Pelaajat kritisoivat PGA Tourin finaalijärjestelmää, mutta eivät osaa ehdottaa parempaa tilalle - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Pelaajat kritisoivat PGA Tourin finaalijärjestelmää, mutta eivät osaa ehdottaa parempaa tilalle

PGA Tourin finaaliturnauksessa on odotettavissa mielenkiintoinen päätöspäivä. Kuva: Getty Images

Tour Championship ja FedEx Cup saavat tänäkin vuonna arvoisensa päätöksen.

PGA Tourin pelaajat ovat harvoin täysin samaa mieltä mistään, mutta yksi asia tuntuu heitä yhdistävän: kukaan ei tunnu pitävän kiertueen finaaliturnauksen lähtötilanteesta. Siinä eniten FedEx Cupin pisteitä koonnut aloittaa Tour Championshipin tuloksesta -10, ja muut 30 päätöskisaan päässyttä pelaajaa ovat pistetilaston kärkeä 2–10 lyöntiä jäljessä.

Jopa FedEx Cupin puolustava mestari Patrick Cantlay pitää järjestelmää ontuvana.

”En ole sen suurin kannattaja, mielestäni loppuhuipennus ansaitsisi paremman systeemin. En voi kuitenkaan valittaa, kun en tiedä millainen sen pitäisi olla”, hän tuumaili.

On totta, että finaalin lähtötilanne jakaa mielipiteitä, mutta se on silti oikeudenmukainen. Miten muuten listan parhaat pelaajat voisivat hyötyä Tour Championshipissä pitkin kautta kokoamistaan pisteistä?

Kyseessä on neljäs vuosi, kun finaaliturnauksessa käytetään nykyistä systeemiä, ja kahdesti pistetilaston ykkönen on korjannut ison potin. Ainoa kerta kun näin ei ole käynyt on vuosi 2019, jolloin viiden lyönnin päässä Justin Thomasista kilpailun aloittanut Rory McIlroy nousi mestaruuteen. Tuskin kukaan voi silti vakavasti väittää, etteikö kolme kilpailua (mm. Players Championship) voittanut McIlroy olisi titteliään ansainnut. Myöhemmin hänet äänestettiin myös Vuoden Pelaajaksi.

Vuoden 2020 finaali oli Dustin Johnsonin dominointia, niin kuin pitkälti kausi muutenkin. Viime vuonna Patrick Cantlayn ja Jon Rahmin välinen taistelu ratkesi viimeisellä reiällä, kun ensin mainittu sivalsi vastustamattoman lähestymisen 18. viheriölle, ja jätti kilpakumppaninsa lopulta lyönnin päähän.

Rahm pelasi turnauksen parhaan 72 reiän tuloksen, mutta joutui 15 miljoonan palkintosumman sijaan tyytymään viiteen miljoonaan dollariin. Tässä mielessä ei ole yllätys, että hän on yksi finaalikisan lähtötilanteen suurimmista arvostelijoista.

”Mielestäni nykysysteemi on naurettava”, hän sanoi. Rahm Cantlayn tavoin tunnusti samaan hengenvetoon, että tämänhetkistä järjestelmää on vain kunnioitettava, koska itsellä ei ole ehdottaa parempaa tilalle.

Toki East Lake Golf Clubilla peli on joskus ratkennut varhaisessa vaiheessa, mutta samalla McIlroyn, Johnsonin ja Cantlayn voitot viittaavat siihen, että finaalin lähtötilanne on tarpeeksi oikeudenmukainen. Ja arvoisensa voittajan tulee saamaan tämänkin vuotinen Tour Championship.

Pistetilaston ykkönen Scottie Scheffler on voittanut vuonna 2022 ainoana pelaajana neljä kilpailua joukossaan Masters Tournament. Hän pitänyt keväästä lähtien hallussaan maailmanlistan kärkipaikkaa ja ollut yhtäjaksoisesti kuukausia FedEx Cupin pistetilaston johdossa. Hänen valintansa Vuoden Pelaajaksi alkaa näyttää selvältä, sillä pahin uhkaaja Cameron Smith on jäänyt Atlantassa jo yli kymmenen lyönnin päähän. Myös yhteenlaskettujen tulosten valossa Scheffler on ollut kauden ehdoton valopilkku.

Tour Championshipissä oli perjantaina ilmassa pieniä ”latistumisen” merkkejä, kun Scheffler käväisi välillä seitsemän lyönnin johdossa. Mutta jännitys palasi, kun Scheffler ei ole pystynyt epävakaan sään keskeyttämällä kolmannella kierroksella esittämään parastaan. Viiden lyönnin sisällä kärjestä on kahdeksan pelaajaa, ja kuka vain heistä voi ottaa mestaruuden.

Schefflerin hiostajien joukossa on loistavia voittajakandidaatteja Xander Schaufflesta Rory McIlroyyn ja Justin Thomasista Jon Rahmiin. Kuka vielä väittää, ettei Tour Championshipin lähtötilanteessa ole mitään järkeä?

Lähde: Golf Channel, PGA Tourin kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje