23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Puolikkaalla setillä kentälle, mitä siitä voi oppia?

Kapea bägi keventää askelta ja mahdollistaa oikoisemman reitin. Kuva: Getty Images

Vajaalla setillä pelaaminen voi olla opettavainen kokemus. Tuloskaan ei välttämättä puuttuvista mailoista kärsi.

Olet ehkä tarkoituksella tai olosuhteiden pakosta joutunut joskus tulemaan kentällä toimeen tavallista vähemmillä mailoilla. Millainen kokemukseksi oli? Tuntuiko siltä, että juuri niitä mailoja jäit eniten haikailemaan, jotka eivät olleet bägissä vai oliko pelinautinto yhtä hyvä, ellei jopa parempi kuin täydellä arsenaalilla? Mielipiteet saattavat jakautua, mutta puolikkaalla setillä pelaamisessa voi olla yllättävän paljon hyviä puolia.

Golfin sääntöjen mukaan pelaajalla voi olla kentällä maksimissaan 14 mailaa, mutta ajoittain yksi jos toinenkin meistä golfareista huomaa, että joku maila on korkeintaan satunnaisella käytöllä. Parhaiten itselleen tarpeettomat mailat huomaa, jos pelaa kaksi kierrosta puolikkaalla setillä: yhden kierroksen parillisilla tai toisen parittomilla raudoilla täydennettynä parilla puumailalla. Jos et kaivannut yhä uutuuttaan kiiltävää rautakolmosta tai -nelosta, siirrä maila suosilla pois käytöstä.

Mitä etuja puolikkaalla setillä pelaamisessa sitten todellisuudessa on?

Kun bägi ei ole bägi täynnä vaihtoehtoja, tulemme tehneeksi päätöksen mailavalinnasta nopeammin. Ajatellaanpa jotain tiettyä etäisyyttä, jossa normaalisti puntaroisimme valintaa rautakuutosen ja -seiskan välillä. Mikäli näistä jompikumpi ei ole mukana kierroksella, ratkaisu on selvä. Mieltä ei vaivaa ylimääräinen pohdiskelu: ”Mitä jos lyönti tällä mailalla ei riitäkään perille vai menisikö tuolla toisella raudalla sittenkin liian pitkäksi”? Päätöksessä on helppo pysyä, oli kädessä sitten rautakuutonen tai -seiska, ja mikä tärkeintä, epäröinti ei häiritse itse lyöntisuoritusta.  Nopeammalla päätöksenteolla on lisäksi selvä yhteys pelinopeuteen.

Paitsi että teet sitoutuneemman mailavalinnan, olet sinut ratkaisusi kanssa lyöntihetkellä.

Vajaalla setillä pelaaminen on myös opettavaista. Kun mukana ei ole kaikille etäisyyksille optimaalista mailaa, on tehtävä lyöntiä ehkä hieman muokattava, jotta mukana olevasta maila-arsenaalista löytyisi sopiva joka tilanteeseen.  Esimerkiksi rautaseiskasta saa sopivan mailan rautakuutosen matkalle viemällä pallon paikkaa hieman taaemmas ja asettamalla ranteita aavistuksen verran eteen. Näin tulokulma palloon saadaan jyrkemmäksi, lentorata matalammaksi ja lyöntiin enemmän rullia, sekä usein myös lyönnin pituutta kasvattavaa draw-kierrettä.

Päinvastaisessa tapauksessa otekorkeutta voi pudottaa reilusti, jolloin kuutosella lyödyn pallon lentorata on lähempänä seiskaa. Yhden mailanmitan verran pystyy lyhentämään myös lyömällä fade-kierrettä avatusta lyöntiasennosta avatulla lavalla.

Paitsi että teet sitoutuneemman mailavalinnan, olet sinut ratkaisusi kanssa lyöntihetkellä. Monesti lyönti tavallista isommalla mailalla on juoheampi ja rennompi, kun ei tarvitse laittaa ”kaikkea peliin”. Ideologia toimii myös toisin päin, sillä kun joudut pärjäämään pienemmällä mailalla, sitoutuminen tuo hieman lisäruutia suoritukseen.

Tämänkaltainen muuntelu on tuttua esimerkiksi speedgolfin harrastajille, jotka saavat käyttää pelatessaan korkeintaan seitsemää mailaa.

”Minusta on tullut speedgolfin avulla nopeampi päätöksentekijä kentällä ja olen oppinut soveltamaan luovuutta erilaisissa tilanteissa. Koen olevani monipuolisempi pelaaja kuin aikaisemmin, mikä myös näkyy tuloksissa, kiersin kenttää juosten tai kävellen”, kertoi Challenge Tourilla pelannut speedgolftaituri Mikko Rantanen.

Rantasen tänä vuonna pelaamien täyden kierroksen speedgolfkisojen kierroskeskiarvo on 73,5 lyöntiä, ja kierroksiinsa hän on kentästä riippuen käyttänyt aikaa noin kolmesta vartista tuntiin.

Puolella setillä pelaaminen ei välttämättä toimi ihanteellisesti kaikissa olosuhteissa. Ongelmallisia tilanteita alkaa syntyä, kun kentällä puhaltaa ”kahden mailan tuuli”. Tällaisessa säässä muutaman raudan kanssa tulee vääjäämättä työläämpi kierros.

Myös lähipelissä isoasteisiin wedgeihin tottuneiden pelaajien luovuus saattaa olla koetuksella, jos matkassa ei ole pitching wedgeä nostavampaa mailaa. Toisaalta, mitä hankalimmissa olosuhteissa vajaalla setillä pelaa, sitä selvemmin oppii tunnistamaan pelinsä todelliset puutteet.

Kun mailoja on mukana vähemmän, on myös kärryä kevyempi työntää tai vetää puhumattakaan kantamisesta. Vaikka yksittäinen maila ei paljon paina, vähentää 3–7 mailan poistaminen bägistä yllättävän paljon taakkaa. Samalla saattaa jäädä puhtia toisellekin 18 reiän kierrokselle.

Vajaalla setillä kierrokselle lähdettäessä on hyvä tehdä tarkistus myös bägin taskuihin, niistä kun löytyy usein tarpeetonta painoa lisäävää tavaraa.

Vajaa setti on helppo sujauttaa kapeaan kantobägiin, ja tällaisella setillä on kätevää suunnata yhdistetylle kotimaan peli- ja lomareissulle, jos autossa on muutenkin paljon tavaraa. Ulkomaan golfmatkalle lähtevä kaksikko saa helposti kapeat kantobäginsä samaan matkasuojaan, ja näin vapautuu kätevästi tilaa yhdelle lentokoneen ruumaan menevälle matkalaukulle ilman lisäkustannuksia.

Todennäköisesti yllätyt siitä, kuinka vähän pelituloksesi muuttuu, vaikka mukana on vain puolet setin mailoista. Saattaapa tulos jopa parantua. Kannattaa kokeilla!

Puolikkaalla setillä pelaamisen edut:

1. Kevyt kantaa ja näppärä pakata
2. Monipuolistaa lyöntivalikoimaa
3. Opettaa luovuutta
4. Auttaa pysymään päätöksessä lyöntihetkellä
5. Nopeuttaa pelaamista

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje