[14][27]

[14][27]
LPGA Tour

Jutanugarn ja Hull sankareina Floridassa, Ko joutui pettymään

Naisten huippugolfin ykkönen Lydia Ko lähti käytännössä tyhjin käsin kotiin LPGA:n finaaliturnauksesta.

Ariya Jutanugarn (-14) sijoittui sunnuntaina Tiburon Golf Clubilla päättyneessä LPGA:n finaaliturnauksessa jaetulle neljännelle tilalle. Se riitti thaimaalaiselle kauden kokonaiskilpailun, Race to the CME Globen voittoon. Tämän lisäksi Jutanugarn valittiin kiertueella vuoden pelaajaksi.

Lydia Kolla (-11) oli sunnuntaina samat mahdollisuudet kahden edellä mainitun palkinnon voittoon, mutta hän ei onnistunut kiilamaan vastoin monen odotuksia finaalikierroksella Jutanugarnin edelle. Tosin vuoden pelaajaksi Ko olisi valittu ainoastaan viikonvaihteen turnauksen voitolla Floridassa. Nyt saaliina oli hänelle vaatimaton kymmenes sija.

Maailmanlistan ykkönen teki Tour Championshipissä uuden kenttäennätyksen (62) perjantaina, ja tuossa vaiheessa Jutanugarn oli jo kahdeksan lyöntiä uusiseelantilaista perässä. Osat vaihtuivat kolmannella kierroksella, kun Ko tarvitsi epäonnistuneella kierroksellaan (73) kahdeksan lyöntiä pahinta kilpakumppaniaan enemmän.

Kon alavireisyys jatkui sunnuntaina 72 lyönnin kierroksen muodossa. Näin tuloksen 69 pelanneella Jutanugarnilla ei ollut suurempia ongelmia pitää naisten huippugolfia muutaman viime vuoden ajan hallinnutta pelaajaa takanaan. Kauden kokonaiskilpailun voitostaan hän kuittasi miljoonan dollarin bonuspotin.

Maailmanlistalla edelleen kärkipaikkansa säilyttäneellä Kolla on ollut jo useamman kuukauden ajan pelillisiä vaikeuksia. Asiat näyttivät olevan kääntymässä parempaan päin toisen kierroksen kenttäennätyksen myötä, mutta viikonloppu oli hänelle iso pettymys.

Voittotilinsä LPGA:lla avannut Charley Hull sijoittui kiertueen rahalistalla kolmanneksi parhaana eurooppalaisena 15:nneksi. Kuva: Getty Images

30 joukkoon sijoittuneista lopulta vain kaksi pelaajaa pelasi viimeiset 36 reikää heikommin kuin Ko. Hän kertoi kilpailun puolivälissä tehneensä mailan taaksevientiin pienen korjauksen, mutta tämä ei sittenkään osoittautunut käänteentekeväksi muutokseksi tärkeällä hetkellä.

Teinitähdellä oli kiikarissaan myös Vare Trophyn eli parhaan kierroskeskiarvon titteli. Tässä kilvassa Ko ja In Gee Chun etenivät aivan tasatahdissa Tour Championshipin päätöspäivään. Peli ratkesi seitsemänneksi sijoittuneen Chunin eduksi, vaikka hän pelasi sunnuntaina kisan heikoimman kierroksensa, 70 lyöntiä.

Korealainen päätti kierroksensa kolmeen peräkkäiseen birdieen, kun Ko pelasi saman jakson parissa.

Yksi juhlien keskipisteistä oli myös Charley Hull (-19), joka saavutti finaaliturnauksessa ensimmäisen voittonsa LPGA-kiertueella. 20-vuotias englantilainen on ollut useissa kilpailuissa kärkikamppailuissa mukana, mutta ylsi nyt kauden viimeisellä hetkellä isoon menestykseen.

Vuoden ensimmäisessä majorissa, ANA Inspiratonissa, kakkoseksi sijoittunut Hull tienasi ykköstilastaan 500 000 dollaria. Korean SoYeon Ryu jäi voittajasta kahden lyönnin päähän.

USA:n Jennifer Song (-15) oli kolmas. Talissa LET:n kilpailun vuonna 2009 voittanut Espanjan Beatriz Recari jakoi parhaana eurooppalaisena neljännen sijan Jutanugarnin ja USA:n Mo Martinin kanssa. Pohjoismaalaisista Norjan Suzann Pettersen (-9) oli 13:s.