16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Mallorca on mukavan mutkaton golfkohde

Son Muntanerin päätösväylän takana oleva Sheraton tarjoaa hyvän majoituksen golfturistille.

Neljän tunnin lentomatka, hyvät kentät ja miellyttävä ilmasto tekevät Mallorcasta varteenotettavan golfkohteen.

Golflomaa mietittäessä vaakakuppia kallistelee moni asia. Osa ei halua lentää kovin kauas, kun taas toisille lentomatkan pituus ei tuota ongelmia. Joillekin keväinen retki Viroon tai Ruotsiin tyydyttää matkailuhampaan kolotuksen vallan mainiosti, mutta joillekin maailman ääretkään eivät tahdo riittää. Eikä tässä vaiheessa olla vielä puhuttu mitään säästä, josta saa aina hyvän väittelyn aikaiseksi.

Valintakriteerejä on siis monia, mutta tasokkaat kentät, hyvät hotellit ja miellyttävä ilmapiiri ovat varmasti kaikille mieleen. Siinä vaiheessa Espanja, ja etenkin Mallorca astuu mukaan keskusteluihin. Sesongin aikana Helsingistä pääsee Palma de Mallorcan kentälle suorilla lennoilla useana päivänä viikossa, sesongin ulkopuolellakin parina päivänä viikossa. Eikä välilasku esimerkiksi Dusseldorfissa tee matkustusajasta vielä liian pitkää.

Suomalaiset matkanjärjestäjät tekevät ahkerasti matkoja Mallorcalle, ja tahti on vain kiihtymään päin, johtuen Turkin ja Lähi-idän epävakaasta tilanteesta. Turvallisuus houkuttaa ihmisiä entistä enemmän Espanjan ja Portugalin suuntaan ja se sataa myös Mallorcan laariin.

Mallorcalla on reilut 20 kenttää, joten valinnanvaraa löytyy sopivasti pidemmänkin reissun tarpeisiin. Kenttävalikoima on varsin monipuolinen ja myös kenttien vaikeusasteet vaihtelevat melko paljon. Saaren vanhin kenttä, Son Vida avattiin 53 vuotta sitten, kun taas saaren nuorin kenttä, Son Quint täyttää tänä vuonna vasta 10 vuotta.

Son Vidan kuudes reikä, 450-metrinen par 5 haastaa pelaajan tiiltä viheriölle saakka. Kuva Juha Hakulinen.

Son Vidan kentällä on pelattu aikoinaan kaksi Euroopan Tourin kilpailua, vuosina 1990 ja 1994. Kenttä on paikka paikoin todella kapea ja haastava, mutta lyhyet väylät antavat hieman armoa mailavalinnoissa. Draiveri ei ole aina se järkevin maila avauslyönteihin.

Samaan Arabella Golfin golfkeskittymään kuuluva Son Muntaner on isoveljeään Son Vidaa huomattavasti avarampi kokemus. Myös kentän harjoitusalueet ovat todella laajat ja laadukkaat. Helmikuisena lauantaina kentällä oli kymmeniä junioreita harjoittelemassa valmentajiensa johdolla, ja meno näytti todella innokkaalta.

Son Muntanerin väyläruoho vaihdettiin viime vuonna, jolloin kenttä oli viisi kuukautta suljettuna remontin takia. Uusi ruoholajike on nimeltään Bermuda Celebration, joka on suunniteltu nimenomaan lämpimien alueiden kentille. Son Muntaner on itse asiassa ensimmäinen kenttä Euroopassa, jossa kyseinen ruoholajike on käytössä koko kentän alueella, pois lukien viheriöt. Kenttä on toipunut remontista todella nopeasti ja on jälleen huippukunnossa sesongin alkaessa.

Son Muntaner on remontin jälkeen täydessä pelikunnossa. Kuva Juha Hakulinen.

Arabellan kenttiin pystyy tutustumaan kätevästi jo ennen kierrosta lataamalla Arabella Golf Mallorca -sovelluksen puhelimeensa. Sovelluksesta löytyvät esimerkiksi kaikkien kolmen kentän väyläkartat. Sovellusta voi käyttää myös tuloskorttina, ja jos ulkomaiden datasiirtomaksut eivät aiheuta päänvaivaa, sovellus tarjoaa myös tarkat mitat väylistä gps-signaalin perusteella.

Reissussa on totta kai myös majoituttava jossain. Palman keskustassa on paljon hotelleja, mutta golfarin on järkevämpi suunnata katseensa resortien suuntaan, joissa yhdistyvät sekä hyvät majoitustilat että laadukkaat golfkentät. Näin myös kustannukset pysyvät kurissa, kun pystyy hyödyntämään erilaisia pakettitarjouksia.

Castillo Hotel Son Vidan terassilta ja ylempien kerrosten huoneista avautuva maisema kohti Palmaa on erittäin näyttävä. Hotelli avattiin jo vuonna 1961 ja siinä on vanhan ajan glamour edelleen tallella. Tilavissa huoneissa viihtyy mainiosti, sillä perushuonekin on suomalaisen yksiön kokoinen, puhumattakaan hintahaarukan seuraavilla askelmilla olevista huoneista.

Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös toinen hotelli, vain muutaman sadan metrin päässä Castillo-hotellista sijaitseva Sheraton Mallorca Arabella Golf Hotel. Se taas edustaa tuoreempaa hotellityyliä, jossa huoneet ovat pienempiä ja sisustettu modernimpaan tyyliin. Sheraton sijaitsee aivan Son Muntanerin kentän vieressä, ja osasta huoneista onkin komeat näkymät päätösväylälle ja klubitalolle.

Arabella Golfin kolmen kentän lisäksi Mallorcan kentistä on hyvä mainita ainakin Son Gual ja Alcanada, jotka edustavat saaren kenttävalikoiman ehdotonta huippua. Vain noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä lentokentästä oleva Son Gual on moderni, vuonna 2007 auennut huippukenttä, joka on tilava mutta vahvasti bunkkeroitu, eikä vesiesteissäkään ole säästelty. Kenttä jää mieleen nautittavana kokonaisuutena, joka tarjoaa reilun mahdollisuuden hyväänkin tulokseen, jos vain käyttää järkeä pelinsä suunnittelussa.

Alcanadan klubitalon terassilta aukeva maisema on lumoavan kaunis. Kuva Juha Hakulinen.

Mallorcan ehdoton helmi on saaren koilliskulmassa sijaitseva Alcanada, joka tarjoaa mielettömien maisemien lisäksi upeita ja hienosti luontoon istuvia väyliä. Robert Trent Jonesin suunnitteleman kentän komeimmat maisemat avautuvat takaysillä, jossa pelataan kohti Välimerta ja lähellä rantaa sijaitsevaa majakkasaarta. Kentän huoliteltu yleisilme näkyy myös greenfeen hinnassa, joka kohoaa sesongin aikana 150 euroon. Se on tosin linjassa saaren muiden kenttien hintojen kanssa, jotka ovat vuodenajasta riippuen 86 ja 135 euron välillä.

Mallorcalle saapuvista golfturisteista noin puolet tulee saksaa puhuvista maista, Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä. Sen näkee myös golfkenttien palvelussa, sillä henkilökunta puhuu usein sujuvaa saksaa ja saksankielisiä ohjetauluja on monessa paikassa. Mutta suomalainen tuntee olonsa aina tervetulleeksi joka paikkaan, ja kun keskustelussa käy ilmi, että vieras on kylmästä pohjolasta, vastaanotto on vieläkin lämpimämpi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje