Katajiston Lippukilpailussa pidetään hauskaa ja vaalitaan menneiden vuosien klubikulttuuria.
Kauden avauskilpailuilla on monille kotiseurojensa aktiivisille jäsenille tärkeä merkitys, ja niihin osallistuminen koetaan hieman samankaltaiseksi velvollisuudeksi kuin pelaaminen syksyn päätöskisoissa.
Turun Aura Golfissa kilpailukausi on perinteisesti pyörähtänyt käyntiin seuran sisäisellä lippukilpailulla, joka on järjestetty saman lahjoittajan toimesta jo vuodesta 1971. Kyseessä on tällä kaudella siten järjestyksessään 50. Optikko Katajiston Ruissalon kentällä järjestämä avauskilpailu.
”Olemme Aura Golfin toimitusjohtaja Sami Peren kanssa selvittäneet, että tämä on Suomessa selvästikin vanhin yhtäjaksoisesti samalla sponsorilla järjestetty klubikilpailu”, sanoo Optikko Katajisto Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Katajisto.
Juhlavuoden lippukilpailua ei voitu tänä vuonna järjestää koronapandemiaan liittyvien rajoitteiden vuoksi tutulla paikallaan toukokuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Uusi paikka kisalle löytyi kesäkuun 6. päivän kohdalta.
”Pandemia lähes peruutti kilpailun, mutta onneksi se vain siirtyi totutusta ajankohdasta kuukaudella eteenpäin. Kaikesta koronaan liittyvästä alakulosta huolimatta aiomme pitää hauskan 50. lippukilpailun yhteisen golfperheemme kanssa”, Katajisto sanoo.
He tiesivät, että meillä on liikkeessä laadukkaita aurinkolaseja, ja kysyivät niitä palkinnoiksi kilpailuun.
Katajistoille on ollut tärkeää, että pelaajille kertyy kilpailusta hauskoja muistoja oman klubin jäsenten kanssa. Perinteisiin kuuluu muun muassa munkkikahvit yhdeksännen reiän kioskilla sopivan pitkällä tauolla sekä yhteisruokailu kilpailun jälkeen.
”Kiva tunnelma ja hyvät palkinnot ovat aina houkutelleet auragolfilaisia mukavasti liikkeelle. Eikä tarvitse edes olla kärkisijoilla saadakseen palkintoja, sillä myös näyttävät suoritukset saavat osakseen tunnustusta”, optikkoliikkeen perustaja ja Kimmo Katajiston isä Kari Katajisto toteaa.
Aloite sponsorointiin tuli hänen mukaansa alun perin golfareilta, joista suurin osa oli Aura Golfin kentällä kesiään viettäneitä jääkiekkoilijoilta ja jalkapalloilijoilta.
”He tiesivät, että meillä on liikkeessä laadukkaita aurinkolaseja, ja kysyivät niitä palkinnoiksi kilpailuun”, Kari jatkaa.
Kari aloitti golfin peluun 1970-luvulla ja Kimmo liittyi seuraan seuraavalla vuosikymmenellä. Lippukilpailua voi tulevaisuudessa hyvinkin odottaa satavuotisjuhlat, sillä Kimmon poika Kaarlo on suvun innokkain golfari. Hän voitti viime vuonna ylivoimaisesti Skotlannin East Lothianissa pelattujen U.S. Kids Golf -säätiön Euroopan mestaruuskisojen 11-vuotiaiden sarjan.
Lippukilpailun taustavoimat haluavat vaalia menneiltä vuosikymmeniltä tuttua klubitraditiota, vaikka kisojen jälkipelejä ei tänä päivänä koeta enää yhtä tärkeiksi.
”Tämäntyyppiset kilpailut kuitenkin elvyttävät näitä arvokkaita perinteitä, ja sitä tahdomme tänäkin vuonna tuoda esiin. Lippukilpailu kokoaa klubin jäsenet yhteen kilpailemaan tosissaan, mutta ei vakavissaan”, vuonna 1958 perustetun seuran toiminnanjohtaja Sami Pere sanoo.
”Omassa mittakaavassaan nämä 40–50 vuotta vanhat kilpailut vievät golfin pitkiä perinteitä eteenpäin mitä parhaimmalla tavalla”, hän miettii.
Mikä on lippukilpailu?
Lippukilpailut ovat olleet osa keskeistä kilpailuperinnettä ainakin vanhimmissa suomalaisissa golfseuroissa. Niiden – kuten Aura Golfin kisassa – pelimuotona on tyypillisesti 18 reiän tasoituksellinen lyöntipelikilpailu, missä pelaaja saa käyttää tasoituksensa edestä kentän parin yli menevän lyöntimäärän. Esimerkki: Kentän par on 71 ja pelaajan tasoitus 16, jolloin hänellä on kilpailussan käytettävänään 87 lyöntiä.
Kun viimeinenkin lyönti on käytetty, pelaaja laittaa pienen haltuun saamansa lipun siihen paikkaan, mihin pallo on päätynyt – ei kuitenkaan karheikkoon tai viheriölle, mutta näissäkin tapauksissa mahdollisimman lähelle alkuperäistä paikkaa. Lippuun kirjoitetaan pelaajan nimi, väylän numero ja arvioitu etäisyys reikään. Pisimmälle lippunsa kentällä saanut pelaaja on kilpailun voittaja.
Lippukilpailussa parhaiten menestyneiden lyönnit riittävät usein 19. tai 20. reiälle.