PGA Tour tarkistaa käytäntöjään hitaan pelin kitkemiseksi – teknologia pian avuksi? - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

PGA Tour tarkistaa käytäntöjään hitaan pelin kitkemiseksi – teknologia pian avuksi?

Bryson DeChambeausta saattaa tulla se mies, joka "ratkaisee" myös hitaan pelin ongelman.

Saako huippupelaajien välinen sanasota miesten ykköskiertueen lopulta ryhtymään toimiin?

Yhdysvaltain PGA Tour ilmoitti sunnuntaina tarkistavansa käytäntöjään puuttua huomion keskipisteessä jälleen olevaan hitaan pelin ongelmaan. Se puhuttaa kiertueelle ikävästi juuri nyt, kauden huipennuksen ja finaaliturnausten ollessa käsillä.

Golfin maailmantähdet ajautuivat viime viikolla pelatun The Northern Trust –turnauksen yhteydessä lähes tukkanuottasille, kun videot Bryson DeChambeaun minuuttikaupalla kestäneistä lyöntivalmisteluista levisivät sosiaalisessa mediassa. Keskustelu hitaan pelin ongelmasta eteni jo henkilökohtaiseksi muun muassa Justin Thomasin, Brooks Koepkan, Eddie Pepperellin ja Justin Rosen osoittaessa aiheellisesti kuhnailevaa DeChambeau’ta sormellaan.

Kovin rakentavaa keskustelu ei enää ollut, mutta asiasta on toisaalta keskustelu aiemmin jo niin usein ja niin epämääräisesti, että ongelman kitkemistä voi auttaa se, että pahimmista ongelmatapauksista, sekä suorituksista että henkilöistä, aletaan puhua oikeilla nimillä.

”Pohdimme nyt, olisiko olemassa jokin parempi tapa tarkastella hitaan pelin ongelmaa”, PGA Tourin johtajistoon kuuluva Tyler Dennis ilmoitti.

Moni pelaaja on ihmetellyt, miksi kiertue on ollut niin vastahakoinen jakamaan rangaistuslyöntejä hitaasta pelistä, vaikka sillä olisi siihen ollut jo tähänkin asti mahdollisuus. Tähän asti annetut pelaajien tulotasoon nähden mitättömät sakkorangaistukset eivät ole ongelmaa sanottavasti korjanneet.

Paine kiertuetta kohtaan on kuitenkin jatkuvasti kasvanut, mutta rangaistuslyöntien antaminen erityisesti kiertueen tähdistöön kuuluville pelaajille näyttää olleen PGA Tourille henkisesti vaikea paikka. Hitaan pelaajan stigma on pelaajalle aina jossain määrin nolo, häpeällinenkin, eikä kiertueella selvästi ole haluttu saattaa kiusalliseen tilanteeseen nimekkäimpiä pelaajia, joista koko kiertuekin viime kädessä elää.

Tähän ongelmaan saattaa kuitenkin olla pian tarjolla huojentava ratkaisu.

”Teknologia tulee varmasti olemaan tässä kaikessa avaintekijä. Etsimme nyt uusia, innovatiivisia tapoja tunnistaa ongelmatapaukset teknologian avulla”, Dennis kertoi.

Voisiko se tarkoittaa jopa European Tourillakin kokeillun lyöntikellon käyttöönottoa?

PGA Tourilla pelitapahtumia seurataan tilastointimielessä teknologian avulla jo niin laajamittaisesti ja edistyneesti, että pelaajien suorituksiin käyttämän ajan tarkkailun luulisi niin ikään onnistuvan vaivatta. Jos lyöntiajan tarkkailuun pystytään kehittämään luotettava ja tasapuolinen teknologia, se päästäisi kiertueen inhimillisten tuomioiden jakamisen pälkähästä. Sakkoja tehokkaampia lyöntirangaistuksia voitaisiin silloin antaa teknologiaan vedoten.

Vaikka kitkeräksi äitynyt keskustelu nyt varjostaakin kauden huipennusta, se tulee toisaalta myös hyvään saumaan. Kiertueelle jää muutama viikko aikaa pohtia uusia keinoja ja ottaa ne käyttöön kaudelle 2019–2020, joka pyörähtää käyntiin 12. syyskuuta Länsi-Virginiassa.

Parhaassa tapauksessa tapahtumaketju voisi näyttää jopa siltä, että PGA Tour olisi tarttunut kiertuetta ravistelleeseen ongelmaan ripeästi, vaikka todellisuudessa aihetta on vatvottu ja kierrelty jo aivan liian pitkään. Nyt tilanne pääsi äitymään jo sen verran pahaksi, että PGA Tourille tuskin jää enää mahdollisuutta pyristellä siitä irti.

Bryson DeChambeaun kohtaloksi saattaa muodostua tarinan pahiksen rooli. Hänet saatetaan jatkossa tuntea sekä tiedemiehenä että pelaajana, jonka vitkastelu sai PGA Tourin lopulta tarttumaan ongelmaan.

Lue seuraavaksi: Bryson DeChambeaun hidas peli taas suurennuslasin alla – ”Tämä on ajojahti”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje