9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista

9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Maajoukkueen valmennustiimiin liittynyt Minea Blomqvist-Kakko: ”Olen kiitollinen, että minut haluttiin rinkiin mukaan”

Suurella sydämmellä golfia elävä ja hengittävä Minea Blomqvist-Kakko on mielenkiintoinen lisä maajoukkueen valmennustiimiin.

Pitkään suomalaisen naisgolfin suunnannäyttäjänä toiminut Blomqvist-Kakko haluaa auttaa tyttöjen ja naisten maajoukkuepelaajia saavuttamaan unelmiaan.

”Mitkä ovat unelmianne näiden nykyisten unelmienne takana?”

Tähän kysymykseen nuori Minea Blomqvist-Kakko joutui vastaamaan, kun hän aikoinaan liittyi maineikkaiden Pia Nilssonin ja Lynn Marriottin valmennukseen Yhdysvalloissa. Hän oli tuolloin vasta 19-vuotias ammattilaisuransa alussa oleva pelaaja, mutta ajatukset kilpaurasta ja sen jälkeisestäkin elämästä golfin parissa olivat varsin kirkkaita.

”Muistan vastanneeni heille, että haluan pärjätä ja kokea golfissa kaikki voitot majoreista lähtien, jotta voin sen kokemuksen kautta valmentaa sitten muita”, Blomqvist-Kakko muistelee 17 vuoden takaista hetkeä.

Tätä taustaa vasten ei siis ole mikään yllätys, että Blomqvist-Kakko vastasi myöntävästi, kun häneltä kysyttiin halukkuutta lähteä mukaan tyttöjen ja naisten maajoukkueiden valmennusryhmään.

”Minulle on ollut alusta asti selvää, että kun omat pelit päättyvät, golf jatkuu valmentamisen merkeissä. Olen niin golfhullu, ja se on minun intohimoni, niin eihän ole mitään parempaa paikkaa valmentaa kuin Suomen maajoukkue”, hän sanoo ylpeänä.

Ihan suoraan päävalmentajan saappaisiin 1,5 vuotta sitten peliuransa päättänyt Blomqvist-Kakko ei ole hyppäämässä, vaan hän toimii asiantuntijavalmentajana Jussi Pitkäsen ja Pasi Purhosen muodostamassa valmennustiimissä.

Kun päämäärä ja unelmat ovat selvillä, on helppo tehdä valintoja, mihin suuntaan itseään haluaa kehittää

Blomqvist-Kakon ensikosketus valmentajan roolissa tyttöjen ja naisten maajoukkueeseen oli juuri ennen joulua, kun maajoukkueet kokoontuivat Vierumäelle fysiikkatestileirille. Silloin hän pääsi tutustumaan pelaajiin ensi kertaa.

Blomqvist-Kakko sanoo, että hänelle valmentajana on ensisijaisen tärkeää, että hän tuntee pelaajat hyvin, ja että pelaaja pystyy luottamaan häneen.

”Valmennussuhteessa on hirveän tärkeää, että se vieressä oleva henkilö on turvallinen. Etenkin kilpailutilanteessa se korostuu. Pelaajan ja valmentajan suhteen pitää olla hyvä.”

Joulukuun testileiri sujui Blomqvist-Kakon mukaan kivasti, ja henki leirillä oli hyvä. Hän myös kehuu urheilijoita, jotka laittoivat 110 prosenttia likoon kaikissa testeissä.

”Heitä testattiin monipuolisesti, ja mukana oli myös yksi uusi testi, joten urheilijat joutuivat olemaan koko ajan hereillä. Itse seurasin mielenkiinnolla Matti Lindholmin tekemiä FAS-testejä, joissa testattiin pelaajien liikkuvuutta, tasapainoa ja kehonhallintaa”, itsekin samoja testejä peliurallaan tehnyt Blomqvist-Kakko sanoo.

”Kaikki fyysiset ominaisuudet ovat tärkeitä: voima, räjähtävyys, kehonhallinta, hyvä fyysinen kunto ja liikkuvuus. Töitä pitää tehdä maltilla, eikä kiire ole mihinkään. Kyse on mielestäni omien tavoitteiden ja visioiden kirkastamisesta. Kun päämäärä ja unelmat ovat selvillä, on helppo tehdä valintoja, mihin suuntaan itseään haluaa kehittää.”

Amatöörimaajoukkueisiin valituilla pelaajilla on haaveita ja tavoitteita ammattilaiskenttien suuntaan, ja Blomqvist-Kakko korostaakin, että ammattilaisena pelaaminen vaatii hyvää fyysistä suorituskykyä. Ammattilaisgolfiin oleellisena osana liittyvä matkustaminen tuo myös omat fyysiset ja henkiset haasteensa kokonaisuuteen. Hyvä lihaskunto ja lihastasapaino ennaltaehkäisee lisäksi vammoja.

”Fysiikka on kuitenkin vain yksi palanen kokonaisuutta, sillä loppujen lopuksi golf on peli, jota täytyy osata pelata”, hän muistuttaa.

Tyttöjen maajoukkuepelaaja Emilia Väistö on yksi niistä pelaajista, joka pääsee ammentamaan Blomqvist-Kakon oppeja.

Naisten ja tyttöjen maajoukkueet suuntaavat 18. tammikuuta 10 päivän harjoitusleirille Dubaihin. Keskelle kylmintä talvea sijoittuva leiri antaa Blomqvist-Kakolle hyvän mahdollisuuden päästä seuraamaan suojattiensa työskentelyä kenttäolosuhteissa. Pelin seuraaminen, kaikki mitä kentällä tapahtuu ja miten asioihin reagoidaan, ovat niitä asioita, joissa minulla on varmasti eniten annettavaa pelaajille, Blomqvist-Kakko kertoo.

”Olen seurannut Roopen kisoja vuosien varrella todella paljon, ja jos Roope pelasi aamulla, saatoin lähteä iltapäivällä vielä seuraamaan jonkun mielenkiintoisen huippupelaajan kierrosta. Tietotaito kilpapelaamisesta on minun vahvuuteni”, hän sanoo ja viittaa aviomieheensä Roope Kakkoon.

Pelkillä vanhoilla näytöillä ja peliuran tuomilla kokemuksilla Blomqvist-Kakko ei valmennustyöhön ole suinkaan tarttumassa, vaan hän suorittaa parhaillaan valmentajan ammattitutkintoa, joka on enää päättötyötä vaille valmis. Helmikuun alkupuolella sekin pitäisi olla kirjoissa ja kansissa.

Meidän on tehtävä yhteistyötä valmentajien kesken, jos haluamme menestyä vielä paremmin

Omien opiskeluidensa lisäksi hänellä on lämpimät välit entisiin valmentajiinsa Pia Nilssoniin ja Lynn Marriottiin, joiden luoma Vision54-ajatus on vahvasti mukana Blomqvist-Kakon valmennusfilosofiassa. He ovat minun idoleitani tässä valmennushommassa, kaksinkertainen LET-voittaja Blomqvist-Kakko sanoo suoraan.

”Olen myös pyytänyt heitä mentoreikseni valmennusuralleni. Olin kuitenkin heidän valmennuksessaan 10 vuotta. Vision54 on kaikille tuttu tässä meidän valmennusporukassa, ja Pialla ja Lynnillä on paljon hyviä työkaluja valmennukseen.”

Huimassa nosteessa oleva suomalainen kilpagolf on Blomqvist-Kakolle todella mieluinen asia. Tästä ei tarvitse katsoa kuin reilut 10 vuotta taaksepäin, kun Blomqvist-Kakko muodosti Mikko Ilosen kanssa Suomi-golfin kaksipäisen keihäänkärjen, jonka takana oli ammottava tyhjyys. Nyt suomalaisia huippupelaajia on useita sekä miesten että naisten kiertueilla, ja suomalainen golfari on ollut kahdesti peräkkäin kolmen parhaan joukossa Vuoden urheilija -äänestyksessä.

Lopuksi Blomqvist-Kakko haluaa nostaa esille tärkeän seikan suomalaisessa golfvalmennuksessa. Puheenvuoro on voimakas, ja asia on Blomqvist-Kakolle tärkeä.

”Peräänkuulutan suomalaisten valmentajien hyvää yhteistyötä. Tämä on pieni maa. Vaikka meillä on tällä hetkellä hyviä menestyjiä maailmalla, muun muassa kaksi pelaajaa LPGA Tourilla, olemme silti pieni tekijä golfmaailmassa. Meidän on tehtävä yhteistyötä valmentajien kesken, jos haluamme menestyä vielä paremmin.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje