21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kapkaupunki – golfunelmien täyttymys

Kapkaupungin kentillä on upeat maisemat.

Vuoria, viinimaita ja valtamerta. Etelä-Afrikan golfparatiisi sijaitsee Kapkaupungissa, jossa näyttämö hienolle golflomalle on täydellinen. Ympäristö on niin kaunista, että satumaisilla kentillä kiertäminen tuntuu jopa yliluonnolliselta.

Etelä-Afrikka tunnetaan parhaiten Nelson Mandelasta ja maan synkästä rotuerittelyyn liittyvästä historiasta. Apartheidin päätyttyä vuonna 1994 maa on noussut uuteen kukoistukseen niin ihmisoikeusasioissa kuin unohtumattomien lomakokemusten tarjoajana. Kapkaupunki on Etelä-Afrikan ylivoimaisesti suosituin matkakohde. Eikä suotta. Hyvän Toivon Niemen pohjoispuolella sijaitseva suurkaupunki tarjoaa erilaisia eksoottisia kokemuksia. Kapkaupungin kaupunginosissa afrikkalainen, eurooppalainen ja jopa aasialainen kulttuuri kohtaavat toisensa. Vierailu yhteen lähiöön vie syvälle afrikkalaisiin tunnelmiin, seuraavassa ihastellaan vanhaa eurooppalaista arkkitehtuuria ja alkuperää. Hollantilaisten kaupparatsujen perustama kaupunki on myös vastakohtien yhtymäpaikka. Kapkaupungin keskustassa urbaanin elämänmenon hektisyyttä rauhoittavat vaikuttavat vuorimuodostelmat ja loputon valtameri. Moottoriteiden varsilla sijaitsevat townshipit, eli miljoonien köyhien afrikkalaisten asuttamat slummialueet muistuttavat, että suurimmalle osalle Kapkaupungin asukkaista arki on selviytymistaistelua elämän perustarpeiden hankkimiseksi

Kohtuullinen hintataso

Erinvalen kenttää ympäröi Hottentot -vuoret.

Erinvalen kenttää ympäröi Hottentot -vuoret.

Golfaajalle Kapkaupunki on unelmien täyttymys. Kenttätarjonta on monipuolista, laadukasta ja runsasta. Golfia pelataan viinimaiden väliin jäävissä laaksoissa, toinen toistaan näyttävämmän vuorijonon varjossa, tai rannikon läheisyydessä Etelänavalta puhaltavan kesätuulen haastamana. Kapkaupungin parhaat kentät ovat helmiä, joita lajin harrastajat saapuvat ihastelemaan joka puolelta maailmaa. Mikä parasta, golfin pelaamisesta ei joudu maksamaan yhtä järjettömiä kierrosmaksuja kuin Euroopan suosikkikohteissa kuten Espanjassa. Golfin lisäksi Kapkaupungissa riittää tekemistä ja nähtävää pidemmäksikin aikaa. Pöytävuori, Robben Island ja Hyvä Toivon Niemi ovat suosituimmat nähtävyydet. Viinitilakiertueilla pääsee tutustumaan eteläafrikkalaisen viininvalmistuksen saloihin. Atlantin ja Intian valtameren rannoilla saa loikoilla Afrikan kuumassa auringossa, surffata kaukaa ulapalta saapuvilla aalloilla tai vaikka seurata meressä uiskentelevia valaita ja haita.

Pearl Valley – Helmi vuorilla

Suurin osa Kapkaupungin golfkentistä sijoittuu sitä ympäröivien pienempien kaupunkien maille. Mowbary, Rondebosch ja Milnerton, jolta avautuu huikeat näkymät Pöytävuorelle, sijaitsevat Kapkaupungin rajojen sisällä. Parhaat kentät sijaitsevat noin tunnin automatkan päässä keskustasta. Pearl Valley on nimensä mukaisesti helmi laaksossa. Se on yksi Kapkaupungin alueen uusimmista golfkentistä. Joulukuussa 2007 South African Open -kilpailua isännöinyt kenttä on ottanut paikkansa Etelä-Afrikan golfeliitissä nopeassa tahdissa. Pearl-vuorten ympäröimässä laaksossa kiertävä kenttä haastaa kaikkein kovimmankin golfaajan. Vesi- ja hiekkaesteet sekä väylien varsilla että viheriöiden ympärillä tuottavat eniten päänvaivaa kierroksen aikana. Pearl Valley on Kapkaupungin kentistä ainoa, jolla greenfeen hinta aiheuttaa muutaman pään pyörityksen. Kierroshinnat lähes kaksinkertaistuivat noin 90 euroon uuden omistajan astuessa ruoriin viime vuonna. Rahalle saa toki vastinetta. Korkea kierroshinta unohtuu täydellisyyttä hipovan kentän väylillä ja sitä ympäröiviä maisemia ihmetellessä. Pelipäivä huipentuu hulppean klubitalon terassilla, jonka edustalla sijaitsevaan uima-altaaseen voi pulahtaa viilentymään kuuman kierroksen jälkeen.

Kapkaupunki on tunnettu viineistään. Kenttien ympärillä onkin paljon viinitarhoja.

Kapkaupunki on tunnettu viineistään. Kenttien ympärillä onkin paljon viinitarhoja.

De Zalze – nautintoja viinimailla

De Zalze sijaitsee lähellä Stellenboschin kaupunkia, noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungin keskustasta. Vuonna 2000 avattu kenttä kulkee Kleine Zalze -viinitilan mailla. Kierroksen aikana ei juuri ehdi kiinnittää huomiota kentällä vaaniviin esteisiin ja haasteisiin silmien hakeutuessa ympäröiviä maisemiin. Korkeuserovaihtelut ja monipuoliset väylät tekevät kierroksesta miellyttävän ja sopivan haasteellisen. Illallinen Terroir-ravintolassa kruunaa kierroksen De Zalzen kentällä. Pöytävaraus Etelä-Afrikan parhaaksi ruokapaikaksi äänestettyyn ravintolaan tulee tehdä vähintään kolme kuukautta etukäteen. Kuten suurimmassa osassa Kapkaupungin ravintoloita, hinta-laatusuhde on kohdallaan myös Terroirissa. Viiden hengen seurue selviää kolmen ruokalajin illallisesta juomineen reilusti alle 200 eurolla.

Erinvale – Hottentotti ja kraaterit

Kapkaupungin läheisyydessä sijaitsee monta häikäisevää kenttää. Niiden asettaminen paremmuusjärjestykseen on lähes mahdoton tehtävä. Monista loistavista vaihtoehdoista huolimatta Erinvalen kenttä, jolla South African Open on pelattu kahteen otteeseen, jää mieleen huikeimpana golfkokemuksena. Kenttä on pelattavuudeltaan yhtä mieleenpainuva kuin sitä ympäröivät maisemat. Sisääntulo pelataan tasaisessa maastossa lähellä kauniita puutarhaistutuksia ja väylien väliin rakennettuja asuntoja. Takayhdeksiköllä monet avaukset lyödään alas laaksoihin, joilta noustaan takaisin korotetuille viheriöille. Kraattereita muistuttaviin hiekkaesteisiin laskeudutaan tikapuita pitkin. Taidolla ja hyvällä onnella niistä selviää yhdellä lyönnillä. Useimmilta Kapkaupungin kentiltä aukeaa näkymät jollekin vuorijonolle. Erinvalea piirittävien Hottentot-vuorten lähes käsin kosketeltava läheisyys tekee kokemuksesta erityisen dramaattisen.

Caddien neuvot ovat tarpeen kentien haastavilla griineillä.

Caddien neuvot ovat tarpeen kentien haastavilla griineillä.

Kaunis Arabella

Etelä-Afrikan suurimman luonnonlaguunin rannalla sijaitseva Arabella on yksi Kapkaupungin tunnetuimmista kentistä. Jo ajomatka Arabellaan on mieleenpainuva kokemus. Meren rantaa seuraavalta serpentiinitieltä aukeaa mykistävät näkymät Atlantin rannoille ja ulapalle. Välillä matkanteko hidastuu paviaanien tukkiessa liikenteen. Arabellan monipuolinen kenttä on äärimmäisen haastava. Varsinkin sisääntulon viimeisillä rei’illä vaaditaan tarkkoja lyöntejä tuulen puhaltaessa rantajärveltä. Kierroksen jälkeen voi rentoutua kentän yhteydessä toimivan Western Cape -hotellin kylpylässä tai uima-altaalla, johon laskeutuvat näyttävät vesiputoukset.

Naisia ja mustaihoisia syrjittiin vielä 90-luvun alussa

Pelaaminen Etelä-Afrikassa on eurooppalaiseen hintatasoon nähden edullista. Suurimmalla osalla kentistä, jopa kaikkein ylellisimmillä, selviää kierroksesta alle 50 eurolla. Syöminen ja juominen golfkerhoilla on vieläkin halvempaa. Neljän hengen peliseurue nauttii hyvän lounaan juomineen noin 20 eurolla. Parhaat pelikuukaudet osuvat keväälle ja kesälle, joka on kiireisintä ja kuuminta aikaa. Keväisin kentillä on enemmän tilaa ja lämpötilat hieman viileämmät kuin paahtavina kesäkuukausina (joulukuu-maaliskuu). Hidas pelaaminen on ongelma myös Etelä-Afrikassa, kuten lähes kaikkialla maailmassa. De Zalze -kentän toiminnanjohtaja Hugo Dutot sanoo, että pelinopeuteen pyritään kiinnittämään huomiota, mutta myöntää ongelman ratkaisemisen haasteelliseksi. Eteläafrikkalainen golfkulttuuri on kokenut monia muutoksia 2000-luvulla. Vielä viime vuosikymmenen alussa golf oli pääsääntöisesti herrasmiesten yksinoikeus. Naiset tai mustat eivät olleet tervetulleita klubilatoihin saatikka viheriöille. Nykyään tilanne on toinen. Strand-kentän toiminnanjohtajan Cornie Blomin mukaan myös Etelä-Afrikassa golf on siirtynyt uuteen aikaan. Naiset ovat tervetulleita kaikille kentille. Maan golfliitto on aloittanut useita ohjelmia, joiden tavoitteena on tehdä lajia tutuksi myös vähäosaisten keskuudessa.

Kapkaupungissa voi viettää myös rantaelämää.

Kapkaupungissa voi viettää myös rantaelämää.

Mustia ja valkoisia sukkia

Myös golfetiketit ovat muuttumassa. Golfkerhon ravintolaan ja baariin pääsee nykyään ilman pukutakkia. Useimmilla kentillä saa pelata mustat tai värilliset sukat jalassa, joka aikoinaan oli kiellettyä. Kenttien välillä on jonkin verran eroja pukeutumissääntöjen suhteen. Joillakin kerhoilla, kuten De Zalzessa ollaan tiukempia kuin toisilla. Hugo Dutotin mukaan De Zalzessa pohditaan siirtymistä takaisin mustien sukkien käyttökieltoon. Cornie Blomin vetämällä Strandin kentällä ollaan taas rennomman linjan puolella. ”Golfin tulevaisuus on nykypäivän nuorissa, joiden innostus lajiin voi lopahtaa liian tiukkoihin etiketti- ja pukeutumissääntöihin”, Blom perustelee. Hän mainitsee myös, että maailman suurimpien tähtien rennolla pukeutumisesimerkillä on suuri vaikutus nuorten käyttäytymiseen. Mailapoikien käyttö on tavallista Kapkaupungin kentillä. Henkilökohtaisen avustajan vuokraaminen kierrokselle maksaa suurin piirtein saman verran kuin puolet autovuokrasta, noin 20 euroa. Caddien käyttö on suositeltavaa, sillä heidän neuvonsa väylillä ja erityisesti viheriöillä pelastavat monta lyöntiä. Mailapoikien seura kierroksella tuo pelaamiseen mukavaa vaihtelua ja antaa mahdollisuuden tutustua eteläafrikkalaisiin ihmisiin, joita kentillä näkee harvemmin kuin eurooppalaisia.

FAKTAT: Etelä-Afrikka

* Kentät Kapkaupungin ympäristössä on lähes 30 varteenotettavaa kenttää. Lisätiedot: www.tourismcapetown.co.za

Kierroshinnat vaihtelevat 30 ja 90 euron välillä. Keskimäärin kierros maksaa noin 40 euroa.

* Matkojen järjestäjät Kapkaupunkiin on helppo tehdä oma golfmatka. Lentoja lähtee Helsingistä päivittäin Lontoon, Amsterdamin ja Frankfurtin kautta. Majoituksen ja peliaikojen varaaminen onnistuu mutkattomasti Internetin kautta.

Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat ylellisistä hotelleista viihtyisiin bed&breakfast -majoituksiin ja erittäin edullisiin hostelleihin. Lisätiedot: www.tourismcapetown.co.za

Suomesta matkoja järjestävät muun muassa Kaleva Travel (www.kalevatravel.fi), Event Travel (www.event-travel.fi), Baltic Window (www.balticwindow.fi), Golf Team Oy (www.golfteamoy.com), Golf Tailor Travels (www.golftailors.fi) ja Pro Golf Safari (progolfsafari.com)

* Milloin mennä Parhaat vuodenajat golfin peluulle ovat kevät ja kesä (lokakuu-maaliskuu). Kesällä voi olla todella kuuma, jolloin myös usein tuulee.

Plussat ja miinukset

+ Paljon kenttiä ja vaihtoehtoja + Kentät ovat hyvässä kunnossa + Kierroshinnat ovat kohtuullisia + Ei aikaeroa Suomeen + Paljon muutakin tekemistä kuin golfia

– Monet kentistä sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista – Paljon autolla ajoa, jos haluaa pelata useita kenttiä – Pelaaminen voi olla hidasta

Teksti ja kuvat Jusu Toivonen Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Golf Digest 2/08 -numerossa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje