Skotlannin huippukentille ennennäkemätön ryntäys – suosituimpien kenttien lähtöajat ensi vuodelle jo kokonaan myyty - Golfpiste.com

28.3.–4.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][6]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Skotlannin huippukentille ennennäkemätön ryntäys – suosituimpien kenttien lähtöajat ensi vuodelle jo kokonaan myyty

North Berwickin kentälle pääsi pelaamaan vielä viime vuosikymmellä alle sadalla punnalla. Kuva: Getty Images

Tuntuvasti nousseet greenfee-hinnat eivät ole vaikuttaneet links-kenttien kysyntään.

Matkailutoimiala koki koronan myötä sokin, kun rajoitukset laittoivat reissaamisen jäihin. Tilanteen palattua pitkän odotuksen jälkeen ennalleen ovat golfturistit lähteneet toden teolla purkamaan kahden vuoden patoumaa.

Britteinsaaret on yksi maailman suosituimmista golfkohteista, ja nyt näyttäisi siltä, ettei pelimatkoja Skotlantiin suunnittelevia lajifriikkejä pidättele mikään. North Berwick Golf Club ilmoitti hiljattain, että sen kaikki peliajat on loppuunmyyty vuoden 2023 osalta.

Sekään ei ole hillinnyt kysyntää, että North Berwick on nostanut ensi vuoden greenfee-hintansa 200 puntaan eli noin 230 euroon. Talvikaudella (marraskuu–maaliskuu) kierrosmaksu on 110 puntaa, mutta tuolloin pelaajat joutuvat lyömään väyliltä mukanaan kuljettamalta pieneltä matolta.

Tilanne on kääntynyt nopeasti päälaelleen. Koronan alkuaikoina North Berwick ja monet muut nimekkäät kentät tarjosivat Britanniassa asuville golfareille edullisia greenfee-hintoja pysähtyneen golfturismin aiheuttaman vajeen kattamiseksi.

East Lothianin seudulla sijaitseva North Berwick on tullut vuosien varrella tutuksi monelle suomalaiselle golfmatkailijalle. Kentän tavoitettavuus on helppo, sillä Finnair lentää Helsingistä Edinburghiin säännöllisesti suoria lentoja. Inglistonin lentoasemalta ajelee sujuvaa reittiä North Berwickiin alle tunnissa.

Vuonna 1832 perustettu klassikko hurmaa paraatikunnollaan ja edustaa kenttäsuunnittelun aatelia. Useat North Berwickissä vierailevat ovatkin erityisen kiinnostuneita golfkenttäarkkitehtuurista. North Berwick on Open Championshipin karsintakenttä, ja se on isännöinyt monia amatöörien huipputurnauksia.

Koska kysyntää riittää, on North Berwick ilmoittanut alkavansa myydä huhtikuun alussa vuoden 2024 peliaikoja.

Samankaltaista viestiä kantautuu vajaan seitsemän kilometrin päässä North Berwickistä sijaitsevalta Muirfield Golf Clubilta. Vakituisten Open-kenttien joukkoon kuuluva Muirfield myi jo kuukausia sitten ensi kesän kaikki peliajat loppuun, joskin vieraspelaajat pääsevät kuuluisalle kentälle vain kahdesti viikossa.

Muirfieldin seuraavat maaliskuun jälkeiset vapaat ajat löytyvät marraskuulta 2023. Kenttä on nostanut greenfee-maksujaan vuosi vuodelta, ja ensi vuonna greenfeestä saa pulittaa hulppeat 325 puntaa eli reilut 370 euroa. Talvi-greenfee on 125 puntaa.

Hinnannousupaineita on vilkkaan kysynnän myötä muillakin East Lothianin seudun linkseillä. Muirfieldin naapurissa olevan Gullane Golf Clubin ykköskentän No. 1:n kierrosmaksu on paisunut North Berwickin tavoin kakkosella (210 puntaa) alkavaksi.

Saman reitin varrella olevista linkseistä Luffness New Golf Club on sekin informoinut, että peliaikojen kysyntä on kasvant tuntuvasti. 1800-luvulla rakennettuihin kenttiin kuuluvan Luffnessin arki-greenfee on pompannut 175 puntaan. Viikonloppuna hinta nousee 200 punnan yläpuolelle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje