27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Näkökulma

Kierroksen aikaiset haastattelut eivät kuulu huippugolfiin

Christiaan Bezuidenhoutilta kyseltiin kuulumisia vuoden 2020 South African Openissa. Kuva: Getty Images

Tuorein esimerkki haastattelun aiheuttamasta keskittymisen herpaantumisesta nähtiin viime viikonvaihteen Italian Openissa.

DP World Tourin kisalähetyksistä vastaava englantilainen Sky Sports on jo vuosia jututtanut pelaajia kesken kierroksen. Tämä tapahtuu niin, että haastattelija lyöttäytyy mikrofoni kädessä pariksi minuutiksi avauksen lyöneen pelaajan seuraan. Keskustelu päättyy, kunnes pelaaja on saapumassa pallolleen.

Pelaaminen on golfammattilaisen työtä, jonka jokainen kilpailussa oleva pelaaja pyrkii tekemään niin hyvin kuin mahdollista. Keskittymisellä on golfin kaltaisessa herkässä lajissa valtava merkitys, eikä sitä tulisi kenttähaastatteluiden kaltaisilla ylimääräisillä häiriötekijöillä haitata.

Haastatteluihin kysytään etukäteen pelaajien suostumus, eikä kenenkään ole niihin pakko suostua. Pelaajat haluavat kuitenkin olla joustavia tiedostaen, että haastatteluilla palvellaan kisalähetyksiä seuraavaa yleisöä. Pelaajia ne eivät palvele. Oman epävirallisen tulkintani mukaan haastatellut pelaajat ovat tehneet kyseisellä reiällä selvästi useammin bogin kuin birdien.

On yllättävää, että tämän jo vakiorutiiniksi muodostuneen käytännön annetaan jatkua. Se on itsekäs tapa värittää kisalähetyksiä hienotunteisten pelaajien kustannuksella. Viime viikonvaihteessa pelatussa Italian Openissa haastatteluissa mentiin askeleen verran pidemmälle. Lauantain kierroksen etuysillä Marcel Siem sai draivin jälkeen kuulokkeet korvilleen ja luurin toisessa päässä oli kisalähetyksen studiotiimi.

Juttutuokion aikana puitiin Siemin parin vuoden takainen putoaminen Challenge Tourille ja se mitä hän pitää uransa parhaana saavutuksena. Häneltä kyseltiin ajatuksia syksyn Ryder Cup -kentästä ja omia mahdollisuuksiaan päästä Euroopan joukkueeseen. Välillä mentiin vitsaillen sivuun koko lajista.

Kun Siem käveli vasemmalle karheikkoon pallonsa luokse, kuului hänen tietysti kertoa, miten pallo makaa ja millaisella suunnitelmalla tästä edetään. Välilyönti vierähti niin ikään karheikon puolelle, ja hetken kuluttua kuulokkeet olivat uudelleen Siemin korvilla. Kysymyksiä sateli studiosta, ja Siem osoitti lähes anteeksipyytelevän oloisena, että taas pitäisi lyödä palloa.

Nyt menee turhan monta lyöntiä haastattelijoiden piikkiin.

Nyt pallo karkasi 15–20 metriä ylipitkänä viheriön takana olevaan karheikkoon. Siemin olisi pitänyt ottaa jälleen kuulokkeet haltuun, mutta hän viittoili käsimerkein, että nyt riittää. On vain haastattelun aiheuttamalla keskittymisen herpaantumisella selitettävissä, että Siemin tasoinen pelaaja sortuu wedgen matkan päästä näin räikeästi yli viheriön karanneeseen lyöntiin.

Tuohon asti kierrostaan virheettömästi pelannut saksalainen chippasi karheikosta hankalasta paikasta pallon pitkäksi, ja välttyi vain kaukaa upottamansa putin ansiosta tuplabogilta.

Marcel Siem ei enää huolinut kuulokkeita korvilleen, kun pallon karkasi kauas viheriön taakse. Kuva: Getty Images

Urheilijoiden ajatukset ja mielipiteet suorituksista tai muusta tuovat lisäarvoa golfturnausten tv-lähetyksiin. Niitä kuitenkin ehdittäisiin kuulla, kun pelaaja on palannut kierrokseltaan. Nyt menee turhan monta lyöntiä haastattelijoiden piikkiin.

Siemin kanssa viikonlopun kierroksilla pelannut Tapio Pulkkanen totesi, että suostumusta haastatteluihin kysytään ennen kierrosta. Kesken suorituksen tehtävät haastattelut eivät hänen mielestään kuulu urheiluun.

”Parempi ratkaisu olisi esimerkiksi laittaa mikrofoni bägiin, jolloin katsoja kuulisi pelaajan ja caddien keskustelut ennen lyöntiä. Onhan se toki eri asia, mutta pelaajan kuulumisten kysely kierroksella on vähän erikoista”, Pulkkanen sanoi.

Toisen pääkiertueen, PGA Tourin kisalähetyksissä on myös alettu tehdä kenttähaastatteluja, jossa pelaajalla on kuulokkeet korvilla. Huono suuntaus lajissa, jossa ammattilaisten suoritusten olettaisi jo sellaisenaan tuovan katsojille riittävästi elämyksiä.

Kisalähetyksiä seuraaville katsojille halutaan tarjota tänä päivänä yhä mukavampia katselukokemuksia. Nykytekniikka mahdollistaa monenlaisten tilastojen esittämisen kuvaruuduissa ja asiantuntevat studiotiimit kertovat mielenkiintoisia taustoja kilpailijoista ja kilpailuista. Niiden pitäisi riittää. Itse kenttäalueen voisi pyhittää tyystin pelaajille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)