Vieraskynä, Mika Walkamo: ”Kuka saunoo sinun vuorollasi?” - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Vieraskynä, Mika Walkamo: "Kuka saunoo sinun vuorollasi?"

Golfbuumi on luonut osakkeenomistajille absurdin tilanteen, kirjoittaa Mika Walkamo.

Tätä lukiessa mietitte varmaan, että mitä tekemistä taloyhtiön parhailla lauantai-illan saunavuoroilla on golfin kanssa? Aika paljon.

Vertaus on erittäin osuva juuri päättyneeseen kaikkien aikojen golfkauteen ja sen luomaan absurdiin tilanteeseen kenttien osakkaille.

On hieno asia lajille, että golf on ollut korona-ajan suuria hyötyjiä suosion kasvaessa ja kenttien täyttyessä innokkaista harrastajista. Suosio toi myös ison ongelman kenttien osakkaille, eli omistajille. Heillä oli suuria vaikeuksia mahtua pelaamaan omistamalleen kentälle!

Ehkäpä vertauskuva taloyhtiöön ja sen saunavuoroihin alkaa jo aukeamaan, mutta avataanpa tilannetta vielä vähän lisää.

Tilanne olisi helposti korjattavissa nostamalla osakkaiden vastikkeita muutamilla kympeillä.

Kentät olivat viime kaudella niin täynnä vieraspelaajia, että parhaan pelikauden aikaan lähtöaikojen saaminen oli lähes mahdotonta. Monet klubit yrittivät korjata tilannetta antamalla omistajilleen mahdollisuuden varata lähtöaikoja jopa kahta viikkoa aiemmin. Tämä ei kuitenkaan auta isossa kuvassa, sillä harva meistä pystyy suunnittelemaan aikataulujaan viikkojen päähän, ja säätilasta ei tiedä. Lisäksi etukäteisvaraukset voivat luoda kalentereihin ”haamuvarauksia”, joiden avulla omistajat pyrkivät takaamaan edes joitain lähtövuoroja itselleen.

Mistä tämä kaikki sitten johtuu? Yksinkertaisesti siitä, että green fee -myynnin osuudella on liian iso merkitys useiden kenttien budjeteissa.

Syntynyt tilanne olisi helposti korjattavissa nostamalla osakkaiden vastikkeita muutamilla kympeillä. Lisäksi vastikkeiden noston kanssa samaan aikaan tehtävät green fee -hintojen korotukset vapauttaisivat automaattisesti lisää pelitilaa osakkaille markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti.

Bonuksena omistajat voisivat taata omille vierailleen, edelleen alemman greenfee-hinnan.

Yllä mainittu kehitys johtaisi siihen, että kenttien pelioikeuksia haluttaisiin vuokrata enemmän. Se johtaisi myös  kenttien osakkeiden arvonnousuun, mistä useimpien golfkenttien osakkeenomistajat eivät ole osanneet edes haaveilla vuosikymmeniin.

Omistajien tulisikin ottaa nyt rohkeasti valta takaisin klubeillaan, jotta myös he pääsevät nauttimaan golfista omalla kentällään, silloin kun se heille sopii.

Golfkenttien omistajien tulisi kysyä itseltään, että antaisivatko he myös taloyhtiönsä lauantai-illan parhaat saunavuorot vuokralle ilomielin ulkopuolisille?

Kirjoittaja on pitkänlinjan golfvaikuttaja, Linna Golfin perustaja ja Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja. Hän toimi kymmenen vuoden ajan Suomen PGA:n puheenjohtajana.

Lue seuraavaksi: Linna Golf pärjää rankingeissa ja asiakaskyselyissä, vaikka greenfeen hinta on noussut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (32 kpl)

 • ArnoldPalmer says:

  Juu, kannattaa pitää mieluummin se saunavuoro tyhjänä jos ei saa myytyä saunaosaketta. Onnea vaan osakkeenomistajille. Riittävästi kun on valmis maksamaan niin saa pelata rauhassa, näin esim. Sarfikissa. Eikä Linna Golfiinkaan normihinnalla kukaan omalla rahalla lähde. Eikös teillä siellä ole dynaaminen hinnoittelu eli hinnat vaan kohdalleen niin ei ole ruuhkaa eikä näy persaukisia.

 • ArnoldPalmer says:

  Oli muuten sen verran sisäänpäin lämmennyt ja elitistinen näkemys, että taidanpa laittaa Linna Golfin tänä vuonna boikottiin. Hieno kenttä sinällään, mutta jos vieraspelaajat ovat rasite ja kakkoskastia niin pitäkää tunkkinne. Ja saunavuoronne.

 • KL1 says:

  ’Kentät olivat viime kaudella niin täynnä vieraspelaajia, että parhaan pelikauden aikaan lähtöaikojen saaminen oli lähes mahdotonta.’

  Olen hieman ymmälläni tämän virkkeen edessä johtuen siitä, että olen ollut siinä uskossa, että jokaisella jonkin kentän jäsenellä on kotikenttä. Siispä jokainen pelaa joko kotikentällään tai jollain toisella kentällä, vieraana. Silloin kun pelaaja pelaa vieraana, hän vapauttaa lähtöajan sielä omalta kotikentältään, siis näin vahvasti yksinkertaistettuna.

  Viime kaudella oma kotikenttäni oli varsinkin alkukaudesta niin täynnä omia jäseniä, ettei sinne vieraspelaajia juurikaan mahtunut. Sitä paitsi osakkaat ja pelioikeutetut saivat varata aikansa monta päivää ennen kuin vieraspelaajat. Sama kuvio oli hyvin vahvasti vallalla koko pk-seudulla ja jopa monella kentällä muuallakin päin Suomea.

  En siis oikein ymmärrä millaiseen kenttäotantaan Walkamo tuon väitteensä perustaa.

 • Pera Kartio says:

  Ihan höpö höpö -kommentti. Osakkaat varaa esim. kymmenelle seuraavalle päivälle peliajan ja peruuttelee niitä sitten pelipäivänä, jos keli on huono tai on joku muu este. GF-myynti kärsii tuosta ylivarauksesta eniten. Tuo Linna ei ole kyllä mikään vierasapelaajan ihannekenttä, joten saattaa jäädä ensi kesänä käymättä.

 • Pera Kartio says:

  Luin vielä uudelleen jutun ja tajusin, että tavoitteena on isompi pakkovastike, jolloin laiskanpulskea golfjohtaja voi istua käsiensä päällä. Kun kaikki raha tulee pakkovastikkeista, ei tarvitse hankkia GF-tuloja, eikä välittää hiekkaa klubitalon eteiseen tuovista vieraspelaajista.

 • ArnoldPalmer says:

  Joo, ei ollut mikään varsinainen myyntipuhe. Ei osakkeen ostamista harkitseville eikä vieraspelaajille. No tulipahan piiloagenda julkiseksi.

 • Sport Goofy says:

  Tästä on kai ollut joskus aikaisemminkin puhetta, mutta luulisi että hevarittomalle kentälle olisi pikemminkin kysyntää? Jos on muutakin elämää kuin golf tai haluaa pelata muuallakin kuin kotikentällä, saattaa ottaa melkolailla päähän se, että joku toinen on kahminut itselleen ne kaikki parhaat saunavuorot vaikka itse maksat täsmälleen samaa hintaa?

 • lab says:

  Täyttä on ollut meilläkin. Onneksi osakkeenomistajalle on olemassa omat lähdöt jokaiselle päivälle. Saunassa saattaa olla joku vieraspelaajakin mutta sinne mahtuu kyllä.

 • Klubipelaaja says:

  Kommenteista kyllä paistaa läpi Suomen golfin pelaamisen edullisuus. Lähes ilmaiseksi olisi päästävä pelaamaan kaikille kentille koska tahansa. Kun Lähdetään ulkomaille, lähes mistä tanahsa kentästä ollaan valmiita maksamaan korkeita hintoja. Kun kaikkien maksun on kohdillaan, niin pelaaminen on sujuvampaa kaikille.

 • Putti-Possu says:

  Vastikemallin ongelma on siinä, että kun maaliskuussa ollaan saatu vastikkeet sisään, nämä kanta-asiakkaat eivät enää kerrytä liikevaihtoa – vaan tuovat vain hiekkaa klubitaloon ja rohmuavat kaikki tiiausajat. Sitten golfyhtiöllä on tulospaine ja tarve myydä mahdollisimman paljon maksullisia tuotteota – greenfeetä ja etenkin yritystapahtumia… ja ne sitten ajavat osakaspelaajien edelle.

  Olin kerran paikalla kun kummastelin operatiivisen johdon perusteluja, miksi myydään 2 yhden hinnalla greenfeetä. Vastaus oli, että ne tuottavat kuitenkin enemmän kuin osakkaat tai pelilippupelaajat, kun niistä pelaajista saadaan edes vähän rahaa. Myös perustelu, että GF on golfyhtiön paraskatteisin tuote ontuu Osakkaiden pitäisi olla tiukempia omien etujen puolustamisessa silläkin uhalla, että gf-pelaajia tulee vähemmän ja vastike vähän nousee – mutta ”parhaita saunavuoroja on sitten paremmin saatavilla”

  • Teemu L says:

   Kiitos Putti-Possu.

   Samaa olen ihmetellyt itsekin ja asia on valiettavasti näin myös kotiklubillani, jossa tavoitteena näyttää olevan vastikkeiden vuotuinen pienoinen lasku, silläkin uhalla että osakaspelaamisesta ja – varauksista tuleekin rasite sille, ettei saada tarpeeksi gf-vieraspelaajia.

   Samalla suhtautuminen omien pelaajien varauksiin on muuttunut ja jopa harmitellaan sitä, että peliajat on niin täynnä, ettei tule gf-tuloja.

   Tämä kierre pitäisi saada katkaistua.

 • Pudong says:

  ”Juuri päättyneellä pelikaudella” ja siis tämä kirjoitettu 10. maaliskuuta? Toki viime kaudella oli ajoittain vaikeaa saada parille seuraavalle päivälle peliaikaa prime time-ajoille. En kyllä itse kokenut ongelmia ainakaan Hill Siden enkä Talman suhteen – no eläkeläiselle toki käy lähes mikä aika tahansa ja hyvin voi mennä kaverin kanssa mukaan lähtöön jossa kaksi pelaajaa.

 • Vipsu says:

  Nykyelämään ei oikein sovi peliaikojen epätoivoinen kyttääminen ja kuusi tuntiset viikonloppuscramblet.

  Harrastepelaajat eivät tule koskaan hankkimaan osaketta, jos samat edut saa sarjakorteilla tai vuosittaisilla pelioikeuksilla.

 • Tiiboxi says:

  Itse ymmärrän Walkamon pointin aivan täysin. Esim. Nokialla ei jäsenet/osakkaat saa mitään etua pelaamisen arkeen varausoikeuksien tai muun osalta. Aika hankala keksiä mitään järkisyytä ostaa osaketta ko. kentältä.

 • Seniorigolfari says:

  On kahdenlaisia vieraspalaajia: niitä jotka ovat osakkaina ainakin yhdellä kentällä ja niitä, jotka eivät ole. Ovathan osakkaatkin vieraspelaajia muilla kuin omilla kentillään.

  Kun puhutaan golfboomista, puhutaan niistä uusista pelaajista, jotka eivät välttämätä ole osakkaita millään kentällä. He kuuluvat viime vuosina yleistymään päässeiden ns. sitoutumattominen golfareiden joukkoon, joille tärkeää on vain se, että pääsee pelaamaan halvalla muiden omistamille ja rahoittamille kentille. Vaikka sitoutumaton vieraspelaaminen onkin tehty Golfliiton hölmöyden seurauksena mahdolliseksi ja vaikka green feellä pelaaminen tuleekin halvemmaksi kuin osakkeen omistamalla, en halua koskaan samaistua tuohon halpapelaajien joukkoon. Sen sijaan toivon, että GF-pelaaminen tehdään hinnoittelulla ja muilla keinoilla kalliimmaksi kuin kiltisti vastikkeita maksaville osakaspelaajille. Eiköhän osakkeen omistaminen ala silloin maistua myös sitoutumattomille.

  Valkamon ajatus osakevastikkeiden nostosta olisi outo, osakaspelaajien etujen vastainen toimenpide. Jos kentän tuloja halutaan lisätä, maksumiehiksi pitää tietysti laittaa vierespelaajat.

 • Palmerin Arska says:

  Linna Golf on suunniteltu yritystapahtumia varten. Lukee yhtiöjärjestyksessä, tj mainitsi että yritystapahtumat ovat olleet kentän tavoite. Kaikki toimarit toivovat vaikkeivät myönnä että kentällä olisi paljon g-f pelaajia. Irwiniä lainatakseni(raha ratkaisee)

 • TopGolf10 says:

  Toki kirjoittaja olisi voinut kertoa, että kenttien osakkeenomistajat ovat omalla rahallaan maksaneet miljoonia euroja kentän rakentamiseksi. Greenfee pelaajat ovat ns vierailijoita muiden maksamilla kentillä, toki osalle kentistä gf tulo on tärkeätä, mutta ei tarvitsisi olla.

  • KL1 says:

   Tuossa taas kaikuu se 90-luvun mantra, mutta totuus on ihan pikkaisen toinen. Joku on toki kentän rakentamisen rahoittanut, mutta osakkeet ovat ehtineet moneen kertaan vaihtaa omistajaa, ja pelaamisen luonne ja sen myötä myös kenttäyhtiöiden toiminta on muuttunut aivan toiseksi kuin mitä se oli silloin kultaisella 90-luvulla. Walkamo tosin näyttää yrittävän palauttaa golfin harrastamisen sinne pimeälle vuosisadalle…

 • JiiKoo says:

  Kyllähän viime kesän golfboomi uuspelaajaryntäyksineen johtui yksistään koronaviruksen aiheuttamasta monien muiden urheilu- ja liikuntamuotojen ”lockdownista” ja seikasta, että valkokaulustyöläiset tekivät etätöitä, mikä mahdollisti golfkierrokselle livahtamisen työaikana. Sama tulee toistumaan tulevana kesänä, mikäli koronarajoitukset säilyvät samanlaisina. Koronapandemian mentyä, tulevina lähivuosina aktiivisten golfpelaajien lukumäärä tulee putoamaan reilusti ja golfkentillä palataan takaisin kohti varaustilanteita ennen pandemian alkua.

  Täytyy myös muistaa, useiden osakeyhtiömuotoisten golfkenttien toimitusjohtajat ovat tulospalkattuja ja he haluavat myydä kentät täyteen gf-pelaajia sekä yritystapahtumia. Tässähän ei ole mitään vikaa, niin kauan kun kentät eivät tule osakkaiden näkökannasta katsottuina ylibookatuiksi. Useilla golfkentillä on ”kymmenen yli” -osakaslähdöt, jotka takaavat, että useat kentän osakkaat, joilla ei ollut aikaa varattuna etukäteen jollekin tietylle päivälle, pääsevät ruuhkaisille kentillensä kuitenkin pelaamaan. Erittäin vastenmielisenä pitäisin ajatusta, että Suomen golfkentät olisivat millään tavalla valikoidulle kohdeyleisölle rakennettuja suljettuja klubeja, missä gf-pelaajat olisivat ei-toivottuja kaikkina aikoina. Itse olen SHG:n osakas (kaksi kenttää) ja lisäksi pelaan osakkaalle suodun edun mukaisella lisäpelioikeudella sekä Gumbölen että Espoon Golfseuran kentillä tulevana kesänä.

  • Sport Goofy says:

   Erinomainen kommentti. Kannattaa muistaa se, että Golfpiste on Suomen näkyvin golfkeskustelufoorumi ja sellaisena näyteikkuna lajin ytimeen. Golfin pariin koronan aikana päätyneet uudet harrastajat saattavat kaikota muiden harrastusten pariin nopeastikin, mikäli täällä todella alkaa yhden toimialan kannalta paremman vuoden jälkeen heti uudestaan tuo tässä yllä nähty retoriikka, joka on läheistä sukua viime vuosikymmenen alkupuolen julistuksille pummeista ja lokkeilijoista. Aika monta vuotta meni liitolta ja muilta positiivisesti kaikkiin harrastajiin suhtautuvilta toimijoilta edellisten laji-imagon vahinkojen korjaamiseen.

  • KL1 says:

   ’Täytyy myös muistaa, useiden osakeyhtiömuotoisten golfkenttien toimitusjohtajat ovat tulospalkattuja… ’

   Ovatko oikeasti vai onko tuo vain jonkun liikkeelle laskema huhu?

   ’..ja he haluavat myydä kentät täyteen gf-pelaajia sekä yritystapahtumia’

   Pelaavan osakkaan näkökulmasta tuo kuulostaa kovin oudolta, koska osakas kuitenkin katsoo olevansa etuoikeutettu ’oman kenttänsä’ käyttämiseen. Toki ulosmyynnillä haetaan vastikkeen pitämistä kohtuullisena, mutta jotenkin tuntuisi oudolta, että osakkaat maksaisivat toimitusjohtajalle sitä enemmän palkkaa, mitä enemmän hän kutistaa heidän pelimahdollisuuksiaan.

   Ehkä tuossa yhtälössä on jotain sellaista, jota en ymmärrä. Toivottavasti joku uskaltautuu selittämään missä päättelyni ontuu.

 • Seniorigolfari says:

  …(editoitu)ei näköjään ole auennut, ettei vieraspelaaja voi esittää vaatimuksia muiden omistamilla kentillä pelaamisen ajanvarauksen eikä hinnoittelun osalta. …(editoitu)Ei myöskään voi vaatia, että hän ylipäätään pääsee osakeomisteiselle kentälle pelaamaan. Siitä ja pelaamisen ehdoista päättävät kentän omistajat ja omistajien ohjeita noudattava henkilökunta. Walkamon saunavuorovertaus on siinä mielessä hyvin oivallettu.

  Päinvastoin kuin monissa muissa maissa, Suomessa on vieraspelaajakin aina tervetullut, minunkin mielestäni. Mutta vieraspelaamisesta pitää maksaa hinta, joka on sopusoinnussa osakkaiden vastike- ym. maksujen kanssa. (editoitu) Vaikka kenttäyhtiöiden tekemät hiihtoladut ovatkin yleensä avoinna kaikelle kansalle, minä tunnen aina suurta ylpeyttä kun saan hiihtää kentällä omistajan rinta rottingilla. Sama koskee myös monia muita palveluita kuten kuntosaleja, tenniskenttiä jne.

 • Vesa Virtanen says:

  Minua on aina häirinnyt tämä keskustelu osakkeeomistajien eduista. Osakkeen omistaja saa vuosimaksua vastaan pelata kuinka paljon haluaa. Kun itse omistin osakkeen pelikierrokseni hinnaksi tuli jotain 6-7 euroa ja greenfeen hinta oli vieraspelaajalle osakkaan vieraana 35 euroa. Minusta tämä on merkittävä etu ja en ymmärrä puheita että osakkeenomistaja ei saa mitään etua. Muut edut ovat sitten extra tämän varsinaisen edun päälle. On jotenkin hullua väittää että osakkeenomistajat ovat maksaneet kentän rakentamisen jota sitten vieraspelaajat tulevat käyttämään. Käsittääkseni kentän rakennuskustannuksia varten otettujen lainojen lyhennysten maksamiseksi käytetään kirjanpidossa myös vieraspelaajien tuomia rahoja. Voisi olla järkevää veloittaa kaikilta sama green fee jolloin nämä osakkeet voisi clubi lunastaa nimellisarvostaan ja entisten osakkeenomistajien greenfee nousisi ja ns. vieraspelaajien green fee laskisi. Voitaisiin sitten lopettaa tämä toistensa kadehtiminen ja kekittyä urheilemiseen tasa-arvoisina golffareina.

 • Tiiboxi says:

  Nyt kun osakkeen omistamisen hyödyt on monella kentällä marginaaliset tai peräti olemattomat, niin millähän tavalla ne tulevaisuuden uudet kentät tullaan rakentamaan ja rahoittamaan ? Ei ainakaan osakkeiden myynnillä. Toki Suomeen ei taida lähivuosina olla tulossa uusia 18 r-kenttiä, mutta joskus sellainen päivä voi vielä koittaa.

  • ArnoldPalmer says:

   No miten nyt ylipäätään mihinkään palveluihin tai mihinkään muuhun investoidaan? Eiköhän markkinat ja kilpailu pidä huolen. Jos ei niin ainahan voidaan rakentaa kenttä, johon kerätään sitoutuneita perustajaosakkaita…

   • Shank says:

    Juuri näin, Vähän vastaava tilanne kuin kauppias valittaisi että asiakkaat ostaa kaiken vessapaperin. Ei niitä vieraspelaajia ole mikään pakko kentälle päästää, ja suomessa riittää lääniä rakentaa minkälainen Country-club- resortti tahansa jos pinkka on kunnossa.

 • TopGolf10 says:

  Jokainen vähänkin golfia tunteva tietää, että Sarfik on kallein ja toimivin kenttä Suomessa, mutta miksi. Koska siellä kahdelle kentälle on vain palloränni, eli ei voi varata lähtöaikaa ollenkaan. Osakkeita on suht vähän, eli osakkeenomistaja tai vuokrapelioikeuden haltija pääsee pelaamaan käytännössä aina kun haluaa. Greefee pelaajiakin sinne otetaan, mutta se maksaakin jo sitten maltaita. Osakkeenomistajat ovat saaneet ostaa edullisesti greenfeetä, joilla he voivat tuoda omia vieraita kentälle.
  Ja tiedoksi, Sarfikin osakkeen arvo on lähtenyt jo reippaaseen nousuun ja vuokrapelioikeudestakin saa jo hyvät voitot.
  Eli, huolehditaan osakkeenomistajista, niin homma toimii.

 • Tompe says:

  Osakepohjainen malli kentillä on loistava ja sitä kannattaa vahvistaa. Vastikkeistä tulee säännöllistä varmaa tuloa ja pelyhteisö voi keskittyä pelaamisen edellytysten kehittämiseen ilman ainaista pelkoa kentän tulotason romahtamisesta, joka voi johtaa huonoina vuosina toiminnan alasajoon ym.
  Vastikkeet ovat suomessa halpoja. Hyvin voidaan nostaa vastikkeiden hintoja ja vastaavasti nostaa greenfeen hintaa. Osakekenttien yhteistyötä pitää lisätä osakkeenomistajien pelaamisen mahdollistamiseksi ristiin eri kentillä. Näin nostetaan osakkeiden arvoa. Voidaan ajatella, että näin sama raha minkä nyt laittaisit greenfeehen vieraskentillä meneekin oman kentän vastikkeeseen.
  Vuokrapelaajat saisivat pelata vain omalla kentällään. Alussa tämä kävisi heille mainiosti , mutta jaksossa jos golfkärpänen iskee tulee myös halu pelata muita kenttiä. Ja osakkeita menisi taas kaupaksi.