21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Westwood hyödynsi Garrigusin hermoilun

Lee Westwood hyödynsi Robert Garrigusin hermoilun ja voitti Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran 12 vuoteen. © Getty Images

Kun Robert Garrigus asteli St. Jude Classcin viimeiselle lyöntipaikalle sunnuntaina, piti hänen kolmen lyönnin johtonsa riittää uran avausvoittoon Yhdysvaltain kiertueella. Toisin kuitenkin kävi. Jännittynyt Garrigus löi avauksensa veteen ja hetkeä myöhemmin nosti pallonsa reiästä triplabogin merkiksi.

Näin Garrigus, Robert Karlsson sekä hetkeä aiemmin maaliin tullut Lee Westwood päätyivät tasatulokseen ja kolmen miehen uusintaan. Kolmikon 72 reiän tulos oli 270 eli 10 lyöntiä alle TPC Southwindin parin.

Trion hermostunein pelaaja Garrigus putosi kelkasta heti ensimmäisellä playoff-reiällä tehtyään bogin Westwoodin ja Karlssonin pareja vastaan. Heidän paremmuutensa selvisi lopulta neljännellä uusintareiällä, kun Karlssonin pitkä birdieputti jäi puolisen metriä lyhyeksi.

Memphisin turnauksen voitto oli Westwoodille uran toinen PGA Tourilla. Edellisestä olikin jo kulunut 12 vuotta, Westwoodin voitettua Zurich Classicin vuonna 1998. Westwood ehti pelata voittojensa välillä 122 turnausta Yhdysvaltain kiertueella.

Hänestä tuli myös St. Jude Classicin ensimmäinen eurooppalainen voittaja, kiertueen kolmanneksi vanhimman kilpailun historiassa. Memphisin turnausta on pelattu PGA Tourilla vuodesta 1958 lähtien.

Aiemmin tällä kaudella Qatarin turnauksen voittaneelta Karlssonilta puuttuu vielä avausvoitto PGA Tourilta. Kaikkein selvimmin se näytti menevän ”varsinaisella peliajalla” Robert Garrigusille, jonka isä Tom voitti trap-ammunnassa hopeaa Meksikon olympialaisissa vuonna 1968.

Garrett Willis ja Shaun Micheel jakoivat Memphisin kisassa neljännen sijan tuloksellaan -9.

Marko Kuivasaari

Garrigus sai jääkiekosta pontta hyville otteilleen

Chicago Blackhawksin suuri kannattaja Robert Garrigus sai ihailemansa jääkiekkojoukkueen Stanley Cup -voitosta sen verran virtaa itsekin, että uskoo pystyvänsä voittamaan Memphisin turnauksen. Tämän suhteen näyttää hyvältä ainakin nyt, sillä Garrigus on kisassa kahden lyönnin johdossa ennen viimeistä kierrosta.

Robert

Robert Garrigus taivutti lauantaina itsensä ensimmäistä kertaa PGA Tourin kisan johtoon. &copy Getty Images

Vielä maanantaina Robert Garrigus (-11) kärsi niin vahvasti ruokamyrkytyksen aiheuttamista vatsavaivoista, että hän joutui keskeyttämään British Openin karsinnat seitsemän reiän jälkeen. Maanantaista keskiviikkoon hotellihuoneessaan maannut Garrigus katseli lapsesta saakka ihailemansa Chicagon NHL-mestaruuden ratkaisseen ottelun ja valoi samalla uskoa omaan menestykseensä.

Chicagon viitoittama tie näyttää todella kantaneen Garrigusin mainioon iskuun, sillä hän taituroi lauantaina lyhyellä putterillaan St. Jude Classicissa toisen peräkkäisen 66 lyönnin kierroksen. Vannoutunut kiekkofani johtaa PGA Tourin kisaa ensimmäistä kertaa urallaan, vaikka tuntee olonsa edelleen huteraksi.

”Kurkistin 11:llä tulostaululle ja näin olevani ihan kärjessä. Sen jälkeen koetin unohtaa koko asian. Jatkossa en tiennyt ollenkaan kuinka muut pelasivat, keskityin vain omaan peliini. Niin minun on tehtävä myös huomenna”, 32-vuotias pelaaja sanoi.

Hänen parhaat saavutuksensa PGA Tourilla ovat vuoden 2007 Frys.com Openin ja seuraavan vuoden Turning Stone Resort Championshipin kolmannet sijat. Tällä kaudella Garrigus on selvittänyt cutin kolmesti seitsemässä pelaamassaan turnauksessa.

Robert Karlsson on kisassa toisena, kaksi lyöntiä Garrigusista. Viimeisellä reiällä pallon kuppiin chipannut ruotsalainen olisi voittaessaan aina vuoteen 1958 kantavan St. Jude Classicin historian ensimmäinen eurooppalainen voittaja.

Garrigusilla riittää sunnuntaina muitakin nimekkäitä takaa-ajajia, sillä Heath Slocumin kanssa kolmannen sijan jakava Lee Westwood halunnee kääntää pelin sunnuntaina edukseen lauantain tahmeahkon peliesityksen jälkeen. Slocum ja Westwood ovat kolmen lyönnin päässä kärjestä.

Merkillepantavaa on, että kisan kahdeksan parhaan joukosta vain Garrigus, Karlsson ja Slocum onnistuivat alittamaan lauantaina TPC Southwindin parin.

Marko Kuivasaari

Westwood sai Willisistä seuraa Memphisin kisan paalupaikalle

Memphisissä pelattavassa PGA-turnauksessa US Openiin valmistautuva Lee Westwood jatkaa kisan johdossa kahden kierroksen jälkeen. Irtonaisinta peliä perjantain kovassa tuulessa esittivät kuitenkin Garrett Willis ja Charley Hoffman, joista ensin mainittu jakaa Westwoodin kanssa kärkitilan.

Lee

Lee Westwood säilytti johtopaikkansa Tenneseessä hyvän loppukirin ansiosta. &copy Getty Images

Lee Westwoodin peli polki perjantaina hieman paikallaan, kunnes Memphsissä pelattavan St. Jude Classicin toisen kierroksen lopulla alkoi tapahtua. Hän teki kolmella viimeisellä reiällä birdiet ja piti kuin pitikin itsensä kisan kärjessä 36-reiän jälkeen.

Ensiesiintymisensä Memphisissä tällä viikolla tekevä Westwood sai samalla vastauksia siihen, kuinka hankala kenttä TPC Southwind voi navakassa tuulessa olla. Tästä huolimatta kilpailun tulostaso on varsin hyvä. Westwoodin kierrostulos 68 vei hänet yhteistulokseen -9, johon nousi myös viime kaudella Nationwide Tourilla pelannut Garrett Willis.

Kovasta puhurista huolimatta Westwood sai pidettyä pallonsa hyvin väylillä toisellakin kierroksilla, mutta jotain tuntui aluksi puuttuvan.

”Täällä on pidettävä pallo väylällä, jotta lipuille hyökkääminen on mahdollista. Kierroksen alkupuolella en vain saanut lyötyä riittävän lähelle (lippua). Lopussa kärsivällisyys sitten palkittiin”, Westwood sanoi.

Päivän aikaisemmista starttaajista Charley Hoffman pysytteli lähes loppuun saakka kisan johdossa, kunnes Westwood ja Willis hinasivat itsensä lopun birdieillään pitkätukkaisen pelaajan ohi.

Hieman tyynemmässä säässä kierroksensa pelannut Hoffman upotti 14:llä todellisen haamuputin, joka silotti hänelle tietä senhetkiselle johtopaikalle.

Robert

Robert Karlsson on kisan puolivälissä kaksi lyöntiä kärkeä jäljessä. &copy Getty Images

”Kuulin, että putti oli 23-metrinen, mutta minusta se oli vielä muutaman metrin pidempi”, Hoffman sanoi elämänsä pisimmästä onnistuneesta putista.

Willis voitti vuonna 2001 Tucson Open, kunnes tie vei hänet Yhdysvaltain kakkoskiertueelle. Viime kaudella hän ylsi Nationwide Tourin ansiolistalla 12:nneksi ja suoran paikan PGA Tourille kaudeksi 2010.

Willisin kausi pääkiertueella on toistaiseksi sujunut mukavasti, sillä hän on selvittänyt cutin kymmenen kertaa 13 kilpailussa. Paras sijoitus on Valero Texas Openin 13:s tila.

Robert Karlsson ja Robert Garrigus jakavat neljännen sijan tuloksellaan -7. Karlssonin sivuun suuntautunut lyönti osui viimeisellä reiällä golfautoon, josta suotuisaan paikkaan kimmonnut pallo pelasti hänet päivän toiselta bogilta.

John Dalyn jatkopaikka oli mennä tiukalle, sillä hän sai yhdeksännellä reiällä kahden lyönnin rangaistuksen lyötyään väärää palloa. ”Wild thing” meni kuitenkin lyönnin marginaalilla jatkoon tlanteessa +1.

Marko Kuivasaari

Westwoodilta lennokas kierros Memphisissä

Kilpailemalla US Openiin valmistautuva Lee Westwood oli torstaina mainiolla pelipäällä, kun Memphisissä pelattiin St. Jude Classicin ensimmäinen kierros. Englantilaisen tulos 63 riittää kisan johtopaikkaan, jota jahtaa lyönnin päässä Casey Wittenberg.

Lee

Lee Westwoodin lyönneissä oli torstaina rytmit kohdallaan. &copy Getty Images

Maailman kärkipelaajat jättävät hyvin useasti major-turnausta edeltävän kilpailun väliin valmistautuessaan täysin palkein tulevaan huippukisaan. Lee Westwood päätti tehdä tällä kertaa toisin, sillä hän on mukana Memphisissä viikonvaihteessa pelattavassa St. Jude Classicissa.

Tuskin Westwood on myöskään niin taikauskoinen, että olettaisi hyvän kenraalin tietävän huonoa ensi-iltaa: sen verran mukavasti britin avauskierros Memphisissä sujui.

Westwoodin kierroksen villein hetki osui päivän avausyhdeksikölle, jolla hän teki neljä birdietä ja yhden eaglen. Nopeimmat ehtivät jo odotella 60-lyönnin alitusta… Westwood ei kuitenkaan tehnyt enää 11. reiän jälkeen birdieitä, mutta tulos 63 jäi kuitenkin torstain kärkinoteeraukseksi.

Vaikka monet Westwoodin kovimmista kilpakumppaneista ovat parhaillaan mittailemassa Pebble Beachin väylien etäisyyksiä ja griinien kallistuksia, ei hänkään ole tinkinyt tulevan major-turnauksen valmistautumisessa. Westwood pelasi Pebble Beachillä sunnuntaina 27 reikää ja vielä maanantaina 18 reikää ennen lähtöään Memphisiin.

Casey Wittenberg on St. Jude Classicissa toisena, lyönnin nimekästä kilpakumppaniaan jäljessä. Tuloksen 65 pelannut Padraig Harrington jatkaa kisaansa perjantaina kolmannelta sijalta.

Turnauksen ensimmäinen kierros jäi muutamilta pelaajilta kesken epävakaan sään vuoksi. He viimeistelevät kierroksensa loppuun perjantai-aamuna, ennen päivän varsinaista urakkaa.

Marko Kuivasaari

Kuka herättäisi ruotsalaisleirin?

Ruotsalaiset ovat tottuneita voittajia kaikilla maailman arvostetuimmilla golfkiertueilla. PGA Tourilla on kuitenkin tämän suhteen ollut viime aikoina hiljaisempaa. Olisiko kenties Fredrik Jacobsonista sinikeltaisten herättäjäksi, kun viikonvaihteessa pelataan Memphisin turnaus?

Ruotsalaisten

Ruotsalaisten menestysodotukset ovat käyneet Yhdysvaltain kiertueella vähitellen Fredirik Jacobsonin varaan. &copy Getty Images

Kun PGA Tourin meneillään olevan kauden 25:s turnaus saa pian tuulta purjeisiinsa, puuttuu tilastoista jotain olennaista – ruotsalaisvoitto. Monet maan kirkkaimmista tähdistä ovat olleet jo tovin kuka mistäkin syystä pelinsä kanssa hieman sivuraiteilla.

Henrik Stenson on valahtanut maailmanlistalla jo 26:nneksi, eikä tätä kilpailuesitysten perusteella tarvitse sen koommin ihmetellä. Stensonin kauden ainoat top-ten -sijoitukset ovat Omega Dubai Desert Classicista ja Volvo China Openista, joissa hän oli kahdeksas. Muita sijoituksia Stensonilla ei kaudella 2010 ole edes 20 parhaan joukkoon! Paras noteeraus PGA Tourilla on Colonialin kisan vaatimaton 27:s sija.

Robert Karlsson on myös tuttu nimi World Rankingin yläpäästä, mutta jo pidemmän ajan takaa. Karlsson kärsi viime vuonna silmävaivasta, joka piti hänet kentän laidalla useita kuukausia. Kauden alussa Karlsson otti voiton Qatarissa, mutta tämän jälkeen sijoitukset kymmenen parhaan joukkoon ovat kiertäneet Katrineholmista kotoisin olevaa pelaajaa. Wentworthissa hän oli jo hieman lupaavammin 13:s, mutta maailmanlistan sijoitus (34:s) kertoo täyden totuuden Karlssonin tämänhetkisestä iskukyvystä. Myöskään Karlsson ei ole tänä vuonna yltänyt PGA Tourilla 20 parhaan joukkoon, World Tourin reikäpelimestaruuskisoissa hän oli 17:s.

Muut sadan parhaan joukkoon mahtuvat ruotsalaiset: Peter Hanson (48:s), Fredrik Andersson Hed (85:s) ja Alexander Norén (90:s) pelaavat lähes poikkeuksetta Euroopan Tourilla. Sadan parhaan joukkoon mahtuu vielä Fredrik Jacobson (86:s), jonka väläytysten varassa ruotsalaisten parhaat hetket ovat viime aikoina olleet PGA Tourilla. Jacobson on käynyt Yhdysvaltain kiertueella jopa tietyllä tavalla yksinäiseksi sudeksi, sillä mm. Carl Petterssonin hakiessa vielä parasta teräänsä ja Jesper Parnevikin ollessa loukkaantuneena – ja muutenkin uran päättymisen kynnyksellä – ovat katseet tyystin kääntyneet häneen.

Carl

Carl Petterssonin pelissä on ollut välillä pieniä valonpilkahduksia, vaikka kausien 2006-2008 tasolle hänellä onkin vielä matkaa. &copy Getty Images

Tällä viikolla Memphisissä, Tennesseessä pelattavassa kisassa Jacobsonia voisi kuitenkin veikata jonkunlaiseksi voittajasuosikiksi. Hän sijoittui St. Jude Classicissa vuosina 2003-2005 sijoille: 3, 5 ja 6, joten kisakenttä TPC Southwind on selvästi Jacobsonin mieleen.

Mutta kohtalaisen hyvältä näyttää myös Jacobsonin kausitilasto. Hän oli Valero Texas Openissa toinen sekä kymmenen parhaan joukossa myös Honda Classicissa (6:s) ja Players Championshipissä (10:s). Kauden 13 pelaamassaan kisassa Jacobson on jäänyt vain kerran cut-rajan ulkopuolelle. FedExCupin pisteissä 27:ntenä olevan ruotsalaisen kierroskeskiarvo 70.14 on sekin hänen parhaansa moneen vuoteen.

Memphisin kisan menestyssuosikkeihin kuuluvat myös mm. Ben Crane sekä Memphisissä aiemmin hyvin pärjänneet Robert Allenby, Heath Slocum, Paul Goydos, David Toms sekä ensimmäistä kertaa samassa PGA Tourin kisassa veljensä Manuelin kanssa pelaava Camilo Villegas.

PGA Tourin sisäisissä gallupeissa kiertueen hitaimmaksi pelaajaksi äänestetty Crane ei ole jäänyt kolmessa viimeisessä kisassaan sijan seitsemän ulkopuolelle. Hän oli Memphisissä viime vuonna 14:s. Vuosi sitten toiseksi sijoittunut Toms puolestaan on voittanut St. Jude Classicin kaksi kertaa. Kaikkein eniten -3,5 miljoonaa dollaria – pelkästään St. Judessa tienannut Toms ei ole ollut tällä kaudella erityisen vakuuttava, mutta kauden parhaaseen sijoitukseen (13.s) Colonialissa yltänyt pelaaja voi innostua Memphisissä vahvaan suoritukseen vanhasta muistista.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje