Jordan Spiethin 16. reiän birdie oli viimeinen niitti Matt Kucharin voittohaaveille. Kuva: Getty Images
Major |
23.7.2017

Jordan Spieth nousi ahdingosta Open Championshipin voittoon

Matt Kuchar kiilasi jo edelle, mutta oli Spiethin tehoiskun edessä lopulta aseeton.  

Ei tullut Jordan Spiethin ja Matt Kucharin sunnuntain kohtaamisesta samanlaista ilotulitusta kuin Henrik Stensonin ja Phil Mickelsonin ikimuistoisella finaalikierroksella vuodentakaisessa Openissa.

Ensin mainittujen kamppailu Open-voitosta Royal Birkdalessa kohosi silti vähintään yhtä mielenkiintoiseksi ja täytti jokaisen huippugolfin ystävän toiveet major-turnauksen eeppisestä loppuhuipennuksesta.

Kisan neljännelle kierrokselle lähdettiin Spiethin kolmen lyönnin johtoasemasta. Hänen pelinsä oli alussa yllättävän hapuilevaa, ja Kuchar alkoi parsia ilman suurempia urotekoja eroa umpeen.

Jälkimmäinen nousi Spiethin rinnalle yhdeksännellä reiällä tekemällään birdiellä. Seuraava merkittävä vaihe koettiin 13. reiällä, kun Spiethin avaus pakeni oikealle pelaamattomaan paikkaan. Tätä seurasi pitkä spekulointi pallon sopivasta pudotuspaikasta, joka löytyi lopulta reilusti taaempaa aina kentän driving rangelta saakka.

Spieth selvisi tukalasta tilanteesta bogilla, eikä Kuchar päässyt kuin lyönnin verran edelle.

Kenties juuri tästä Spieth sai tuhdin energialatauksen, sillä viiden viimeisen reiän puitteissa pahin kilpakumppani jäi täysin hänen varjoonsa. Spieth pelasi reiät 14–17 yhteensä viisi alle, eikä Kucharilta löytynyt vastauksia viiltävään tehoiskuun.

Uran paras major-sijoitus oli Matt Kucharille laiha lohtu. Kuva: Getty Images

Spiethin (-12) voiton kannalta ratkaisevimmiksi hetkiksi osoittautuivat selviytyminen riittävän pienellä vahingolla 13. reiän seikkailusta sekä 15. reiän onnistunut 12-metrinen eagle-putti. Loppu oli sen jälkeen kosmetiikkaa, vaikka Kuchar (-9) ei missään vaiheessa pyyhettä kehään heittänytkään.

Kun viimeinenkin putti oli reiässä, oltiin kärkikaksikon osalta samassa tilanteessa kuin reilut neljä tuntia aiemmin ykköstiillä. Kolme lyönnin marginaali ei jättänyt selittelyille sijaa.

Kyseessä oli Spiethin kolmas major-voitto, kaksi aikaisempaa tulivat vuoden 2015 Mastersissa ja U.S. Openissa. Hän nousi samalla Jack Nicklausin rinnalle ainoana pelaajana, joka on saavuttanut kolme major-titteliä ennen 24-vuotissyntymäpäiväänsä.

Huippu-urheilussa ei sääliä tunneta, mutta suuri lienee myös niiden joukko, jotka ovat pahoillaan Matt Kucharin puolesta. 39-vuotiaana hän on matkalla kohti uransa ehtoopuolta, mutta aikaa majoreiden ja muiden isojen turnausten voittamiseen on edelleen riittävästi.

Erinomaisen mahdollisuuden missaaminen riipaisee Kucharia varmasti syvältä. Yhtä lähellä major-voittoa vuonna 2000 alkaneella ammattilaisurallaan hän ei ole käynyt koskaan, vaikka olikin vuoden 2012 Masterissa (3:s) melkein loppuun saakka yksi mestariehdokkaista.

Finaalikierroksen kovimman tuloksen (63) pelannut Haotong Li nousi kiipesi upeasti 29. sijalta kolmanneksi. Kiinalainen piti harjoitusalueella lämpöä mahdollista uusintaa varten pitkään yllä, mutta poistui paikalta, kun Spieth siirtyi 16. reiällä tilanteeseen -11.

Rory McIlroy ja Rafael Cabrera Bello (-5) jakoivat uuden yleisöennätyksen (235 000 katsojaa) St Andrewsin ulkopuolella tehneessä Openissa neljännen sijan, Matthew Southgate ja Alexander Norén (-4) päätyivät jaetulle kuudennelle tilalle. Muita eurooppalaisia ei mahtunut kymmenen joukkoon.

Alfie Plant (+6) ylsi ainoana amatöörinä jatkokierroksille. Hopemitalin saanut britti oli kisassa 62:s.

Kommentit

Taisi Jordan ”suutahtaa” itselleen 14. avauksen mokan jälkeen. Kylmää tehokasta tekemistä sen jälkeen….
Toimiiko suutahtaminen samoin huipuillakin kuin meillä amatööreillä?

Parhaat tulokseni olen pelannut katastrofimunailuiden jälkeen.
Suuttumus polttaa pois sen pienen kisajännityksen lihassoluista. P.kele, en ole näin huono oikesti.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.