21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Maailman tarkin golfsimulaattori

TrackManin neljäs kehitysversio taipuu myös simulaattoriksi. Pelaaminen on opettavaista ja palaute tarkkaa. Kari Bakker hyödyntää TrackMania työssään golfopettajana ja auttaa osaltaan laitteen kehitystyössä.

”Tarkin tutka tähän mennessä”, kuvailee Kari Bakker TrackMan 4 -lyöntitutkaa, tai paremminkin tutkia: laitteen neljäs kehitysversio on ensimmäinen, jossa tutkia on kaksi. Se mahdollistaa paremman tarkkuuden ja monipuolisemmat käyttökohteet.

Erityisen paljon hyötyä tuplatutkasta on wedgepelin suhteen. Kahden tutkan järjestelmä tunnistaa paljon tarkemmin kaikkein lyhyimmätkin chipit, ja laite soveltuu myös puttiharjoitteluun. Parantuneiden ominaisuuksien myötä TrackMan toimii jopa golfsimulaattorina. Toki se tarvitsee parikseen sopivan tilan, videotykin ja kankaan, johon palloa lyödään ja jolle laitteen kuva heijastetaan.

Simulaattorikäytössä sillä on yksi merkittävä etu. Kun monissa vanhemmissa simulaattoreissa epätarkkuus sai käyttäjän monesti epäilemään, mahtaako laite sittenkään olla ihan kartalla ja rekisteröidä lyöntiä oikein, niin TrackManin kohdalla epäilyksiä ei synny. Tarkkuudestaan tunnettua, pienen henkilöauton hintaista laitetta on turha epäillä, se on lahjomattoman tarkka.

Mutta miksi hyödyntää TrackMania simulaattorina sen sijaan, että käyttäisi sitä puhtaasti lyöntitutkana? Onko siitä muutakin hyötyä kuin mukava ajankulu?

”Tämä laajentaa paljon harjoittelua, kun pelaajan on osattava lyödä sopiva lyönti kulloisessakin tilanteessa. Visuaalinen kuva auttaa lyönnin hahmottamisessa ja lyöntiin valmistautumisesta tulee pelinomaisempaa”, Kari Bakker sanoo.

”Otetaan vaikka ihan peruslyönti; avaus tai toinen lyönti par-viitosella. Ensin valitaan pelilinja ja mietitään, mitä esteitä lähdetään blokkaamaan pois. Sitten mietitään sopiva mitta ja oikea kierre, valmistautuminen on hyvin pelinomaista ja kehittää siksi pelitaktisia juttuja tosi hyvin”, hän jatkaa.

Laite antaa tarkan palautteen lyönnistä heti sen jälkeen. Pallolla on merkittävä vaikutus tuloksiin.

Bakker hyödyntää laitetta paljon valmennuksessa ja opetuksessa. Laite antaa välittömän palautteen lyönnistä, jonka ansiosta jokainen virhe on helppo todentaa ja analysoida – ja pyrkiä siitä eroon seuraavalla yrittämällä. Kun valmentaja on mukana pelaamassa, hän voi lyönnin jälkeen auttaa pelaajaa ymmärtämään virheen ja korjaamaan sen. Ja lisäksi pelaamien on hauskaa.

Hauskuuden merkitystä ei kannata väheksyä. Talvikaudella halliharjoittelu alkaa helposti maistua puulta. TrackManin avulla harjoittelusta pystyy tekemään monipuolisempaa ja hauskempaa, se edesauttaa oppimista kuin huomaamatta.

Tavallinen käyttäjä ei välttämättä osaa hyödyntää TrackManin kaikkia ominaisuuksia optimaalisella tavalla. Bakkerin tai muun laitteiston hienouksiin perehtyneen käyttäjän avulla siitä saa parhaan avun irti.

”Käytän laitetta opetuksessa tosi paljon. Pelaaja saa heti tarkan palautteen lyönnistä, linjasta, kierteestä, pallon käyttäytymisestä, mailan kulkuradasta jne. Tämä kaikki nopeuttaa ja tukee oppimista huomattavasti. Lisäksi oppiminen on tällä tavoin mielekästä”, Bakker sanoo.

”Käytössä on useita erilaisia pelimuotoja, ja kaveriporukoiden kanssa esimerkiksi scramblen pelaaminen on todella hauskaa. Suosittelen tätä myös aloittelijoille, sillä TrackManin avulla oppii nopeasti ymmärtämään, mitä lyönnissä tapahtuu”, Bakker vinkkaa.

Bakker käyttää TrackMania yleensä niin, että laite laskee putit automaattisesti. TrackMan 4 on monipuolinen apuvälinen myös puttiharjoitteluun, mutta simulaattorigolfissa puttaaminen on yleisesti ottaenkin akilleen kantapää. Griinin kallistuksia on vaikeaa simuloida, eikä putin voimakkuudenkaan hallinta ole kovin sujuvaa, kun palloa putataan seinään. Siksi on perusteltua keskittyä puhtaasti lyömiseen.

”TrackMan on todella kiinnostunut käyttäjäpalautteesta. Laitan heille säännöllisesti palautetta ja he myös reagoivat siihen nopeasti. Simulaattoriominaisuudet ovat olleet käytössä pari vuotta ja he kehittävät niitä aktiivisesti koko ajan”, Bakker kertoo.

Planmeca Golf Arenalla on erityinen tila, jossa TrackMania voi hyödyntää simulaattorikäytössä. Tila on toimiva ja soveltuu pelaamiseen mainiosti.

Bakker on vetämässä tänä talvena käynnistettyä TM Golf Touria (lisätietoa www.tmgolftour.com), jota pelataan Planmeca Golf Areenalla Helsingin Vuosaaressa, Gumböle Golfissa Espoossa, Jarkko Nieminen Areenalla Turussa, Kultaranta Golfissa ja Laukaan Peurunkagolfissa. Tulevaisuudessa mukaan on tulossa pari muutakin pelipaikkaa.

Trackman-simulaattorikilpailuja voi pelata 29:llä kentällä. Kentillä voi myös tehdä pelinomaista harjoittelua ja kokeilla lyöntejä haluamistaan kohdista. Lisäksi mukana on kuusi par 3 -kenttää. Sääolosuhteita, kuten tuulen voimakkuutta sekä maan pinnan kovuutta vaihtamalla peliin saa rakennettua vaihtelevuutta ja ennakoimattomuutta. Haasteita ja mahdollisuuksia on lähes loputtomasti.

Oman tutustumiskierroksen jälkeen olen osaltani valmis antamaan hyvin positiivisen käyttäjäpalautteen. Pelaaminen on kivaa, palaute on tarkkaa ja valitettavan armotonta. Peli rullaa, kuten niin usein kentälläkin: alun vahva nousukiito muuttuu kuin varkain säälittäväksi mahalaskuksi. Se on niin tuttu tunne, että on helppo luottaa laitteen olevan tehtäviensä tasalla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje