18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

”Open-syndroomaa” poteva Shane Lowry havahtui taisteluun

Shane Lowry on taivutellut itsensä loistoasemiin Wyndham Championshipissä. Kuva: Getty Images

Päivän kovin kierros tarjosi Lowrylle oljenkorren päästä mukaan PGA Tourin playoffeihin.

Shane Lowry ei ole pelannut tänä kesänä omalla tasollaan. Vuoden alussa Hongkongissa otetun kakkostilan jälkeen tuli vielä kaksi top 15 -sijoitusta, mutta tilastot ovat karttuneet kolmella karsiutumisella PGA Tourin käynnistyttyä uudelleen kesäkuussa.

PGA Championshipin alla Memphisin WGC-kilpailussa tullut kuudes sija oli pitkästä aikaa parempaa Lowrya, mutta viime viikon majorissa (66:s) oli jälleen joka toisella kierroksella käynnistymisvaikeuksia. Samalla Lowryn mahdollisuudet yltää FedEx Cupin playoff-turnauksiin ovat heikentyneet, ja tällä viikolla pelattavassa runkosarjan päätöskilpailussa häntä ei pelasta enää mikään muu kuin hyvä sijoitus.

Lowry vastasi huutoon Greensborossa Pohjois-Carolinassa meneillään olevan Wyndham Championshipin toisella kierroksella jakamalla päivän kovinta tulosta, 63. Toisella reiällä tulleen bogin jälkeen hän otti ohjat kunnolla haltuunsa ja pelasi Sedgefield Country Clubin kentän jälkimmäisen puoliskon 30 lyönnillä.

Irlantilainen aloitti viikonvaihteen turnauksen pistetilaston 131. sijalta, kun 125 parasta voi alkaa sunnuntain jälkeen valmistautumaan ensimmäiseen pudotuspeliturnaukseen. Mikäli tämänhetkisen asetelmat jäisivät voimaan, Lowry olisi yksi Northern Trustiin matkaavista pelaajista. Jaettu viides sija ennustaa hänelle FedEx Cupin pisteissä 99. sijaa.

Lyönnin päässä kärjestä oleva Lowry näyttäisi hieman kärsivän jo ennestään tutusta ”Open-syndroomasta”. Vuoden 2019 Open Championshipin voittaja – ja hallitseva mestari – ei ole yltänyt kyseisen saavutuksen jälkeen muihin ykköstiloihin. Ei viiden pääkiertuevoiton Lowrya voi varsinaisena voittokoneena pitääkään, mutta kärkisijojen hätyyttelyt ovat sittenkin jääneet turhan vähäisiksi.

Voisiko taustalla olla Open-voiton aiheuttamaa vatsan kylläisyyttä? Tätä ei voi poissulkea, sillä vastaavaa on havaittu hienon saavutuksen jälkeen monen pelaajan kohdalla. Lowryn edellisestä voitosta on hieman toista vuotta, mutta joillakin ”Open-syndrooma” on äitynyt pahemmaksi.

Entinen maailmanlistan ykkönen Jordan Spieth ylsi Open Championshipin voittoon heinäkuussa 2017, mutta ei ole sen jälkeen venynyt uusiin ykköstiloihin. Samantapaista tyhjäkäyntiä oli Henrik Stensonilla, jolla tosin seuraavaan voittoon ei mennyt kuin reilu vuosi. Ruotsalainen ei ole kuitenkaan palannut enää viime kausien puitteissa vuoden 2016 kaltaiselle tasolleen.

Phil Mickelsonilla vierähti vuoden 2013 Open-voittonsa jälkeen 4,5 vuotta ennen seuraavaa täysosumaa. Darren Clarke ei puolestaan noussut vuoden 2011 Openin jälkeen enää koskaan korkeimmalle korokkeelle.

Vastaavia kohtaloita on paljon. Todd Hamiltonia juhlittiin vuoden 2004 Open-voittajana, mutta tuskin kukaan arvasi, että hän pitäisi tuolloin Troonissa viimeisen voittopuheensa. Stewart Cink riisti vuonna 2009 Muirfieldissä kaikkien aikojen vanhimman major-voittajan titteliä ottamassa olleelta Tom Watsonilta voiton uusinnassa, mutta seuraavat 11 vuotta ovat kuluneet ilman uusia meriittejä.

Spiethin tavoin entiseen maailmanlistan ykkösiin lukeutuva David Duval esitti vuosituhannen vaihteessa suvereenejä otteita PGA Tourilla. Hän otti voiton Openissa vuonna 2001 ja nappasi vielä yhden ykköstilan loppuvuodesta Japanissa. Tämän jälkeen nykyään kommentaattorina toimivan Duvalin peli meni totaalisesti takalukkoon, josta se ei koskaan auennut.

Lowrylla on hyvä tilaisuus päästä Open-syndroomastaan eroon hoitamalla Greensborossa homma kotiin viikonloppuna. Tom Hoge, Si Woo Kim, Talor Gooch ja Billy Horschel (-10) ovat sivalluksen päässä, joten menestys on täysin Lowryn omissa käsissä. Edellisistä Hoge ja Gooch eivät ole vielä avanneet voittotiliään PGA Tourilla.

Perjantain kierroksen jälkeen varmistui, että major-voittajista tämänvuotisissa playoffeissa ei nähdä Wyndham Championshipissä karsiutuneita Charl Schwarzelia, Jim Furykia, Stewart Cinkiä sekä Danny Willettiä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje