11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Tali hurrasi Eckhardtille

Albert Eckhardt sinetöi voitollaan paikkansa Suomen MM-joukkueeseen.

Albert Eckhardt voitti lauantaina toisen kerran peräkkäin perinteisen ja arvostetun Finnish Amateur Championshipin. St. Laurence Golfia edustavan Eckhardtin voittotulos Talissa pelatussa kilpailussa oli 203 lyöntiä eli kymmenen alle parin.

Vaikka David Booth innostui finaalikierroksen sisääntulossa hieman hätyyttelemään Eckhardtia, ei tämä päästänyt englantilaista kilpakumppaniaan missään vaiheessa kahta lyöntiä lähemmäksi: ”Homma ratkesi edukseni 15. reiän birdieen. Olin tehnyt edellisellä bogin, joten sain tuon jälkeen hengittää vapaammin.”

Eckhardt pitää Talin kentästä ja tässä piili lähtökohtaisesti parhaat eväät nuorukaisen tuoreelle saavutukselle.

”Tali yksinkertaisesti sopii minun pelilleni”, 18-vuotias Eckhardt sanoi. ”Griinit olivat loistavassa kunnossa ja putit upposivat. En osaa selittää miksi, mutta puttaan täällä aina todella hyvin.”

Kausi ei ole ollut Eckhardtille helppo, vaikka joitakin onnistumisiakin joukkoon on mahtunut: ”Pelasin alkukaudesta Saksan kansainvälisessä junioriturnauksessa hyvin, mutta viime aikoina on ollut vaikeata. Aina kun joku osa-alue on saatu kohdalleen, niin toinen on pettänyt. Peli on muutenkin ollut tasapaksua.”

Eckhardt kertoi solmujen auenneen valmentajansa Timo Rauhalan myötävaikutuksella: ”Pari hyvää treenipäivää toi tarvittavat muutokset. Ehkä kaikkein käänteentekevin juttu liittyi pieneen rutiiniin ennen lyöntiä, jota käytin nyt ensimmäistä kertaa kilpailuissa.”

Mahdotonta pistää paremmuusjärjestykseen

Albert Eckhardt päätti vuoden 2012 Erkko Trophyn näyttävään birdieputtiin.

Albert Eckhardt päätti vuoden 2012 Erkko Trophyn näyttävään birdieputtiin.

Eckhardt esitti Talissa myös mallikasta lyöntipeliä, jonka ehdotonta paraatiosastoa olivat näyttävät avaukset. Hänen suorituksensa oli alusta loppuun saakka horjumaton, kristallin kirkkaasti voittavan näköistä golfia.

Näitä kahta Erkko Trophyn voittoa on mahdotonta pistää paremmuusjärjestykseen. Viime vuonna voitin oikeastaan ihan yllättäen. Tämänvuotinen maistuu melko makealta, kun muistaa nämä kaikki vaikeudet.”

Erkko Trophyyn valmistautuminen vei Eckhardtilta sen verran aikaa, ettei hän ehtinyt edes piipahtaa viime viikolla alkaneessa koulussa: ”Seuraavaksi olisi kalenterissa reikäpelin SM-turnaus, mutta se on jätettävä väliin. Täytyy päästä koulun kanssa vähän alkuun”, Haukilahden urheilulukiota käyvä lahjakkuus sanoi.

Moni Eckhardtin ikäinen pelaaja suunnittelee tässä vaiheessa jo tiukasti lähtevänsä USA:n yliopistoihin opiskelemaan ja kehittymään lajin taitajana, mutta ”Hipulla” ei ole samanlaisia tavoitteita: ”Nyt mennään lajin ehdoilla. Lukion jälkeen aion panostaa ainoastaan golfiin, ettei tarvitse vanhempana katua. Opiskella ehtii myöhemminkin.”

”Pelaan vielä jonkun aikaa amatöörinä ja sitten on edessä ammattilaisuus. Ehkä tuohon Erkko Trophyyn mahtuu nimeni vielä kolmannen kerran.”

Turkissa pelataan tänä vuonna vielä miesten MM-turnaus, jonne itseluottamusta uhkuva Eckhardt aikoo lähteä: ”Valintoja ei ole vielä tehty, mutta luulen olevani siinä joukkueessa.”

Eckhardt on toinen kaksi kertaa peräkkäin Erkko Trophyn miesten kisan 2000-luvulla voittanut pelaaja. Kalle Samooja oli paras vuosina 2008 ja 2009. Sen jälkeen on mentävä 70-80-lukujen taitteeseen, jolloin Aulangon Jouni Vilmunen rikkoi HGK:n Timo Sipposen (78, 79, 81, 82 ja 83) viiden voiton sarjan vuonna 1980.

Aulangon SM-kisoissa loistanut <a href=Tapio Pulkkanen ei ole ollut viime viikkoina parhaimmillaan." src="/wp-content/uploads/2012/08/12072019262922.jpg" width="505">

Aulangon SM-kisoissa loistanut Tapio Pulkkanen ei ole ollut viime viikkoina parhaimmillaan.

Tapio Pulkkanen oli Eckhardtin ohella Erkko Trophyn suurimpia menestyssuosikkeja, mutta kotkalainen jätettiin jaetulle seitsemännelle tilalle Niclas Hellbergin kanssa. Pulkkanen voitti kuukausi sitten lyöntipelin suomenmestaruuden Aulangolla komealla tuloksella -23, mutta sen jälkeen hänen pelinsä ei ole sujunut samaan malliin.

Pulkkanen karsiutui Finnish Challengessa, kuten myös joukkuekavereidensa Eckhartdtin ja Miro Veijalaisen tavoin miesten henkilökohtaisessa EM-turnauksessa. Hän ei osannut eritellä nopeasti kadonnutta tuloskuntoaan, mutta oli hyvillään Talin kisan paremmista signaaleista.

”Tänään alku oli tahmea, mutta sitten lähti aika kivasti kulkemaan. Muutama putti jäi harmittamaan”, Pulkkanen sanoi. ”Tästä kisasta ei voi antaa seiskaa parempaa arvosanaa, mutta lyönti on hiljalleen menossa oikeaan suuntaan.”

Pulkkanen valittiin muutama päivä sitten kenties hieman yllättäen Manner-Euroopan joukkueeseen, joka kohtaa elo-syyskuun vaihteessa maineikkaassa St. Andrews Trophyssä Iso-Britannian ja Irlannin yhdistelmän.

”Valinta oli mieluinen asia ja se tuli kieltämättä vähän yllätyksenä”, hän sanoi.

Pulkkanen ei aio kilpailla ennen Irlannin Portmarnockissa pelattavaa St. Andrews Trophyä: ”Haluaisin päästä vähäksi aikaa mökille ja pitää pari päivää vapaata harjoittelusta. Lähtö Irlantiin on edessä kymmenen päivän päästä.”

Jaakola suurin yllättäjä

Rennolla asenteella pelaava Keijo Jaakola on edelleen kova tekijä Suomen amatöörigolfissa.

Rennolla asenteella pelaava Keijo Jaakola on edelleen kova tekijä Suomen amatöörigolfissa.

Erkko Trophyn toiseksi paras suomalainen oli kisan suurin yllättäjä Keijo Jaakola (-6), joka on jaksanut tahkota Finnish Touria ja Suomen arvoturnauksia jo reilut 15 vuotta. Mid Am -ikäluokan lyöntipelimestaruuden heinäkuussa voittanut Jaakola jakoi Erkko Trophyssä kolmatta sijaa Sveitsin Joel Girrbachin kanssa, vaikka hädin tuskin ehti edes harjoitella Talissa ennen kisaa. 35-vuotias kolmen pienen lapsen isä sanoi kalenterissa olevan vielä useita kilpailuja tällä kaudella, vaikka joitakin on jäämässä väliin.

”Joukkue SM:ään pyysivät juuri, mutta millään ei voi kaikkiin lähteä. Nytkin odotan, että pääsisin vielä lasten kanssa ulkoilemaan, perheelle täytyy löytyä oma aikansa”, isokokoinen espoolainen totesi.

Jaakola oli 90-00-lukujen taitteessa yksi Suomen lupaavimpia pelaajia, joka ei kuitenkaan oman jäljittelemättömän tyylinsä vuoksi sopinut kaikkien suunnitelmiin. Persoonille on aina löydyttyvä tilaa, niitä tarvitsevat kaikki lajit golf mukaan lukien. Tämä on vain valitettavasti yksi katoamassa olevista ilmiöistä kilpaurheilun saralla.

Liikaa bogeja kortissa. Otto Vanhataloa harmitti hyytyminen sisääntulossa.

Liikaa bogeja kortissa. Otto Vanhataloa harmitti hyytyminen sisääntulossa.

Lupaavimpiin suomalaisjunioreihin kuuluva 16-vuotias Otto Vanhatalo oli vielä 36 reiän jälkeen 20:n joukossa, mutta finaalikierroksen tahmea sisääntulo pudotti hänet sijalle 32.

”Putti petti pahan kerran takaysillä”, viimeisellä kymmenellä reiällä viisi bogia ja yhden tuplan tehnyt Vanhatalo sanoi.

Vanhatalo lähtee ensi viikolla Sveitsissä pelattavaan junioriturnaukseen, kunnes perheellä on edessä muutto San Diegoon, Yhdysvaltoihin. Otto jatkaa kouluaan Torrey Pines High Schoolissa, jonka golfjoukkueeseen hän on luonnollisesti liittymässä. Torrey Pines on rankattu Kalifornian osavaltion parhaaksi high school -joukkueeksi.

”Aiomme asua jatkossa talvet USA:ssa ja kesät Suomessa”, Vanhatalo sanoi.

Golfia ja voimistelua

Vanhatalo on myös lahjakas kilpavoimistelija, jota hän harrastaa edelleen rinnan golfin kanssa. Espoolainen on voittanut junioreissa useita SM-mitaleja, lisäksi häneltä löytyy alle 14-vuotiaiden PM-kulta parin vuoden takaa. ”Pystyn panostamaan ihan täysipainoisesti voimisteluun Kaliforniassa. Siellä on hyviä saleja, olemme ottaneet kaikesta etukäteen selvää.”

Vaikka voimistelussa liikkuu aivan toisenlaiset loukkaantumisriskit kuin golfissa, Vanhatalo tietää fyysisesti haastavan lajin vain täydentävän hänen golftaitojaan: ”Tästä on valtavasti apua golfia ajatellen. Aion kilpailemisen lopetettuani jatkaa edelleen voimistelua nimenomaan golfin takia”, urasta PGA Tourilla haaveileva juniori sanoi.

Vanhatalo loukkaantui alkuvuodesta voimisteluharjoituksissa ikävästi, kun sääriluuhun ja jalkapöytään tuli murtumat. Nyt terveystilanne on täysin kohdallaan ja englantilaisen Mark Gregson-Waltersin valmentama pelaaja odottaa innolla elämänsä uutta ajanjaksoa San Diegossa.

Nina Pegova menetti voittonsa kalkkiviivoilla.

Nina Pegova menetti voittonsa kalkkiviivoilla.

Naisten kisassa koettiin dramatiikkaa, kun monien vaiheiden jälkeen voittajaksi saatiin Tanskan Julie Finne-Ipsen (+2). Peli näytti ennen viimeistä reikää kallistuvan Venäjän Nina Pegovan (+3) suuntaan, joka kuitenkin sortui 18:lla tuplabogiin.

”Puut osuivat tielle viimeisellä reiällä. Tietysti näin hyvän mahdollisuuden hukkaaminen harmittaa, mutta tämä oli paras kilpailuni Venäjän ulkopuolella”, 18-vuotias Pegova sanoi.

Hieman samantapaisia ongelmia oli Noora Tammisella (+4), jonka pallo osui 18:lla puun latvaan ja jäi kohta toisen puun taakse. Hänelle olisi riittänyt reikätulos par uusintaan, mutta tuplabogi synkensi tamperelaisen mielen: ”Suorastaan paska tuuri. Pelasin 17 reikää yhden alle ja sitten tällainen lopetus”, hän manasi.

”En todellakaan ole tyytyväinen. Toivottavasti saan nollattua pian tämän kisan”, maanantaina lyöntipelin British Ladies Amateuriin, Belfastiin matkustava Tamminen sanoi.

Tamminen jakoi Talissa kolmatta sijaa Sanna Nuutisen, Marika Vossin ja Krista Bakkerin kanssa.

Paljon parannettavaa

Nina Pegova voitti tänä vuonna Venäjän mestaruuden 17 lyönnin erolla seuraavaan, mutta ei kuulu ennen kautta maan golfliiton valitsemaan eliittiryhmään: ”Tämän vuoksi golfliittomme ei maksa kaikkia ulkomaan pelimatkojeni kustannuksia, Helsingin turnauksen kulut kylläkin.”

Pegova sanoi, että hänellä on vielä paljon parantamista pelin jokaisella osa-alueella. Kenttien nuotittaminen ja pelinlukutaito ovat ehkä puutteellisimmalla tasolla.

”Aion jatkossa osallistua mahdollisimman paljon eri maiden kansainvälisiin amatööriturnauksiin. Ensi viikolla pelaan Unkarin avoimissa mestaruuskisoissa”, Moskovan yliopistossa taloustieteiden opinnot aloittava pelaaja sanoi.

Pegova aikoo rakentaa uraansa pienempien kiertueiden kautta kohti isompia ympyröitä: ”EPD Tour, Ladies Access Tour ja vastaavat pienemmät kiertueet toivottavasti valmistavat minua hyväksi ammattilaispelaajaksi. Venäläisistä vain Maria Verchenova pelaa naisten Euroopan kiertueella, tai ei oikeastaan tällä hetkellä, sillä hän odottaa lasta. LET olisi kyllä unelma.”

Paineet söivät Evgeny Volkovin tulosta.

Paineet söivät Evgeny Volkovin tulosta.

Miesten kisassa paras venäläinen oli Evgeny Volkov, joka jakoi 32. sijaa mm. Vanhatalon kanssa. Volkov aloitti kisan tuloksella 70, mutta sen jälkeen tahti hieman hiipui: ”Ei tämä erityisen hyvin mennyt. Minulla oli paineita”, hän sanoi.

Talin kenttään ja nopeisiin griineihin mieltynyt Volkov sanoi kuuluvansa Venäjän tasaiseen amatöörikärkeen, joista kukaan ei ole välttämättä ylitse muiden: ”Riippuen kentästä ja päivän vireestä, meistä kuka tahansa voi voittaa toisensa.”

Pegovan tavoin Moskovan yliopistossa opiskeleva 21-vuotias Volkov toivoo pääsevänsä vielä ammattilaiskentille nöyrää kaavaa noudattaen.

Volkov on pelannut golfia vasta kuusi vuotta, joten hänen kehityksensä on ollut nopeaa: ”Menin 15-vuotiaana golfkentälle töihin. Keräsin rangepalloja ja tein kaikenlaista, siitä se innostus alkoi.”

Kafelnikov sparraa

Volkov voi opintojensa ohella keskittyä golfiin täysipainoisesti, sillä Venäjän maajoukkueeseen kuuluvana hän nauttii maan golfliiton tarjoamista hyvistä eduista. Hän kertoi myös harjoittelevansa silloin tällöin maan ykköspelaajan ex-tennistähti Jevgeni Kafelnikovin kanssa: ”Häneltä saa hyvää sparrausapua, lisäksi Jevgeni kertoo minulle kokemiaan asioita Challenge Tourilta.”

Moskovalainen oli mukana viime viikolla Riikassa pelatussa Latvian avoimessa amatöörimestaruusturnauksessa, jossa sijoittui kolmanneksi. Kilpailun voitti Suomen Jani Hietanen, hän karsiutui Erkko Trophyssä 36 reiän jälkeen.

Kommentti:

Finnish Amateur Championship sinetöi vahvan käsityksen, että Suomen miesten MM-joukkueen kokoonpano tulee olemaan: Albert Eckhardt, Tapio Pulkkanen ja USA:ssa tyystin pelaava Toni Hakula. Mikäli joku muu pystyy raivaamaan tiensä Turkkiin lähtevään joukkueeseen, on kyseistä valintaa pidettävä suurena yllätyksenä.

Suomen maajoukkueet ovat epäonnistuneet tällä kaudella kaikissa arvoturnauksissa aina junioreista naisten ja miesten joukkueisiin. Naisten ja miesten MM-kisat nousevat Suomen osalta arvoon arvaamattomaan, kun tehdään lopullisia johtopäätöksiä koko vuoden urheilullisesta menestyksestä ja itse hierarkian muista aikaansaannoksista.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)