18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Kakko 26:s Dubaissa

Pääseekö Roope Kakko lopulta kuusinumeroisiin kausitienesteihin Challenge Tourilla? Arkistokuva: Harri Vaskimo

ET:lle siirtyvän Roope Kakon kilpailut jatkuvat 21. marraskuuta Melbournessa. Kuva: All Over Press

ET:lle siirtyvän Roope Kakon kilpailut jatkuvat 21. marraskuuta Melbournessa. Kuva: All Over Press

Challenge Tourin kausi 2013 huipentui Dubaissa sunnuntaina päättyneeseen Grand Final -turnaukseen. Roope Kakko pelasi kisan neljännellä kierroksella parhaan tuloksensa 69 lyöntiä päätyen sijalle 26. Espoolainen tienasi finaaliturnauksesta reilut 3000 euroa, mikä nosti hänen kauden kokonaisansionsa 100 293 euroon.

Kakko teki päätöskierroksella neljä birdietä ja yhden bogin. Erityisen antoisia Kakolle olivat Al Badia Golf Clubin kentän kuudes, kahdeksas, 13. ja 18. reikä, joilla hän taituroi kaikista 18 tekemästään birdiestä 13.

Kakko varmisti paikkansa Euroopan kiertueelle voittamalla viikko sitten pelatun Omanin turnauksen. Hän matkustaa Dubaista vielä sunnuntai-illan aikana Floridaan harjoittelemaan marraskuun jälkipuolella pelattavaa World Cupia varten. Kakon parina Melbournessa käytävässä joukkueturnauksessa pelaa Mikko Korhonen.

Grand Final -turnauksen voitti Shiv Kapur (-16). Intialainen kuittasi 56 650 euron palkintosekin lisäksi kortin ET:lle kaudeksi 2014. Jose-Filipe Lima ja Jamie McLeary (-12) olivat seuraavina.

Challenge Tourin ranking-voitto meni Andrea Pavanille (147 811 euroa). Jose-Filipe Lima (123 697 euroa) oli toinen ja vain kymmenen turnausta pelannut Brooks Koepka (119 423 euroa) kolmas. Roope Kakko sijoittui rankingissa kahdeksanneksi.

Ainoat viikonvaihteessa 15:n joukosta pois pudonneet olivat USA:n Daniel Im ja Englannin Sam Walker. Tilalle nousi Dubain kärkikaksikko Shiv Kapur-Jamie McLeary. Eroa McLearyn ja Walkerin (15:s ja 16:s) välille jäi 2570 euroa ensin mainitun hyväksi.

Tapio Pulkkanen oli ensimmäisessä tänä vuonna pelaamassaan CT:n kilpailussa toinen, mutta muuten kotkalaisen kausi sujui alle odotusten. Hän pääsi Madridin onnistumisen jälkeen jatkoon vain kahdessa turnauksessa. Parhaillaan ET:n karsintojen toisessa vaiheessa pelaava Pulkkanen oli Challenge Tourin rankingissa 72:s. Muita suomalaisia ei ollut sadan joukossa.


Wikström hiipui Kiinassa

<a href=Ursula Wikström pettyi griinityöskentelyynsä Suzhoun turnauksessa." style="MARGIN: 5px 0px 5px 0px;" id="51178">

Ursula Wikström oli Suzhou Taihu Openin lopputuloksissa 65:s. Kaksi ensimmäistä kierrostaan par-tahdissa kiertäneen Wikströmin tuloskorttiin kirjattiin päätöskierroksella neljä bogia ja yksi birdie.

Kilpailun voittoonnousiloistavan päätöskierroksensa ansioista Ranskan Gwladys Nocera (-15). Voitto oli ranskalaiselle kauden toinen ja uran 12:s LET:llä. Toiseksi sijoittui Espanjan CarlotaCiganda (-13), kolmas oli vielä amatööristatuksella pelaava Kiinan Ying Yan (-12).

”Puttaaminen oli edelleen vaikeaa, aivan kuten muinakin päivinä. Vaikea se on tehdä tulosta, jos pallot lipsuvat jatkuvasti ohi reiän”, Wikström sanoi.

Päätöskierroksen tilastot kertovat Wikströmin osuneen avauksillaan väylille 11 kertaa, griiniosumia kertyi seitsemän ja putteja 28.

Wikström kuittasi Kiinasta palkintorahaa reilut 1000 euroa nousten kiertueen rahalistalla kolme pykälää sijalle 114. Nyt Wikströmillä on edessä pari viikkoa treeniä kotimaassa, hän on mukana kiertueen seuraavassa, Delhissä kuun lopulla pelattavassa turnauksessa.

Suomalaisilla kirittävää ET:n karsinnoissa

<a href=Janne Kaske taistelee ET:n karsintafinaalipaikasta Las Colinasissa.">

Janne Kaske taistelee ET:n karsintafinaalipaikasta Las Colinasissa.

Euroopan kiertueen toisen karsintavaiheen turnaukset ovat sujuneet suomalaisilta alavireisesti. Seitsemästä pelaajasta yksikään ei ole 36 reiän jälkeen niiden joukossa, jotka tulevat saamaan paikan karsintafinaaliin.

Lumine:
1. Chris Hanson (64-70)
55. Janne Mommo (70-74)

El Saler:
1. mm. Carlos Del Moral (70-67)
44. Miro Veijalainen (75-72)

Valle Romano:
1. mm. Lee Bedford (67-65)
38. Mikael Salminen (72-68)
50. Tapio Pulkkanen (72-70)

Las Colinas:
1. James Heath (64-66)
34. Janne Kaske (68-74)
66. Peter Erofejeff (71-77)
70. Kalle Samooja (73-76)

Neljässä karsintaturnauksessa on mukana yhteensä 317 pelaajaa, joista noin neljännes pääsee tavoittelemaan pelioikeutta ET:lle. Viikon kuluttua alkavassa karsintafinaalissa pelaavat suomalaisista ainakin Joonas Granberg ja Mikko Korhonen.

Marko Kuivasaari 3.11. klo 14.40 (päivitetty klo 18.32)

Kakolle toinen seiskaykkönen

Espoolainen karistaa sunnuntaina Challenge Tourin tomut jaloistaan. Ursula Wikström pelaa Kiinan turnauksen päätöskierroksella.

Roope Kakko pelasi Dubain finaaliturnauksessa toisen kierroksen tapaan tuloksen 71 (-1). Hän siirtyi myös kokonaistilanteeseen yksi alle ja nousi tulosluettelossa neljä pykälää ylöspäin. Kakko on ennen Grand Final -turnauksen päätöskierrosta sijalla 23.

Kakko oli lauantain kierrostaan kaksi alle ulosmenon jälkeen, mutta sisääntulossa tahtia haittasivat yksi bogi ja tupla. 13. ja 18. reiän birdiet pitivät kuitenkin päivän saldon ”pakkasen” puolella.

”Tiukkaa taisteluahan se taas oli. Kyllä tässä on ajatukset jo tulevassa, ja siinä, mitä treenaan jenkeissä World Cupia ajatellen”, Kakko sanoi.

”Huomenna vedetään vika rundi pois. Illalla Orlandoon, pari päivää huilia, ja sitten takaisin satulaan ja treenien kimppuun.”

Mikäli Kakko onnistuu säilyttämään vähintään saman sijoituksen kilpailun loppuun saakka, rikkonee hän kauden päätteeksi tienesteissä 100 000 euron rajan.

Dubain turnauksen johdossa on Intian Shiv Kapur (-14), joka tarvitsee tällä viikolla kovan sijoituksen sarjanousua ajatellen. Hollannin Wil Besseling on neljä lyöntiä Kapuria jäljessä. Skotlantilaiset Andrew McArthur ja Jamie McLeary (-9) jakavat kolmatta sijaa.

Näistä neljästä yksikään ei ole Challenge Tourin rankingissa tällä hetkellä niiden 15:n joukossa, joille heltiää sunnuntai-iltapäivänä pelioikeus Euroopan kiertueelle.

Wikström niukasti jatkoon

<a href=Ursula Wikström teki toisella kierroksella parin jokaisella reiällä. Kuva Hollannista.">

Ursula Wikström teki toisella kierroksella parin jokaisella reiällä. Kuva Hollannista.

18 paria toisena pelipäivänä tehnyt Ursula Wikström pääsi kalkkiviivoilla Suzhoun turnauksen finaalikierrokselle. Wikström on 36 reiän jälkeen kokonaistilanteessa par. Suomalaiselle hyvät sijoitukset kauden viimeisissä kilpailuissa olisivat tarpeen, sillä paikka LET:lle ensi kaudeksi on vielä varmistamatta.

China Suzhou Taihu Openin paalupaikalla on Veronica Zorzi (-11). Toista sijaa jakavat Asleigh Simon, Anne-LiseCaudal ja Carlota Ciganda tavoittelevat italialaista kahden lyönnin päässä.

Naisten Euroopan kiertueen kaksi viimeistä kilpailua pelataan marras-joulukuun vaihteessa Intiassa ja Arabiemiraateissa.

Kaske pirteänä avauskierroksella

Suomalaisten urakka alkoi ET:n toisen karsintavaiheen turnauksissa.

Seitsemän suomalaista kamppailee Espanjassa neljällä eri kentällä pääsystä ET:n karsintafinaaliin. Parhaiten osuutensa aloitti Janne Kaske, joka löi Las Colinasissa tuloksen 68. Samalla kentällä karsivista Peter Erofejeffin tulos oli 71 ja Kalle Samoojan 73.

Janne Mommo on Luminessa ainoa suomalaiskarsija. Hänen avauksensa sujui 70 lyönnillä. Valle Romanossa sekä Tapio Pulkkanen että Mikael Salminen pelasivat tuloksen 72. Miro Veijalainen tarvitsi El Salerissa ensimmäisellä kierroksella 75 lyöntiä.

Toisessa karsintavaiheessa pelataan neljä kierrosta. Paikka karsintafinaaliin irtoaa noin 25 prosentille mukana olevista 317 pelaajasta.

Marko Kuivasaari 2.11. klo 14.32 (päivitetty klo 17.45)

Kakko: Paras veto poissa

Puolikuntoinen Roope Kakko on CT:n finaaliturnauksessa kaukana kärjestä. Ursula Wikström tavoittelee tärkeitä euroja Kiinassa. Seitsemän suomalaista valmistautuu ET:n toisen vaiheen karsintoihin.

Flunssaa poteva <a href=Roope Kakko jatkaa Dubaissa viikonlopun kierroksille sijalta 27.">

Flunssaa poteva Roope Kakko jatkaa Dubaissa viikonlopun kierroksille sijalta 27.

Roope Kakko pystyi parantamaan avauspäivän tuloksestaan kahdella lyönnillä Dubaissa pelattavassa kilpailussa. Toisen kierroksen kohdalle hänelle merkittiin lukemaksi 71. Kokonaistilanteeseen par siirtynyt Kakko on Challenge Tourin finaaliturnauksen puolivälissä sijalla 27.

Kakko teki ensimmäisen kierroksen tapaan kolme peräkkäistä birdietä Al Badia Golf Clubin kentän 6-8 rei’illä, kaksi muuta birdietä osui sisääntulon loppuun. Tämän lisäksi hänen kortistaan löytyi kolme bogia.

”Vähän lenssua pukkaa ja tässä kuumuudessa ei ole oikein paras tilanne. Voisin keksiä kaikennäköisiä tarinoita, mutta paras veto on poissa. Ei ole sellaista taistelutahtoa, mitä tää peli vaatii”, Kakko sanoi.

”Viikonlopulle ei ole yksinkertaisesti mitään odotuksia. Toivottavasti olo paranee ja sitä kautta pelikin. Vedetään rennosti ja katsotaan jos sieltä tulisi onnistumisia.”

Dubain kilpailun paalulla on kiertueen rankingykkönen Andrea Pavan (-12). Intian Shiv Kapur jahtaa italialaista kolmen lyönnin päässä. Portugalin Jose-Filipe Lima ja Englannin Tyrrell Hatton (-8) ovat seuraavina.


Wikström niukasti cut-rajan oikealla puolella

<a href=Ursula Wikström kilpailee tällä viikolla Suzhoussa." src="/wp-content/uploads/2013/11/12060223022130.jpg">

Ursula Wikström kilpailee tällä viikolla Suzhoussa.

Paikastaan LET-kiertueella taisteleva Ursula Wikström aloitti Kiinassa pelattavan turnauksen tuloksella 72. Hän on kisassa avauskierroksen jälkeen sijalla 47. Wikströmin kortti sisälsi perjantaina kaksi birdietä ja kaksi bogia.

Kilpailun kärkipaikkaa jakavat Veronica Zorzi, Holly Clyburn sekä Asleigh Simon. Heidän tuloksensa oli 65 lyöntiä.

China Suzhou Taihu Open sekä kaksi muuta jäljellä olevaa turnausta ovat erityisen merkittäviä Wikströmille. Hän ei ole vielä varmistanut pelioikeutta LET:lle ensi kaudeksi, joten kunnon tienestit olisivat tarpeen viimeisissä kilpailuissa.

Suzhoun turnauksessa ei pelaa muita suomalaisia.

Marko Kuivasaari 1.11. klo 14.28

Seitsemän suomalaista ET-karsinnan toisessa vaiheessa

314 pelaajaa tavoittelee paikkaa karsintafinaaliin.

<a href=Kalle Samooja on yksi toiseen karsintavaiheeseen osallistuvista suomalaispelaajista. Kuva: All Over Press">

Kalle Samooja on yksi toiseen karsintavaiheeseen osallistuvista suomalaispelaajista. Kuva: All Over Press

Taistelu Euroopan kiertueen pelipaikoista kaudella 2014 jatkuu lauantaina Espanjan. Toisen karsintavaiheen turnauksiin osallistuu yhteensä 314 pelaajaa. Heistä 200 selvitti tiensä jatkoon kolmiportaisen karsinnan ensimmäisestä vaiheesta.

Toisessa karsintavaiheessa pelataan 72 reiän turnaus neljällä eri kentällä. Suomalaisia on mukana yhteensä seitsemän: Miro Veijalainen (El Saler), Peter Erofejeff, JanneKaske ja Kalle Samooja (Las Colinas), Janne Mommo (Lumine) sekä Tapio Pulkkanen ja Mikael Salminen (Valle Romano).

Näistä 314 kilpailijasta noin 25 % etenee 10.-15. marraskuuta pelattavaan karsintafinaaliin, jota PGA Catalunya isännöi kuudetta vuotta peräkkäin. Paikan karsintafinaaliin ovat suomalaisista varmistaneet Joonas Granberg ja Mikko Korhonen.

Marko Kuivasaari 1.11. klo 7.58

Kakko tyytymätön avauskierrokseen

Espoolainen harmitteli tahmeaa peliä CT:n finaaliturnauksen ensimmäisenä päivänä

<a href=Roope Kakko lähtee perjantaina uudella innolla kentän kimppuun. Arkistokuva: Harri Vaskimo" src="/wp-content/uploads/2013/11/12101916155809.jpg">

Roope Kakko lähtee perjantaina uudella innolla kentän kimppuun. Arkistokuva: Harri Vaskimo

Viime sunnuntaina voitollaan paikan ensi kaudeksi Euroopan kiertueelle varmistanut Roope Kakko ei ollut Dubain turnauksen avauspäivänä parhaimmillaan. Tulos 73 (+1) riittää 44 pelaajan joukossa 28. tilaan.

Kakko teki torstain kierroksellaan viisi birdietä, neljä bogia ja yhden tuplan. Paras jakso osui ulosmenon jälkipuolelle, jossa hän taituroi kolme peräkkäistä birdietä.

”Ei ollut sydän mukana pelissä tänään. Draivasin pirun hyvin ja sain tulla keskeltä väylää koko ajan. Järkyttäviä lapsuksia ja surkeata lähipeliä”, Kakko harmitteli.

”Kenttä kyllä tarjoaa saumat pelata hyvää golfia, siihen pitää vain olla valmis tarttumaan. Huomenna ajatus kasaan ja uudella innolla kentän kimppuun.”

Challenge Tourin finaaliturnauksen johtopaikkaa 18 reiän jälkeen jakavat rankingin kärkinimi Andrea Pavan ja Brinson Paolini. Heidän tuloksensa oli 66. Kolmatta sijaa jakavien neljän pelaajan joukossa ovat mm. Johan Carlsson ja Edouard Dubois.

Kakko pelaa perjantaina klo 7.33 Suomen aikaa käynnistyvällä toisella kierroksellaan Sihwan Kimin ja Marco Crespin kanssa.

Marko Kuivasaari 31.10. klo 16.12

Kakko: Illalla on käytävä keskusteluja itsensä kanssa

Challenge Tourilla on edessä ratkaisun hetket, kun kiertue tekee ensivisiitin Arabiemiraatteihin. Ursula Wikström on lisätienestien tarpeessa LET-kiertueella.

Roope Kakon ei tarvitse jännittää menestymisensä puolesta Dubaissa. ET:n kortti on jo taskussa. Kuva: All Over Press

Roope Kakon ei tarvitse jännittää menestymisensä puolesta Dubaissa. ET:n kortti on jo taskussa. Kuva: All Over Press

Challenge Tourin parhaimmisto on kokoontunut Dubaihin taistelemaan viimeisistä mahdollisista paikoista Euroopan kiertueelle kaudeksi 2014. Suomalaisittain tärkein tavoite täyttyi viime viikolla Omanissa, missä Roope Kakko varmisti voitollaan nousunsa pääkiertueelle.

Kakko on ennen finaaliturnausta kuudentena Challenge Tourin rankingissa koottuaan kauden mittaan 97 212 euron tienestit. Hänestä tuli sunnuntaina neljäs pelaaja CT:n historiassa, joka pystynyt voittamaan haastajakiertueella sekä amatöörinä että ammattilaisena.

Edellinen suomalaisvoitto Challenge Tourilla oli vuodelta 2008, jolloin Antti Ahokas ylsi kahteen ykköstilaan. Vuosina 2009-2012 yksikään suomalainen ei pystynyt nousemaan CT:ltä suoraan Euroopan kiertueelle.

Kakko on saanut pelata päättymässä olevan kauden ilman vaivoja, ja tulos on ollut sen mukainen. Hän on pelannut Challenge Tourilla 16 turnausta sijoittuen seitsemän kertaa kymmenen joukkoon. Pelillisesti Omanin kisan jälkeen hänen parhaimpina menestyksinään voidaan mainita Madeira Islands Openin (yhteisturnaus ET:n kanssa) viidettä sijaa ja Kazakstan Openin seitsemättä sijaa.

Myös Mikko Ilosen voittaman Nordea Mastersin 30:s tila oli osoitus siitä, että Kakko pysyy normaalisuorituksellaan helposti ET:n kelkassa.

”Tässä pelataan nyt pankin rahoilla ja jokainen on euro on bonusta”, Kakko sanoi Dubain kisan aattona.

”Normaalista poiketen otin maanantain lisäksi myös tiistaina huilia ja tänään palasin mailan varteen. Veto tuntuu edelleen hyvältä, sillä puolella ei ole esteitä menestykselle. Illalla on vielä käytävä keskusteluja itsensä kanssa, että saa pään oikeaan paikkaan.”

”Eiköhän huomenna, kun patruuna lähtee taivaalle, mies ole jo täydessä iskussa.”

Kakko tiesi myös kertoa, että tänä vuonna Challenge Tourilta ET:n pelioikeuden saavia ei uudelleenrankata ensi kaudella: ”Saa pelata huoletta koko kauden”, hän iloitsi.

Kolme kisaa Challenge Tourilla tällä kaudella voittanut <a href=Brooks Koepka löytyy maailmanlistalta sijalta 86. Kuva: All Over Press" src="/wp-content/uploads/2013/11/13103009400960.jpg">

Kolme kisaa Challenge Tourilla tällä kaudella voittanut Brooks Koepka löytyy maailmanlistalta sijalta 86. Kuva: All Over Press

Henrik Stenson sanoi Shanghain turnaukseen valmistautuessaan, että hänen maailmanvalloituksensa käynnistyi nimenomaan Challenge Tourilta. Stenson voitti vuonna 2000 kiertueen finaaliturnauksen ja nousi koko rankingin ykköseksi.

”Kausi 2000 oli loistava, aloin löytää silloin parhaan vireeni etenkin syyspuolen kisoissa. Taisin sijoittua Top-5:een neljä kertaa viidessä viimeisessä kilpailussa”, Stenson muisteli.

”Askel Challenge Tourilta Euroopan kiertueelle on pitkä, mutta finaaliturnauksen ja rankingin voitto antoivat minulle valtavasti uskoa menestykseen. Epäilen, ettei debyyttikauteni ET:llä olisi ollut niin hyvä, ilman haastajakiertueella rakentamaani pohjaa.”

Challenge Tourin rankingin kymmenen ensimmäistä voivat olla huojentunein mielin riippumatta Dubain Grand Final -turnauksen sijoituksista. Viimeisistä paikoista 15:n joukkoon käydään kuitenkin ankaraa taistelua, sillä sijalla 13 ja 16 olevien pelaajien ero on vain reilut 1000 euroa.

Dubain kisaan on kutsuttu rankingin 45 parasta, mutta kolmella voitollaan paikkansa ET:lle jo kesäkuussa varmistanut USA:n Brooks Koepka ei ole mukana. 23-vuotias Koepka ennätti tienata Euroopan kiertueellakin tällä kaudella 217 762 euroa. Tämän suuruiset tienestit olisivat riittäneet automaattisesti ET:n korttiin kaudeksi 2014.

Roope Kakko starttaa Grand Final -turnauksen avauskierrokselle torstaina klo 9.33 Suomen aikaa seuranaan Adrian Otaegui sekä Jose-Filipe Lima.

LET jatkuu Kiinassa

<a href=Ursula Wikström odottelee luottavaisena Suzhoun kisan aloitusta. Kuva: Mika Wikström">

Ursula Wikström odottelee luottavaisena Suzhoun kisan aloitusta. Kuva: Mika Wikström

Naisten Euroopan kiertueella pelataan kaksi peräkkäistä kilpailua Kiinassa. Tällä viikolla vuorossa on jälkimmäinen eli China Suzhou Taihu Open, joka on palkintoarvoltaan 400 000 euron turnaus. Suomalaisista perjantaina alkavassa kisassa on mukana ainoastaan Ursula Wikström, jolle kausi 2013 on ollut hankala.

Wikström on LET:n rahalistalla sijalla 117, kun 80 ensimmäistä saa täyden pelioikeuden kaudeksi 2014. Kun listaa siivotaan ns. exemption rankingin mukaiseksi, jäävät kaikki alle kuusi turnausta kiertueella pelanneet pois lopullisesta rankingista. Tämä kohentaa mukavasti Wikströmin asemia, mutta onnistumisia häneltä joka tapauksessa vaaditaan kauden kolmessa viimeisessä kilpailussa.

”Kenttä on tuttu. Olen pelannut harkkakierrokset varhain aamulla ja ne ovat menneet ok. Huomenna menen vielä aikaisin pelaamaan etuysin, koska ensimmäinen kisakierros käynnistyy jo klo 6.40. Positiivisin mielin tässä mennään loppuviikkoa kohti”, Wikström sanoi keskiviikkona.

Minea Blomqvist-Kakon (36:s) ja myös Noora Tammisen (81:s) pelioikeus kaudeksi 2014 on turvattu, mutta Elina Nummenpää (171:s) joutuu uusimaan työpaikkansa puolesta LET:n karsinnoissa. Tällä kaudella kuusi turnausta LET:llä pelannut Kaisa Ruuttila on äitiysloman vuoksi jonkun aikaa sivussa kilpagolfista.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)