Mikko Ilosella vastatuulta US Openin karsinnoissa - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Major

Mikko Ilosella vastatuulta US Openin karsinnoissa

Mikko Ilonen ( 75-73,+4) ja toisella kierroksella keskeyttänyt Roope Kakko suuntasivat koleasta Lontoosta Tukholmaan ilman pelioikeutta US Openiin. Ruotsalaiskonkarit Mikael Lundberg, Alex Noren ja Peter Hanson läpäisivät karsinnan.

Mikko Ilosella oli US Openin karsinnassa seitsemän lyöntiä liikaa maanantaina käydyssä karsinnassa. Sijaluvuksi 101 pelaajan kisasssa tuli 48., peräti 30 osallistujaa jätti leikin kesken huomattuaan, että paikka Oakmont Country Clubille ei aukea.

Ilosen mahdollisuudet menivät käytännössä ensimmäisen kierroksen ulosmenossa, jonka hän pelasi viisi yli.

”Aamun pelit olivat koleaa ja sateista ilmaa vastaan taistelua, en löytänyt oikeaa virettä tekemiseen. Otteet paranivat kisan keskivaiheilla, loppu oli taas keskinkertaista. Putteria tuli käytettyä paljon, puttaaminen on ollut viimeaikoina hyvin hankalaa. Tänään oli viheriöillä ajoittain jo parempaa kipinää, mutta tuloksessa se ei näkynyt. Sain kuitenkin 36 reikää peliharjoitusta. Yöllä Ruotsiin, tiistaina alkaa valmistautuminen Nordea Mastersiin”, Ilonen raportoi.

Roope Kakko teki Ilosen tavoin päivän mittaan seitsemän birdietä. Määrä oli varsin hyvä, mutta neljä reikää ennen loppua keskeyttäneellä Kakolla oli bogeja peräti yhdeksän, lisäksi yksi tupla.

Kisassa toiseksi sijoittuneella Mikael Lundbergilla birdejä oli vain kaksi enemmän. Hänellä olisi ollut varaa pelata neljä lyöntiä enemmän.

”Ei ollut meikäläisen päivä. Tuli paljon helppoja virheitä, joihin mahdollisuudet menivät. Keskeytyksessä ei ollut mitään draamaa. Iltalento oli edessä ja halusin pelata lentoasemalle ehtimisen kanssa varmanpäälle”, Kakko kuvaili päiväänsä.

”Nordea Mastersiin on aina kiva mennä pelaamaan. Vaimo ( Minea Blomqvist-Kakko) ja poika tulevat kannustamaan. Uutta matoa vaan koukkuun tutuissa puitteissa”, Kakko suunnitteli.

Kokemus oli valttia

Ranskan kokenut Gregory Bourdy (-9) oli paras. Ruotsin 42-vuotias Mikael Lundberg edustaa myös konkariosastoa. 319 ET:n kisaa pelannut Lundberg on voittanut kahdesti Moskovassa ja kerran Itävallassa päääkiertueen kilpailun. US Open on hänelle uran ensimmäinen major-kilpailu!!!

<a href=Alex Noren lennättää turvetta kesäkuun kolmantena viikonloppuna US Openissa. Kuva: Getty Images" width="460" height="297" />

Alex Noren lennättää turvetta kesäkuun kolmantena viikonloppuna US Openissa. Kuva: Getty Images

Länsinaapureista kärkikymmenikköön ja varsinaiseen kisaan ylsivät myös loukkaantumistensa jälkeen takaisin ”omalle” tasolleen pyrkivät Alex Noren ja Peter Hanson, joka johti Mastersia ennen viimeistä kierrosta vuonna 2012 ollen lopulta kolmas.

Illan aikana selviää, selviääkö US Openiin joku/ jotkut sijaa 11. jakavista pelaajista. Padraig Harrington (72-71) teki kahdella viimeisellä reiällä bogeyt ja putosi 1-2 lyönnin päähän kisapaikasta.

Ennakko:

US Openin Euroopan karsinnat järjestetään jo 12:n kerran Walton Heathin kentällä Lontoon lähistöllä. Vuonna 2005 karsinnat Englannissa läpäissyt Michael Campbell voitti lopulta koko kilpailun.

Sunnuntaina julkaistuilla karsintojen starttilistalla on 101 pelaajaa.

BMW PGA Championshipin viisi ensimmäistä, joilla ei vielä osallistumisoikeutta ollut, vähennetään karsintoihin osallistuvien listalta. Poisjääntejä tullee vielä muitakin ennen starttia, kisan keskeyttää sen aikana joukko sellaisia pelaajia, jotka menettävät mahdollisuutensa jo avauskierroksen aikana.

Paikan Oakmont Golf Clubilla pelattavaan US Openiin saa 10-15 pelaajaa.

Karsijat kiertävät kahden pelaajan ryhmissä Walton Heathin Old Coursen ja New Coursen kertaalleen. Tulosraja on ollut viimeisten vuosien aikana 139 (-5) ja 140 (-4). Viimeisistä paikoista pelataan lähes joka vuosi uusinta.

44-vuotias Padraig Harrington haluaa mukaan US Openiin. Kuva Getty Images

44-vuotias Padraig Harrington haluaa mukaan US Openiin. Kuva Getty Images

Nimekkäitä karsijoita on kymmenittäin. Padraig Harrington ei enää pääse Open Championshipin (2007.2008) ja PGA Championshipn (2008) voitoillaan muihin majoreihin,

Tuore Ryder Cupin apulaiskapteeni saa karsinnassa vastaansa mm. Ross Fisherin, Marc Warrenin, Peter Hansonin, Matteo Manasseron, Prom Meesawatin, SörenHansenin, Alex Norenin sekä Thomas Pietersin.

Mikko Ilonen pelaa yhdessä Fisherin kanssa. 35-vuotias englantilainen hätkähdytti vuoden 2009 majoreissa. Hänen 16 kierroksen lyöntimääränsä oli paras niistä pelaajista, jotka pelasivat kaikissa majoreissa neljä kierrosta. Fisher on voittanut Ilosen tavoin viidesti ET:lla, ansioita on yli 12 miljoonaa euroa. Amatöörinä Fisher kävi voittamassa Talissa Erkko Trophyn (2003)

Ilonen pääsi Walton Heathissa US Openiin vuonna 2010 uusinnan kautta. Kaudella 2012 hän oli karsinnan kolmas. Molemmilla osallistumiskerroilla Ilonen on karsiutunut varsinaisessa kisassa kahden kierroksen jälkeen.

Ilonen on pelannut uransa aikana 14 kertaa majoreissa. Jatkoonpääsyjä on kuusi. Open Championshipissa 2001 Ilonen oli yhdeksäs, vuoden 2014 PGA Championshipissa seitsemäs.

Roope Kakolla oli vaikeuksia Wentworthin viheriöiden kanssa. Walton Heathilla tuloksen pitää painua reilusti alle parin. Kuva Getty Images

Roope Kakolla oli vaikeuksia Wentworthin viheriöiden kanssa. Walton Heathilla tuloksen pitää painua reilusti alle parin. Kuva Getty Images

Roope Kakko on kausilla 2014-2015 ollut suomalaisista lähimpänä US Openin paikkaa.

Vuonna 2014 kisapaikka jäi kahden lyönnin päähän. 34-vuotias Kakko ei ole vielä päässyt yhteenkään majoriin. Olympiarankingilla hän on kiinni toisessa suomalaispaikassa.

Mikko Ilonen (9.56 Suomen aikaa) ja Roope Kakko (12.23) aloittavat maanantaina urakkansa Old Coursella. New Coursella startit ovat Ilosella 14.36, Ashley Cherstersin  kanssa kiertävällä Kakolla 17.03.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje