11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Pikkukaupungin mestiksillä on pitkä perinne, vaikka omaa golfkenttää ei vieläkään ole

Lyijykristallista tehty Häti-malja kiertää kaupungin mestarilta toiselle.

Riihimäen mestaruudesta pelattiin kaatosateessa, ja palkinnot jaettiin karaokebaarissa.

Bussi kohti Hämeenlinnaa ja Aulangon Golfklubia lähtee Riihimäen Graniitinaukiolta. Kyytiin astuu vain seitsemän henkilöä, vaikka kilpailussa on mukana lähes 70 pelaajaa. Suurin osa saapuu kentälle omilla autoilla. Kun bussi kurvaa moottoritielle, etupenkistä kuuluu tölkin sihahdus. Se jää reissun ainoaksi.

Ennen oli kuulemma toisin. Bussissa oli enemmän porukkaa, tunnelmaa ja sihahduksia. Itse kilpailu, johon nyt ollaan matkalla, on kuitenkin yhä voimissaan.

Aulangon Everstillä on alkamassa jo historian 31:s Häti-Malja. Siitä on tullut Riihimäen kaupungin golfmestaruuskilpailu, vaikka se ei kaupungin auktorisoima tapahtuma olekaan.

Tihkusate putoilee pelaajien olkapäille, kun kilpailun kasvoina Antti-setänsä poismenon jälkeen toiminut Kari Häti toivottaa kilpailijat tervetulleiksi. Moni tuntee entuudestaan suuren osan muista kilpailijoista. Hyvigolfista on paljon porukkaa, samoin Kytäjältä.

Olen itse ensimmäistä kertaa mukana nykyisen kotikaupunkini mestaruuskisoissa. Kari Hätin tunnen entuudestaan, samoin erään riihimäkeläisen mestarivalmentajan. Muut kasvot ovat minulle enimmäkseen vieraita. Joku heittää arvion, että kisassa voisi olla neljäsosa kaikista golfia pelaavista riihimäkeläisistä. Jos arvio on edes etäisesti jäljillä, kotikaupunkini suorastaan kuhisee golfareita, joista tunnen noin kolme – vaimoni mukaan lukien.

No, nythän minulla on aikaa tutustua heihin.

Vahinko vain, että omaan ryhmääni on arvottu muista ryhmistä poiketen vain kolme pelaajaa, joista yksi jättää tulematta. Ehkä näin on hyvä, tutustua riihimäkeläisiin golfareihin yksi kerrallaan.

Pelikaverini Jari on mainiota seuraa. Neljän hengen ryhmien välissä pelatessamme meillä on aikaa rupatella niitä näitä kentällä kiirehtimättä.

Mitä riihimäkeläisessä golfissa ikinä onkaan tapahtunut, Hätin yrittäjäsuku on ollut siinä mukana.

Idea kilpailusta sai alkunsa kauan sitten samasta kaupungista, jossa mestaruus nytkin ratkotaan, Hämeenlinnasta. Hätin veljekset Antti ja Heikki olivat Aulangon Hugo-kentällä pelatun kierroksen jälkeen istahtaneet juomalle ja pohtineet, että golfissa pitäisi ratkaista myös Riihimäen mestaruus. Syntyi kilpailu nimeltä Häti-Malja.

Erityisesti Antti otti kilpailun järjestämisen asiakseen. Hänestä tuli kisan sielu ja sydän. Kilpailun osallistujamäärä kasvoi vuosittain nopeaa tahtia, ja parhaimpina vuosina mukana oli pitkälti toistasataa riihimäkeläistä golfaria.

Yli 30-vuotisen kisaperinteen arvoa nostaa se, että Riihimäki on kaupunki, jossa ei ole koskaan ollut omaa golfkenttää. Naapurikunta Hausjärvelle sellaista yritettiin rakentaa, ja nimenomaan Hätien toimesta.

Draivin Golf & Country Club -nimeä kantanut projekti eteni varsin pitkälle. Lassi Pekka Tilanderin piirtämän 18-reikäisen kentän väylälinjoilta ehdittiin kaataa jo puita. Garden-nimeä kantanut kenttä jopa mallinnettiin valmiiksi, ja sitä pystyi pelaamaan simulaattorissa. Golfin ja kiinteistöbisneksen yhdistänyttä projektia ympäröi aluksi jopa jonkinlainen hype. Golfkeskuksen osakkeista tehtiin yli 300 ennakkovarausta.

Kentän varsinaisia rakennustöitä ei kuitenkaan päästy rahoitusongelmien vuoksi aloittamaan. Projektin rahoitus piti hoitaa jätemaan vastaanotolla, mutta suunnitelma kaatui muun muassa pohjavesialueen ympäristösäädöksiin.

Kilpailun perinne on jo niin pitkä, että tila maljasta alkaa loppua.

Mitä riihimäkeläisessä golfissa ikinä onkaan tapahtunut, Hätin yrittäjäsuku on ollut siinä mukana. Hätien projekti oli myös 3-tien varteen rakennettavaksi suunniteltu massiivinen golfhalli. Visionäärinen Antti Häti oli siinäkin puuhamiehenä ja konseptillaan jäljillä, mutta aika ei ollut vielä golfin suurhallille kypsä.

Nyt omaa golfkenttää olisi Riihimäelle jo haastavaa rakentaa. Kantahämäläinen pikkukaupunki on jäänyt Hyvinkään ja Hämeenlinnan väliin puristuksiin. Hämeenlinnan, Suomen ”Tiilaakson”, golfkenttätarjonta on alueen asukaslukuun nähden maamme runsainta, ja Hyvinkäälläkin golfareita hemmotellaan Hyvi Golfin 18-reikäisellä kentällä ja Kytäjän 36 reiän golfkeskuksella.

Yksin Riihimäeltä ei löydy tarpeeksi kotikentättömiä golfareita – mutta mestaruuskilpailuja riihimäkeläiset golfaritkin kaipaavat. Sen Häti-Maljan pitkä perinne ja yhä jatkuva suosio osoittavat.

Rankimman sadekuuron aikana griinit olivat hetken pelaamattomassa kunnossa, mutta Eversti-kenttä imi nopeasti sadeveden sisäänsä.

Yhdeksännellä reiällä taivas repeää ja meidän on hetken aikaa keskityttävä ihan muuhun kuin jutusteluun. Vettä tulee niin paljon, että parin minuutin päästä griineillä ei voi enää putata. Meidät pelastaa pieni tauko klubitalolla. Sadepilvet väistyvät, ja Aulangon Eversti-kenttä imee kaatosateen nopeasti uumeniinsa. Olosuhteista huolimatta kisa saadaan vietyä ongelmitta läpi ja mestarit selvitettyä.

Itse kilpailu on pelattu naapurikaupungissa, mutta palkinnot on tietenkin jaettava kotikonnuilla. Kun Häti-Maljan kilpailijat ovat saaneet vaihdettua kuivat kuteet ylleen, he suuntaavat Joleneen, Riihimäen keskustassa sijaitsevaan karaokebaariin. Häti-Maljan perinteistä kertoo paljon se, että palkintojenjakotilaisuuteen, tunteja kilpailun päättymisen jälkeen, saapuu suurin osa kilpailijoista. Nekin, joilla ei ole palkinnoille mitään asiaa.

Kari Häti aloittaa tilaisuuden seremoniamestarina, mutta siirtää illan aikana vetovastuun valtikkaa jo hiljalleen nuoremmille serkuilleen, Jaakolle ja Oskarille.

Illan kohokohta koittaa, kun lasikaupunki Riihimäen mestaruuspokaali, lyijykristallista valmistettu painava Häti-Malja ojennetaan vuoden 2023 mestarille, Jari Aittolalle. Hyvigolfin mies on pelannut vaativissa olosuhteissa viitosen tasoituksella huipputuloksen 74, kaksi yli parin.

Karaokebaarin pöydissä ihastellaan suoritusta.

”Kovapäinen kaveri.”

”Tohon keliin hemmetin kova!”

”On kova!”

Aittolalle Riihimäen mestaruus on uran toinen. Hän nosteli Häti-maljaa myös vuonna 2015.

Kilpailun 31 vuoden aikana Riihimäen mestariksi on kruunattu kuusitoista eri pelaajaa. Kaikkien nimet on ikuistettu kristallimaljaan, mutta kilpailun perinne on jo niin pitkä, että tila maljasta alkaa loppua. Ensi vuonna Riihimäen mestari nostaa ilmaan sekä historian painoarvolla että kilogrammoilla mitattuna entistäkin raskaamman, jalalla varustetun Häti-maljan.

Lue seuraavaksi: Mestikset kuuluvat kaikille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje