Albatross Golf Resort isännöi European Tourin D+D Real Czech Mastersia tänä vuonna neljättä kertaa. Kuva: Getty Images.
Golfkohde | Matkailu |
26.5.2017

Praha tarjoaa paljon myös golfarille

Tsekin pääkaupunki Praha on suosittu turistikohde, mutta golfturismin suhteen varsinainen läpimurto vielä puuttuu. Kaikki edellytykset siihen ovat kuitenkin jo olemassa.

Praha on monien tuntema, viihtyisä ja syystäkin suosittu lomakohde tyypillisesti pitkän viikonlopun visiitille. Golfin suhteen Tsekin pääkaupunki on kuitenkin yhä hieman paitsiossa. Suotta, sillä Prahassa golf on helppo yhdistää rentoon kaupunkilomaan.

Useat lentoyhtiöt lentävät Helsingistä Prahaan, eikä lento kestä kuin pari tuntia. Tsekin, ja myös Prahan, hintataso on suomalaisittain miellyttävän edullinen. Kausi on molemmista päistä selvästi Suomea pidempi. Reilun puolen tunnin etäisyydellä keskustasta löytyy useita vaativaankin makuun soveltuvia kenttiä.

Golfkohteista kovimmassa nosteessa on Albatross Golf. Skotti Keith Prestonin suunnittelema kenttä on avattu vuonna 2010. Kaupungin lounaispuolella sijaitseva kenttä isännöi elokuun lopulla European Tourin Czech Masters osakilpailua. Ajomatkaa keskustasta tulee noin 30 minuuttia. Puitteet klubirakennusta ja harjoituspaikkoja myöden ovat upeat. Ryzunen lentokentältä Albatrossiin ei ole kuin 15 minuutin ajomatka. Näin ollen aamulennolta ehtii oikein hyvin pelaamaan, vaikka vielä samana päivänä.

D+D Czech Masters pelataan Albatross Golf Resortissa tänä vuonna elo–syyskuun vaihteessa.

Kenttä risteilee laajan kukkulan rinteellä. Puistomaisuutta kentälle on saatu istuttamalla 1500 puuta väyliä reunustamaan. Lähes kaikilla väylillä on korkeuseroja, mutta jyrkkiä mäkiä ja sokkolyöntejä ei silti juurikaan kohtaa. Lähes kentän jokaisesta kohdasta aukeaa upea näkymä massiivisille kukkuloille, joita kutsutaan nimellä Bohemian Karst. Lisää ihailtavaa pelaamisen lomaan tuovat läheiseltä lentokentältä operoivat purjelentokoneet.

Huhtikuussa karheikot ovat vielä lyhyitä, joten väylältä sivuun eksynyt avauslyönti ei tuota suuria ongelmia. Tämä saa kentän tuntumaan leveältä ja draiverille on jatkuvasti käyttöä. Sekä väylillä että viheriöillä riittää kallistuksia, joten kelpo tuloksen tekeminen vaatii hyvää pelisuunnitelmaa ja tarkkuutta. Vesi on läsnä noin puolilla väylistä.

Klubin manageri Stanislav Lisner nimeää suosikikseen väylän numero 16. Uudistettulla par 3:lla pallo lyödään tiukasti veden yli griinille.

Kaupungin mykistävä yleisilme, Vltava-joen ylittävät sillat, teatterit, katutaiteilijat ja monipuolinen ravintolatarjonta saavat päivät täyttymään nopeasti.

Myös väylällä numero 12 on mieleenpainuva lähestyminen. HCP-luokitukseltaan kentän vaikeimmaksi arvioidulla väylällä, keltaiselta tiiltä 458-metrisellä par 5:lla, pieni puro ja lampi suojaavat griiniä. Lammen keskellä vettä ilmoille ruiskuttava suihkulähde kruunaa näkymän.

Valvoja kiertelee jatkuvasti kentällä. Hän tarkistaa kierroksen aikana ystävällisesti useamman kerran kaiken olevan kunnossa. Caddiemasterilla ja klubiravintolassa palvelu on ensiluokkaista. Kentältä ei nykyisin löydy majoitusta, mutta viereiseen vanhaan linnaan on suunniteltu kylpylähotellia, jonka on tarkoitus valmistua kolmen vuoden sisällä. Albatrossin vierailulla saa kokea häivähdyksen luksuksusta.

Yllin kyllin nähtävää

Prahassa ei mielenkiinnon kohteet taatusti lopu kesken, vaikka golfreissulla pelaamisesta pitäisikin välipäivän. Kaupungin mykistävä yleisilme, Vltava-joen ylittävät sillat, teatterit, katutaiteilijat ja monipuolinen ravintolatarjonta saavat päivät täyttymään nopeasti.

Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Vaclavin aukio, vanha kaupunki, astrologinen kello, Kaarlen silta ja Prahan linna. Kaikki sijaitsevat melko tiiviisti kaupungin keskustassa ja ovat helposti saavutettavissa kävellen. Kävely kaupungilla on palkitsevaa toinen toistaan upeampia rakennuksia ihaillessa.

Prague City Golf

Toinen tänä kesänä European Touria Prahassa isännöivä kenttä on kaupungista etelään sijaitseva Prague City Golf. Berounka-joen laaksossa sijaitsevalla kentällä pelataan Challenge Tourin osakilpailu heinäkuun alussa. Matka kentälle keskustasta taittuu noin kahdessakymmenessä minuutissa.

Kenttä on mielenkiintoinen yhdistelmä. Etuysi on selkeästi links- tyyppinen, kun taas takaysi rakentuu pääosin kolmen lammen ympärille.

Prague City Golf on urbaani golfkokemus.

Prague City Golf on urbaani golfkokemus.

Etuysin valtavan kokoiset ja ärhäkästi muotoillut griinit ovat loistavassa kunnossa jo kauden alussa ja haastavat parhaatkin puttaajat. Lähestymisissä on kiinnitettävä erityistä huomiota lipun sijaintiin.

Kruununa toimii väylien neljä ja kuusi yhteinen kaksoisgriinini. Erityisesti nelosväylän lähestyminen on huikean mielenkiintoinen. Griinejä suojaavia, sopivasti rehottavia, ruohokumpuja katsellessa voi kuvitella hetken olevansa Skotlannissa.

Varsinkin etuysillä avauksille on mukavasti tilaa. Takaysillä kentän layout muuttuu. Järvenrantamaiseksi muuttuvalla osalla veden välttely on isossa roolissa. Vaikka avauksille on näennäisesti hyvin tilaa, houkuttelee suorin reitti griinille lyömään läheltä vettä. Pientäkin lipsahdusta seuraa pallon molskahdus vesiesteseen.

Houkuttelevimmillaan veden kanssa flirttailu on väylällä numero kolmetoista. Par 5 on hyvinkin lyötävissä kahdella päälle, mutta molemmissa lyönneissä vesi on vahvasti tuomassa lisäjännitettä.

Mielenkiintoinen on myös kierroksen päättävä par 3. Aivan klubitalon terassin vieressä oleva griini on melko haastava lähestyttävä lukuisista esteistä johtuen. Vasemmalla puolella oleva syvä ruohobunkkeri imaisee sivuun lähteneen pallon mielellään ja on reunoiltaan niin jyrkkä, että rankaisee helposti kovemmallakin kädellä.

Useammat pitkähköt siirtymät ovat miinusta muuten upealle ja mielenkiintoiselle kentälle.

Himalayas-puttialueella riittää muotoja.

Nelos- ja kuutosväylien yhteisgriinillä riittää muotoja.

Aivan pitkän klubirakennuksen vieressä sijaitsee myös yksi City Golfin erikoisuuksista – Himalayas-nimeä kantava puttigriini. Laajan 18-reikäisen radan reiät on nimetty maailman korkeimpien vuorien mukaan. Puitteet puttikisalle eivät tästä parane!

Klubirakennus on vanha, tyylikkäästi nykykuntoonsa remontoitu. Albatrossin luksusta ei ole tarjolla, mutta terassilta on loistavat mahdollisuudet seurata kahdeksannentoista griinin tapahtumia.

Olutta ja tuhtia ruokaa

Paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri on tutustumisen arvoinen. Olut on tsekkien kansallisjuoma. Työpäivänäkin lounaalla on sangen tavallista ottaa ruokajuomaksi olut. Olutta on myös tarjolla joka paikassa – halpaan hintaan.

Tsekkiläinen ruoka on melko rasvaista ja raskasta, oluen kanssa mukavasti yhteen sopivaa. Tyypillinen pääruoka on hitaasti haudutettua porsasta tai ankkaa hapankaalin ja mykyjen kera. Kevyemmän ruuan ystäville Prahasta löytyy kosolti kansainvälisiä ravintoloita. Myös klubeilla on hyvin saatavilla vaikkapa salaattiannoksia.

Black Bridge

Kaikkein lähimpänä kaupungin keskustaa sijaitseva golfkenttä on Black Bridge. Vain viidentoista minuutin ajomatka itään ja olet perillä. Uuden klubirakennuksen ravintolassa tarjotaan maukkaita ruoka-annoksia ystävällisen palvelun kera.

Kentän avausväylä pelataan jyrkähköön ylämäkeen, kuten myös kakkosväylä. Alun haasteesta selvittyään pelaaja saa palkinnoksi upeat näkymät. Kolmannesta tiiboksista kannattaa antaa katseen kiertää yli suurkaupungin. Pieni henkäisy ennen alamäkeen pelattavaa kolmatta väylää lataa sekä henkisiä että fyysisiä akkuja.

Golflomailu Prahassa on taatusti kokeilemisen arvoinen juttu!

Etuysillä ollaan lähes koko ajan kentän laitaa halkovan moottoritien lähellä. Luonnonrauhasta ei tässä kohtaa kannata haaveilla. Urbaania golfia pelataan moottorien jylinässä. Kunhan pystyy sulkemaan pois mielestään ulkopuoliset häiriötekijät, pääsee nauttimaan hyväkuntoisesta ja vaihtelevasta kentästä. Sekä griinit että väylät ovat loistokunnossa jo huhtikuussa.

Takaysillä moottoritie on kauempana ja useat vesiesteet värittävät peliä. Veden yli lyötävät avaukset ja lähestymiset yhdistettynä puuskittaiseen tuuleen tuovat mukavasti lisähaastetta peliin. Griineillä ei ole kovin paljon kallistuksia, joten pitkälyöntiselle pelaajalle kenttä tarjoaakin oivan mahdollisuuden kovankin tuloksen tekoon.

Muut Prahan kentät

Testattujen kenttien lisäksi Prahan lähistön tunnettuja golfkohteita ovat mm. Konopiste ja Karlstejn. Yleisesti kentille kannattaa kulkea taksilla. Yhteen suuntaan taksit näille kentille maksavat 20–35 euroa. Suunnilleen samaan hintaan pääsee myös lentokentältä kaupungin keskustaan.

Vaihtoehtoisesti voi vuokrata auton, mutta silloin on syytä käyttää navigaattoria. Läheskään kaikki taksikuskitkaan eivät tiedä kenttien sijaintia, joten kentän osoite auttaa taksilla liikuttaessa.

Itse kaupungissa liikkuminen sujuu vaivattomasti metrolla ja kävellen. Harvoin etäisyydet ovat niin suuria, että taksin käyttöön on tarvetta. Hotellia valitessa keskustan eteläpuolinen osa Nove Mesto on näppärää aluetta, useimpien kenttien sijaitessa etelän ja lännen suunnalla. Golflomailu Prahassa on taatusti kokeilemisen arvoinen juttu!

Lennot

Finnairin lisäksi Czech Airlines ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Prahaan. Lentoaika on noin kaksi tuntia. Halvimmillaan meno-paluu-lentoja voi saada alle kahden sadan, normaalisti hinta pyörii kolmen sadan paikkeilla. Lippua ostaessa kannattaa tarkistaa sisältyykö golfbagin kuljetus hintaan.

Hinnat

Greenfee Prahan kärkikentille maksaa viikolla 50 euron molemmin puolin. Viikonloppuisin hinnat ovat hieman korkeammat. Kärryistä peritään muutaman euron vuokra, välinesetistä muutaman kympin. Golfauto kierrokselle maksaa noin 30 euroa.

Ruoka ja juoma ovat Prahassa selvästi Suomea edullisempia. Erot paikallisten suosimien kortteliravintoloiden ja turistialueiden suosikkiravintoloiden välillä ovat hinnassa suuremmat kuin laadussa. Tuopillisen olutta saa kulmakuppilasta hiukan reilulla eurolla, laatuhotellin aulabaarissa hinta on kolmen neljän euron tietämillä. Varsin maukkaan pääruuan saa jopa alle kymmenellä eurolla. Tästä ylöspäin löytyy ravintoloita kaikkiin makuihin ja hintaluokkiin.

Teksti: Tatu Luoto

Kommentit

Oma kommentti