[6][5]
Finnish Tour - Kilpagolf

Karsintojen kautta entistä tasokkaammalle Finnish Tourille

Henri Sataman putit upposivat hyvin läpi kauden. Kuva: Juha Hakulinen

Finnish Tourin kausi 2014 saatettiin päätökseen viime viikonloppuna Vuosaaressa. Miesten rankingin paras oli Henri Satama ja naisten paras oli Petra Salko. Suomen ykköskiertueella jaettiin kauden aikana palkintorahaa yhteensä 74 000 euroa.

”Kokonaisuutena kausi oli hyvin onnistunut ja urheilullisessa mielessä hyvä. Pelasimme myös yhden kisan enemmän kuin viime kaudella. Nyt kisojen määrä on aika sopiva”, kiertueen johtaja Markus Ervasti sanoo.

Hän on myös tyytyväinen kisojen pro–am-kisoihin, joiden suhteen Finnish Tour pohtii tulevaksi kaudeksi erilaista toteutusmallia. Sen sijaan, että pro–am pelattaisiin jokaisen kilpailun yhteydessä, saatetaan panostuksia kanavoida enemmän muutamaan suureen pro–am-tapahtumaan.

”Saimme täksi kaudeksi uusia yhteistyökumppaneita, emmekä menettäneet yhtään vanhaa. Siihen on oltava tyytyväinen” Ervasti valottaa Suomen ykköskiertueen taloudellista tilaa.

Kilpailuiden aikataulutusten suhteen kauden loppupuolisko osoittautui ongelmalliseksi. Finnish Tourin kanssa pelattiin samaan aikaan Finnair Junior Tourin kilpailuita, ja se näkyi viimeisten kilpailuiden osallistujamäärissä.

FT:n kisoihin on osallistunut merkittävästi myös juniori-ikäisiä pelaajia, joiden osallistumismahdollisuudet halutaan turvata jatkossakin, kunhan pelaajien taso on riittävän kova.

”Haluamme, että kiertue on mahdollisimman kovatasoinen. Nyt kisojen field on 120 pelaajaa miehissä ja 30 naisissa. Yksi vaihtoehto olisi pienentää fieldiä, jolloin taso nousisi. Se on meille tietenkin taloudellinen kysymys, sillä kilpailuiden osallistumismaksut ovat tärkeä tulonlähde. Golfliiton rooli on tässä suhteessa keskeinen. Syksyn aikana tutkailemme erilaisia vaihtoehtoja ja teemme päätöksiä tulevaisuuden suhteen”, Ervasti kertoo.

Merkityksellisenä Ervasti näkee myös sen, että Suomessa pystytään järjestämään jatkossa Nordic Leaguen kilpailuita. Nyt suomalaispelaajien on huomattavasti hankalampi edetä urallaan eteenpäin satelliittikiertueiden kautta kuin pohjoismaisten virkaveljiensä.

Nordic Leaguessa kilpaileminen on kallista ja palkintorahat pieniä. Siksi kotimaahan tarvittaisiin kipeästi lisää NL-kisoja.

Syksylle Nordic Leaguen kisakalenteriin oli varattu tänäkin vuonna paikka Suomessa järjestettävälle kilpailulle, mutta kisan aikaansaaminen ei onnistunut. Paikkaa ei kalenterissa tarjota Suomelle ikuisesti, jos kisa muualla pystyttäisiin jo toteuttamaan.

Pickalassa ratkaistaan ensi kauden kiertuepaikat

Taistelu tulevan kauden kiertuepaikoista käynnistyy perjantaina Pickalassa, jossa pelataan Seaside- ja Park-kentillä. Karsintaan oli ilmoittautunut keskiviikkoaamupäivään mennessä yhteensä noin 163 pelaajaa, joiden joukossa naisia oli 20.

Kolmen kierroksen mittaisessa kilpailussa Seaside-kenttä pelataan kerran ja Park-kenttä kahdesti. Ensi kaudeksi hyvän kategorian saa kilpailun 50 parasta miespelaajaa.