Lomagolfia Saimaan rannalla - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Lomagolfia Saimaan rannalla

Holiday Club.

Holiday Club Golf Saimaa pitäisi avata 14. kesäkuuta Lappeenrannan Rauhan alueelle. Kuukautta ennen h-hetkeä yli puolet väylistä on pelattavassa kunnossa. Myöhään syksyllä kylvetyillä väylillä puolestaan näkymä on kuin hiekkaerämaassa. Paljon pitää tapahtua ja kelien olla suotuisia, jotta kaikki väylät viheriöineen saataisiin avattua.

”Toimiva johto ja kenttämestari Antti Haaja tekevät aikanaan ratkaisun siitä, kuinka paljon väyliä avataan ja millä aikataululla sitten loput. Meillä ei ole kiirettä avata aiemmin kuin minkä parhaaksi näemme”, kertoo arkkitehti Jari Koivusalo, jonka päätoimi on Katinkulta Golfin toiminnanjohtajana.

Golf on osanen palvelukokonaisuudessa

Kentän budjetti ilman rakennuksia on kolme miljoonaa, jota voidaan pitää varsin maltillisena. Muutama vuosi sitten neljällä miljoonallakin lähdettiin yleisesti rakentamaan ”toimivaa klubikenttää”. Vertailukohtia on nyt vaikea hakea, kenttärakentaminen maassamme on jäissä.

Tapiola avaa toisen yhdeksikkönsä loppukesästä ja Koivusalon suunnittelema Himoksen kenttä valmistuu sekin kesäkuun aikana.

”Holiday Club on Saimaa Resortin ja Himoksen myötä Suomen suurin golfkenttien rakentaja. Remontteja toki on paljonkin meneillään ja tulossa ympäri maan”, Koivusalo muistuttaa.

Kolme miljoonaa on hyttysen surinaa Holiday Club Saimaan kokonaisinvestointiin 127 miljoonaan euroon verrattaessa. Lomakeskuksen sydämen muodostaa kylpylähotelli, jossa on yhteensä 221 huonetta. Kun määrään lisätään Holiday Clubin rakentamat loma-asunnot, sänkyjä on yhteensä 1300. Lisäksi muilla rakentajilla on alueella paljon valmista myytävää sekä rakenteilla olevia kohteita.

Kylpylähotellin yhteydessä on myös ravintolamaailma ja palveluita keilailusta jääkiekkoon. Kesällä avautuu golfkentän lisäksi myös Angry Birds Activity Park.

Saimaa kenttä on <a href=Jari Koivusalon käsialaa." src="/wp-content/uploads/2013/08/13080113280986.jpg" width="505">

Saimaa kenttä on Jari Koivusalon käsialaa.

Venäläiset tulevat peruskursseille

”Resort on parhaimmillaan kuin risteilyalus, joka elää 24 tuntia vuorokaudessa. Täällä sulautuvat yhteen niin yritysten ryhmät, aktiivilomalla olevat, seniorit sekä lapsiperheet. Hotellin käyttöaste on 65 prosenttia. Venäläisiä vieraistamme on noin 30 prosenttia, suurin osa yöpyjistä tulee pääkaupunkiseudulta ja muista isoista taajamista”,määrittää Resortin johtaja Jussi Vahtola.

”Golf on yksi palveluistamme, jonka avulla saadaan lomailijat viihtymään kohteessa. Sen ei tarvitse sinällään tuottaa, kulujen peittäminen riittää. Selvää toki on, että golf on tärkeässä osassa, kun puhuttelemme yritysasiakkaita ja haemme uusien kurssitettavien harrastajien kautta asiakkaita Resortiin”, Vahtola jatkaa.

Holiday Club Golfin ensimmäinen kurssi käynnistyy kesäkuun alussa. Se pidetään englanninkielisenä ja suurin osa oppilaista on venäläisiä.

”Venäjällä on valtava potentiaali golfin osalta. Uskon, että jossain vaiheessa maahan iskee Kiinan mallinen ilmiö, jolloin laji kasvaa räjähdysmäisesti. Nyt maassa on noin 4500 harrastajaa. En suinkaan usko, että tämä kenttä ja range välittömästi täyttyisivät itänaapureista”, Koivusalo ennakoi.

Imatran juna-asema on muutaman kilometrin päässä, yhteys Helsingistä Holiday Club Saimaalle on vaivaton raiteita pitkin. Imatralta on huomattavasti lyhyempi matka Pietariin, jossa ensimmäinen täysmittainen golfkenttä on rakenteilla. Kun golfbuumi pääsee alkuun, itärajan tuntumassa olevat kentät ovat ensimmäisten valloitettavien joukossa.

”Holiday Club Resortin liiketoiminta on kuitenkin viikko-osakkeiden myynnissä. Niissä olemme Suomen ja koko Euroopan ykkösiä. Kun Rauhan alueella on meidän ja muiden rakentamissa asunnoissa riittävän paljon väkeä, näkyy se tietysti golftoiminnassammekin”, Koivusalo järkeilee.

Golfviisumin kautta yöpyjiä

Lappeenrannassa ja Imatralla on pitkät perinteet golfissa. Alueen kentät ovat lyöttäytyneet yhteen markkinoimalla golfviisumia, jolla saa 123 eurolla pelata kertaalleen Etelä-Saimaa Golfin, Imatra Golfin sekä Holiday Clubin kentillä.

”Uskon, että meidän ensimmäisen kautemme aikana tänne löytävät tiensä ensisijaisesti kenttäbongarit ja aktiivilomailijat. Yhteistyön myötä Lappeenrannan ja Imatran seudulle hakeutuu pelaajia, jotka löytävät sopivia majoitus- ja vapaa-ajan palveluita Resortistamme”, laskeskelee myös Koivusalo.

Etelä-Saimaa Golfilla ja Imatra Golfilla jäsenmäärät kuin myös pelikierrokset ovat vakiintuneet. Holiday Clubilla kierrosmäärien toivotaan olevan juhannuksen alla käynnistyvällä kaudella noin 10 000. Tavoitetta voidaan pitää kunnianhimoisena. Seuranjäsenyyttä on myyty 58 eurolla ja koukkuun on tarttunut 175 ihmistä.

Holiday Clubin uuden kentän muotoja.

Holiday Clubin uuden kentän muotoja.

Ympyrä sulkeutuu

Koivusalon kohdalla ympyrä sulkeutuu Lappeenrannan kentän suunnittelun myötä. Liikuntatieteen opiskelija kävi Pertti Ahokkaan pitämän peruskurssin kesällä 1987 Viipurin Golfin kentällä Keskussairaalan vieressä. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai pestin Golfliiton koulutus- ja valmennuspäälliköksi.

”Vuonna 1994 Petri Peltoniemi soitti ja kysyi, olisinko kiinnostunut toimimaan Katinkullan golfin vetäjänä. Sillä tiellä olen edelleen ja Katinkullan kehittäminen entistä paremmaksi golfkohteeksi on prioriteettilistallani ykkösenä.”

Koivusalo innostui golfkenttien suunnittelusta 90-luvun puolivälissä, kun Katinkullassa alkoivat kehitystyöt.

”Lähdin perheen kanssa vuodeksi Edinburghiin, Skotlantiin suorittamaan golfarkkitehdin tutkintoa vuorotteluvapaalla. Se oli hieno ja opettava kokemus, vaikka otimmekin melkoisen lainan projektin mahdollistamiseksi.”

Koivusalon kynän jälki näkyy Holiday Club Golfin ja Katinkullan uudistusten lisäksi myös Himokseen kesällä avattavalla uudella kentällä.

”Toivon ja uskon, että Holiday Clubin kentän kiertävät kokevat kiertäneensä muodoiltaan vaikuttavalla ja layoutiltaan loogisella, hyvin rullaavalla kentällä, jossa on haasteita useammallekin kierrokselle. Yksi tärkeä johtolanka suunnittelussa on, että tiiauspaikalla pelaaja joutuu ajattelemaan, kuinka hän reiän pelaa”, Jari Koivusalo määrittää lopuksi.

Golfviisumi:http://www.gosaimaa.com/tekemiset/golf/golfviisumi/

Näin sen näen:

Holiday Club Golf, Lappeenranta Rauha

Toukokuun puolivälissä puolet väylistä on lähes hiekkapohjaisia ja jotkut karheikot kylvämättä. Kenttä on rakennettu hyvin vettä läpäisevälle hiekkapohjalle, ykkösluokan pohjavesialueelle, jonka johdosta käytössä on nataruohoke, joka tarvitsee tavanomaista vähemmän lannoitteita.

Kyseessä on ns. ”Heathland kenttä”, jossa on kanervikkokangasta väylän laitamilla. Pelaajien avauksissa ja lähestymissä eteensä saavat maisemat eivät ihmeemmin säväytä tai jää mieleen. Saimaa näkyy puiden raosta yhdeltä väylältä. Kentällä ei ole vesiesteitä.

Tiiauspaikat ovat isoja ja pyöreitä, väylät keskimäärin leveitä ja metsäväylillä on hieman vähemmän tilaa. Kentän reunamilta pallot löytyvät, koska karheikot pidetään lyhyinä. Bunkkerointion pelaajaystävällistä, ei syviä poteroita ja siirtymät tiiauspaikoille lyhyitä. Korkeuserojaon vähän, poikkeuksena jyrkkä nousu12. tiiauspaikalle.

Viheriöillä on vaihtelevasti muotoja ja niiden ympäristöt melko tasaisia.

Backtiiltä kentän pituus on 6300 metriä, punaisilta noin 4500 metriä. ”Naisystävällinen kenttä, jossa kauniimman sukupuolen edustajat saavat avauksissa reilusti tasoitusta.”

Range on tasainen, pitkä ja leveä ja siellä lyödään vain ruoholta. Kohdealueet rakennetaan tekonurmesta. Klubitalo on pieni ”halfwayhouse”, jossa on laajat terassit ja peruspalvelut tarjolla.

Holiday Club Golf tullaan luokittelemaan klubikentäksi, jossa perusasiat ovat kohdallaan. Mieleenpainuvimmat väylät ovat kolmas tiiauspaikalta avautuvan näkymän johdosta, yhdeksäs erottelee jyvät akanoista. 11. on maisemaltaan näyttävä par-kolmonen ja 15. on kentän viimeinen par-viitonen, joka vaatii kolmea hyvää lyöntiä birdien tavoittelijoille.

Teksti ja kuvat Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje