18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Muu maailma vie LPGA:ta

Michelle Wien harteilla on paljon LPGA:n tulevaisuuden kannalta. Liiankin paljon? © Getty Images

Jiyai Shin, Yani Tseng, Na Yeon Choi, Ai Miyazato, In Kyung Kim,SongHee Kim ja Sun Ju Ahn. Montako nimeä tunnistat? Siinä on nimittäin naisten golfin aasialainen kärki. Seitsemän pelaajaa naisten maailmanlistan kymmenen kärjessä on kaukaa idästä.

Sama näkyy myös LPGA:n rahalistalla ja muissa viikonlopun päätteeksi jaetuissa LPGA:n palkinnoissa. Rahalistan voitti kauden päätteeksi Na Yeon Choi, Yani Tseng voitti Rolex Player of the year -palkinnon ja Jiyai Shin pysytteli maailmanlistan kärkipaikalla.

Kuvio on ollut tuttu jo muutaman vuoden Atlantin takaisella naisten ykköskiertueella. Loistavasti pelaavat aasialaiset korjaavat potit ja LPGA on entistä syvemmällä identiteettikriisinsä kanssa. Lorena Ochoan vetäydyttyä toukokuussa kisakentiltä LPGA:lta on puuttunut varsinainen edustuskasvo. Annika Sörenstam ja Lorena Ochoa olivat tässä aivan omaa luokkaansa.
Kulttuurieroja ja kielimuureja, siinä ainakin osasyy. Aasiassa yksilön esiintulo ei ole niin ylimitoitettua kuin Euroopassa ja varsinkin Yhdysvalloissa, jossa koko viihdeteollisuus makaa yksilöiden harteilla. Jopa joukkueurheilussa yksilöt määräävät tahdin. Aasiassa luotetaan enemmän yhteisön voimaan. Osaltaan vahvan johtotähden puuttuminen on kielikysymys. Aasialaistaiturit harvoin osaavat englantia niin hyvin, että pärjäisivät ilman tulkkia. Ei mahdottomuus, mutta tekee luontevasta kanssakäymisestä median ja fanien kanssa hivenen mutkikkaampaa.
LPGA etsii suosiota kulman takaa, kun johtotähteä ei ole löytynyt. Kiertueen kalenteriin on alkanut ilmestyä erikoisempia kilpailuja, joilla yritetään saada yleisö kiinnostumaan kisoista. Yksi esimerkki on keväällä pelattu Mojo 6. Huhtikuussa Jamaikalla pelattu kutsukisa, jossa 16 pelaajaa pelaa kuuden reiän reikäpeliotteluita ja valitsee omat vastustajansa. Jotenkin tämä kuulostaa siltä, että omaan tuotteeseen ei nyt luoteta aivan tarpeeksi. Maailman hienointa lajia ei tarvitse lähteä vääntelemään, että siitä saa mielenkiintoista. Sen ovat osoittaneet lukuisat teatraalisiksi venyneet yksilöiden väliset kaksinkamppailut.
LPGA on tulevalla kaudella 2011 ison ongelman edessä. Suosion hiipumisesta on puhuttu paljon ja pitkään. Lääke pitäisi nopeasti löytää jostain, jotta sponsorit eivät kaikkoa lähitulevaisuudessa. Osansa on tehnyt taittumassa oleva vaikea taloustilanne, joka vaikutti kaikkeen maailman huippu-urheiluun. Vuonna 2008 LPGA:lla pelattiin 34 turnausta, tänä vuonna kisoja oli vain 27. USA:ssa kisoja pelattiin vähiten 40 vuoteen, 13 turnausta.
Golfista on tullut entistä kansainvälisempää. Lajin globalisoituminen näkyy naisten golfissa nopeana muutoksena. Ensin oli Annika Sörenstam, sitten Lorena Ochoa ja nyt aasialaiset huiput.
– Mikä on mielenkiintoista nykyisessä golfissa, on sen rajattomuus. Japanilaisille iso tähti on Ai Miyazato, korealaisille vaikkapa Jiyai Shin ja amerikkalaisille Michelle Wie tai Cristie Kerr tai Paula Creamer. Minusta se on se, mikä tekee naisten golfista hienoa, LPGA:n puheenjohtaja While Whan sanoi naisten U.S. Openin alla.
Niin, ehkä ongelma on enemmän näkökulmassa kuin varsinaisessa tähtien puuttumisessa. Toisaalta PGA Tour on ollut katsojalukujensa kanssa huikeissa ongelmissa, kun Tiger Woods ei ole ollut kisakentillä. Tähdet vetävät katsojia ja yksi supertähti vetää vielä enemmän katsojia. Fakta, joka LPGA:nkin on myönnettävä. Osa maailman tähdistäkin on globaaleja, kuten ikoniksi kasvanut Tiger Woods. Eniten katsojia ja sponsoreita houkuttaa sellainen tähti, jonka kaikki ympäri maailman voivat tuntea omakseen.
Vuonna 2009 katsotuin naisten golfkisa oli Solheim Cup. Toiseksi seuratuin oli Lorena Ochoa Invitational, jonka voitti Michelle Wie. Tuleva magneetti – Michelle Wie? Pitkään povattu naisten golfin Tiger Woods ja maailmanlaajuinen tähti?
Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje