Katso asiantuntijan vinkit tehokkaaseen talviharjoitteluun - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Katso asiantuntijan vinkit tehokkaaseen talviharjoitteluun

Talvitauolla kannattaa hioa lähipeliä, jonka harjoitteleminen kehittää myös pitkää peliä.

Kokosimme parhaat vinkit talviharjoitteluun golfopettaja Heini Haapalan kanssa.

Suomessa on totuttu surkuttelemaan talvea, kun golfaaminen kotimaassa on lähes mahdotonta monen kuukauden ajan. Sen sijaan, että synkistelisi kurjia kelejä ja kylmyyttä koko talven, voisi kääntää homman täysin ympäri ja käyttää talven pelinsä kehittämiseen.

Ota itsellesi tavoite, äläkä tingi harjoittelun laadusta

Jos pelissäsi tuntuu reistailevan useampi asia, keskity silti yhteen asiaan kerrallaan. Talvi on erinomaista aikaa hioa chippi- ja puttitekniikka kuntoon. Joskus remonttia saattaa kaivata koko svingi. Kaikkea ei silti talvikaudenkaan aikana ehdi tekemään joten älä ahnehdi, vaan tiedosta kehityskohteesi ja -tavoitteesi sekä tee töitä niitä kohti.

Jos itsenäinen harjoittelu ei tunnu tuottavan tulosta, siirry rohkeasti ammattilaisen oppiin. Monet prot pitävät kesän tapaan sekä yksityistunteja että ryhmätunteja, joissa saat opetusta juuri sinun tarpeisiisi.

Etenkin tekniikkamuutosten kohdalla on hyvä turvautua golfopettajan apuun, sillä heillä on käytössään moderni tekniikka, kuten Trackman. Oma silmä ei riitä kertomaan, mikä svingissä on pielessä tai miten sitä kannattaisi kehittää. Pron avulla pääset tutustumaan ja oppimaan Trackmanin kanssa, saat paljon lisätietoa ja erilaisia faktoja lyönnistäsi, joka helpottaa lyöntitekniikan sisäänajoa ja oppimista.

”Yksityiskohtaiset tavoitteet lyöntitekniikan kehittämiseen kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa, joka osaa sanoa, onko lyöntipituuksien haaste lyöntitekniikassa vai voisiko fyysisellä harjoittelulla saada paras tulos aikaiseksi”, golfopettaja Heini Haapala neuvoo.

Monessa hallissa Trackmania tai vastaavaa lyöntitukaa voi käyttää myös itsenäisesti. Se on hyvä tapa harjoitella, kunhan ensin käyt asiantuntijan kanssa läpi, mitä arvoja kannataa seurata ja minkälaisia tuloksia on järkevää tavoitella. Itsessään lyöntitutka ei peliä paranna, vaan sen tarjoamaa informaatiota on sattava tulkita oikealla tyavalla, jotta täyden hyödyn saa irti. Tässä kokenut asiantuntija on korvaamaton apu.

Kovempaa lyömisen harjoittelu

Lisämetrit kelpaavat kaikille. Pidemmälle lyödäkseen on hyvä oppia lyömään kovempaa. Et lyö koskaan pidemmälle kuin aikaisemmin, jos et edes pyri lyömään kovempaa.

Ben Hogan neuvoi pidemmälle lyömisen saloja aikanaan näin, “Mene kierroksen jälkeen rangelle ja lyö draiverilla 30 palloa täysillä, välittämättä siitä minne pallo päätyy. On tärkeää tuntea svingin nopeus.”

Jos lyöt kovempaa puhtaasti tekniikan kustannuksella, lopputulema voi olla huono. On kuitenkin tärkeää opetella antamaan mailanpäälle reilusti vauhtia – ja keskittyä sen jälkeen siirtämään tämä sama teknisesti ehjään svingiin.

Pidä tauko, jos peli on romahtanut

Jos peli ei kulje, tasoitus on alkanut nousta, olet turhautunut ja itseluottamuskin on kadonnut, pelisi on romahtanut. Silloin on hyvä hetki pitää totaalitaukoa pelaamisesta ja harjoittelusta.

Talvitauon aikana voit ottaa rennosti tai lähteä kokeilemaan millaista on lyödä Trackman-lyöntianalysaattoriin.

Palatessa takaisin pelin ääreen pidä huoli siitä, ettet odota itseltäsi liikoja. Pysy nöyränä, opi hyväksymään mahdolliset rajoituksesi, arvioi omaa peliäsi reilummin ja opi tunnistamaan virheesi. Ja ennen kaikkea, muista nauttia siitä, mitä teet.

Tauon aikana voit ottaa aikaa myös parantaaksesi paljon puhuttua pelin mentaalipuolta.

“Talvella on aikaa uppoutua tietokirjallisuuden pariin ja lukea vaikka golfin psyykkisistä taidoista, joista tunnetuimpia lienevät Pia Nilsson & Lynn Marriott tai Bob Rotella, joilta on ilmestynyt useampia kirjoja golfin mentaalipelin parantamiseksi. Mikset lukisi tänä vuonna ilmestynyttä suomalaista kirjaa golfin oppimisesta, jossa sivutaan myös mentaalipeliä: Heinin Golfkirja – kohti täydellistä svingiä”, Haapala vinkkaa.

Lähipelin parantaminen

Kukaan ei tule paremmaksi puttaajaksi silmänräpäyksessä, mutta talvitauon aikana on mahdollista nousta puttipelissä täysin uudelle tasolle. Jotta pallon saisi griinillä reikään tai edes mahdollisimman lähelle, kyse on kolmesta perustekijästä: Griinin lukeminen, linja ja vauhti. Klisee kuuluu, “kaikki vaikuttaa kaikkeen” ja niin on myös puttipelissä: kaikki näistä kolmesta vaikuttavat toisiinsa.

Nykypäivänä golfopettajat pystyvät löytämään jokaisesta pelin osa-alueesta jotain, mitä normaali klubipelaaja ei olisi tullut ajatelleeksi. Niin normaalissa svingissä kuin putissakin, jos tähtäys on huono ja linja osoittaa väärään paikkaan, syntyy kompensaatioliikkeitä. Luulet tähtääväsi tiettyyn paikkaan, mutta lapa saattaakin osoittaa jonnekin muualle.

Toisaalta hyväkään linjaaminen ei auta mitään, jos putin vauhti on pielessä. Puttaamisessa vauhdin saaminen kohdilleen on avain nopeaan tasonnostoon. On vaikeaa putata kaksi metriä vinoon, mutta paljon helpompaa putata kaksi metriä pitkäksi. Keskity siis ennen kaikkea pituuskontrolliin.

Talvella kannattaa ottaa kaikki irti sisähalleista, joissa etenkin lähipelin harjoittelu onnistuu erinomaisesti.

Haapala muistuttaa maltista ja pitkäjänteisyydestä, sillä lähipeli kehity hetkessä. Se, jos jokin vaatii toistoja.

“Lähipelin tuntuman saa vain tuhansien toistojen avulla. Talvikausi on täydellistä aikaa kehittää sitä. Vietä aikaa lähipelialueilla lyöntivuoroasi ennen ja jälkeen. Tee kohdeharjoittelua, jossa sinun tulee saada tietty määrä palloja esimerkiksi metrin säteelle reiästä tai haasta kaveri lähimmäs lippua-kisaan kanssasi”, hän vinkkaa.

Fysiikan kehittäminen

Kaiken talviharjoittelun ei tarvitse tapahtua maila kädessä. Oheisharjoittelun avulla pystyt nostamaan tai pitämään yllä fyysistä kuntoasi, jolloin voit varmistua siitä, ettei tulos jää ainakaan lihaskunnosta tai liikkuvuudesta kiinni. Huono lihaskunto saattaa altistaa erilaisille rasitusvammoille, eikä esimerkiksi selkäkivun kanssa ole kiva pelata.

”Lihastasapaino, voima ja liikkuvuus vaikuttavat valtavasti lyönnin onnistumiseen, mutta ennen kaikkea sen toistettavuuteen. Talvi on mahtavaa aikaa laittaa mailan jälkeen tärkein pelivälineesi eli kehosi kuntoon. Ylläpidä kehosi lihastasapainoa esimerkiksi pilatesharjoittelulla tai muulla kehonhuollolla. Voimatasot kehittyvät tai vähintäänkin pysyvät yllä voimaharjoittelulla. Molempia tarvitaan”, Haapala summaa.

Hyviä treeniliikkeitä löydät vaikkapa Golfpisteen opetus-osiosta.

https://golfpiste.com/kategoria/opetusvideot/

Lue seuraavaksi: Inside Golf on sisähallien uusin tulokas pääkaupunkiseudulla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje