18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Suomalaiset kuuden pelaajan voimin LET:n karsintafinaaliin

Sanna Nuutinen jäi vuosi sitten kauas kortista LET:n karsintafinaalissa. Nyt helsinkiläisellä on mielessä uudet kujeet.

Joulu tekee tuloaan, mutta usealla maan eturivin naispelaajalla on vielä edessään vuoden tärkein kilpailu. Linda Henriksson, Leena Makkonen, Elina Nummenpää, Sanna Nuutinen, Oona Vartiainen ja Marika Voss tavoittelevat perjantaina Marokon Marrakechissa käynnistyvässä LET:n karsintafinaalissa paikkaa pääkiertueelle kaudeksi 2016.

Tiistaihin saakka kestävä kilpailu pelataan kahdella kentällä, Amelkis Golf Clubilla ja Samanah Country Clubilla.

Pelin henki on selvä. 115 mukana olevasta kilpailijasta 30 ensimmäistä ja saman tuloksen pelanneet saavat kortin naisten Euroopan kiertueelle, jossa Henriksson, Nummenpää ja Voss pelasivat päättyneellä kaudella. Vartiainen, Nuutinen ja Makkonen tulivat karsintafinaaliin LETAS-kiertueen kiintiöstä ja Voss viime viikolla pelatun esikarsintakilpailun kautta.

Vartiainen oli lähellä saada jo syksyllä kortin LET:lle pelattuaan onnistuneen kauden kakkoskiertueella, mutta Krista Bakker venytti LETAS:in rankingissa viidenneksi, ja vei toisen turkulaisen nenän edestä viimeisen ”sarjanousijan” paikan. Vartiainen voitti ennen juhannusta Strasbourgin turnauksen ja oli heinäkuun alussa Boråsissa kakkonen. Tämän jälkeen pelatussa seitsemän turnauksen jaksossa hän jäi vain kahdesti Top 10:n ulkopuolelle.

Oona Vartiainen odottaa perjantaita jo malttamattomana. Kuva: Juha Hakulinen

Oona Vartiainen odottaa perjantaita jo malttamattomana. Kuva: Juha Hakulinen

”Odotan perjantaita, että pääsee tositoimiin. Tulee todella hyvä fiilis, kun tiedän että kohta olen taas numerolappu rinnassa ykköstiillä – aloitan tosin kisan 10 tiiltä. Peli tuntuu hyvältä, perinteiset kisaan valmistautumiset on menossa. Kisa on pitkä, joten turha mennä enempää asioiden edelle”, Vartiainen sanoi keskiviikkona.

Sanna Nuutinen sinetöi paikkansa rankingissa kymmenen joukkoon kolmella Top 10 -sijoituksellaan, joista vapun tienoolla pelatun Espanjan turnauksen kakkostila oli kauden parasta antia. Valmistautuminen karsintafinaalia varten on sujunut häneltä hyvin, ja oikeata vireystilaa on haettu suunnitelmallisesti jo pidempään.

”Harjoituspäivinä ei tehdä niin paljon kuin voi, vaan niin paljon kuin on tarpeen”

”Olen valmistautunut Suomessa hallissa ja ulkona rangella. Parin leirin verran myös ulkomailla. Svingitekniikan hiomista ollut jokseenkin, mutta karsintojen lähestyessä ajatukset ja tekeminen on jo siirretty pelinomaiseen harjoitteluun”, Nuutinen sanoi.

”Viime viikon olin Espanjassa poikaystävän kanssa ja keskityttiin siellä siihen, että saadaan kierroksia alle pikku panoksella kisanomaisesti, sillä viime skabasta on jo jonkin verran aikaa.”

Viisipäiväisessä karsintakilpailussa on tärkeätä, että polttoainetta riittää loppuun saakka. Nuutinen tietääkin kokemuksesta, että hosumalla ajaa itsensä vain ansaan.

”Viime kerrasta opin, että koska kyseessä on pitkä kisa, on tärkeää, ettei kuluta itseään henkisesti ja fyysisesti loppuun ennen viimeistä ratkaisevaa kierrosta. Pitää osata relata, ja harjoituspäivinä ei tehdä niin paljon kuin voi, vaan niin paljon kuin on tarpeen.”

Tarkka ja konservatiivinen pelisuunnitelma laaditaan jo ennen ykköstiille marssimista, ja siinä pysytään tunnetiloista huolimatta.

”Poikaystävä on caddiena, ja hän kyllä pitää huolen siitä, etten poukkoile sovitusta, ja osaa palauttaa maan pinnalle, jos alkaa hermostuttamaan. Riskilyöntejä vältetään, ja vettä pitää muistaa juoda paljon täällä kuivalla aavikolla. Mutta ennen kaikkea lyönti kerrallaan, ja muistaa pitää hauskaakin kentällä. Pelihän tämä vain on.”

Marika Voss keskittyy harjoituspäivinä tavallista enemmän puttausharjoitteluun.

Marika Voss keskittyy harjoituspäivinä tavallista enemmän puttausharjoitteluun.

Marika Voss matkusti Mohammedian esikarsinnoista suoraan Marrakechiin. Alla on neljän päivän turnaus, ja tuoreesta pelituntumasta on hänelle varmasti etua.

”Keskiviikkona pelattiin Amelkis, joka on mulle uusi kenttä. Selkeä, väylät kuivia ja rullaavia, joten ero on suuri viime viikkoon. Huomenna on vuorossa Samanah, joka onkin tuttu viime vuodesta. Siellä haasteena ovat griinit, oikealla puolella lippua on tärkeintä olla”, TarinaGolfin kasvatti luonnehti kisakenttiä.

”Olen pelannut ja lyönyt nyt paljon, mikä tuntuu vähän kropassa pieninä kremppoina – se pitää ensimmäisenä saada kuntoon ja normaaliksi. Pallonlyöminen tulee siinä samalla. Putata aion paljon harkoilla, griinit ovat nopeammat ja kaltevammat kuin Mohammediassa. Viime vuodesta on hyviä muistoja, joten usko sen toistamiseen on kova.”

Makkonen: Hieman jo tuntuu vatsan pohjassa

Leena Makkonen on karsintafinaalin suomalaisista tuntemattomin pelaaja kotimaisille kilpagolfin ystäville. Makkosen osalta vuoden 2014 turnaus kävi opintomatkasta, sillä vielä tuolloin amatöörien kirjoissa olleen mikkeliläisen sijoitus jäi sadan ulkopuolelle.

LETAS-kiertueen rankingissa tällä kaudella 21. sijoittunut pelaaja lähtee jalat maassa pian alkavaan uuteen karsintaurakkaan.

”Hieman jo kisa alkaa vatsan pohjassa tuntumaan, mutta rennoin mielin edetään päivä kerrallaan eteenpäin”, hän sanoi.

”Olen tehnyt hyvää työtä niin ulkomaan leireillä kuin koti Suomessa tätä kisaa varten syksyn aikana ja tunnen olevani valmis kisaan. Nyt olisi aika kerätä työn hedelmät kisasta. Se kuinka siinä onnistun, on monesta eri asiasta kiinni.”

”Kisan aikana avainasemassa olevia teesejä ovat varmasti hetkessä kiinni pysyminen ja olosta nauttiminen kentällä. Kisasta tulee varmasti tiukka niin fyysisesti kuin henkisestikin, mutta siihen on valmistauduttu. On tosi kiva päästä pitkästä aikaa kisaamaan.”

Makkosella ei ole erikseen vetää hihasta erityisiä valttikortteja tulevassa kisassa.

”Tässä kisassa mennään samoilla rutiineilla kuin kauden muissakin kisoissa. Pysytään kiinni perusasioissa ja pidetään asiat yksinkertaisina.”

”Kolmen päivän aikana olen pystynyt hyvin sopeutumaan nurmelle hallissa olon jälkeen. Wedgien kanssa pitää olla tarkkana, mutta mitään isompaa murhetta ei ole minkään osa-alueen kanssa.”

<a href=Mikael Mustonen sparraa suomalaisia vaativaan viisipäiväiseen turnaukseen.">

Mikael Mustonen sparraa suomalaisia vaativaan viisipäiväiseen turnaukseen.

Suomalaisnaisten tukena harjoituspäivinä on jokaiselle pelaajalle ennestään tuttu maajoukkuevalmentaja Mikael Mustonen, jolla on selkeä käsitys Marrakechin kentillä toimivasta pelitavasta.

”Kisakentistä Amelkis on monelle uusi. Se pelattiin finaalissa kolme vuotta sitten, mutta nyt kentällä on kokonaan uudet yhdeksän reikää. Käytännössä kentillä ei ole raffeja, joten draivaamisen rooli on tavallista pienempi. Avaus on helppo, mutta lähestymisiltä vaaditaan paljon. Viheriöt kovettuvat kisan mittaan, ja pallo pitää saada pelattua reiän alapuolelle”, Mustonen sanoi.

”Oonalla (Vartiainen) on flunssaa, muuten kaikki ovat kunnossa ja valmiina kisaan. Kaikilla suomalaisilla on realistiset mahdollisuudet yltää korttiin.”

”Taso tulee olemaan aika sama kuin viime vuonna. Muutamia amatööreinä hyvin menestyneitä espanjalaisamatöörejä on listalla, mutta muuten en ole osallistujaluetteloa kovin tarkkaan katsonut.”, jatkoi Mustonen, ja muistutti että paikalla olostaan huolimatta jokainen tekee itsenäisesti omat kisavalmistautumisensa.

Vuosi sitten Samanah Golf Clubilla ja Al Maaden Golf Clubilla pelatussa karsintafinaalissa kortin LET:lle saivat Nummenpää (T19.), Henriksson (T19.) ja Voss (T.19) samalla 360-tuloksellaan (par). Mukana oli tuolloin koko tämänvuotiseen turnaukseen osallistuva kuusikko täydennettynä Bakkerilla. Kortin saivat vuosi sitten kaikki vähintään tulokseen 361 (+1) yltäneet pelaajat.

”Hyvillä fiiliksillä mennään. Eletään mahdollisuukdien aikaa. Kaikki tietysti lähdetään samalta viivalta ja ajatuksena mennä lyönti kerrallaan ja nauttia golfista”, Nummenpää tiivisti tunnelmat Marrakechista.

Paikkansa ensi kaudeksi LET:lle ovat suomalaisista jo sinetöineet Ursula Wikström, Noora Tamminen, MineaBlomqvist-Kakko ja Krista Bakker.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje