16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

PGA Tourin huippukisassa historiallinen palkintopotti – Players kiilasi kaikkien majoreiden edelle!

Majoreiden ja muiden suurten kisojen palkintopotit ovat kasvaneet hurjasti viimeisen 30 vuoden aikana.

PGA Tourin lippulaivaturnauksen statusta kantava Players Championship ottaa maaliskuussa paikkansa golfin ennätystilastoissa, kun Ponte Vedra Beachillä Floridassa pelattavan kilpailun kokonaispalkintosumma kohoaa 12,5 miljoonaa dollariin eli noin 10,8 miljoonaan euroon.

Kyseessä tulee oleman kaikkien aikojen suurin yksittäisessä golfkilpailussa maksettava palkintopotti.

Playersissä jaettava rahasumma nousee viime vuodesta 13,6 prosenttia eli 1,5 miljoonaa dollaria. Turnauksen voittajan osuus potista on 2,25 miljoonaa taalaa. Tämä on pyöreästi tuplasti enemmän kuin PGA Tourin tavallisessa kilpailussa.

Viidenneksi majoriksikin kutsutun Playersin palkintosumma nousee toista vuotta peräkkäin. Vuoden 2018 kilpailussa potti kasvoi edelliskaudesta 500 000 dollaria.

Tähän asti ”rahakkaimman” turnauksen titteliä kantoi kauden toinen, nyttemmin kolmas major-kilpailu, U.S. Open, 12 miljoonalla dollarillaan. Myös muiden majoreiden palkintopotit ovat kahdeksannumeroisia: vuosi sitten Masters Tournamentissa ja PGA Championshipissä jaettavaa oli 11 miljoonan dollarin edestä ja Open Championshipissä puoli miljoonaa taalaa vähemmän.

Majoreiden järjestelyistä vastaavat Augusta National, PGA of America, USGA ja R&A vahvistavat meneillään olevan vuoden major-kisojen palkintosummat tyypillisesti vasta turnausviikolla, joten välttämättä kovin pitkään Players ei saa ennätystä hallussaan pitää. Etenkin USGA voi kokea pientä painetta näpäyttää PGA Touria ja kiilata U.S. Openin kesäkuussa takaisin valtaistuimelleen.

Noin 1,5 kuukauden kuluttua ohjelmassa olevan Players Championshipin näyttämönä toimii TPC at Sawgrass -klubin Stadium-kenttä. Kilpailu on turnauskalenterissa uudella paikalla, sillä se on pelattu viimevuosina toukokuussa.

Toukokuun huipputapahtuman paikan Playersiltä tänä keväänä perii aikaisemmin elokuussa pelattu PGA Championship.

Palkintosummissa hurjaa kasvua 30 vuodessa

Golfin huipputurnausten rahapotit ovat nousseet 80-luvun lopulta hurjaa tahtia. Vuoden 1989 Players Championshipissä kahisevaa oli pöydässä 1,25 miljoonaa dollaria, mikä on vain hieman yli puolet siitä mitä kilpailun voittaja kuittaa yksin tänä vuonna.

Suhteellisesti suurin hyppäys tapahtui 90-luvulla, kun vuoden 1999 kisan palkintopotti (5 miljoonaa dollaria) lähes kolminkertaistui vuoteen 1992 verrattuna.

Tämän vuosituhannen merkittävin prosentuaalinen kasvu Playersin kokonaispalkintosummassa edelliseen kauteen nähden on peräisin 15 vuoden takaa: nousua vuodesta 2003 vuoteen 2004 kertyi 33,3 prosenttia.

Tuolloin Davis Love III:n ja Adam Scottin välinen voittopottien ero kasvoi vuodessa jälkimmäisen eduksi 270 000 dollarilla.

Muutoksista ei voi kuitenkaan vetää yksiselitteisiä johtopäätöksiä pelkkiä summia tuijottamalla, sillä myös rahan arvo on muuttunut olennaisesti vuosien varrella. Kasvu on kaikilta kanteilta katsottuna ollut silti päätähuimaavaa.

Keskeisenä ”seppänä” palkintosummien nousussa on ollut Tiger Woods, jonka ilmestyminen 90-luvun jälkipuolella  maailman eliittiin oli omiaan hullannuttamaan kisojen sponsoreita.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje