30.6.– 7.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][0]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongari: Saudi-Arabiaan verrattuna Pohjois-Korea on helppo golfmaa

Golfillisesti Saudi-Arabia ylitti odotukset kirkkaasti ja hintataso oli erittäin kohtuullinen. Viisumin järjestyminen ei kuitenkaan ole ihan itsestään selvyys.

Viime syyskuussa sain Riadissa asuvalta tuttavaltani viestin, että maabongaus Saudi-Arabiassa saattaisi onnistua. Tarjoukseen oli syytä tarttua ripeästi, joten otin yhteyttä Kiviluoman Keijoon sekä Asikaisen Joniin ja muutamassa päivässä olikin jengi jälleen koossa.

Golfreissu Saudi-Arabiaan ei järjesty ihan helpolla. Arabimaan viisumirituaaliin kuuluu kutsukirje Saudi-Arabiasta sekä kauppakamarin oikeaksi todistama paperi työnantajalta, jossa luvataan maksaa ongelmien sattuessa reissaajan kaikki kulungit.

Saimme viisumin parissa päivässä, kun  lisävakuutukset oli hoidettu kuntoon. Joni lensi paikalle Bangkokista, me Keijon kanssa Suomesta. Vuoden 2017 mestaruus ratkottaisiin Riadin ympäristössä.

Keidas aavikon keskellä

Aloitimme kolmepäiväisen kisamme ja uusien kenttien bongaamisen lähimpänä Riadin keskustaa sijaitsevalta Riyadh Golf Clubilta. Luotisuoran autotien ympärillä näkyi vain valtaisia hiekka-alueita, kunnes saavuimme keidasta muistuttavalle klubin alueelle.

Pitkähkön pelitauon jälkeen aloitimme varmuuden vuoksi rangelta. Peliä varten vaihtoehtoina oli hiekkapohjainen 18 reiän kenttä tai uudempi 18-reikäinen ruohokenttä – valinta oli helppo.

Jo ensimmäisellä reiällä oli aistittavissa kentän perusluonne, eli tilavat ja pitkät väylät. Lay out sopi meille muutaman kuukauden pelitauon jälkeen oikein hyvin. Sää oli aurinkoinen ja lämpötila optimaalinen, vain vähän yli 20 astetta.

Pelialue erottui selkeästi hiekkaisesta ympäristöstä, tosin väylien alkupäästä löytyi joillakin väylillä waste bunker -tyyppinen pelialusta. Perusilme muistutti vahvasti kunnon golfkenttää niin väylien kuin myös griinien osalta.

Avauksille on mukavasti tilaa.

Koska pääsimme pelaamaan jäsenen seurassa, green fee oli 50 € normaalia viikonloppuhintaa edullisempi eli 100 € sisältäen auton. Kun miettii kentänhoidollisia haasteita, voi pelimaksua pitää vielä kohtuullisena.

Noin 90 % klubin jäsenistä on ulkomaalaisia, saudeissa työskenteleviä henkilöitä. Kun ulkomaalaiset asuvat pääosin suljetuissa ”comboundeissa”, on golf erinomainen harrastus Riadissa.

Myös naiset voivat pukeutua pelatessaan normaaliin golfasuun, kun muualla asukoodi on varsin tiukasti säännelty.

Golfaava isäntäperheemme eli Pena, Riitta ja Nikke asuvat 10 minuutin automatkan päässä Riyadh Golf Clubista, joten singelitasoitusten ylläpitoon on olemassa erinomaiset puitteet.

Riadista noin puolitoista tuntia Jeddan suuntaan sijaitsevan Nofa Golf Clubin taustalta löytyy iso meijerialan yritys Almarai. Laukkaradan sisälle ja ympäristöön rakennettu kokonaisuus oli pelaamistamme kentistä ”vihrein”. Pro shop, klubirakennus ja kenttä muodostivat viimeistellyn kokonaisuuden.

Jeddaan johtavalle moottoritielle mahtuu liikennettä.

Viikonlopun pelimaksu oli auton kanssa 90 euroa, arkisin selviää 30 euroa pienemmällä investoinnilla.

Edellispäivään verrattuna griinit muuttuivat kallistuksiensa ansiosta astetta haasteellisemmiksi. Eniten ihmetystä herätti monet väylien läheisyydestä johtuvat vaaranpaikat, ainakin viikonloppuna vahinkojen riski tuntui todelliselta.

Piilossa olevat vesiesteet jättivät sinällään hyvästä aihiosta keskenkertaisen fiiliksen. Erityisesti takaysillä oli turhan monta ”mikkihiiriväylää” – ainakin ensikertalaisen mielestä.

Kolmipäiväinen kisamme huipentui Riadista noin tunnin matkan päässä Dirabissa, Tawfiqin laaksossa. Kenttä on maan ensimmäinen ruohokenttä ja 18-reikäisen kentän lisäksi tarjontaan kuuluun 9-reikäinen harjoittelurata. Klubi muuten isännöi vuosittain Lähi-Idän mestaruuskilpailuja.

Puitteista puuttui kaikki prameilu, mutta kaikki toimi hienosti ja arkigreenfee 60 euroa tuntui maltilliselta.

Puttigriini Riyadh Golf Coursella.

Kentän suunnittelija tuntuu tykänneen dog legeistä; kun väyliä reunustavilla puilla oli ollut yli 25 vuotta aikaa kasvaa, riitti tiiboksilla ihmetteleville pelimiehille mietittävää avausvälinettä valittaessa. Kiemuraiset väylät eivät olleet erityisen pitkiä, vaikeutta oli lisätty muilla konsteilla.

Kaiken kaikkiaan kentästä jäi miellyttävä maku ja osaltaan siihen vaikutti sunnuntai pelipäivänä. Kyseessä on paikallinen arkipäivä ja olimme lähes ainoat pelaajat, joten finaalipäivämme kierrokseen ei tullut ulkopuolisia paineita.

Ikäväkseni on pakko tunnustaa, että Teheranissa voitettu vihreä takki vaihtui nahkatakkiin ja koppalakkiin eli kuljettajan varustukseen, ja vihreä takki lähti Jonin matkassa kohti Bangkokia. Keijo tosin nousi huikean kirinsä ansiosta viimeisenä päivänä 11 lyönnin takamatkalta tasoihin ja voitto ratkesi vasta uusintareiällä.

Erilainen matkakohde

Saudi-Arabian retkemme oli mahdollinen Korjosen Penan ystävällisellä avustuksella, mitä tietysti kaikki kovasti arvostamme. Jos oli paperihommissa hiukan työsarkaa, Pena teki peliretkestämme muuten äärimmäisen helpon.

Yleensä uusissa kohteissa touhuamiseen liittyy melkoinen määrä järjestelyjä ja sähläystä muun muassa peliaikojen sekä kuljetusten suhteen. Tällä kertaa bongailu oli mutkatonta, kun pelivaraukset oli hoidettu ja kuljetukset järjestetty. 166:s Golfmaa oli kokonaisuudessaan upea kokemus – hyvä seura ja mukavat, osin jopa hämmentävät puitteet.

Iltaisin oli syytä turvautua ravintolan tarjoamaan lisävaatetukseen.

Maassa maan tavalla -sanonta pitää hyvin paikkansa Saudi Arabiassa.

Naisten elämä arjen eri asioihin liittyvissä kuvioissa on tietysti oma lukunsa: vaatetuksen vaatimukset ovat yksi asia, mutta myös autolla ajaminen on naispuolisilta henkilöiltä kielletty, mikä tuo liikkumiseen omat haasteensa.

Miesten osalta turistille ehkä näkyvin ero on täysi nollatoleranssi alkoholin suhteen. Linjaus on Iranin ja Brunein ohella tiukimpia, mihin olen törmännyt.

Penan ja Riitan ansiosta meille tarjoutui tilaisuus tutustua sekä paikalliseen ravintolakulttuuriin sekä myös elämään comboundissa, jonka muurien sisältä löytyy hyvin vartioitu ja varustettu kaupunki pienoiskoossa.

Golfillisesti saudikentät ylittivät kirkkaasti odotuksemme, ja yleinen hintataso hotellien ja ravintoloiden suhteen on luokiteltavissa kohtuulliseksi.

Päätöslounaalla nautittujen alkoholittomien oluttuoppien jälkeen siirryimme lentokenttää – seuraavan yön hotellina toimisi kaikilla lentokone. Allekirjoittanut nahkatakkeineen käänsi kurssin kohti Sri Lankaa. Siitä ja muista mielenkiintoisista golfkohteista lisää seuraavassa blogissa.

www.riyadhgolfcourses.com

www.nofaresorts.com

www.dirabgolf.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje