23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Tilastot sen todistavat: hidas pelaaminen heikentää tuloksia

Hitaat kierrokset syövät tulosta pelaajan taidoista riippumatta. Kuva: Getty Images

Pitkät kierrokset heijastavat negatiivisesti etenkin hieman korkeammalla tasoituksella pelaavien tuloksiin.

Hidas pelaaminen on ikuinen puheenaihe, joka herättää golfareiden keskuudessa suuriakin tunteita.  Tekoälyyn pohjautuvan Arccos Golfin tuore tilastotarkastelu osoittaa kuhnailun kentällä myös heikentävän tuloksia.

Tarkastelu paljastaa hitaalla pelaamisella olevan negatiivisia vaikutuksia kaikkiin tasoituksella 0–20 pelaaviin golfareihin, riippumatta heidän taidoistaan. Eniten lyöntejä näyttäisi vaativan kierrokset, jotka kestävät 4,5–5 tuntia.

Jokainen ylimääräinen kentällä vietetty puolituntinen verotti kierrostulosta 0,4–0,7 lyönnin edestä. 4,5–5 tunnissa kentän kiertäneet golfarit pelasivat keskimäärin 1,3–1,7 lyöntiä huonompia tuloksia kuin 3–3,5 tuntia kierrokseensa käyttäneet pelaajat.

Data osoittaa, että korkeammalla tasoituksella pelaavat kärsivät tuloksellisesti eniten hitaasta pelistä. Tasoituksen 15–19,9 omaavat pelaajat käyttivät kierrokseensa 1,7 lyöntiä enemmän oltuaan kentällä 4,5–5 tuntia. Tämä on 0,4 lyöntiä enemmän kuin alle viiden tasoituksella pelaavilla golfareilla. Mitä suuremmaksi tasoitus asteittain muuttuu, sitä heikompia ovat tulokset kauan kestäneillä kierroksilla.

Kaikkein suurin tulosheikennys ylimääräistä kentällä vietettyä puolituntista kohden osui tasoituksella 15–19,9 pelaaviin golfareihin. Heillä tulokset olivat yli 4,5 tuntia kestäneillä kierroksella 0,7 lyöntiä huonompia kuin 4–4,5 tunnissa sujuneilla kierroksilla.

Kuva: Arccos Golf

Tähän voi olla useita syitä, mutta ensisijainen tekijä lienee keskittyminen. Vertailun vuoksi tasoituksella 0–4,9 pelaavat golfarit menettivät vastaavan pituisilla kierroksilla keskimäärin vain 0,4 lyöntiä.

Pelin sujuvuuteen vaikuttavat muun muassa edessä olevien ryhmien odottaminen, pallojen etsiminen ja kentän pituus, vaikkakin tarkastelu tehtiin samanpituisella kentällä, jossa pelattiin 4,5–5 ja 3–3,5 tunnin kierroksia. Sää oli ainoa asia, jota ei otettu dataa kootessa huomioon.

Tiedot ovat ilmeisesti peräisin Arccosin seurantatyökaluillaan tallentamista kierroksista. Tarkastelu ei kuitenkaan kerro, kuinka moneen golfariin data perustuu. Myöskään pelaajien iästä ja sukupuolesta ei ole tietoa. Sekin olisi kiinnostavaa tietää, miten data poikkeaisi, kun hitaan pelin aiheuttajat ja siitä ”kärsivät” pelaajat eriytettäisiin tarkastelussa.

Johtopäätös on joka tapauksessa selvä: Pelaa nopeammin, niin pelaat paremmin.

Kommentti: Jotkut speedgolfia harrastavat kertovat pelaavansa kentän juosten kera muutaman mailan usein paremmin kuin kävellen normaalin varustuksen kanssa. Suurin syy tähän lienee se, että speedgolfissa ei mahdollista käyttää ylenmäärin aikaa pohtimiseen ja keskittymiseen. Pelaajat monesti myös viivyttelevät ”tavallisessa” golfissa liian pitkään tähtäysasennossa, jolloin lihaksisto ehtii hyytymään, ja tällä on seurauksensa.

Golfkentällä ei tarvitse hosua nopeuttaakseen tuntuvasti peliaikaansa. Edistystä syntyy jo siitä, kun mailavalinta on tehty pallon luokse saapuessa ja että peliväline on suunnan ja käsiotteen löydyttyä muutaman sekunnin kuluttua ilmassa. Tällä tavoin myös lyönnin lopputulos on tyypillisesti parempi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)