23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

PGA Tourin pelaaja käräytti itsensä dopingista

PGA Tourin edellinen dopingtapaus sattui alle kuukausi sitten. Kiertueen tiukentuneella dopingohjelmalla on vaikutusta asiaan.

Yhdysvalloista jysähti tiistaina doping-uutinen, kun PGA Tour ilmoitti antaneensa kiertueen kanadalaiselle pelaajalle Brad Fritschille kolmen kuukauden kilpailukiellon DHEA:n eli dehydroepiandrosteronen käytöstä.

Fritsch avasi tapahtunutta Facebook-tilillään, jossa hän kertoi tehneensä omatoimisen raportin PGA Tourin dopingvastaavalle huomattuaan erehdyksensä.

Pelaaja oli ottanut – samana päivänä, kun selvisi, ettei hän pääse Web.com Tourin karsintojen kakkosvaiheeseen – yhteyttä ystäväänsä, joka on mukana laihdutusbisneksessä. Pari päivää aikaisemmin 40 vuotta täyttänyt Fritsch totesi painonsa olleen korkeampi (110 kiloa) kuin koskaan, ja harmitteli, ettei pysy enää lastensa vauhdissa.

Päättyneen kauden jälkeen hän aloitti matalakalorisen laihdutusohjelman, joka sisälsi tiukan dieetin ohella erilaisia lisäravinteita. Näiden joukkoon kuului myös BioSom-niminen spray.

Fritschin veli kyseli häneltä sittemmin viestissä huolestuneena ”ettei kyseessä olisi sama spray, joka aiheutti Vijay Singhille ongelmia?”

Singhiä epäiltiin peuransarvi-sprayn käytöstä vuonna 2013, kunnes ilmeni, että tuotteen sisältämä hormonimäärä on sen verran pieni, ettei se aiheuta sanktiota. Tapausta puitiin kuitenkin varsin pitkään, ja se tuotti maailmanlistan entiselle ykköspelaajalle varsin kiusallisia hetkiä.

Fritsch kertoi itse olevansa aukottoman ja läpinäkyvän dopingtestauksen kannattaja. Hän totesi Facebook-postauksessaan, ettei olisi voinut kuvitella jonain päivänä rikkovansa antidopingmääräyksiä.

”Mietin, että Chick-fil-A:n (pikaruokalaketju) ruokien liiallinen syönti on ainoa, mistä olisin voinut saada positiivisen testituloksen.”

Mark Hensby sai kilpailukiellon joulukuussa, koska ei suostunut antamaan dopingnäytettä. Kuva: Getty Images

Hän kertoi selanneensa kiellettyjen aineiden listaa, josta myös mainittu DHEA-hormoni löytyi, ja otti PGA Tourin dopingvastaavaan Andy Levinsoniin yhteyttä.

”En olisi voinut olla vain hiljaa tästä asiasta, koska en ole sellainen. Olen dopingohjelman puolestapuhuja, ja jos tämän piti tapahtua omalle kohdalleni, se on kestettävä. Sitä hämmästelen, miksi en tullut ottaneeksi tarkemmin selvää tuotteiden sisällöstä.”

PGA Tour langetti Fritschin pannan siten, että se alkoi takautuvasti marraskuun 30. päivänä ja kestää helmikuun loppuun saakka. Hän ei ollut sanojensa mukaan pelannut yhtään turnausta kiellettyjen aineiden vaikutuksen alaisena.

Fritsch pelasi kaudella 2016–2017 yhteensä 18 PGA Tourin kilpailua, joista 10 tuotti jatkopaikan. Hän ei kuitenkaan onnistunut sijoittumaan kertaakaan 25 joukkoon, ja putosi rahalistalla liian kauas säilyttääkseen korttinsa seuraavalle kaudelle.

Kyseessä on jo toinen doping-tapaus PGA Tourilla pienen ajan sisällä. Kiertue ilmoitti vajaa kuukausi sitten Mark Hensbyn kieltäytyneen huumetestistä Sanderson Farms Championshipin yhteydessä.

Doug Barron oli ensimmäinen PGA Tourilla kiellettyjen aineiden käytöstä kärähtänyt pelaaja. Hänen testituloksistaan löydettiin testosteronin lisäksi merkkejä beetasalpaajien käytöstä.

Singhin tapaus tuli esille neljä vuotta myöhemmin, kunnes kiertue poisti hänen yllään leijuneen rangaistusuhan. Scott Stallings sai vuonna 2015 Fritschin tavoin 90 päivän kilpailukiellon DHEA:n käytöstä. Myös hän teki dopingrikkomuksestaan omatoimisen ilmoituksen.

Golfarit pääsivät helpolla

PGA Tour ilmoitti vuonna 2017 ryhtyvänsä noudattamaan Maailman Antidopingtoimiston WADAn dopingohjelmaa ja -testausta. Uudistuneen käytännön aikana kiertue on ilmoittanut kahdesta kärystä, vaikkakin Brad Fritsch informoi tapauksestaan itse. Kiertueen päätös ohjelmaan liittymisestä oli oikea, vaikka sillä ei toisaalta ollut muuta vaihtoehtoa. Tällä varmistettiin, että PGA Tourin pelaajat ovat jatkossakin kelvollisia osallistumaan olympialaisiin.

Mitä Fritschin tällä viikolla ja Stallingsin vuonna 2015 saamiin kilpailukieltoihin tulee, ne eivät ole pituudellaan pilattu. DHEA:n käyttö ei rikkeenä liene sieltä vakavammasta päästä, millä oletettavasti oli merkitystä mietittäessä sanktion ankaruutta. Iso painoarvo on varmasti silläkin, että molemmat pelaajat kertoivat tapauksesta kiertueelle itse.

Dopingrikkomukset on siten tulkittu erehdykseksi, ja onkin ihan aiheellista olettaa, ettei tahallisuudesta ollut kummassakaan tapauksessa kysymys. Absoluuttisen totuuden tietää vain pelaaja itse. Ainahan on mahdollista, että dopingin käyttäjä tulee katumapäälle, ja laskee pääsevänsä helpommalla, jos kertoo tapahtuneesta ennen kuin testaajat koputtavat ulko-oveen.

Entä jos kärähtänyt pelaaja olisikin maailman terävimmästä kärjestä, lähtisikö joku silloin tekemään helpommin valitusta Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen, kuten norjalaishiihtäjä Therese Johaugin tapauksessa?

Johaugin lopullinen tuomio koveni ja oli huomattavasti raskaampi kuin golfareilla, mutta hän tulikin käräytetyksi, lisäksi anabolisten steroidien käyttö lienee DHEA:han verrattuna vakavampi dopingrikkomus.

Kansainväliset instanssit seuraavat vastedes silmä tarkkana myös PGA Tourin antamia rangaistuksia, joiden tulee uskottavuuden vuoksi olla linjassa, mitä vastaavissa tapauksissa muualla ja muissa lajeissa langetetaan. On myös todettava, ettei Vijay Singhin vuoden 2013 tapausta olisi enää PGA Tourin tämän päivän käytäntöjen mukaan voinut katsoa läpi sormien.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje