25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Vuodet vievät puhdin avauksista – Näin paljon ikä vaikuttaa draivin pituuteen

Golfareiden draivit lyhenevät varttuessaan, mutta vastapainoksi tulee tarkkuutta tilalle. Kuva: Getty Images

Arccos selvitteli jättimäisestä tietokannastaan 15–79-vuotiaiden golfareiden draivipituuksia.

Golflyöntien seurantajärjestelmä Arccos kokosi tietokantaansa viime vuonna 3,5 miljoonaa kierrosta ja 184 miljoonaa lyöntiä, joita se hyödynsi tehdessään tutkimuksen eri ikäisten golfareiden draivipituuksista.

Arccosin viime viikolla julkaisemat havainnot perustuvat 20 miljoonaan avauslyöntiin. Lopputulema oli ilmeisen odotettu: paremmat ja nuoremmat pelaajat lyövät palloa muita pidemmälle.

Pitkälyöntisimpiä olivat plustasoituksella pelaavat parikymppiset golfarit, kun taas lyhimmät lyönnit mitattiin yli 30:n tasoituksella pelaaville seitsemänkymppisille golfareille. Havainto ei yllätä, mutta sitäkin kiinnostavampaa on, milloin pituudet alkavat pudota.

Ensimmäinen merkittävä ero syntyy 40–49-vuotiaiden golfareiden ikäluokassa, joka jää avauksissa keskimäärin seitsemän metriä 30–39-vuotiaille pelaajille. Tämän jälkeen erot vain jatkavat kasvamistaan verrattuna edelliseen ikäluokkaan. (Taulukon pituudet jaardeissa. 1 jaardi=0,9144 metriä)

Sama pätee eri tasoitusryhmiin. Mitä pienempi tasoitus, sitä pidemmälle palloa isketään. Erot ovat noin 13–14 metriä alemmissa tasoitusryhmissä ja noin puolet tästä korkeammissa tasoitusryhmissä. Nollatasoituksella pelaava golfari lyö keskimäärin 45 metriä pidemmälle kuin tasoituksella 20 pelaava harrastaja.

Kun yhdistetään ikä ja tasoitus, menettää keskivertopelaaja draivipituuttaan noin 23 prosenttia 20:n ja 70:n ikävuoden välillä. Suurin pudotus tapahtuu matalalla tasoituksella pelaaville golfareille, jotka menettävät 30:n ja 70:n ikävuoden välillä pituutta keskimäärin 36 metriä. Seitsemänkymppisestä eteenpäin pituuden menetys jatkuu.

Positiivinen puoli asiassa on se, että mitä enemmän pelaajalle tulee ikää (ja lyönnit lyhenevät), sitä tarkemmin avaukset osuvat väylälle. 60 vuotta täyttänyt keskivertopelaaja saa useammin kuin joka toinen kerta draivinsa lyhyeksi leikatulle alueelle. Tämä ei toteudu nollatasoituksen omaavia pelaajia lukuun ottamatta missään muussa ikä- ja tasoitusryhmässä golfuran aikana.

Sukupuolten välillä ei ole suuria eroja tilastossa. 20-vuotias naisgolfari draivaa keskimäärin 25 metriä pidemmälle kuin viisikymppinen pelaaja. Matalalla tasoituksella pelaavat naiset iästä riippumatta, lyövät noin 55 metriä pidemmälle kuin tasoituksella 25–30 pelaavat golfarit.

Lähde ja taulukot: Arccos

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)