18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Näin menestyt scramblessa

Vaikka scramble onkin ensisijaisesti hauskanpitoa, voi menestysmahdollisuudet helposti tuplata tekemällä kentällä järkeviä valintoja.

Scramble kerran pari kaudessa kuuluu monen golfarin suunnitelmiin kaudesta toiseen. Pelimuotona Scramble on monille mieleen rentoutensa ansiosta, yksi huono lyönti kun ei välttämättä kaada koko kierroksen tai edes väylän tulosta.

Vaikka scramble on ennen kaikkea rentoa hauskanpitoa, voi omia menestysmahdollisuuksia nostaa huomattavasti pelaamalla fiksusti. Monesti kisoissa on sen verran hyvät palkinnot, että menetysmahdollisuuksien optimoiminen on vain järkevää. Ja vaikka käyttäisitkin hetken sen varmistamiseen, että pelaat scramblea fiksusti, tuskin menetät mitään rentoudesta ja hauskuudesta.

Näillä ohjeilla menestyt scramblessa

1. Valitse joukkue fiksusti

Scramble pelataan tasoituksellisena. Vaikka käytössä on leikattu tasoitus, esimerkiksi Golfkesä-kiertueella 25 % parin yhteenlasketusta tasoituksesta, tasoituksella on merkitystä. Scramblessa käytetään hyvin harvoin täyttä tasoitusta, sillä pelimuotona se suosisi liikaa korkealla tasoituksella pelaavia kilpailijoita.

Monesti scramblea pelataan sekaparein/joukkuein. Jos kenttä on punaiselta tiipaikalta selkeästi lyhyempi kuin keltaiselta, on joukkue jossa on pitkälle draivaava naispelaaja scramblessa aina vahvoilla.

Ideaalitapauksessa parissa tai joukkueessa on erityyppisiä pelaajia. Näin yhden vahvuus kompensoi toisen heikkouksia ja toisin päin.

Avauksilla on pelimuodossa suuri merkitys. Paras kokoonpano on sellainen, josta löytyy yksi varma avaaja, joka saa pallon aina peliin mahdollistaen näin joukkueen pitkälyöntisille riskittömän yrityksen.

2. Tutustu kenttään

Jos kenttä ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kannattaa siihen tutustua ainakin netistä löytyvien kenttäkarttojen avulla. Stroke saveriin kannattaa sijoittaa, jos pelaa täysin vieraalla kentällä. Hyvä yleiskuva kentän haasteista auttaa hahmottamaan, miten mikäkin väylä on järkevintä pelata.

Scramblessa tietyillä väylillä on järkevää hakea esimerkiksi pitkää avausta riskilläkin, kun taas joillakin väylillä on olennaista saattaa pallo tiiltä hyvään paikkaan, ja ottaa riskiä enemmän kakkos- tai lähestymislyönnissä. Mitä paremmin tunnet kentän, sen fiksumpia ratkaisuja osaat sillä tehdä.

Jos aikataulu sen sallii, kannattaa kentällä käydä pelaamassa harjoituskierros. Ja jotta valmistautuisit scrambleen, kannattaa treenikierroksella pelata scramblea!

Paikalliset pelaajat tuntevat kenttänsä. Niin treenikierroksella kuin kisassakin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten he kenttää pelaavat. Ja vanha viisaus, ”kysyvä ei tieltä eksy”, pätee tässäkin.

3. Mieti lyöntijärjestys

Yleensä se pelaaja, jonka pallolla peliä päätetään jatkaa, lyö ensin. Tämän jälkeen lyöntijärjestys on yleensä vapaa. Se mahdollistaa myös pienen taktikoinnin.

Jos lyöntijärjestyksen pystyy päättämään vapaasti, kannattaa pohtia hetki sitä, kumpi/kuka lyö ensin. Jos ryhmässä on esimerkiksi varma rautapelaaja, on ehkä järkevämpää, että hän lyö ensin perusvarman ja turvallisen lähestymisen, jonka jälkeen joukkueen loput pelaajat lyövät omat lyöntinsä ja voivat ottaa hieman enemmän riskiä.

Samaa kaavaa kannattaa soveltaa muidenkin lyöntien kohdalla. Olennaista on varmistaa ensin ainakin kelvollinen tulos.

4. Keskustele aktiivisesti

Päivät eivät ole veljiä keskenään. Jokainen golfari tietää, että toisinaan joku pelin osa-alue voi loksahtaa hyvin paikalleen, tai vastaavasti pois paikaltaan. Toisinaan kulkee putti, toisinaan draivi – mutta ani harvoin kaikki osa-alueet toimivat kuin ajatus.

Oman pelin vahvuuksia pitää osata hyödyntää ja heikkouksia eliminoida. Joukkuepelimuodossa on tärkeää pitää joukkueen muut jäsenet tietoisina siitä, miten oma peli kulkee milläkin osa-alueella, jotta se voidaan ottaa huomioon taktisissa ratkaisuissa kuten lyöntijärjestyksestä päätettäessä.

5. Laske avaukset

Monesti scramblessa on määritelty, kuinka monta avausta on vähintään käytettävä kultakin pelaajalta. Se kannattaa pitää mielessä kierroksen aikana. Ei nimittäin kannata ajautua tilanteeseen, jossa ryhmä on kierroksen loppupuolella selkä seinää vasten.

Silloin on ehkä tyydyttävä varmisteltuihin, ja usein siksi lyhyempiin, avauksiin, tai riskinoton jälkeen väylältä sivuun harhautuneeseen avaukseen, jolla peliä joudutaan jatkamaan.

6. Pelaa hyökkäävästi

Scramblessa ei pärjää pelaamalla varman päälle. Pelimuotona scramble edellyttää hyökkäävää taktiikkaa. Kelpo kierroksella tuskin ylletään keskikastia korkeammalle, scramblessa vaatimus menestymiselle on erinomainen tulos.

Siksi ei kannata lyödä kahta palloa samaan paikkaan. Jos pelikaveri lyö pallonsa väylälle, on erikoissankarilyönnin aika! Yritä siis riskilläkin saattaa pallosi parempaan paikkaan tai pidemmälle kuin pelikaverin pallo. Äläkä säästele palloja!

7. Älä hölmöile

Edellä sanotun jälkeen on syytä muistuttaa siitä, että isoja reikätuloksia scramble ei kestä. Bogit ovat kortissa siedettäviä, mutta tupla tai tripla todennäköisesti jo syö menestymismahdollisuuksia rutkasti. Vaikka pelitaktiikan on syytä olla hyökkäävä, ei se saa olla yltiöpäinen. Olennaista on ensin varmistaa tyydyttävä tulos ja ottaa riskejä vasta sen jälkeen.

8. Älä unohda puttaamista

Moni miettii ratkaisuja pitkien lyöntien kohdalla hyvinkin tarkkaan, mutta viheriöllä sulkeudutaan omiin kupliin. Golfkilpailuissa puttaamisen rooli kuitenkin on valtava. Muutama pidempi upotettu putti nostaa osakkeita kummasti.

Sama pelitaktiikka, joka scramblessa on peruslähtökohta, kannattaa muistaa viheriölläkin. Käytännössä yhden pelaajan on aina pystyttävä pitämään huolta siitä, että joukkue selviytyy viheriöltä kahdella putilla, sen jälkeen muu joukkue voi hakea upotusta riskillä.

Golfkesä-kiertueella pelataan kauden 2023 aikana 22 osakilpailua, niistä 17 on vielä edessäpäin. Jokaisen kilpailun voittaja selviytyy mukaan Kultarannassa elokuun lopussa pelattavaan välierään, josta Ahvenanmaalla pelattavaan finaaliin etenee kolme parasta paria.

Lue seuraavaksi: Espoossa pelattiin scramblea 74 pelaajan ryhmässä, ja tulos oli kova!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)