11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Tiger Woodsilla joukkueen luottamus

Tiger Woods ja Jim Furyk saattavat joutua kuivailemaan tavaroitaan tiheään Walesissa. Sadetta on luvattu jokaiselle päivälle. © Getty Images

Tiger

Kuka Tiger Woodsille pariksi perjantaina? Siinä kysymys joka on yksi yleisimmistä Ryder Cupin ensimmäisten pelien käynnistyessä perjantaina. Steve Strickerin kanssa Woods voitti kaikki neljä nelinpeliä ja nelipalloa Presidents Cupissa edellissyksynä. Ryder Cupissa on sujunut vaisummin molemmilla, Stricker on voitoitta pelattuaan vain kolme ottelua. Woodsin saldo singelit poislukien on seitsemän voittoa, 12 tappiota ja tasapeli.

”Hän on ollut koko ajan erittäin positiivinen, Woodsin motivaatio on tavallistakin korkeammalla. Mielestäni hänen esityksiään joukkuekisoissa on kritisoitu hieman turhaankin”,kertoi Stricker mielipiteenään.

Jollei Stricker pelaa avauspeliä Tigerin kanssa, on Jim Furyk vahva ehdokas tälle vaativalle pallille. Miehet ovat hyviä ystäviä kuten Tiger on myös Strickerin kanssa. Kolmas vaihtoehto varsinkin nelinpeleihin voisi olla Stewart Cink joka pelaa samalla pallolla. Yksi sarja saattaa katketa. Tiger on aiemmisssa viidessä Ryderissaan urakoinut kussakin kaikki viisi peliä. Mikäli ensimmäisessä ottelussa tulee tappio, voi penkki kutsua jo iltapäivällä.

Todennäköisiä urakoitsijoita ovat luultavasti myös Phil Mickelson sekä Jim Furyk jotka aiemmissa ottelusarjoissa ovat pelanneet 4,2 ja 4,0 peliä ottelusarjaa kohden. Keskimäärin 12 miehen joukkueen jäsenet pelaavat 3,66 peliä. Colin Montgomerie on ilmoittanut käyttävänsä jo perjantaina kaikkia miehiään, Corey Pavin ei ole tähän lausuntoon yhtynyt.

Woodsille Ryder Cup on monella tavalla kiirastuli, mutta myöskin mahdollisuus kirkastaa asemaansa maailmanlistan ykkösenä.Nälkää lisää sekin, että Woods ei ollut juhlimassa voittoa syksyllä 2008 polvivammansa johdosta. Kun edellisen kerran pelattiin Euroopassa 2006, tuloksena oli rökäletappio ja ennen kisaa irlantilaislehdistö toi julkisuuteen nykyään ex-vaimo Elin Nordgrenin aiemmat poseeraukset niukkaakin niukemmissa vetimissä.

Kova fakta on sekin, että Woods on pelannut viidessä Ryder Cupissa joista vain kerran (1999) USA päätyi voittajaksi. Tuolloinkin Tiger oli sivuosissa, hän voitti kaksi viidestä ottelustaan.

Rory

Walesin matkalla on arvioitu paljon sitä, millainen tunnelma vallitsee Woodsin ja USA:n pelaajien vaimojen kohdatessa. Pelikaverit ja yhteinen tavoite voittaa eurot toki pitävät isot tunnekuohut taustalla, mutta tästä huolimatta Woodsin energiasta kuluu väkisinkin osa pelikentän ulkopuolisten asioiden hallintaan.

Sunnuntain kaksipeleihin asti jännistystä on varmasti ilmassa, toivottavasti niiden loppureiílle asti. Kapteenit eivät tiedä toistensa järjestystä pelaaja-asettelussa, tässä suhteessa Presidents Cup on innovatiivisuudessa edellä. ( kapteenit ilmoittavat vuorotellen pelaajat tietäen toistensa järjestyksen).

Woods on viidessä aiemmassa kisassa kohdannut varsin nimettömiä pelaajia. Hän hävisi Costantino Roccalle 1997. Andrew Coltartista tuli voitto 1999, samoin Paul Caseysta ( 2004) ja Robert Karlssonista (2006). Jesper Parnevik nipisti mestarilta puolikkaan pisteen 2002.

Rory McIlroy leukaili Woodsin pelin oltua World Tourin kisan yhteydessä täysin sekaisin, että hän haluaisi kohdata Woodsin kaksinpelissä. Kun Woodsia muistutettiin McIlroyn lausunnosta, totesi Woods tähän, ”niin minäkin”.

Martin Kaymer, Ian Poulter Rory McIlroy ja Padraig Harrington urakoivat?

Euroopan joukkueessa on paljon vahvoja pelaajia joista lähes kaikki voivat nousta tiiminsä pistekunkuiksi. Padraig Harrington on pelannut yhtä lukuunottamatta kaikkii Ryder Cup-pelit kuudella osallistumiskerrallaan ( 29 ottelua). Kaksi viimeistä ovat menneet täydellisesti vihkoon, seitsemän tappiota ja kaksi tasapeliä. Tiistain harjoituskierroksella irkku oli joukkueensa paras mies. Vaikka pääsi tiimiin villillä kortilla, voi hyvinkin pelata kaikki viisi peliä. Kokemusta Ryder Cupista myös Montyn peliparina, seikka joka voi painaa kun paikkoja jaetaan.

Major-voittajat Graeme McDowell ja Martin Kaymer saanevat myös paljon vastuuta,samoin Rory McIroy sekä Ian Poulter. Lee Westwood saavutti 2004 & 2006 yyhdeksän pistettä kymmenestä. Edelliskerta oli vaatimaton.

Jeff Overton unohtuu penkille?

Jeff

USA:n joukkueen peluutus on suurempi arvoitus kuin euroilla. Paljon riippuu siitä, miten pelit lähtevät kulkemaan. Yksi on lähes varmaa, ensikertalaisena kisaan ilman voittoja PGA Tourilta lähtenyt Jeff Overton on karsinnan jälken menettänyt tyystin pelinsä ja tämä näkyy valinnoissa. Pavinin voi olla vaikeaa löytää tälle pysyvää paria, Overton liene kisassa kolmen, minimissään kahden pelin mies.

Eurooppalaisista vähille peleille tulee jäämään omasta pyynnöstään Peter Hanson joka on ollut sairaana. Intuitio tuo miieleen tässä sarjassa myös Miguel Angel JImenezin nimet.

Jimenez voi olla märällä keliillä pahasti pitkälyöntisten jaloissa. Peli on muutenkin ollut Ryder Cupissa vaikeaa, kaksi voittoa ja seitsemän tappiota kertovat oleellisen. Neljäs kerta Ryderissa jäänee nyt 46-vuotiaalle miehelle viimeiseksi.Kaksinpeleissä on tullut aina takkiin, samoin käytännössä nelinpeleissä.

Jimenezin on tärkeää kunnostautua ensimmäisen päivän (pelissä/peleissä) jjotta lisämahdollisuuksia pistejahtiin tulisi myös toisena päivänä.

Vuorenvarmasti

Luke Donald nousi yhdessä Padraig Harringtonin ja Edoardo Molinarin kanssa villeillä korteila Ryder Cup-joukkueeseen ohi Paul Caseyn ja Justin Rosen. Donald oli oletettavasti viimeinen valittu, perusteluja olisi löytynyt myös kahdelle edellämainitulle.

Donaldin nimen perässä olevat tilastot vuosilta 2006 ja 2008 ovat kuitenkin niin kovat, että joukkueessa ei kenelläkään ole vastaavia. Viisi voittoa, tasapeli ja tappio on saldo johon ei yllä pelkästää hyvien pelikaverien avulla. Donald on voittanut kaikki neljä nelinpeliään joissa hän tullee saamaan luottoa myös Celtic Manorissa.

Kakkostilat ovat muodostuneet Donaldille valitettavaksikin tavaramerkiksi. Kuluvalla kaudella niitä on kertynyt neljä, kaksi viimeistä Fedex Cupin finaalikisoista. Miestä on syystäkin kuvailtu hieman pehmeäksi ratkaisun hetkillä, luonteenpiirre joka reikäpeleissä harvoin on eduksi.

Walesin avoimissa Donald osoitti, että hän viihtyy hyvin Twenty Ten-kentällä, alkukesästä pelatussa kisassa sijoitus oli kolmas.

Donald on haasteotteluun valituista pelaajista yksi lyhytlyöntisimmistä, mutta hän uskoo kotikenttäedun tasoittavan tätä faktaa.

”Monty on päässyt vaikuttamaan siihen, kuinka kenttä pelataan. Pitkät karheikot ovat vaikeita väylän missaajille, meille sopivasti asetellut viheriöiden settaukset ovat myös tärkeä tekijä, Donald ennakoi.

Teemu Tyry

Ryder Cup veikkaus

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje