, mutta mielestäni realistinen tavoite.

Lajin kotimainen pioneeri jätettiin ensimmäisen kerran ilman mitalia. Ensimmäiset SM-kilpailut pelattiin kuusi vuotta sitten Kytäjällä, ja Rantanen oli tuolloin mestari, kuten kahtena edellisenäkin vuonna. Näiden välissä hän otti muutaman himmeämmän mitalin.

”Juoksukunto ei ole tällä hetkellä itsellä paras mahdollinen. Se haittasi tänään myös pelaamista. En myöskään palaudu enää samalla tavalla kuin nuorempana. Onhan se myönnettävä.”

Rantanen aikoo lisätä syksyn tullen juoksulenkkien ja speedgolfkierrosten määrää tähtäimenään marraskuussa USA:n Floridassa pidettävät MM-kilpailut.

”Lisäkseni MM-kisoihin lähtevät Jari Pitkälä, Henrik Honkalehto, Lauri Alakuijala, Milla Hallanoro ja Timo Eskeli. Milla pelaa naisten sarjassa ja Timo senioreissa. Meillä on tavoitteena kolme mitalia. Se on kova, mutta mielestäni realistinen tavoite.”

Mikko puolustaa Yhdysvalloissa neljän vuoden takaista speedgolfin maailmanmestaruuttaan. Hän arvelee pelanneensa tuolloin vuonna 2018 enemmän speedgolfia kuin kilpakumppaninsa, ja saaneen siitä arvokasta etua matkallaan voittoon.

Speedgolfin MM-kisoihin lähteviä pelaajia vasemmalta lukien: Mikko Rantanen, Jari Pitkälä, Andreas Finn, Henrik Honkalehto sekä Lauri Alakuijala.

Rantanen laittoi alulle Suomen speedgolfkiertueen vuonna 2016, mistä lähtien hän on toiminut tourin vastuuvetäjänä.

”Siirrän ensi kaudella viestikapulan nuoremmille, koska aion antaa enemmän aikaa ’normigolfille’. Pelaan jatkossa intensiivisesti M50-kiertueella, jonka turnauksessa olin mukana ensimmäisen kerran viime viikolla. Seniorikisoja järjestetään hyvillä kentillä, ja kiertueella on tuttuja kivoja pelikavereita vuosien takaa.”

”Muutenkin on ihan hyvä vähän saada nuorempia pelaajia organisoimaan speedgolfkiertuetta. Aion kuitenkin jatkaa kuvioissa advisorina (neuvonantajana).”

Speedgolfin SM-kisoissa naisten mestaruuden voitti Milla Hallanoro, senioreiden eli 55 vuotta täyttäneiden miesten kilpailun ykkönen oli Timo Eskeli.

Kiertueella on tänä vuonna jäljellä vielä kaksi kilpailua. Seuraava käydään elokuun lopussa Talissa Helsingin Golfklubin kentällä.