21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Uusia suunnitelmia, myynnin kasvua ja selviytymistaistelua – golfliikkeet vaihtelevissa tunnelmissa

Suomen suurimmat kivijalkaliikkeet kartoittavat jatkuvasti uusia potentiaalisia liiketiloja. Golf Balance avaa ensi viikolla uuden myymälän Vuosaaren sisäharjoitushallin yhteyteen.

Toiminnallinen kausi on käytännössä kaikkein kenttien osalta ohi, ja myös alan suurimmat golfliikkeet alkavat olla selvillä, minkälaiseksi ehtoopuolelle kääntynyt vuosi on osoittautunut myynnillisesti. Viivan alle jäävästä tuloksesta liikkeet eivät sen koommin hiisku, mutta sään osalta edellisvuoteen verrattuna lähes päinvastainen kausi on tehnyt kaikille terää.

Pääkaupunkiseudun vanhimman golfliikkeen Golf Centerin myyntiluvut ovat kaikesta huolimatta olleet tämän vuoden osalta laskusuuntaisia. Yrityksen toimitusjohtajan Marko Paskin mukaan tälle löytyy luonteva selitys.

”Jouduimme alkuvuodesta lopettamaan Vantaanportin ison liikkeen, kiinteistöön tulleen ruokakaupan tieltä. Avasimme kuitenkin muutama viikko sitten samaan rakennukseen uuden verkkokaupan nouto- ja palvelupisteen. Isossa kuvassa toimintamme on nyt terveemmällä pohjalla”, hän sanoo.

Paski kertoo, että liikepaikkojen rotaatio on normaalia kehitystä. Golf Center toimi Vantaanportissa kymmenen vuotta; kun sieltä oli väistyttävä, se päätti hyödyntää tarjotun pienemmän tilan mahdollisuuden kokeilemalla uudenlaista verkkokaupan ja fyysisen palvelupisteen yhdistelmää.

Verkkokauppa muodostaa tätä nykyä merkittävän osan Golf Centerin myynnistä. Verkkoon panostetaan jatkuvasti, ja noutopalveluiden kehittämisen ohella tuoreimpiin satsauksiin kuuluu uusi alusta.

”Verkkokaupasta voi poimia mieluisat tuotteet ja tilata ne Vantaanporttiin tai muihin noutopisteisiimme. Noudettaessa niitä on vielä helppo sovittaa ja tutkia, ja ostaa haluamansa tuotteet. Uskomme, että tällainen toimintamalli on molemmille osapuolille joustava ja tehokas.”

Liikevaihdoltaan alan suurimmassa kotimaisessa liikkeessä Golf Balancessa on käynyt kauppa paremmin kuin vuonna 2017.

”Se oli toki odotettavissa, koska golfkelit olivat viime vuonna mitä olivat. Mutta onhan tämä sellaista jatkuvaa selviytymistaistelua, on oikeastaan aina ollutkin”, myyntipäällikkö Tommi Mäkinen kertoo.

Golf Balance avaa marraskuun puolivälissä uuden myymälän Vuosaaressa sijaitsevaan sisäharjoitushalliin. Kuva: Golf Balance

Golf Balancen liiketoiminnan tulos kääntyi vuonna 2017 rajusti negatiiviseksi. Osasyynä tähän lienee ainakin pääkaupunkiseudun kivijalkaliikkeiden kova hintataistelu, mikä on tehnyt Suomesta yhden Euroopan edullisimmista maista hankkia golftuotteita.

”Ei meillä ole mitään hinkua olla suurin ja kaunein tai valloittaa parasta paikkaa auringosta. Pidän sellaista ajattelua vastenmielisenä. Kyse on ennen kaikkea työpaikoista ja haluamme huolehtia myös henkilökuntamme hyvinvoinnista. Tämä on ollut koko 15-vuotisen olemassaolomme tärkein päämäärä.”

Positiiviseksi kuvaa vuotta myös pääkaupunkiseudun isojen liikkeiden joukkoon viimeisimpänä liittyneen Golf Skyn toimitusjohtaja Mikko Asonen.

”Myynti on kasvanut ja niin sen pitikin kasvaa. On kuitenkin vaikea verrata lukuja viime vuoteen, koska olemme viettäneet vasta ensimmäistä kokonaista vuotta Vantaalla. Kasvua on haettu muun muassa nostamalla kenttäshopien määrää. Tulos on muodostumassa plusmerkkiseksi.”

Sen voin sanoa, että meillä on ollut pohdittavana sellainen parin kolmen raiteen suunnitelma, miten eläisimme jatkossa.

Vantaan Tammiston liikettä Asonen kuvailee onnistuneeksi löydöksi.

”Myymälä on tilava ja sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien varrella.”

Mäkinen sanoo, että tulevan vuoden osalta pahin skenaario olisi vuoden 2017 kesän kaltainen säätyyppi. Hän katsoo kuitenkin tulevaisuuteen positiivisena. Odotukset ovat korkealla myös Planmeca Golf Areenan kanssa tehtyä yhteistyösopimusta kohtaan.

Espoossa ja Vantaalla liikkeitä pitävä Golf Balance avaa Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa sisäharjoitteluhallissa viikon kuluttua uuden myymälän.

”300 m² -kokoinen myymälä on iso panostus talvikauteen, mutta haluamme olla siellä missä golfaritkin. Tulemme tekemään yhdessä välinevalmistajien kanssa hallilla aktiivisesti erilaisia tapahtumia”, Golf Balancen toimitusjohtaja Vesa Tikkanen kertoo.

Mikko Asonen on hyvillään Vantaan Tammistossa sijaitsevan Golf Skyn avarista liiketiloista. Kuva: Golf Sky

”Erityisesti uskomme räätälöityyn mailamitoitukseen. Halli antaa sille erityiset puitteet.”

Liikevaihtonsa tänä vuonna viiden miljoonan euron tuntumaan kasvattavalla Golf Skylla ei ole kerrottavaa toiminnan laajentumiseen liittyen, mutta yrityksessä ollaan kiinnostuneita kaikista varteenotettavista vaihtoehdoista.

”Jos tulee hyviä paikkoja tarjolle, niin mikä ettei. Pidämme silmät ja korvat auki, ihan harvaan asutulle seudulle emme kuitenkaan ole hakeutumassa”, Asonen sanoo.

Golf Center on tehnyt tulevaisuuden varalle monenlaisia suunnitelmia. Uusia liikepaikkojakin on pöydällä.

”Mitään julkisempaa tietoa ei tässä vaiheessa ole antaa. Sen voin sanoa, että meillä on ollut pohdittavana sellainen parin kolmen raiteen suunnitelma, miten eläisimme jatkossa. Ulostulo voi viedä joitakin viikkoja tai kuukausia. Muutamia asioita on vielä avoinna”, Paski sanoo.

Tuoteryhmien osalta tänäkin vuonna liikkeissä kaksi kohosi ylitse muiden: draiverit ja rautamailat. Myös custom fit on nostanut melkoisesti suosiotaan, ja tätä palvelua rohkenevat tiedustella yhä laveammin kaikentasoiset harrastajat.

”Välineet ja pallot kehittyvät koko ajan, joten kuluttajat haluavat olla entistä tietoisempia, mitkä välineet sopivat heille parhaiten”, Paski kertoo.

Mailojen ”räätälöintiin” satsataan myös Golf Balancessa. Mäkisen mukaan custom fit -palveluun on valjastettu yrityksessä entistä enemmän väkeä, ja henkilökuntaa koulutetaan aiheen tiimoilta jatkuvasti.

Mailojen räätälöinti ei ole uusi keksintö. Custom fit on saatu nykytekniikalla varsin houkuttelevaksi, ja tähän palveluun liikkeet ovat halukkaita satsaamaan yhä voimakkaammin. Kuva: Getty Images

Golf Skylla on sekä Nokian että Vantaan liikkeissä pari kolme mailansovituksia tekeviä henkilöitä. Asonen sanoo, että kyseessä on kasvava trendi, ja että myyjät ohjaavat mailahankintoja harkitsevat asiakkaat aina custom fit -palvelun pariin.

Golf Balance käynnisti keskiviikkona perinteiset nelipäiväiset ystävämyyntinsä.

”Asiakkaamme odottavat ystävämyyntejä innolla. Ja onhan tämä meille myynnillisesti vuoden tärkein viikko. Väkeä riittää liikkeissä, ja hodarit tekevät kauppansa”, Mäkinen sanoo.

Golf Centerissä on vastikään päätetty demomailojen poistomyynti, joten heti perään ei toista kampanjaa ole luvassa.

”Kyllä tässä jotain vielä kehitellään loppuvuodesta, vaikka varasto on huvennut suotuisasti.”

Golf Sky ei niin ikään osaa tässä vaiheessa kertoa seuraavan kampanjansa ajankohtaa.

”Marraskuun lopulle osuva Black Friday ainakin otetaan huomioon, niin kuin varmasti tekevät kaikki muutkin liikkeet”, Asonen sanoo.

Kovan tavaran sisäänosto ensi vuotta varten alkaa olla käsillä näillä hetkillä. Golf Centerissä tähän ryhdytään muutaman viikon kuluttua, ja Paski aikoo käydä Englannissa kartoittamassa mitä kaikkea mukavaa markkinoille on tulossa.

”Vielähän ei ole pitkälti tiedossa, minkälaisia uutuuksia isot brändit esittelevät kaudelle 2019. Moni merkki ajoittaa lanseeraukset taktisesti tammikuussa pidettävien Orlandon golfmessujen yhteyteen”, hän muistuttaa.

Tutut merkit porskuttavat myyntitilastojen kärjessä

Merkeistä tuttu ”ykkösketju” Callaway-TaylorMade-Titleist on liikkeiden mukaan pitänyt tänä vuonna pintansa, mutta myös paikkaa kärkikolmikossa kolkutteleva Cobra sekä Mizuno ja Ping ovat lisänneet kiinnostustaan.

Sadeasujen kysyntä jäi lämpimän ja poutaisen kesän vuoksi odotetun vähäiseksi, mutta vastapainoksi shortsit, hameet ja hihattomat paidat tekivät tavallista paremmin kauppansa.

”Shortsit loppuivat pahasti kesken”, Mikko Asonen toteaa. Golf Skyssa on hänen mukaansa tehty tänä vuonna ennätystahtiin myös kärrykauppoja.

Golf Centerin Marko Paski yllättyi positiivisimmin puttereiden custom fit -palvelun kysynnästä, samoin kuin suomalaisten huippupelaajien esityksistä kansainvälisillä kiertueilla.

”Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen ovat vierailleet Tapiolassa ja tuoneet mukavasti vipinää liikkeeseen”, hän iloitsee.

Jo hetken aikaa on ollut tiedossa, että Euroopan suurimpiin alan toimijoihin kuuluva Dormy Golf avaa verkkokaupan Suomessa. Ruotsalaisyhtiön uusi aluevaltaus on saanut täkäläiset kauppiaat mietteliääksi.

Harvasta golfkaupasta pystyy lyömään palloja sisätiloista ulos suoraan rangelle. Tämä on yksi Golf Centerin tärkeimmistä myynninedistäjistä. Kuva: Golf Center

”Se tarkoittaa sitä, että itse kunkin on terävöitettävä omaa tekemistä. Samalla jokaisen suomalaisen golfarin kannattaa jatkossa miettiä, ostaako kotimaiselta vai ulkomaalaiselta yritykseltä”, he toteavat.

”Siinä on yksi kilpailija muiden joukossa, nämä ovat vapaat markkinat”, Mäkinen sanoo.

Paski sanoo olevansa tulokkaan rantautumisesta vähän hämmästynyt, sillä Suomessa on 10–15 prosenttia edullisemmat jälleenmyyntihinnat kuin Ruotsissa.

”Dormy Golfilla lienee tarpeita laajentaa toimintaansa lähinnä Keski-Euroopan suunnalla, ja Suomi on halvempi kohde ’harjoitella’ kaupankäyntiä omien rajojen ulkopuolella”, Paski jatkaa.

Asonen kertoo voivansa ottaa asiaan paremmin kantaa, kun ruotsalaiset ovat saaneet toimintansa konkreettisesti käyntiin Suomessa. Yksi mikä kiinnostaa on yrityksen hinnoittelupolitiikka. Hän pohdiskeleekin, noudattaako Dormy Golf Ruotsissa ja Suomessa erilaisia hintoja.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje